Döviz yatırımı yaparken bunları aklınızdan çıkarmayın

Diğer yatırım türlerine göre biraz daha az tercih edilse de döviz yatırımı; kimi zaman insanımızın yöneldiği bir seçenektir. Özellikle doların yaşadığı olağanüstü yükselişten sonra (daha doğrusu TL’nin değerinin düşmesi) insanlar tekrardan döviz yatırımı hakkında konuşmaya başlamış; her yükseliş veya düşüşte olduğu gibi “Ulan dolar 2 lira iken şu kadar alsam, şimdi şu kadar lira kardaydım!..” gibi muhabbetler edilir olmuştur.

ÖNEMLİ NOT: Ne olursa olsun asla ama asla piyasaya ilk girişinizde kaldıraç kullanarak yüklü miktarda alımlar yapmayın. Bu şekilde yanlış yatırım tercihinde bulunup da intihar edenler, yaşamına son verenler çok oldu. Yüklü bir parayı bir yere yatırma kararı almadan evvel son kez şunu düşünün “Ben bunu kazanmak için kaç saaat mesai harcadım, ne kadar emek çektim“. Kendinize bunu sormadan harekete geçerseniz sonradan bin pişman olabilirsiniz. Ancak bizim kültürmüzde meşhur bir laf vardır:

Son pişmanlık fayda etmez.

Her ne kadar değeri iş işten geçtikten sonra anlaşılsa da bana sorarsanız döviz; kazançlı yatırım araçları arasında parlamaya pek müsait değildir. Sebeplerini de döviz yatırımına dair önceki yazılarımda belirtmiştim.

Bu yazıda ise her şeye rağmen “Yok arkadaş… İstediği kadar az kazandırsın. Ben değeri düşükken alayım da kenarda bulunsun.” diyenler için birkaç püf noktaya değindik. Miktarı ve cinsi fark etmeksizin; döviz yatırımı yaparken bunları aklınızdan çıkarmayın:

1)Döviz alımında kullanacağınız para; günlük yaşantınızda unutabileceğiniz bir durumda olmalıdır

Her ne olursa olsun o paraya; döviz yükseldiğinde bozdurmak haricinde ihtiyacınız olmaması gereklidir. Bu yüzden temel gereksinimlerinizden kısarak döviz yatırımı yapmaya kalkmayın ki; hem uzun vadede birikiminiz bir şeye benzesin, hem de günlük yaşamınızı çile haline getirmeyin.

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

2) Döviz yatırmında hedef

Döviz yatırımı yaparken amacınız düzenli ve yüksek gelir olmamalıdır. Aksi halde ölümcül bir hayal kırıklığı yaşarsınız.

Döviz yatırımı bu değildir arkadaşlar… Bir gayrimenkulden kira almanız gibi; ya da borsa yatırımı gibi periyodik bir beklentiniz olmamalıdır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Altın yatırımı yapmak mantıklı mıdır?

Aldığınız döviz cinsi belki 1 ay sonra, belki 1 yıl sonra değerlenir. Sabırlı olmalısınız ve gelir-gider dengeinizi döviz almak için ayırdığınız parayı hesaba katmadan yapmalısınız.

Arkadaşlar bu iş sizi zengin etmez sadece biraz ek gelir sağlar. Bu işe girip de zengin olmayı hedeflerin hepsi köpekbalıkarına yem oldu maaesef…

3) Döviz yatırımında medya

Eğer ciddi yatırımlar yapacak biriyseniz; karar vermeden önce bir süre boyunca dünya siyasetini ve ekonomisini takip etmeniz iyi olacaktır.

Elinizde büyük oynayacak kadar sermaye varsa zaten benim tavsiyem dövize değil; daha kazançlı yatırımlara yönelmenizdir. Ama niyetinizde ısrarlıysanız; tıpkı borsa ve forex oynarken yaptığınız piyasa takibi gibi; uluslararası ilişkiler ve ekonomiler üzerine kendinize bir kültürel alta yapı oluşturmak hayrınıza olacaktır.

4) Döviz yatırımında istikrar

Döviz kuru istediğiniz değerde olduğu sürece bir kerelik değil, düzenli ve sık sık alım yapmanız sizi daha kazançlı çıkaracaktır.

Örneğin; dolar 2.1 iken sadece bir kereliğine 1000 dolar aldınız ve 2100 TL ödediniz. Aradan zaman geçti ve dolar 2,65 TL oldu, 2.650 TL aldınız. 550 TL tutarındaki kazanç sizin pek tatmin etmeyebilir.

Diğer taraftan; dolar yükselinceye kadar her 100 dolar olmak üzere 3 sene boyunca biriktirdiniz dielim. 3600 dolar; 7560 TL’dir. Yükseldiğinde satışınızdan 9.500 TL cıvarı bir miktar kazanırsınız.

Ayrıca minik minik ama düzenli aralıklarla alım satım yapmanız sizi risklerden ve işinizi şansa bırakmaktan alıkoyacaktır. Bunu uygulamanızı öneririm. Bu sayede bilgi birikiminizi  ve piyasayı analiz etme kabiliyetinizi daha efektif şekilde ortaya serebileceksiniz.

Kazançlı yatırım araçları hakkında yazmaya devam edeceğiz, sağlıcakla kalın…

Yorum yapın