Ekip Kaldırmak İçin En Karlı 5 Sebze Hangisi?

Sebze – meyve ikilisi sadece kafiye olsun diye değil, çok fazla tüketildikleri için yan yana kullanılıyor. Bugün ekip kaldırmak için en karlı olan 5 sebzeyi size çeşitleriyle ve özellikleriyle aktaracağız.

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

1- Domates: 

Annelerin ”kan yapar” kalıbıyla birlikte salatalarda, kahvaltılarda, birçok yemeğin içinde ya da yanında servis ettiği, közlendiğinde ayrı, sandviç içinde ayrı bir tada sahip, farklı birçok mezede ve garnitürde de kullanılan domates, ekmek kadar çok tüketilen bir sebze. Hatta diyebiliriz ki domates, sebzelerin ekmeğidir. Örneğin birinin sadece bir tane sebze almaya parası var. Salata, biber ya da yeşillik değil domates satın alır o parayla. Çünkü günün her öğününde yenmesi muhtemel değil yüksek ihtimal olan bir sebze türüdür. Bu nedenle listemizin birçoğumuzun en sevdiği sebze olan domates yer alıyor.

En karlı domateslerden biri ise hiç şüphe yok ki oturak domatesi adı verilen domates türü. Bu sebzenin en mühim özelliği bir yaprağında beş – altı domates birden yetiştirmek mümkün. Bu da maliyet – üretim – satış üçgeninde hem alıcı hem de satıcı tarafını güldüren az bulunur bir özellik. Oturak domatesleri diğerlerine göre çok daha parlak ve çok daha sulu. Bu da hem görünümü hem de lezzeti bakımından onu daha ”albenili” kılıyor. Sadece tek tür bir domates yetiştirmek istiyorsanız size önerebileceğimiz ilk seçenek bu.

Tabi söz konusu sebze gibi bir gıda türü olunca yerli ve organik pazarına yönelmek de çok karlı bir yatırım olabilir. Hele ki salgından sonra organik olan yiyeceklere olan ilgi arttı. Yurdun geneli dünyada da olduğu gibi teyakkuz halinde. Yenen içilen her şeye ekstra özen gösteriliyor. Bu nedenle organik domatesler yetiştirebilir ve bu ürünlerin satışını internette üzerinden ya da pazarlardan yapabilirsiniz.

Size önereceğimiz diğer domates türlerini şöyle sıralayabiliriz:

Sırık domates: Tıpkı oturak domatesi gibi bu sebzeler de bir tür yıldız domates. Uzun olanlarına sırık, yayvan olanlarına sırık deniyor.

Alakır Etlisi: Yetiştirilebilecek en büyük ve en leziz domateslerden biri. Hani yediğimiz bir şeyin ne kadar lezzetli olduğunu belirtmek için teşbih sanatına başvurur ve ”et gibi” deriz ya. Bu domates et gibi değil direkt Et’li.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Lale yetiştiriciliği ile para kazanmak mümkün müdür?

Pembe Domates: Büyük oranda Ege Bölgesinde yetiştirilen, İç Anadolu ve Marmara’da da sıklıkla tüketilen pembe domates hem çok sağlıklı hem de çoğunluğun damak zevkine uygun.

2- Soğan: 

Size tavsiye edebileceğimiz 2. sebze soğan. Domates nasıl her memur, öğretmen, işçi ve emeklinin evine giriyorsa / girmeye çalışıyorsa, soğan da öyle. Geleneksek Türk yemeklerinin birçoğun soğan, tuz kadar fazla kullanılıyor. Bu yemek tuzsuz olmuş der gibi soğanı az olmuş diyenler bile var.

Taze soğan, hem yemesi hem de yemeklerde kullanılması çok daha kolay olan bir soğan türü. Gözleri yakmıyor, soyulmasına gerek yok ve çok lezzetli! Kırmızı ve beyaz soğanlarla birlikte sıklıkla tüketiliyor. Mor soğan ise özellikle salatalarda kullanılıyor ve balığın yanında sıklıkla tüketilir. Mor soğan yetiştirdiğiniz takdirde balık lokantalarına satabilirsiniz. Kırmızı soğan ise aralarında en dayanıklısı. Uzun süre elinizde kalsa bile çürüme, bozulmaz. Bu da işler bir süreliğine ters gitse bile zarar etmemenizi sağlar.

3- Biber: 

Kızartırsan köfte – patatese eşlik eder, turşusunu kurarsan pilav – kuru fasulyenin lezzetine lezzet katar. Çiğ de yiyebilirsin pişirerek de. Tavuk başta olmak üzere fırında da pişirilebilen yemeklerin içinde de kullanılır. Sonuç olarak biber de Türk insanı için olmazsa olmazlardan biri. Sebze yetiştirme ve satma işinde odak noktası olarak alacağınız yegane unsur çoğunluk olacak. İnsanlar akşam yemeklerinde ve kahvaltılarda genelde ne yiyorsa, sizin de onu yetiştirmeniz, düz mantık fakat doğru mantık olacaktır.

Süs Biber – Halk arasında cin biberi adıyla da bilinir. Bu biberi yetiştirip lokantalara, meyhanelere satabilirsiniz. Turşusu kurulan ve ezmesi yapılan süs biber, garanti satış vaat eden sebzelerden biri.

Çarliston Biber – En fazla tüketilen biber türüdür. Hem acı hem de tatlı olabilmesi en büyük avantajlarından biri. Böylelikle tek tip yetiştiricilik yapsanız bile piyasanın geneline hitap edebilirsiniz.

4- Salatalık: 

Sadece salatalık tohumu ile üretebileceğiniz birçok sebze türü olduğunu biliyor muydunuz? Acurdan barbunyaya, dere otundan bamyaya kadar farklı sebzelerin üretimini salatalık tohumundan gerçekleştirebilirsiniz.

5- Ispanak – Semiz Otu 

Temel Reis, ıspanak yerine semiz otu yeseydi de Safinaz’ı Kaba Sakal’ın elinden kurtarabilir miydi bilemeyiz ama bu iki sebzenin tatlarının birbirine çok benzediğini söyleyebiliriz. Özellikle çocuklar için ”sıkıcı yemek” kategorisinde olsa da sağlıklı beslenme konusunda bilinçli hareket eden yetişkinlerin giderek daha faza pişirdiği bu iki sebze de listemizin son sırasında yer alıyor. Her iki sebzenin de kolay yetiştirilmesi bir diğer avantaj.

Yorum yapın