Dizi Çekim İşi Yapmak

Diziler… 90’lardan sonra sınırlı sayıdaki özel kanallarda hayatımıza giren, teknik açıdan tanımlayacak olursak devamı olan filmler diyebileceğimiz görsel şölenler… Herhalde hayatımızda ilk izlediğimiz ve artık birer klasik niteliği taşıyan Bizimkiler dizisini unutan kişi sayısı epey azdır.

Sadece yerli diziler mi? Annelerden de küçücük çocuklara kadar herkesin izlediği pembe diziler vardı bir de. Yalan Rüzgarı… Dallas…

Dizi kültürü yavaş yavaş diyemeyeceğimiz seri bir hızda, totalde 20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bugünkü önemine ve değerine kavuştu. Gün gelecek birçok eleştirmenin ve sanat analizinin çıkarımlarına göre sinema dizilere yenilecek. Bugün nasıl ki çok daha fazla sinema filmi çekiliyor, gelecekte diziler alıp başını gideceği için yüksek rakamlar da sinema filmlerini değil dizileri gösterecek.

Bugün artık özel dizi kanalları var dünya çapında. Türkiye’de de bu yaygınlaşacak gibi görünüyor. Önceden her kanalın sağlam ama az birkaç dizisi olurdu. Şimdi gün başına en iki dizi oluyor. Gündüz kuşağı dizileri akşam kuşağı dizileri olarak ikiye ayrılıyor tüm piyasa. Peki Türkiye’de nasıl dizi piyasası. Şimdi ona kısaca ve özetle bir göz atalım.

Türkiye’de Dizi Piyasası 

Türkiye’de dizi sektörü kaynayan bir kazan gibidir. Üstelik bu kaynayan kazandan herkese ekmek herkese çorba çıkar. Set işçisinden tutun da yönetmenine kadar tepeden tırnağa iyi giyinmiş bir adam gibidir dizi sektörü.

Bu nedenledir Türkiye’deki diziler bu gelişimini her ne kadar çalışma şartları açısından karşı çıkılsada 60 dakikadan 90 dakikaya çekilmesine borçludur. Şimdi ise kimi diziler özet, önceki bölümden kesitler gibi uyarlamalarla birlikte sürelerini 120 dakikaya kadar çekti. Düşünün 120 dakika. Sinema filmi diye açacak olsanız 120 dakikayı fazla bulup kapatma ihtimaliniz var. Ancak günümüzde Türk dizilerinin çoğu 90 dakikayı aşmış durumda.

Bu da her bir dizi bölünün bir sinema filmi değerinde ya da ayarında ve maddi açıdan da bu kapsamda olması demek. Bundandır özel ihtimam, özel paralar akıtılıyor bu sektöre. Öyle ki sinema sektörünü çoktan ikiye katlayıp dörde böldü.

Türk dizi piyasasından bahsedeceksek başarılarından da bahsetmemiz gerek. Artık çok rahat bir şekilde bir sürü dış ülkeye dizilerimizi ihraç edebiliyoruz. Bu da inanılmaz bir motivasyon ve moral kaynağı olarak geri dönüyor. Pek tabi finansal destek olarak da. Böylece prodüksiyonu Amerika ile yarışan diziler yapılabiliyor. Muhteşem Yüzyıl bunun en iyi örneklerinden biriydi. Siz de takdir edersiniz ki.

Dizi Çekme İşi Karlı Mıdır? 

Bu soruyu sormak bile çok ayıp. Çoğu zaman günde 15 – 16 saat çalışma saatlerine katlanıyor olmasının tek sebebi biraz para yapıp kenara atmaktır. Bu sektörde sadece birkaç sene çalışarak hayatını güvence altına alan yüzlerce insan var.

Dizi çekme işinde hele yönetmen ya da rejide çalışan üst düzey bir asistansanız birkaç sene içerisinde evinizi arabanızı alacak kadar çok kazanırsınız. Bu her zaman söylenen ve kendi aralarında insanların konuştuğu bir gerçek. Sektörde oluk oluk para var. Bu para da her ne kadar eşit dağılmasa da sektördeki herkesi doyurucu nitelik taşıyor.

Düşünün ki bir set çaycısı bile diğer çaycı arkadaşlarından kat be kat fazla kazanıyor. Set işçileri için de ortalamanın epey üzerinde bir maaş aldıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Siz bir de dizinin senaristi, yönetmeni ya da yapımcısı olursanız paraya para demez, başka isimler düşünmek zorunda kalırsınız.

Çünkü dizinin beyni bu üç isimdir. Bu nedenle de pastanın büyük dilimli kısmını bunlar götürür her zaman. Size tavsiyemiz daha büyük paralar için dizi çekme işinde beyin içerisinde yer almanız olacak.

Bir dizinin arka planı.

Dizi Çekmek İçin Gerekenler 

Bunun için size teknik bir liste çıkardık.

Birincil derecede bilmeniz gereken ilk şey dizi olsun sinema olsun başlatıcı noktası metin olduğudur. Yani senaryoya ihtiyacınız olacak. İlk aşama bu. Daha sonra teknik ekip kurmanız gerek. Işıkçısı, kameramanı, yönetmen yardımcısı, kostümcüsü, sesçisi, makyözü. Eee ne sandınız? Sizin bir buçuk saatte çayınızı çorbanızı içerken izlediğiniz diziler, haftalarca, aylarca süren emeklerle oluşuyor.

Bir de prodüksiyon ekibi kurmanız lazım. Bu nasıl olacak? Prodüksiyon araştırma ve yapım işinde çalışırlar. Filmin çekileceği yerleri tespit ederler.

Oyuncu kadrosu da kurmanız lazım. Her rol her karakter için bir oyuncu, bir cast seçimi düzenlenmelidir.

Bir de yapımcı bulmanız şart. Yapımcı işin para yatıranı. Senaryonuza, filminize güvenirse parasını ortaya koyar ve mevcut kar oranına ortak olur. Bilmeyenler için söyleyelim dizi çekmek ne kadar karlı bir iş olsa da epey iyi bir organizasyon ve uzun mesai saatlerine gereksinim duyar.

Dizi Çekim İşinin Maliyeti? 

Gerçekten dudak uçuklatıcı rakamlar sizi bekliyor. Milyon dolarlar, milyon liralar söz konusu. Yerel çapta olursa daha az para ile kotarabilirsiniz. Ama bugün bir dizinin en az maliyeti 300 – 400 bin liradan başlıyor. Bakın onu da başlangıç olarak söyleyebilir.

Bu dizi çekimleri küresel çapta bir işse milyon dolarları bile bulabilir. Bunun için de bu sektörün hacmi bunu kaldırabiliyor. Bu paraları verebilecek yapımcılar var. O nedenle rakamlar sizi korkutmasın asla ve kat’a.

Oyuncu İstihdamı Nasıl Oluyor? 

İki şekilde oluyor. İlk şekil cast seçimi dediğimiz şey. Yönetmen oturuyor koltuğuna. Oyuncu adayları gelip karşısında repliklerini oynayıp konuşuyorlar. Mimikler, jestler, vurgular inceleniyor. Söz konusu karakter için hangi oyuncu adayı daha uygun yönetmen ve asistanları karar veriyor. Bazı koşullarda senaristler de bu karar verme aşamasında yer alıyor.

İkinci şekil ise ajanslar aracılığıyla oluyor. Ajanstan oyuncu seçimi genelde yan roller ve figüranlar için yer alıyor. Bize iki tane 1.70 boyunda esmer oyuncu gönder diyorlar mesela ajansa. Ajanslar da ellerindeki kaynaklardan ve albümlerden yola çıkarak söz konusu dizinin setine iki oyuncu gönderiyor. Böyle hem ajanslar hem oyuncular hem de diziler hem zaman hem de parasal açıdan kazanmaya devam ediyor.

Kurtlar vadisi dizi seti.

Teknik Ekip ve Senaryo İşini Nasıl Organize Edebilirim 

Hızlı organizasyonun lüks değil şart olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Bu nedenle sistemli ve planlı şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Tam bir görev dağılımı içerisinde olmalısınız. Bundan sonrasında ise senarist ile işiniz bitiyor, Yapımcı parasını verip kenara çekiliyor.

Oyuncu seçimleri ve mekan seçimlerinden sonra motor deniyor ve ilk sahne ilk plan çekilmeye başlanıyor. Ne kadar zor olsa da sistemli bir şekilde gidildiği takdirde dizi çekmek eğlenceli ve kar oranı yüksek bir iş olarak size uzaktan göz kırpıyor.

Dizi Çekimlerinin Riskli ve Zor Yanları 

Bir kere reytingleri gayet iyi giden dizinizin bir anda dibe çakılması söz konusu. Bu da dizinin yayından kaldırılması ve tamamen zarar etmeniz demek. Alternatifi çok olduğu için rekabeti kanınızda hissedeceğiz bir alan dizi sektörü. Bu da size stres olarak geri dönecek.

Bir de haftalık bir buçuk saat yetiştirmeniz gerekiyor. Bu da zamana karşı yarış demek. Kış demeden yaz demeden, gece gündüz demeden saatlerce uykusuz ve yorgun kalarak dizi çekeceğiniz günleriniz olacak. Kazanacağınız tatlı paraları düşünün ve sıkın dişinizi.

“Dizi Çekim İşi Yapmak” üzerine 7 yorum

  1. Hocam başlangıç için ne kadar bütçe lazım ? ana senaryo hazır ayriyeten iyi bir kanalla anlaşmak istiyorum yani toplam maliyet ne olur başlangıç için

    Yanıtla
  2. Merhabalar!Benim ismim Güska ben Bulgaristan lıyım ama 5 sene oluyor nasıl ani Almanya’da yım ve ben çok istiyorum çalışmaya benim bu dünyada en büyük hayalim dizi çekmek nolursunuz sizde bana yardım edin sizinle bile olmaya çok isterim ben çok iyi biriyim ??????Bana İnstagram dan ulaşabilir siniz _banova_87

    Yanıtla
  3. Hocam başlangıç için ne kadar bütçe lazım ana senaryo hazır ayriyeten iyi bir kanalla anlaşmak istiyorum yani toplam maliyet ne olur başlangıç için! Beni aldınızda hiç pişman olmayacaksınız size söz veriyorum tabi heyecanlı olacağım ama alışırım sonuçta ilk dizim olaçak ama inanın ki pişman olmayacaksınız!????

    Yanıtla
  4. dizilerde oynuyan oyuncular bence gözleri ve bakışları mimik hareketleri olan oyuncudur gerisi tıra vira ben çok dizilerde oynadım ama hiç bir zaman paramı vermedi ajanslar ajans la çalışırsanız ayvayı yersiniz çünkü yapım şirketinin bundan haberi olmaz muhatapta almaz kişileri yapımcı firma parasını ödüyor ajansa burda ajanslar kötülük yapıyor çünkü senin önüne öyle bir sözleşme koyuyorlarki büyüteçle baksan zor okursun zaten okuma fırsat vermeden sen imzanı attınmı geçmiş olsun o ajansa mahkum kalırsın bu yüzden ben strese girip bıraktım bu işi set işçisi olsan dahada karlı alacağın paranı biliyorsun

    Yanıtla
  5. Abi bu işe gönül verenler gelin birbiriyle ortak olalım birleşelim ve hayallerimize koşalım beraber paslaşalım koşalım ben hasan boz hbo_07 Instagram adersim burdan ulaşabilirsiniz

    Yanıtla
  6. 3 yıldır senaristim ve senaryolarımın zemini çok sert.Salak saçma klişe konak monak öyle şeyler yok.Okusan netflixindir bu dersin.Ama konular o kadar büyük olunca bütçede beni affedersiniz biraz parmaklıyor.Yapımcılarla anlaşmak istemiyorum.Çünki bizim millet belli.Anca kadına şiddet ve konak dizisi izliyorlar.Umudum diğer milletlerde yani daha çok.Elbetde benim canım ülkemdede gözünün zevki olanlar vardır.Ama bu reytinglerle oranla çok az.Herneyse.O yüzden ben kendi setimi kuracağım ve yapımcısı ve senaristi olacağım.Bunun için para biriktiriyorum.Üniversite sınavına 2 yıl kaldı.Üniversite denen o zırvalığı bitirdikten sonra hayallerimin peşinden gideceğim.O diplomayı da kıçlarına sokarlar!

    Yanıtla

Yorum yapın