Ekonomik Krizde Yapılması Gerekenler

Ekonomik krizler can sıkıcıdır. Kemer sıkma politikaları, ihtiyaçların bir türlü karşılanamaması, psikolojik sıkıntılar, geleceğe karşı güvensizlik…
1111

Ekonomik kriz: Bir düşüş hikayesi

Ülkelerin liberal ekonomilerinin piramitlerinde alt yapıyı ekonomi oluşturur. Diğer bütün kültürel ve sosyal, dini ve milli değerler, üst yapıyı meydana getirir. Alt yapının ekonomi olarak belirlenmesi kaçınılmaz olarak doğmuştur. Zira, bir ülkenin parası yoksa, kendisi ekonomik bir krizin içindeyse direkt olarak üst yapı da bundan etkilenir.

İnsanların alım gücü düşer. Sanat ve zanaat alanında ilerlemeler durur. Bilim, sekteye uğrar. Akabinde mutsuzluk ve enerjisizlik baş gösterir. Yani alt yapıda olan ekonominin bozulması, insanların ve kurumların psikolojilerine kadar zedeler. Evet kurumların da psikolojileri vardır. Belki başka bir yazımızda bu konuda da bir şeyler yazarız.

Ekonomik krizden hem şirketler hem de bireyler etkilenir. Biz de bu yazımızda çok yönlü bir etki uyandırmak ve çok farklı kitlelere seslenebilmek adına ekonomik krizin vurduğu iki farklı kesimi mercek altına alacağız. Önce kurum bazında şirketlerin ekonomik kriz sırasında yapması gerekenleri madde madde inceleyeceğiz. Akabinde bireylerin, Ahmet’in, Mehmet’in ekonomik kriz sırasında neler yapması gerektiğini kaleme alacağız.

 

Ekonomik Krizde Bir Şirketin Yapması Gerekenler 

  • Fiyat düşürmek: En klişe ama aynı zamanda en klasik yöntemlerden biridir. Örneğin turizm sektörünün içinde yaşanan hem ekonomik hem siyasi krize çözüm, otellerde indirim yapmakla biraz olsun rahatlatılmıştır. Şirketlere vuran ekonomik kriz, kendi içlerindeki rekabeti kızıştırır. Bu sadece turizm sektöründe değil, hemen hemen her sektörde kendini bu şekilde gösterir. Üretilen ürünün ya da verilen hizmetin, standart altı bir noktaya çekilmesi, birinci adımda kurtarıcı olabilmektedir.

 

  • Fiyatı düşürmeniz kaliteyi düşürmeniz anlamına gelmemektedir. Bazı şirketler, ister ürün ister hizmet bazında bir karşılığı olsun, fiyatlarını düşürdü mü kalitelerinde de otomatik olarak bir oynama, bir aşağıya çekilme olur. Çok sık duyarız: ”X markası da iyice bozdu” gibisinden cümleleri. Bu cümleleri duymak, şirket için ikinci bir ekonomik kriz kapıda demektir. Bundan münkün olduğunca kaçınmalı. Gerekirse az satmalı, gerekirse pahalı satmalı ama asla kaliteden ödün vermeli.

 

  • İnsanların üretici firmalara karşı hafızaları pek gelişkindir. Siz kaliteden ödün verdiğinizde artık o markanın ürünleri ya da hizmeti bize hitap etmiyor diyerek çok kolay vazgeçilebilirsiniz. Zaten üretim alanındaki ekonomik krizlerin belli başlı nedenlerinden biri üretimin yoğunlaşması ve arttırılmasıdır. Ekonomik kriz kapıda derken uyarılan nokta budur. Bilinçsizce bir üretim, sonra elma kasalarının denize atılmasıyla sonuçlanır. Şirketler, satamayacaklarını anladıkları ürünleri denize dökerek, en azından ücret konusunda tam bir teslimiyete hasıl olmazlar.

 

  • Şirket içi küçülmelere gitmek. Evet, çalışanlarınıza kötü haber. Ancak birçok şirket, bunu piyasa şartları gereğince yapmaktadır. Bir pozisyonda çalışan 3 kişiden 2’sini işten çıkarmak, önümüzdeki ay 2 tane daha az maaş ödemektedir. Bu tür önleyici kapsamda bir işten çıkarma eylemi, şirket ne kadar büyükse o kadar çok kişiye tekamül eder. 10 kişilik bir şirketseniz 2 kişiyi, 100 kişilik bir şirketseniz 20 kişiyi işten çıkarırsınız. Daha sonra da üç kişinin yapması gereken işleri, bir kişiye yaptırırsınız. Ya da halihazırda ekonomik kriz olduğu için, zaten talep ve onunla bağlantılı olarak üretim azalacaktır.

 

  • ”Üretim fazlası” diyerek ürünleri ya da hizmetleri belli başlı kampanyalar eşliğinde satışa çıkarmak. Ekonomik krizi bahane etmeyi durdurmalısınız. Hatta o hiç yokmuş gibi davranmalısınız. Tamamen müşterilerinizin iyiliğini düşünen babacan bir şirket imajı çizerek, ”sizin için yaptık, sizin için düşündük” gibisinden söylemleri de peşinizden sürükleyerek ekonomik krizle mücadele yollarını bulmalısınız. Hele bir şu kriz ortadan kalksın, yine ürünlerinize tatlı tatlı zam yaparsınız.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Krizlerde Nerelerden, Nasıl Gayrimenkul/Emlak Rantı Elde Edilir?

 

Ekonomik Krizler Neden Olur 

Ekonomik kriz, sadece şirketi vurmaz. Ya şirketlerden sekerek insanları, tek tek bireyleri de etkiler. Ya da halkın alım gücünün düşmesiyle birlikte kurumların daha az kazanmasına ve piyasada önce durgunluğa sonra geriye doğru dönüşe neden olur.

Aslında hepimiz her daim iki ekonomik kriz arasında yaşıyoruz. Ya olmuş bir ekonomik krizin sonrasında. Ya da olacak olan bir ekonomik krizin öncesinde. Yaşadığımız ekonomi sisteminin adı kapitalizmdir ve kapitalizmde her daim ekonomik krizler patlak vermiştir. Bunun birçok nedeni mevcut. Bu nedenleri biz bireyler olarak tek başımıza ya da şirket olarak kendi alanımızda çözüme kavuşturamayız.

Ancak çeşitli derecelerde önlem alabilir ve mümkün olduğunca az hasarla bu krizden de kurtulmanın yollarına bakarız. Ne olursa olsun, kimse bize bir daha ”ekonomik kriz” olmayacağının garantisini veremez.

Şimdi de parlak fikirler olarak size bir birey ve bir yurttaş olarak ekonomik krizle başa çıkmanın belli başlı yol haritasını çıkaracağız.

1-ekonomik-kriz-her-zaman-kapida-olabilir

Ekonomik kriz, her zaman kapıda olabilir.

Ekonomik Krizde Bir Bireyin Yapması Gerekenler 

  • Yastık altı paralarından vazgeçmek. Yastık altında bekletilen para, tabiri caizse ölü paradır. Ne piyasaya bir etkisi vardır, ne de herhangi bir canlılık katar. Bu nedenle yastık altında sakladığınız altınları ve paraları bir bankaya yatırmak ya da bir harcama için ödenek olarak harcamaya başlamak, hem size hem de ekonomiye doğrudan sıcak para akışı sağlayacaktır. Böylece çift uçlu bir canlılık kazanılmış olacak. Piyasaya giren 5 liranın bile paranın dönüştürme gücünden kelebek etkisi kadar olsa da bir etkisi vardır. Bir de bunun milyonlarca insan tarafından gerçekleştirildiğini düşünün!

 

  • Tüketime ortak olun. Ekonomik krizlerin ana nedeni her ne kadar az tüketmek olmasa da, çok tüketmek, bu tür krizlerden çıkış noktasına taşıyacak birinci hamlelerden biridir.

 

  • Tüketiminizi daha çok yerel kaynaklardan ve yerel markalardan yapmaya özen gösterin. Bugün ülkemizde birçok şirket çokuluslu olsa da, bir ülkeyi ekonomik krizden rahat bir nefesle çıkmasını sağlayacak yegane şey, yerel markalara odaklanmak olacaktır. Ülkenin yerel kaynakları çeşitli ücret derecelendirmeleriyle değer kazanırsa, ülkenin ekonomisi de milli hasılatı da genişleyecektir. Bu da ülkenin yurttaşı olarak seve seve göze alacağınız bir sorumluluk olacaktır. Önce ülkeniz sonra siz ekonomik dar boğazlardan kurtulabilirsiniz zira.

3-yutulan-paralar-ve-degerler

Yutulan paralar ve değerler.

Şirketler İçin Ek Bir Seçenek

 

  • Ayrıca her ekonomik kriz, tüm belirtileri ve alametleriyle ”geliyorum” der. Bu bazen birkaç hafta öncesinden olur, bazen de birkaç ay öncesinden. Sonuç olarak önlem almak, telaşa mahal vermeden, soğukkanlı bir şekilde doğru kararlar vererek, doğru hamleler yaparak önlem almak, sizin kurtarıcınız olacaktır.

 

Ekonomik Krizde Ne Yapmalıyım 

  • Bu ek başlığı açtık çünkü söz konusu ekonomik kriz oldu mu adeta konu futbola dönüyor. Herkesin bir fikri, vereceği bir akıl var.

 

  • İster bağımsız bir birey olun, ister çok öbekli bir şirket. Para yönetimi öyle Youtube’dan iki video izleyerek çözülecek bir hadise değildir. Bugün kapitalizmin nasıl işlediğini bilmek, her ekonomik krizin çözümleri ve sonuçlarıyla derin bir analizini yapmak, uzmanlara bırakılması gereken bir iştir. Sorunun büyüğünden ancak büyük çözümlerle kurtulabileceğinizi asla unutmayın.

“Ekonomik Krizde Yapılması Gerekenler” üzerine bir yorum

  1. Şirketlere çalışanı işten çıkarmayı, çalışanlarada birikimlerini harcamayı ve tüketişmi artırmalarını öneriyorsunuz yani? Gerçekten çok parlak bir fikirmiş.

    Yanıtla

Yorum yapın