Dünyanın En Büyük 10 Şirketi İçerisinde Kaçı Teknolojik?

Herkese merhaba! Bu yazımızda gerek elde edilen gelir gerek dünya üretimi açısından dünyanın en büyük şirketlerini ele alıp hangilerinin teknolojik ürünler tasarlayan, hazırlayan ve satan ürünler olduğunu inceleyeceğiz.

Günümüzde Teknolojik Ürünlerin Önemi: 

Sanırım tartışmaya gerek yok. Teknoloji, artık hayatımızın her alanında. Örneğin cep telefonları. Cep telefonları, gelişen teknolojiyle beraber birçok ihtiyacımızı küçücük bir hacim ve ebatla karşılayan cihazlar. Önceden insanımızın elinde oyalanmak için tesbih, stres topu ve benzeri araçların yerini cep telefonları aldı. Önceleri kocaman fotoğraf makineleriyle gittiğimiz yerlerde insanları sıraya dizip bin bir zahmet ve özenle çektiğimiz fotoğraflar, artık çok gerilerde kaldı. Seslerimizi kaydedip sevgililerimizi, eşe dosta gönderdiğimiz o koca koca teypler dünyanın çöplüğünde çürümeye yüz tuttu.

Şöyle birkaç dakika düşündüğümüzde bize satılmak üzere üretilen her ürünün, birinci fonksiyonu hayatımızı kolaylaştırmak hedefinde olmuştur. Bir ürün, ucuzluğundan, estetiğinden ve pratikliğinden önce şu soruya cevap vermelidir: Bu ürün, ne kadar işime yarıyor? Bu ürünler, hayatımı ne kadar kolaylaştırıyor? Bana ne kadar zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. İşte teknolojiyi bir anda hızın zirvesine çıkarıp üst üste devrimlerle bu kadar kolay ulaşılabilir ve artık bu kadar ucuz yapan yegane dayanak budur.

Örneğin bir koltuk, ne kadar rahat, ne kadar dekoratif, ne kadar ucuz olursa olsun, en fazla üstüne oturulan bir nesnedir. Yani bir koltukla, en fazla ne yapabilirsiniz ki? Bu nedenle, piyasada koltuk üreten bir firmaysanız satış ölçeğiniz de yükselme hedefleriniz belli bir oranda olacaktır.

Ancak teknolojik ürünler böyle değildir. Bir kere asla tek boyutlu bir hizmet gütmezler. ”Hepsini istiyorum, hemen istiyorum.” İşte bu milenyum insanının ürün beklentisidir. Bu nedenle, teknoloji üreten firmalar çoğalmakta. Ve de teknolojiyle ilgisi olmayan firmalar da üretim ve satış aşamalarında hep teknolojinin getirdiği nimetlerden faydalanmaktadır. Bu açıdan baktığımızda hemen hemen her firmanın teknolojik gelişmelerden haberdar olmaları gerekmektedir. Sadece haberdar olmakla yetinmeyip teknolojinin yıldan yıla artan verimliliğini kendi üretim ve satış alanlarında da başarıyla tatbik etmeleri gerekmektedir.

Öyleyse dünyanın en büyük şirketlerini listelemeye ve teknolojik ürünler açısından değerlendirmeye başlayalım.

  • PetroChina: Dünyanın en büyük şirketlerini sıralayacaksak bu şirketlerin arasında elbette ki bir petrol şirketi olması kaçınılmaz. Petrol, bugün gündelik hayatımızda kullandığımız birçok irili ufaklı aletin çalışmasında, arabaların hareket etmesinde ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarda kullanılan temel enerji kaynağıdır. Petrolün bir 50 yıl öncekine göre çok daha farklı teknolojilerle daha hızlı, daha güvenli ve daha ucuza çıkarıldığını unutmamamızda fayda var.  Yine aynı şekilde petrol ve petrolden sağlanan maddelerin, yine birçok teknoloji ürününde kullanıldığını da bilmeliyiz.

101

  • Apple: Her geçen yıl üstüne koyarak ilerleyen ve elma sembolü ve ismiyle hem gönüllerde hem de zihinlerde organik bir bağ oluşturan şirket Apple. Türkiye’de özellikle telefon ve dizüstü bilgisayar alanında kendine birçok müşteri ve hayran bulan Apple, bir bilgi teknolojisi şirketidir. Önceki adında computer ınc. kısmı da vardı. Ancak daha sonra salt bilgisayar üretmedikleri için, pazarda daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefledikleri için adından computer kelimesini çıkardılar. Bugün Apple denilince akıllara bilgisayardan çok telefon gelmektedir. Birçok filmde de diz üstü bilgisayarının önünde kahvesini içen bir kadın ya da telefonuna uzanan bir adamla beraber Apple’ın elma sembolünü de görebiliriz. 1976 yılında iki ortağı ile beraber Steve Jobs tarafından kurulmuştur. Bugün Steve Jobs, hem teknolojik ürünlerin hem de yeniliğin moda ikonlarından biridir. Bu da bu şirketin büyük ve güçlü oluşunun biricik nedenlerinin başında gelir.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Pastane açmak isteyenlere 8 tatlı tavsiye

102

Samsung: 1938 yılında Lee Byung-Chuk tarafından Güney Kore’de kurulmuştur. Sadece bilgi ve iletişim teknolojisinde değil, inşaat, reklam, eğlence ve tıbbi hizmetler gibi birçok farklı alanda da hizmet vermektedirler. Söz konusu teknolojik ürünler olunca, başka faaliyetlerde ürün üretmek oldukça kolaydır. Zira teknolojik bilgiler ile donatılmış bir firma, çok geçmeden başka alanlarda da hünerlerini ve üretimlerini gerçekleştirmiştir. Farklı tarih ve coğrafyalarda bunun birçok örneği mevcuttur. Samsung, günümüzde en gelişkin teknolojiler ve en yenilikçi bakış açılarıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Exxon Mobil Corporation:  Yine bir petrol ve doğal gaz şirketi. Zaten dünyanın en büyük 10 şirketine baktığımızda otomotiv, petrol – doğal gaz ve teknoloji bazlı firmaların kafa kafaya geldiğini görüyoruz. Ne demiştik? Ne kadar ihtiyaç, o kadar üretim ve satış. Bu nedenle bu tablo hiç de şaşırtıcı değildir.

 

Toyota: Arabanın icadından bu yana izlediği gelişim aşaması hiçbir üründe bu kadar hızlı ve cazip olmamıştır. Bir araba sahibi olmak, geçmişte en aşırı lükslerden biri addedilirken, günümüzde araba sahibi olmamak bir eziyet, bir kötülük olarak kabul edilmektedir. Faytonların evreninden saatte 200 km. yapan süper güçlerin evrenine taşınmamızı sadece bir asır sürdü. Bugün en azından ”ayağımızı yerden kessin” tarzı bir düşünce ile, dünya arabalı ve arabasız insanlar olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır. Toyota da, her yıl arttığı satış oranlarıyla arabalı insanları bünyesine katmaya devam etmektedirler.

Saudi Aramco: Suudi Arabistan’ın en bilinen ve en meşhur petrol ve doğal gaz üreten firmasıdır. Suudi Arabistan, coğrafi konum gereği zaten petrolü bol bir bölge olduğu için böyle bir yerden bir dünya markası çıkması kaçınılmazdı. Bugün uluslararası arenada birçok petrol alımının kaynağı Saudi Aramco şirketidir.

 

Nissan: Yine Toyota gibi en bilinen ve satış alanında en çok rağbet edilen otomotiv şirketlerinden biridir. Japonya merkezlidir. 1910 yılında üretim hayatına başlamıştır.

Wal – Mart: Perakende satış yapan zincirleme satış yapan marketlerin genel adıdır. 1950 yılında Amerika’da küçük bir dükkan olarak kurulmuştur. Günümüzde sadece Amerika’da değil, Avrupa’nın ve dünyanın birçok yerinde sayısız şubesi bulunmaktadır.

Shell: Türkiye’de de adı oldukça bilinen ve akaryakıt anlamında sayısız yerde şubesi olan bir petrol şirketidir. Listede son sıralara geldikçe petrol şirketlerinin başı çektiğini görebilmekteyiz. Sanırım petrol alanındaki her daim tempolu olan rekabetin kaynağını da bu sayede görmüş oluyoruz.

103

Microsoft: Dünya çapında yazılım ve bilişim şirketidir. Günümüzde düşüşte olan bir şirket olsa da hala rahatlıkla ilk 10 sıranın içine girebilmektedir. Teknoloji alanında ürünler tasarlayıp pazarlayan en eski ve en köklü firmaların başında gelir.

 

Listemizi dikkatle incelediğimizde ilk 10 sırada üç adet teknolojik firmanın yer aldığını görüyoruz. Buna baktığınızda teknolojik bazlı üretim yapan firmaların piyasada yetersiz güçte olduğunu sanmak gibi bir hataya düşmeyin sakın. Aslında durum tam tersi. Teknoloji odaklı firmalar, o kadar güçlü ki, sonunda güçlerini birleştirerek kartelleşme yoluna gitmişlerdir. Bugün sayıları az olan bu firmaların gücü karşısında dayanacak, mücadele edecek firmalar ve beyinler olmadığı için sayıları azdır. Ama Türkçe’deki bir tabir gibi: Az ve öz. Zira bu üç firma, dünyanın çoğu teknoloji ihtiyacını karşılayabilecek kalibrede ve potansiyeldeler. Önümüzdeki yıllarda, başka bir firma çıkar; çıkarsa bu büyük şirketlerle nasıl baş eder; birlikte göreceğiz. O zamana kadar Apple, Microsoft ve Samsung gibi firmalar, üretim ve satış alanında lider olmaya kaldıkları yerden devam edecekler.

 

Yorum yapın