Deli para kazandıran çok karlı bir e-ticaret girişimi kurmak için

Olağanüstü karlı, süper cirolar ve de karlar yakalayan bir e-ticaret girişimi kurmak için yapmanız gerekenleri, hiçbir yerde bu kadar derli toplu bulmayacağınızı temin ederekten anlatmak niyetindeyim bu yazımda.

rich photo

Malum şu sıralar ergen girişimcilerin gözdesi olan “e-ticaret denemeleri” bu işten esasında hiç anlamayan, arka kapılarda dönen zorlukların farkında olmayanlar için hüsran dolu bir sona vesile olacaktır. O sebeple bu hazin sona ulaşmamanız için sizlere gereken anahtarları vereceğim. Bunu yaparken sizden de hiçbir ücret talep etmeyeceğim. Zira parlakfikirler’in doğası “Türkiye’de yaşayıp Türkçe’den anlayan herkesin ekonomik olarak refaha ermesini amaçladığından genel itibariyle ücret temini prensip dışıdır“. Yazımızı okuyup nitelikli yorumlar bırakmanız bize teşekkür etmek için fazlasıyla kafidir…

Çok deli paralar kazandıran bir e-ticaret girişimi kurarak milyar dolara yakın ciro yakalamak için bilmeniz gereken sırlara değinmeden önce biraz rakamlardan bahsetmek istiyorum.

Malumunuz Türkiye’de senelik bazda en çok büyüme yakalayan sektörün İnternet Girişimleri olduğu bir gerçek. Mesela Gittigidiyor 2010’dan beri senelik %55’in altında bir büyüme kaydetmedi. Şu anda 800 milyon dolarlık bir şirket değerine ve de senelik 350 milyon dolar dolaylarında bir ciroya sahiptir. Trendyol, Markafoni, Evmanya, Sahibinden, N11, Hepsiburada gibi diğer devlerde ciro bazında Gittigidiyor kadar olmasa da ondan çok aşağı kalır durumda değildirler. Gittigidiyor’un sahibi her ne kadar küresel e-ticaret devi “ebay” olsa da diğer sitelerimiz halis mulis Türk girişimidirler. Bu saydığım başlıca isimleri 1 numara yapan şey ise sektöre herkesten önce girip öncü rol üstlenmeleri ve de küresel destek bulmalarıdır…

Tahmin ettiğiniz üzere eğer bir “gittigidiyor” olmak istiyorsanız treni maalesef çoktan kaçırmış durumdasınız; küresel devlerden süperötesi bir destek almadığınız sürece ya da olağanüstü bir şans ile korkunç bir sermaye temin etmediğiniz sürece, perakende sektöründe halihazırda devasa bir ciroya sahip olmadığınız sürece böylesine girişimlerin benzerini, tıpkısını yaparaktan onların yakaldığı ciroları yakalamayı bırakın yanından bile geçmek imkansız bir hal almıştır…

Ne uzun bir cümle oldu be yukarıdaki:))

Bu cümleyi tekrardan dikkatli okursanız size bazı istisnalardan ve de hangi yolu izleyerek neyi yapamayacağınızdan bahsettim. ANCAK HENÜZ NELERİ YAPABİLECEKLERİNİZDEN BAHSETMEDİM!!

Sevgili okurlarım; şimdi yazacağım şeyler; bu “e-ticaret sekröründeki boşluklardan, kimselerin henüz kaplamadığı, işgal etmediği köşelerden olup, yeterli sermaye ve de emek ile çok da zorlanmadan ele geçirebileceğiniz köşelerden bahsedecektir, onun için cigaranızı yakın ve bir silkenlenip dikkatlice odaklanın buralara!

1) Tek ürün e-ticaret sitesi kurabilirsiniz

Gece gündüz tek bir ürüne kasan, o ürün için araştırmalar, makaleler barındıran, o ürün için tavsiyeler ve de çeşitler ihtiva eden bir “tek ürün e-ticaret sitesi” kuraraktan “Dev e ticaret sitelerini bile alt edebilirsiniz“. Zira Google indexlerinde bu söz konusu tek ürünlü e-ticaret sitelerinin indexleri çoğu zaman milyon çeşit ürün barındıran gittigidiyor’dan daha üstte çıkarlar. Ancak elbette bunun için de yeteri kadar kaşarlanmış bir site kurmak şarttır. O site için iyi bir “seo çalışması” yapmak; o ürüne ait özgün, hiçbir yerde bulunmayan görselleri temin edip yayınlamak, bol bilgilendirici makalelerden ve de vidolardan faydalanmak esastır.

Şüphesiz Google robotları algoritmaları vasıtasıyla bir seçim yapması gerektiğinde; milyon çeşit ürün satmaya çalışan bir site ile, tek bir ürüne odaklanan bir site arasından hangisini seçeceğini çok iyi bilir. Tahmin ettiğiniz üzere tek ürüne odaklanan site o ürün söz konusu olduğunda her zaman avantajlıdır.

Mesela size soruyorum: “Başınız sıkıştığında her işi yapan, her davaya bakan avukatı mı yoksa her işi aynı anda yapan, dava ayırt etmeyen, herhangi bir uzmanlaşması olmayan avukatı mı tercih ederseniz?” İşte alışveriş sitelerinde de aynı bu durum vardır. Avukatlar da hem dünya’da hem de ülkemizde eski zamanlarda her işi yapan, her davaya bakan adamlar olarak piyasa çıkmışlardır, ancak daha sonra “uzmanlaşma” denilen olgu ortaya çıkmıştır…

Yol yakından bu açığı değerlendirmek ve de kendinize yer ayırttırmak önemlidir. Zira buralar şu an dutluk olsa da ileride imar gelecek buralara :)))

2) Satış ortaklığı olayından iyi anlamalısınız!

Size daha önce e-ticarette dropshipping yöntemi hakkında enine boyuna anlatımlarda bulunmuştum. Bilenler bilir başka bir e-ticaret sitesinin ürünlerini pazarlayarak onun satışına ortak olma sanatını. Sizin tedarik, depolama, kargolama, müşteriyle ilgilenme gibi hususlara elinizi bile sürmenize gerek olmayan bu türden bir ticarette salt pazarlama ön plandadır. Aslında bana sorarsanız ticaretin geleceği son nokta burasıdır. Zira ürün depolama, üretme, kargolama, tedariği gibi işlerin herbiri giderek pazarlamadan daha da önemsiz bir hal almaktadır.

3) Tek bir sektörde at koşturan ama onda da zirveyi oyanayan bir e-ticaret sitesi kurmak

Bu türden siteler “tek ürünlü e-ticaret sitelerinin” daha da genel versiyonudur. İlk maddede belirttiğim tüm avantajlara ve de dezavantajlara sahip olan bu tür e-ticaret siteleri “uzmanlaşma” olgusuna iliklerine kadar yerli yerince örnek teşkil ettiğinden arama motorlarında mükafatlandırılmaktadır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Video Çekerek Ürün Yorumlama İle Para Kazanmak

Devlerin korkulu rüyası olan bu türden siteler kurup başarıyla işler hale getirmek hem müşterileri hem de sizin ceplerinizi memnun edecektir. Bir gün böyle bir şeyi başarırsanız “parlakfikirler” unutmayın, admin kardeşinize buradan bir teşekkür yorumu atmanız yeterli olacaktır:))

4) Ürünler üzerine soru-cevap, video, bol görsel, liste, canlı destek ihtiva eden materyaller kullanmak

Bir e-ticaret sitesi kurmanın amacı reel’deki kapalı, boğucu, kalabalık mağazalardan tiksinen, şehir hayatından bunalan, kargaşadan ırak kalmak isteyen ancak alışverişini de oturuduğu yerden sürdürmek isteyen insanlara destek olmaktır. Bunu yaparken reeldeki mağazaların yerini tutmanız gerekiyor. Sitenizi ziyaret eden kişiye, araştırdığı ürünü sanki elle inceliyormuş hissiyatı vermelisiniz. Bunu da başlıkta belirttiğim gibi bol görsel, video, soru cevap, liste gibi şeylerle yapabilirsiniz. İnsanların beyinlerinde ürünün sanki 3 boyutlu olarak incelemiş, dokunmuş, koklamış gibi imaj edinmesini sağlamasınız.

Amerika ve Avrupa’da e-ticaret girişimiyle öncü olmuş olan projeleri incelediğimizde karşımıza çıkan en önemli ayrıntı “bol ve de kolay algılanabilir görsel” olacaktır. Kullanıcıyı ürün hakkında bilgilendirirken “Ana Britannica ansiklopedileri” gibi küçük küçük puntolarla, gereksiz ayrıntılarla, bilgilerle dolu bir sunum yapmaktan kaçınmalısınız. En önemli ve de işlerine yarar bilgileri en kolay edinmeleri üzerine çalışmalısınız.

5) Deli para kazanmak bazen deli sermaye koymak demektir

Benim size tavsiyem tutacağına az çok inandığınız ve de yükselişte bir grafik ile seyreden bir e-ticaret projeniz var ise buna yatırım yapmaktan asla çekinmeyin. Zira reelde batmanız burada batmanızdan çok daha kolaydır. Henüz kıyasıya rekabet olmadığı için hangi sektörde olursa olsun az buçuk işe yarayan ve de hizmet gören bir internet projesi ile yola çıkarsanız illa yükselirsiniz. O sebeple hani derler ya “evi, arabayı, tarlayı satılığa çıkarsakmı ki?” diye; işte inandığınız bir e-ticaret girişiminiz var ise tam olarak bunu yapın. Çekinmenize gerek yok, işin ilk senesini atlattıktan sonra ve gerekli altyapı, kurumsallaşma sağlandıktan sonra projenize ne kadar sermaye koyabilirseniz o kadar kazandıracaktır. Gereken sermaye olayı hakkındaki şu
iş fikirleri için gereken parayı bulmak
” yazıma bakarsanız işe yarar trickleri edinebilirsiniz.

6) Doğru ürünleri nokta atışı yaparcasına hedef almalısınız

Gidip de wordpress tabanı üzerinde “kitap satarak deli paralar kazandıracağını umduğunuz bir e-ticaret sitesi kurarsanızmaalesef sizlere çok büyük ihtimalle başarısız olacağınızı üzülerek belirtmek isterim. Zira e-ticaret dünyada ilk yaygınlaştığında kitap satışı üzerinden yürümüştür. Dolayısıyla dünyadaki ilk e-ticaret siteleri kitapçılar olduğu gibi her biri sektörün en eskileri olduklarından dolayı bir oturmuşluk söz konusudur. Yani siz isterseniz ağzınızla kuş tutun bu adamların ele geçirdiği sektörde kendinize güzel konumlar ayarlayamazsınız. Başarsanız bile aynı eforu, yaratıcılığı, sermayeyi başka sektörlerde kullansanız 10 katı gelir temin edeceğinizden yapacağınız iş pek mantıklı olmaz. Zira olgun, oturmuş, açıkları kapanmış sektörlerden uzak durun derim. Yani ille de girecekseniz kar amaçlı girip de başarısızlığı boşuna tatmayın. Yine bunlar benim görüşüm elbette, belki de olağanüstü bir fikriniz var ve tam da bu alanda. İşte böyle bir durum söz konusu ise beni dinlemeyin siz.

Yukarıdaki kitap örneğinde olduğu gibi e-ticaret’in olgun, oturmuş köşelerinden karlılık elde etmek adına pek bir şey beklemeyin.

karlılık oranı en yüksek e-ticaret sektörleri” adlı yazımı okursanız göreceksiniz ki şu anda insanlar daha çok reeldeki perakendecilerden almaya üşendikleri, çekindikleri, zor buldukları, seçiminde zorlandıkları ürüleri internetten satın almaya meğilliler. Bu da demektir ki bu türden ürünlere yönelik çalışma yürütürseniz daha çok satış yakalayabilirsiniz.

7) İlk satışı yakalayana kadar ki sürece iyi odaklanmalısınız.

Her şeyin olduğu gibi e-ticaret girişimlerinin de ilkleri çok zordur. İlk siteyi kurmak, ilk reklamı basmak, altyapıyı hazırlamak, kurumsallaşmayı yakalamak, doğru insanlarla doğrı miktarlarda parayı ortaya koymak…

Size tavsiyem, ilk sene için kendinize hayatınızın hiçbir döneminde olmadığı kadar torpilli davranmanız ve zihninizi berrak tutmanızdır. Zira bu ilk dönemlerde kimse size ön ayak olmayacak, kimse size “bak kardeş, bunu böyle yapsan daha yararlıdır” şeklinde nutuklar atmayacak. Bu şekilde tavsiyeler ve nutukların ise birçoğu gereksiz bilgi içerecektir. O sebeple kendinize güvenmeli ve de yaratıcılığınızı had safhaya getirmelisiniz. Girişim demek zifiri karanlık bir tünelden sağ salim çıkıp aydınlığa varabilmek demektir. Admin abiniz sizin için bu yol hakkında güzel bir rehber hazırladı. Alın şu linkteki :”e-ticarette ilk ürün satışını yapabilmek için
” yazıya da bir göz atın.

8) Yalnızlığı dayanmalısınız

Belki saçma gelebilir ancak yalnızlık da girişimciliğin fıtrafında olan bir şeydir. Yani hiç denenmemişi denerken, tecrübe ederken zannediyor musunuz ki o çok sevdiğiniz kankanız, anneniz, babanız sizin elinizden tutacaklar. Elbette maddi, manevi yardımları dokunacaktır, ancak işi yapan kişi esas itibariyle siz olacaksınız ve de en hayati, kritik kararları veren de siz olacaksınız. Tüm bunlardan dolayıdır ki yalnızlık denile illete direnmelisiniz. Karşılaşacağınız tüm zorluklar arasında en acı dolu, ruhunuzu kemirici, direncinizi zayıflatıcı olanı işte bu olacaktır. En önemli kararları alırken yalnız olacak, en tehlikeli riskleri göğüslerken yalnız olacaksınız…

Değerli parlakfikirler okurlarım; size yardımcı olması mahiyetinde yazdığım şu minik karalamalara da göz atarak gazetelerde, kitaplarda özellikle de ders kitaplarında çok zor bulabileceğiniz birkaç minik tüyoya erişebilirsiniz. Aynı bu yazıda olduğu gibi işinize yarayacak detaylar yakalayabilirsiniz. Benim anlattıklarımın %90’ından fazlasını zaten bildiğinizin farkındayım. Ancak okumak da zaten bu %90’lık yığıntı içinden hiç bilmediğiniz, görmediğiniz, vakıf olmadığınız köşelere erişebilmektir. İşte benim de sizleri erişmenizi istediğim şey de bu minik azınlıktaki bilgilerdir. Her şeyi bilseniz bile teyit almak, doğrulamak, derlemek kafanızı olağansüt rahatlatacaktır.

Bu bir;

e-ticaret sitesi ile zengin olabilmek hakkında
,

Bu da iki;

e-ticaret sitesi kurarak para kazanmak neden eskisinden daha zorlaştı

Haydi görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

Parlakfikirler admininiz

“Deli para kazandıran çok karlı bir e-ticaret girişimi kurmak için” üzerine 2 yorum

  1. Insan önce diyor vay be harika anlatım. Sonra diyor yapabilirim bu anlattıklarınızi.
    Biraz da diyor ki, yahu yazan adam bu kadar zamandır bunlari biliyorda acaba kendi neden multimilyoner degil

    Yanıtla

Yorum yapın