Dişçi Muayenehanesi Açmak İstiyorum Diyene-Maliyet ve Kar Karlılık-Aç Kalmama Rehberi

Arkadaşlar mesleklerin nerdeyse herbiri çeşitli politiklar sebebiyle bitiyor. Sadece dişçilik değil hepsinde her yere üniversite açmanın yol açtığı enflasyondan kaynaklanan kalite düşmesi ve iş yapamazlık hakim. Böyle bir ortamda tek ayakta kalma şansınız aşırı sivrilmiş odaklanmayı sağlamaktır. Ancak bu sayede hayatta kalabilirsiniz. Maalesef ancak bu sayede açlıktan kurtulabilirsiniz. Bizi birileri gelecekte açlığa mahkum etti. Büyük yaratıcı da onları açlıkla sınar umarım…

Corona Virüs Günlerinin Gölgesinde ve Sonrasında Dişçi Muayenesi Açmak

Corona virüs salgınının en fazla vurduğu alan hiç kuşku yok ki sağlık alanı oldu. Bununla birlikte dişçi muayeneleri de diğer tüm mekanlar gibi uzun bir süre kapalı kaldı. Günümüzde ise insanlar çok acil bir durum olmadığı sürece hastane ve klinik gibi sağlık merkezlerine gitmekten imtina ediyorlar. Bu çekincelerinde de sonuna kadar haklılar. Zira sağlık merkezleri aynı zamanda hastalık merkezi demek. Nasıl ki ilaçların üretildiği laboratuvardan virüs çıkabiliyorsa, hastalıkların tedavi edildiği hastane ve muayenelerde de yepyeni hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Her şey son derece hassas çizgilerle birbirinden ayrılmış durumda.

dentist photo
keratadaki dişlere bakın nasıl da sivri 🙂

Bu süreçte herkesin işi nasıl kötüye gittiyse dişçiler için de ekonomik anlamda kötü bir dönem oldu. Bundan sonra ekstra özen gösterilecek ve istisnasız tatbik edilecek birçok kurallar söz konusu. Biz zaten normal zamanlarda da bu kurallara dikkat ediyorduk dediğinizi duyar gibiyiz. Lakin adı üstünde, normal zamanlar ayrı içinde yaşadığımız anormal durumlar apayrı kuralları zorunlu kılıyor. Dişler, çok kolay enfeksiyon kapabilen bir yapıya sahiptir. Bu enfeksiyonu kaptığı gibi yayması da birçok hayati organın dahi zarar görmesini sağlar.

Bugün bir dişçi muayenesi açsanız bile en az 6 ay daha maskeli eldivenli çalışmanızı tavsiye ederiz. Hem kendi sağlığınızı hem de muayenehaneye gelen hastaların sağlığını riske atmamak adına.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise birlikte çalışılan laboratuvarlar. Bildiğin üzere başta implant ve porselen dişler olmak üzere birçok diş, bu tür klinik ortamlarda yapılıyor. Sıfırdan bir muayene açtığınızda, sürekli birlikte çalışacağınız bir laboratuvar olacak. Bu laboratuvarlardan bazıları hala açılmadı. Bazıları ise iş yoğunluğundan dolayı ağır aksak çalışıyor. Size gelen hastaları da virüs kapsamında bilgilendirmeli, bazı tedavilerin normal zamanlardakinden biraz daha geç gerçekleşebileceğini tane tane anlatmalısınız.

Muayenenin girişine el dezenfektanı koymanızı da öneriyoruz. Böylelikle hastalar hem girerken hem de çıkarken bu dezenfektanı kullanıp olası riskleri de en aza indirgemiş olur. Yanınızda çalışacak olan asistanın da ekstra titiz olmasına özen gösterin. Sağlık adına tüm hijyen kurallarına dikkat edilmeli.

Diş hekimliğinden yeni mezun oldunuz. Diplomanızı cebinize koydunuz ve artık severek yapabileceğiniz bir mesleğiniz olsun istiyorsunuz. Üstüne de iyi para kazanmak gönlünüzde yatıyor. Bunun için diş hekimi muayenehanesi açmanız gerekmekte. Bu yazımızda bu muayenehane açmanın usülünü, dikkat edilmesi gereken noktaları ve şartlarını sizlere anlatacağız. Bu işin artıları ve eksileri neler onlara da değineceğiz.

Önemli Not: Şu dişçi muayenehanelerini artık kurumsallaştırın. Hastane formatına döndürüp dev bir kompleks haline çevirin ve bünyenizde en az 5-10 dişçi olsun. Her bir dişçi de dğeişik uzmanlık alanında çalışmalar yürütsün. Bu sayede çok daha fazla müşteri çekebilir ve piyasada çok daha yüksek bilinirlik seviyesine ulaşabilirsiniz. 

Diş hekimliği muayenehanesi açmak için gerekenler.

a) Öncelikle diş hekimleri odasına kaydolup buradaki yükümlülükleri yerine getirmek gerekmekte. Bu görevler türk diş hekimleri birliğinin sitesinde detaylı yazmaktadır. Kabaca bahsetmek gerekirse nüfus cüzdanı sureti, ikametgah belgesi, diploma, vesikalık gibi evraklarla bu odaya kaydınızı yaptırmak zorundasınız.

b) Maliyeye kaydolmanız gerekmekte. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise MERSİS kaydı(şirketseniz) ya da noterden Serbest meslek kazanç defterini tasdik etmek(tek bir şahıssanız) zorunda oluşunuz. Ayrıca vergi levhasını alıp, ayın belli dönemlerinde vergi beyannamesi vermek durumundasınız.

c) Meslek odasının yanında il sağlık müdürlüğüne bildirim yapılması şartı vardır. Bu bildirim için söz konusu muayenehaneninizin adresi, krokisi araç gereçlerin niteliği ve sayısı, çalışanlarınızın yeterliliği, sizin yeterliliğiniz test edilir.

d) Sosyal güvenlik kaydınızı yapmanız sizin yararınıza olur. Bu daha çok sizin mesleğinize has olan bir takım güvenceleri teminat altına almak içindir. Buraya başvurmak için vergi mükellefi olmak ve odaya kayıtlı olmak aranmaktadır.

2) Diş hekimliği muayenehanesi açarken nasıl bir ekonomik yol izlemeliyim?

Yeni mezun bir dişçinin kendi ayaklarının üstünde durup hür bir şekilde mesleğini icra edebilmesi bizim ülkede eğer babadan zengin değilseniz imkansıza yakın bir şey. Zira bir muayenehane açmak için 2015 yılının 150 bin Amerikan dolarına kadar paranız olması gerekmekte. Neden derseniz; o gördüğünüz koca koca makineler, aletler, ruhsat almak için dizmeniz gereken minimum teknoloji en az 70-80 bin dolar değerindedir. Bankalar sizin sırf diplomanız var diye size güvenip teminatsız bir miktar kredi verebilsede bu elinizde avucunuzda paranız olmadan maalesef çok zor. Size tavsiyem gidin bir başkasının muaynehanesinde 2-3 yıl çalışın ardından biraz para derledikten sonra gerek kredi almak, gerekse ailenizden, dostunuzdan borç almak suretiyle muayenehanenizi açın.

3) Diş hekimlerinin işi para kazandırabilecek ancak zor olan işlerden birisidir arkadaşlar. Zinhar insanların ağız kokusuyla çürüğüyle uğraşmak kolay değildir. Üstüne ince ve detay gerektiren amelliyatlara vesile olduğunuz için sıkı sorumluluk almak durumundasınız. Yine de bu mesleğin uzmanı olabilirseniz sevebilme ihtimaliniz yok değil.

4) Dişçilerin hastanın psikolojisini iyi analiz etmesi gerekmektedir. Bir çok insan iğneden, matkap gibi aletlerdeb korkul dişçilere uğramaktan çekinmektedir. Bunu aşmanın en iyi yolu; onları madden tedavi etmenin yanında manen tatmin etmekten geçmektedir.

5) Dişçi muayenehane açtığınızda yanınızda birkaç dişçi çalıştırabilirsiniz ve bu konuda markalaşabilirsiniz. Aynı hastaneler gibi reklam verebilir hasta çevrenizi genişletebilirsiniz. Bu yönden para kazanma imkanınız mevcuttur.

6) Muayenehaninizin temiz ve de açık renklerle donatılmış olmasına dikkat edin. Bunu demenin sebebi insanlar sizin mekanınıza ilk uğradığında kendilerini bir tedavi merkezinde değilde kasapta hissetmemeleri içindir. Az evvel dediğim gibi psikoloji tedavinin önemli bir bölümüdür.

7) Diş hekimlerinin muayenehane açmak için başvuracağı semtlerdeki; rekabet oranını, sosyokültürel ve ekonomik oranını iyi analiz etmeleri şarttır. İyi eğitimli ve zengin semtlerde nüfus az olsa da bu işten daha çok para kazanır ve de ruhen daha az yorulursunuz. Cahille uğraşmak kadar zoru yoktur ondan bu maddeyi ekledik.

Maliyet ve Karlılık

Arkadaşlar elbette bu başlıktaki tüm rakamları bulunduğunuz bölgeye ve çevreye göre değişir. Ancak İstanbul Kadıköy için konuşacak olursak aylık 35 000 civarı geliriniz olacaktır. Bunun en az 20 000’i gider olacaktır. Elinize ayda 10 000-15 000 lira kalırsa kendinizi şanslı hissedersiniz.

“Dişçi Muayenehanesi Açmak İstiyorum Diyene-Maliyet ve Kar Karlılık-Aç Kalmama Rehberi” üzerine 2 yorum

  1. Öncelikle diş hekimi tek çalışacaksa muayenehane açar, deontolojik olarak uygun olmadığından kanunun hekim çalıştıramaz. Hekim çalıştırabilmek için ortaklı yapıda bir şirket kurarak poliklinik açar, işte o zaman başka hekim istihdam edebilir. Aslında sağlık kuruluşlarının reklam vermesi de yasaktır, sağlık alanında rekabet işin kalitesini düşüreceğinizin kanun çerçevesinde yasaktır, hastane kadar büyük kuruluşlar hariç denetleme meslek odalarındadır, gerekli gördüğü yerde meslekten kalıcı mene kadar cezası vardır.

    Yanıtla

Yorum yapın