ECZACILIK MESLEĞİ HAKKINDA

Merhabalar…:) Son birkaç gündür meslek arayışında olan, gelecek planları kuran genç arkadaşları biraz ihmal ettik; dolayısıyla bugün de bir kazançlı meslekler  yazısıyla devam etmek faydalı olur diye düşündük. Hepimizin istisnasız bildiği ve ömrü boyunca epey işinin düştüğü bir sağlık mesleği: eczacılık.. Yanlışım varsa lütfen düzeltin; Arapçada ilaç anlamına gelen “ecz” kökünden türemiş bir kelimedir. Yani eczane, ya da ecz hane; bir nevi “ilaç hane” gibi bir anlam taşımaktadır.

Çocukken annemin babamın bana aldığı antibiyotikler, şuruplar umrumda değildi ama aklımda tek bir soru vardı: Eczacılar doktor yazısını nasıl okuyor?..:) Bunun için özel eğitim mi alıyorlar, yoksa zamanla alışıyorlar mı? Doktorlar ve eczacılar arasında o kötü yazım tarzı gizli bir haberleşme mi? Çocukken böyle kafamda deli sorular misali dolaşırken zamanla bunu unuttum gitti..:D Sebebini hala bilmiyorum ama gerçekten o yazıya şöyle bir bakıp hemen ilgili ilacı raflardan çıkarabildikleri için eczacı arkadaşları ayrı tebrik ediyorum.:) Sebebini bilen varsa da yoruma yazarsa epey rahatlatmış olur beni..:D

Süper güçlerinden yeterince bahsettikten sonra eczacılığın maddi kazanım boyutuna gelecek olursak; hemen hemen orta seviyenin biraz üstü olan diğer meslekler gibidir. Yani sadece eczacılık yaparak ultra zengin olamazsınız tabii ki; ama kendinizi yeterince geliştirdiyseniz, doğru hamleler yapan çalışkan bir insansanız ve işinizi iyi yapıyorsanız bu meslek sizi epey rahat yaşatacaktır. En güzeli de; sağlık sektöründe olmanıza rağmen bir tıp öğrencisi kadar zorlanmazsınız okurken; ama bir bakıma tıp dünyasını tamamlayan bir parçanın mensubu oluyorsunuz. Bu yönüyle eczacılık bir ara formu andırır..:))
Şimdi her zamanki tarzımızla kısa maddeler halinde artı ve eksi yönleriyle eczacılık mesleğinin değerlendirmesini yapalım:

pharmacy photo

1)YAZININ BAŞINDA SÖYLEDİĞİM GİBİ; ECZACILIK UZUN YILLAR OKUMAYI GEREKTİREN BİR SAĞLIK MESLEĞİ DEĞİLDİR. ECZACI OLMAK İÇİN 5 YILLIK BİR LİSANS PROGRAMI OKUMANIZ YETERLİDİR.

-Hayata daha erken atılmanız sizin için büyük bir avantajdır. Tabii zaten geçim planları yapmaya ihtiyaç duymayan ve araştırma ruhlu biri değilseniz.. Ayrıca doktorluk hakkında yazımızı da dilerseniz buradan okuyabilirsiniz.

2)ÇOK ÇOK SPESİFİK MESELELER DIŞINDA MÜŞTERİ ÇEKME YÖNÜNDE ÇOK ÇABA HARCAMANIZA GEREK YOKTUR. DOKTOR O İLACI BİR KERE YAZDIYSA; İNSANLAR SİZE HER TÜRLÜ GELECEKLER.

-Tabii bunu suistimal edebilirsiniz anlamında söylemiyorum. Sevimsiz eczacılara fena sövüyoruz haberiniz olsun.:D Haa, karışım hazırlamak gibi bazı durumlarda müşteri memnuniyeti devreye girebilir.

3)İNSANLARIN GÖZÜNDE ECZACILIK; İKİ SAAT NE YAPTIĞINIZI ANLATMAK ZORUNDA KALACAĞINIZ BİR MESLEK DEĞİLDİR. İNSANLAR GÖREVİNİZİ GAYET İYİ BİLİR VE SAYGI DUYAR.

-Şifacısınız sonuçta, saygılar.

4)MESLEĞİN KAYNAĞI SEBEBİYLE HİÇBİR ZAMAN ÖLMEYECEK BİR İŞ DALININ MENSUBU OLACAKSINIZ.

-Malum; insanlar sık sık hastalanır, bir yerini keser, vs. vs. Hatta çağımızın yan etkisi olarak yeni ortaya çıkan hastalıklara yeni ilaçlar üretilir; bu ilaçlar satılır, vs.

5)MEZUN OLDUKTAN SONRA BİRAZ TECRÜBE KAZANIP, AKABİNDE AÇACAĞINIZ BİR ECZANE İLE MİLLETVEKİLLERİNİ KISKANDIRACAK KAZANÇLAR ELDE EDEBİLİRSİNİZ.

-Sağlık; tüm harcamalardan önce gelir arkadaşlar…

6)KÖTÜ YÖNLERE GELİRSEK; ASLA YANLIŞ ANLAMAYIN AMA ECZACILIK YAŞLI İNSANLARLA EN ÇOK UĞRAŞMANIZ GEREKEN MESLEKLERDEN BİRİDİR.

-Ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım.. İlaç saatlerinin anlatılması, bazen sizin doktor sanılmanız, ilacın etkisini göstermemesinin suçlusu siz olmanız, vs…:)

7)PİYASADAKİ ARZ-TALEP DENGESİNİ DÜŞÜNÜRSEK; FAZLA ECZACI MEZUN EDİLMESİ DEMEK SİZE OLAN TALEBİN AZALMASI DEMEKTİR. YA DA BİR ŞEHİRDE ÇOK ECZACI OLMASI DA AYNI ETKİYİ GÖSTERECEKTİR.

-Bu eczacılığa has bir kötülük değildir aslında; her meslekte vardır.

8)HASTANEYDİ, DOKTORDU, SİGORTAYDI, HANGİ İLAÇ HANGİ KAPSAMDAYDI DERKEN BEYNİNİZ YÜRÜYEN BİR HARD DİSK’E DÖNÜŞEBİLİR..:)

-Kanunlar ve bürokrasi de sizi son derece yakından ilgilendirecek bu meslekte..

İşte arkadaşlar eczacılık mesleği genel hatlarıyla böyledir. Yanlışımız varsa eczacı arkadaşlar lütfen çekinmeden özelden veya yorumdan bize yanlışlarımızı bildirsin.:)) Kazançlı meslekler yazılarına devam edeceğiz. Hepiniz sağlıcakla kalın..:))

“ECZACILIK MESLEĞİ HAKKINDA” üzerine 2 yorum

  1. merhaba

    ilaç arapca bir kelimedir.ve iylac diye okunur anlamı ise:nufüz eden demektir. ecz hane ise aceze den gelir.aceze ise düşkünler zayıflar hastalar anlamlarında kullanılır( darul aceze gibi) yani eczane zayıflar düşkünler evi karşılığına geliyor.iyi günler

    Yanıtla

Yorum yapın