Dernek Kurmak İsteyenlere

Dernek kurmak, işletmek ya da bir derneğe üye olmak bile son derece hayırlı bir iş. Böylece toplum olarak birbirimize yardım etmeyi, dayanışmayı sözde etkin kılmakla yetinmeyip onu bir de uygulamaya sokuyoruz. Filliyat önemli. Eyleme geçmek ve bir şeyleri sözlü olarak değil de fiili olarak düzeltmek bahtiyar edici.

Her ne kadar bazı çiğ süt emmişler birilerine yardım etmek ayağına insanları kandırmak ve pis tuzaklarına düşürmek için dernekler kurmaya kalksa da er ya da geç yakalandı ve yakalanmaya da devam ediyor. İnsanların birbirine yardım etmelerinden bile yalancılık ve hileyle kendi ceplerini dolduranlar, hiç kuşku yok ki insanların duygularını ve vicdanlarını sömüren bir akbabadır.

Hiçbir hayırlı iş yoktur ki insan eliyle içine şer bulaştırılmasın. Dernek kurma esnasında da derneğe üye olma aşamalarında derneklerin güvenilirliği iyice bir araştırılmalı. Kim dost kim düşman bir iyice bellenmeli.

help photo

Bir de ne kadar iyi niyetli olsalar da derneğin gerektirdiği meziyetleri ve cevvallığı gösteremeyen insanlar var. Onlar her ne kadar iyi niyetli yaklaşsalar da hem yönetim hem mali işlerde bir türlü isteneni veremezler. Günün birinde iyi niyetlerle ve iyi temennilerle açılan bir dernek, sadece birkaç ay sonra mutlak bir başarısızlık ile kepenekleri indirebiliyor. Bunun önüne geçmek için öncelikle ne tip dernekler açmalıyız sorusuna yanıt vermeliyiz. Birazdan da vereceğiz.

Böylece ne tip derneklerin iş yapıp insanlara yardım eli uzattığını göreceğiz. Öyle ya bir derneğin asıl amacı asla kar elde etmek değildir. Kar elde etmek birinci değil tali bir amaçtır. Dernekler elbette ki kar elde etmelidir. Ancak bir ticarethane gibi değil insanlara daha fazla yardım eli uzatmak için. Daha fazla insanın hayatına, sağlığına, beynine ulaşarak onlara bir dernek olarak gereken yardımları gereken zamanda ve profesyonellikle sağlamak için.

Şimdi Türkiye’de bir dernek açmak isterseniz ne tür dernekler açabileceğinize dair bilgiler verelim ve sizi daha yolun başında aydınlatmayı bilelim.

Dernekler para kazanma amacı dışında kurulurlar ve daha fazla yardım sağlamak amacıyla para kurulurlar.

Hangi Tip Dernekler Daha Yararlı 

Sağlık dernekleri:

Hiç kuşku yok ki sağlık dernekleri kurmak ya da onlara üye olmak birçok açıdan insanların hayatlarına doğrudan olumlu müdahale etmek olacaktır. İlaç alacak paraları olmayan binlerce insan var. Yaşlı olduğu için bakımlarıyla ilgilenemeyen, evleri içinde ölümü ve yardım elini aynı tempoda bekleyen yaşlı insanlarımız var. Sigortası olmadığı için hastanelere borçlanan ya da kendisini tedavi edecek ilaçları alamayacak kadar müşkül durumda olanlar var.

Çeşitli sağlık dernekleri kurarak onlara doğrudan yardım eli uzatır, birçok insanın sağlığını düzeltmesine birinci elden yardımcı olarak bol bol dua kazanırsınız.  O nedenle birinci şıkkımız her zaman için sağlık dernekleri olacaktır.

Dayanışma dernekleri:

İnsanlar birçok açıdan toplumun sınırlarına itilmiş ve yalnız hissediyorlar. Bunların çeşitli nedenleri ve sınıflandırmaları var. Örneğin ülkemizde birçok engelli insanların dayanışma dernekleri var. Birlikte vakit geçirip, gündelik hayatta kendilerini rahatsız eden durumları, acılarını, sıkıntılarını çaylar kahveler eşliğinde birbirleriyle paylaşan, tam anlamıyla dayanışma sergileyen dernekler bunlar.

Bununla birlikte Dövüş Kulübü filminden de biliyoruz. Aynı şekilde alkolikler derneği gibi dernekler de var. Tabi bunlar eski alkolikler. Alkolü bırakmışlar ve birbirlerine destek olmak için, birbirlerini yürekten kutlamak ve gaza getirmek için toplantılar düzenliyorlar. Sonuç olarak dayanışma dernekleri her zaman olduğu gibi günümüzde epey faydalı dernekler ve listemizde ikinci sırada yer alıyorlar.

Sanat dernekleri:

Ülkemizde de örnekleri çok olan dernek çeşitleri. Sinema dernekleri, oyuncular derneği, kültür ve fikir dernekleri gibi liste uzayıp gidiyor. Sanat derneklerinin birinci amacı sanatçılar arasında dayanışmayı arttırmak ve birlikte üretmek. Bu derneklerde tanışıp da ortak çalışma kararı alan o kadar çok sanatçı var ki.

Örneğin bir yönetmen bir senaristle çalışıyor ve hop ortaya bir film projesi çıkıyor. Bu derneklerin ikinci kurulma amacı ise sektörlerinde ezilen insanların ana yasal haklarını tayin etmek için örgütlenmek. Örneğin ülkemizde sinema sektörü çok sert ve sömürücü tarafıyla insanları epey zorluyor. Bunlara engel olmak için sinema dernekleri kuruldu. Ara ara bildiri dağıtarak ve kısa filmler çekerek dertlerini anlatmaya çalışıyorlar.

Bunun dışında meslekli dernekler de kurabilirsiniz. Doktorlar derneği, öğretmenler derneği gibi dernekler mevcut ülkemizde. Aynı meslekten insanların birbirleriyle dayanışmaları ve mutluluğu da sıkıntıyı da paylaşmaları güzel ve yararlı bir şey olsa gerek. Siz ne dersiniz?

Bir Derneğin Uzun Vadeli Dayanabilmesi İçin Gerekenler 

Bu noktada bazı derneklerin hem etkisiz yönetim hem de belli başlı şeylere dikkat etmemesi yüzünden sıklıkla kapandığını, istenilen sonuçları ve yararları sağlamadığını görüyoruz. İyi niyetli yürümüyor bazı arkadaşlar. Bir yapının ana fikri iyi niyetten oluşabilir. Ancak alt yapısı duygular ile değil dikkat edilmesi gereken unsurların noksansız sağlanması ile oluşuyor. Şimdi bunlara kısaca değineceğiz. Bir derneğin uzun vadeli dayanabilmesi için;

Hukuki alt yapıyı sağlam kurmak:

Evet iyi niyetler dedik. Ama bazı iyi niyetler cahilce ortaya konulduğu zaman suç teşkil ediyor. Devletin resmi makamları gelip defterlerinizi ve kayıtlarınızı inceliyor. Sizin şimdi uğraşamam ya da sonra yaparım dediğiniz her şey karşınızda bir suç unsuru olarak çıkıyor. Derneğinize ya doğrudan sıkı bir para cezası geliyor. Siz de o para cezasının altından kalkamayıp derneği kapatmak zorunda kalıyorsunuz.

Ya da direkt olarak derneği kapatılanlar da yok değil. Bu nedenle bir muhasebeciniz bir de hukuki işlere baktıracağınız bir avukatınız olmasında fayda var. Böylece iyi niyetle yaptığınız işlerin ardı arkası kesilmez ve bir dernek olarak faaliyetlerinize kaldığınız yerden devam edersiniz.

Sponsor Ya Da Destekçi Bulmak:

Çoğu zaman dernekler tomton amca ya da teyzeler tarafından kenarda köşede tutulan paralarla açılıyor. Ama bu yeterli değil. Derneğinizi ayakta kalması ve daim olması için sponsor ya da destekçi bulmanız ve mali alt yapınızı sağlam bir yapı taşı ile desteklemeniz gerek. Bağışlarla olmuyor bu işler. Bunu yaşadık gördük.

İnsanlar yardım eli uzatmak için elli kere düşünüyor. Hele bir de siz onlardan derneğin devamı için bağış istediğinizde nasıl kaçacaklarını şaşırıyorlar. Bu nedenle derneğinize ve derneğinizin yaptıklarına inanana paralı insanlardan ve kurumlardan sponsor desteği almanız harika bir güvence olacaktır.

Bir dernek toplantısı…

Dernek Kurma Aşamasında Dikkat Edilecekler Nelerdir? 

Bir kere bir derneğin en az 7 kişi ile birlikte kurulduğunu bilin. Derneği kurarken dayılardan, amcalardan, yakın tanıdıklardan mümkün olduğunca uzak tutun. Derneğinizin kurulacağını duyan çeşitli eş dost tayfası bedavadan para kazanmak ya da kendi öz çıkarları için size yanaşmaya çalışacaktır. Hayır! Önemli olan nitelikli bir örgütlenmeyle derneği kurmak.

Bunun dışında ”proje adamı” diyebileceğimiz insanlardan da uzak durmanız önemle tavsiye edilir. Bu tip insanlar sadece konuşurlar. Onu da yaparız. Bunu da yaparız. Ancak iş uygulamaya gelince nasıl ortadan yok olduklarına hayret edersiniz.

Son olarak derneklerin de kayıt işlemleri için ve diğer prosedürler adına üç temel organı olduğunu hatırlatalım. Genel kurul bu organların başında gelir. Derneği kuran kişi genel kurulda olur. Denetim kurulu da vardır. Bir de son olarak yönetim kurulu vardır.

Hepinize iyi niyetlerinizin sahiplerini bulacağı hayırlı dernek fikirleri dileriz.

“Dernek Kurmak İsteyenlere” üzerine bir yorum

Yorum yapın