EN TEHLİKELİ 10 İŞ FİKRİ

Bu yazımızda sizlere dünyanın en tehlikeli işlerinden bahsedeceğiz. Bu söz konusu işleri yapan kişiler her yıl onlarca iş kazasına, musibete mağruz kalmaktadır. Siz değerli okurlarımıza tavsiyem bu tarz işlerden çok mecburi kalmadıkça kendinizi ve yakınlarınızı uzak tutmanız.

Aslında şurası da bir gerçek ki şimdi sıralayacağım bu işleri ülkemizde, dünyamızda illaki birilerinin yapmak zorundadır. Aksi halde bizim güvenliğimizi sağlayan, pisliğimizi temzileyen, huzurumuzu sağlayan kişiler olmamış olacak. Bu da başlı başına bir felaket olacaktır. İşte bu sebeple bu tarz işleri yapmak zorunda kalan insanların “iş güvenliği” husunda desteklenmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Burada esasen patronlara ve devlete iş düşmektedir(sonuçta işin emniyetini sağlayacak olan onlardır).

1) BALIKÇILAR

Balıkçılık en tehlikeli işler arasındadır.

 

Balıkçılık yapan kişiler genelde en bol balığı açık denizlerde ve denizin fırtınalı olduğu zamanlarda bulduklarını söylemektedirler. Bu durumda haliyle balıkçıların fırtınada açılmalarına ve de alabora olmalarına vesile olmaktadır. İşte bu sebeple balıkçılık Dünyada en tehlikeli iş seçilmiş durumda.

Balıkçılık yapan kişilerde iş sebebiyle Ölüm oranı olarakda 100 000 kişide 127’dir.

2) ORMAN İŞÇİLERİ(KERESTECİLİK İŞİ YAPANLAR)

Balıkçılıktan sonra en yüksek ölüm oranına sahip iş ormancılık işidir. Ormanda daha çok kereste doğranması ile uğraşan ameleleri hızarın bir yerini kesmesi sonucu ya da dev ağaçların devrilmesi sonucu ağır yaralanmalar ve ölümler beklemektedir. Bu işin en kötü yanlarından biriside ormanda meydana gelen bu kazalarda ilkyardım ve acil müdahele olanaklarının kısıtlı olmasıdır.

Bu işi yapan kişilerde ölüm oranı(iş sebebiyle): 100 000 kişide 104’dür.

3) HAVACILIK SEKTÖRÜNDE UÇAKTA ÇALIŞAN PİLOTLAR VE MÜHENDİSLER.

Bu dostlarımızı uzun süre kabinde vakit geçirmelerinden dolayı çeşitli radyasyon ve düşük basınç kaynaklı rahatsızlıklar beklrmektedir. Ayrıca uçak düşmesi veya kaçırılması sonucu meydana gelen ölümler ve yaralanmalar da iş kazalarını ve ölüm oranlarını artırmaktadır.

Bu tip işi yapanlarda ölüm oranı her 100 000 kişide 56’dır.

4) ÇÖP ARITMA, TEMİZLEME İŞİ İLE UĞRAŞANLAR(KISACA ÇÖPÇÜLER)

Bu dostlarımız her sabah bizim kapımızın önünde devasa çöp yığınlarını toplayıp çöp artıma tesislerine götürmektedirler. Tüm bu süreç çöpçülerin aşırı bakteriyel ortamlarda bulunmalarından dolayı hastalanma ve meslek dolayısıyla ölüm oranlarını fevkalade artırmaktadır. Ayrıca çöp arabalarının arkasına asılan işçiler ise yine trafik kazalarına kurban gitmektedirler.

Bu işleri yapanlarda senelik ölüm oranı 100 000 kişide 36’dır.

5) ÇATI TAMİRİ YAPAN İŞÇİLER

Evlerimizim çatılarına anten takan, su geçirmez kiremit, yalıtım kaplayan; kısacası tüm çatı işleriyle meşgul olan kişileride epey yüksek ölüm oranları beklemektedir. Bu ölümlerin en büyük sebebi ise çatıdan aşağı yuvarlanma ve düşmedir.

Çatı tamiri işleriyle meşgul olan kişilerde iş dolayısıyla ölüm oranları 100 000 kişide 34’dür.

6) DEMİR DOĞRAMA VE ŞEKİLLENDİRME İŞİYLE MEŞGUL OLAN İŞÇİLER.

Genelde pencerelerimizin etrafını güvenlik amacıyla demirle kaplayan, korkuluk tasarlayan işçilere “demir doğramacı” denilmektedir. Demiri doğramak için kullanılan kesici aletlerin yarattığı tehlikeyi önleyecek güvenlik önlemleri de kısıtlı olduğundan dolayı bu sektörde ölüm oranları bu denli yüksek olmaktadır. Özellikle de göze demir parçası sıçraması, uzuvların demir kesici alete kapılması en başlıca yaralanma ve ölüm gerekçesidir.

Bu işi yapanlarda yıllık ölüm oranı 100 000 kişide 30.3’dür.

7) İNŞAAT AMELELERİ

Bu listeyi okurken de ne zaman gelecek diye beklediğiniz işçi ölüm oranı en yüksek olan sektöre geldik. İnşaat sektöründe özellikle ülkemizde son zamanlarda ölüm oranları gitgide artmaktadır. Bunun en büyük sebepleri arasında sıfatsız, cahil müteahhilerin giderek çoğalması ve kanunların bunlara dokunmamasıdır. Şantiyelerimizde güvenlik önemli yetersiz olduğundan dolayı mecidiyeköy eski alisamiyen stadının olduğu yerdeki inşaatte asansör hatasında(kazası değil çünkü ihmal var) hayatını kaybeden onlarca işçi buna örnektir.

İnşaat ameleliğinde senelik ortalama ölüm oranı 100 000’de 26’dır.

8) ÇİFTÇİLİK

Çiftçilik belki de dünyanın en eski işlerinden sayılabilecek işlerindendir. Eski zamanlaraki çiftçilik ile günümüzdemi çiftçilik arasında epey fark olduğundan dolayı(modernleşme ile beraber gerçekleşen tarımda makineleşme) iş kazaları da artmıştır. Mesela traktör kazaları, yük indirip bindirirken altında kalmak, sulama sistemlerinden kaynaklı elektriğe kapılma buna örnek verilebilir.

Çiftçilerin iş kazalarından ölüm oranı 100 000’de 26’dır.

9) KAMYON ŞOFÖRCÜLÜĞÜ

Özellikle uzun yol sürücüleri için kaza riski uykusuzluk, yorgunluk sebebiyle çok yüksek olabiliyor. Her ne kadar iyi araç kullansalarda araçlarının iriliği sebebiyle kaza kaçınılmaz gibidir bu sürücüler için. Bu sebeple emniyet kemerlerini takmaları ve ayık kafayla tırlarının, kamyonlarının başına geçmeleri gerekmektedir.

Kamyon, tır şoförleri iş kazalarından dolayı senelik 100 000 kişide 29.9’luk bir ölüm oranına sahip.

10) MADEN İŞÇİLERİ

Bunu sona sakladım bilerek:(( Üzülerek yazacağım ki dünyada maden işçilerinin ölüm oranı bize oranla çok daha düşük durumda. Özellikle azıcık daha çok kar edeceğim diye işçilerin canına kast eden güruh buna en büyük sebeptir. Maden işçileri toprak çökmesi, havasızlık, gaz zehirlenmesi sonucu hayatlarını kaybetmektedirler. Gereken önlemler alındığında bunların meydana gelmesi riski en aza inmektedir.

Maden işçilerinin kaza sebebiyle ölüm oranı 100 000’de 22’dir.

“EN TEHLİKELİ 10 İŞ FİKRİ” üzerine bir yorum

Yorum yapın