En Kötü, En Riskli ve Rekabetli E-Ticaret Sektörleri

Dünya dijital çağını yaşıyor. İnsanlar evleneceği kişilerle sosyal medya üzerinden tanışıyor, randevularını internet üzerinden alıyor ve neredeyse tüm alışveriş ihtiyaçlarını online platformlardan karşılıyor. Yavaş yavaş değil birdenbire yükselişe geçen ve sürekli olarak irtifasını arttıran internet ortamında e-ticaret siteleri de gün geçtikçe varlığını sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Parlak Fikirler olarak e-ticaret üzerine birçok makale yazdık. Çoğunun olumlu bir tabanı ve yönlendirici bir üslubu vardı. Bu yazımızda ise en kötü e-ticaret sektörlerini sizlerle paylaşarak sizi belirgin risklerden uzak tutmaya çalışacağız. Zira bahsedeceğimiz sektörlerin kötülüğü, rekabetin aşırı artmış olmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda sanal da olsa belli başlı köşelerin çok uzun zamandır tutulduğu gerçeği var. Nasıl ki en işlek caddelerin, en yoğun iş yapan belli başlı alanlar birkaç dev marka tarafından zapt edildiyse, aynı şey e-ticaret sitelerinin hizmet verdiği ya da vermeye çalıştığı sanal ağlarda da gerçekleşiyor.

Yazımızı başlamadan önce son derece karlı olan e-ticaret sitesi fikirlerinden biri olan giyim ve tekstil sitesi hakkında sizlere sunduğumuz yazıyı okuyabilirsiniz. Bu sayede karşılaştırmalı bir okuma yaparak sektörün hem iyi hem de kötü taraflarını görebilir ve konuya çok daha vakıf olabilirsiniz.

Giyim ve Tekstil Üzerine E-Ticaret Projesine Başlamak Akıl Karı mı?

E-Ticarette Neden Rekabet Artıyor? 

E-ticaret sitelerinin hayatımıza tam olarak ne zaman girdiğini hatırlamakta güçlük çekebiliriz. Hem çok yakın hem de çok uzak bir tarihmiş gibi gelebilir. Bunun çok da önemi bir yoktur diyebiliriz. Ancak önemli olan ve hatırlanan bir diğer gerçeklik var ki o da e-ticaret sitelerinin özellikle belli başlı sektörler dahilinde inanılmaz bir ivme yakaladığı yönündeki hakikat. 2015 yılından günümüze gelene kadar, 5-6 yıllık süreçte e-ticaret sitelerinin varlığı artarken rekabet oranı da aynı oranda üç dört katına ulaştı. Gelecek birkaç yıl içerisinde bir çığ gibi büyüyecek olan rekabet, kendi üstüne katlana katlana inanılmaz boyutlara varacak. Bunun birçok nedeni var. Şimdi onlardan birkaçına madde madde değinelim:

1- İnsanların alışveriş alışkanlıklarının online pazarlara doğru yön değiştirmesi: 

Talebin arzı ne denli belirleyebileceğini en iyi e-ticaret sitelerindeki yoğunluğa ve sayılarındaki artışa bakarak anlayabiliriz. Bu ”halk bunu istiyor, böyle istiyor, biz de böyle yapıyoruz” safsatasından ve popülizminden uzak, tamamen somut verilere dayalı, iktisadi bir gerçek. Sadece Avrupa ülkeleri ve Amerika değil, Afrika ülkelerinin yarısından çoğu, Asya’nın büyük bir çoğunluğu ve Türkiye’de dahil olmak üzere Orta Doğu ülkelerinin büyük bir kısmı artık alışverişlerini internet üzerinden yapıyor. – Mağazaya gidip bakalım- teklifine -Aman canım ne gerek var, buradan hallederiz – deyip akıllı telefonunu eline alan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Çok değil bundan on yıl önce sadece belirli bir kitlenin o da çok zorda kalırsa alışveriş yaptığı internetten günümüzde ülke, cinsiyet, sosyal statü fark etmeksizin büyük bir çoğunluk günlük alışverişlerini yapmak için faydalanıyor.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Giyim ve Tekstil Üzerine E-Ticaret Projesine Başlamak Akıl Karı mı?

2- Çok ucuz olması: Birçok internet sitesi direkt stoktan ve aracısız satış gerçekleştirdiği için satılan ürünler çok daha uygun fiyatlarla alıcılara sunuluyor. Bu da e-ticaret sitelerine olan rağbetin artmasına neden oluyor. Aynı şekilde siteler arasındaki rekabetin artmasına da.

3- Diğer faktörler: Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde önceleri internetten alışveriş yapmaya karşı bir ön yargı vardı. Acaba seçtiğim ürünü mü gönderecekler, ne zaman gönderecekler, ya sahte çıkarsa, gibi bir yığın kaygı insanları reel mağazalara gönderiyordu. Günümüzde bu algı tamamen değişti. Bir diğer faktör ise satılan ürün her ne olursa olsun seçeneklerinin normal mağazalara göre çok daha fazla olması.

E-ticaret sitelerinin arasındaki rekabetin artış nedenlerini bu şekilde sıralayabiliriz. Bir yer içerisinde ne kadar imkan barındırıyorsa o kadar değer kazanır. Biri şimdi e-ticaret sitelerinin bulunduğu sanal ağları gösterip ‘buralar ileride değerlenecekdedi ve dediği çıktı.

Hangi Sektörlerde Ne Kadar Rekabet Var Nasıl Öğreneceğim? 

Şimdi doğal olarak aklınıza ‘hangi sektörlerde ne kadar rekabet var, ben bunları güncel olarak nasıl takip edeceğim’ gibi sorular üşüşmüş olabilir. Parlak Fikirleri günlük olarak açıp okumanız dışında size önerebileceğimiz birkaç fikir daha var. İlk olarak bakmanız gereken şey hangi sektörde hizmet veren e-ticaret sitelerinin çok daha yoğun bir şekilde sitelerine reklam aldığı olmalıdır. Reklam ve kazanç doğru orantılı olarak ilerleyen yegane faktörlerden biridir. Aynı zamanda rakiplerin alış satış fiyatlarını da inceleyebilir ve bu sayede hangi sektörde yoğunluk hangisinde boşluk var, rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Rekabetin Yüksek Olduğu Sektörlerden Neden Uzak Durmalı? 

Rekabetin yüksek olduğu sektörlere girmek çoktan başlamış bir oyuna dahil olmaya çalışmaya benzer. Oyun çoktan başladığı için siz oyuna girdim sansanız da oyun sizsiz devam eder. Ya da eskiden çok küçük çocuklara söylendiği gibi siz o oyunun sadece ‘fasulyesi’ olursunuz. Tüm köşeler çoktan kapılmıştır. Büyümeye an be an devam eden markalar pastanın en büyük dilimine sahip olmak için amansız bir mücadele içine girmişken size kalsa kalsa kırıntılar kalır.

Rekabetin yüksek olduğu ortamları yanlış okuyup ‘demek ki bu sektörde çok para var, ben de gireyim, ben de kazanırım‘ düşüncesine kapılanlar, o kapıldıkları düşüncelerin arkasından belli bir süre sonra sürüklenmeye başlarlar. Ve iflas bayrağını aynı hızla göndere çekerler.

En Kötü, Riskli, Rekabetli E-Ticaret Sektörleri

Tişört Sektörü:

  • Başta baskılı tişörtler olmak üzere tişört sektörü e-ticaret sitelerinde rekabetin en fazla hissedildiği sektörlerin başında geliyor. Aynı zamanda ”kişiye özel tişört” seçenekleri de müşteri kitlesinin bu tarz sitelere akın etmesini sağladı. İnsanlar artık kendin tasarla seçeneklerini değerlendirerek tam olarak istedikleri gibi tişörtlerin sahibi olabiliyor. Hem de çok uygun fiyatlarla.

 

Kulaklık Sektörü:

  • E-ticaret sitesinde doyma noktasına gelmiş sektörlerden bir diğeri kulaklık. Bu sitelerde neredeyse yarı fiyatına satışa çıkarılan ve orijinal olan kulaklık modelleri hem Türkiye’de hem de dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından satın alınıyor. Ayrıca ücretsiz kargo ve hızlı teslimat avantajları da her üründe olduğu gibi kulaklık ürünlerinde de rağbetin biraz daha artmasını sağlıyor.

 

Baş Örtüsü Sektörü:

  • Esasında sadece baş örtüsü değil tesettür giyim alanında büyük bir rekabet ağı var. Bu nedenle Parlak Fikirler olarak size kesinlikle bu sektörden uzak durmanızı öneriyoruz. Toplamda dört – beş markanın arasında paylaştığı bu sektör bir yeni marka için kesinlikle boş değil.

 

Yüzük Sektörü:

  • Hem altın hem de gümüş yüzük sektöründe inanılmaz bir doluluk söz konusu. Bu nedenle e-ticaret sitesi açacak olsanız dahi yüzük başta olmak üzere genel olarak takı sektörüyle ilgili bir sektör olmasına dikkat edin.

Yorum yapın