Esnaf lokantası açmak istiyorum

Esnaf lokantası açmak, pek çoğumuzun aklına zaman zaman gelmiştir. Özellikle yemek yapmayı seven, yemek pişirmeyi, hazırlamayı, sunmayı bir sanat olarak görenler için. Başkaları sadece aklına getirmekle yetinmemiş olmalı ki; son 10 yılda esnaf lokantalarının sayısının gözle görülür bir artış oldu.

Esnaf lokantası açmak karlı mı, para kazandırır mı sorusu da daha ilk aşamada cevabını bulmuş oluyor. Bu tür lokantaların sayısındaki hızlı artış bile, esnaf lokantası açmanın para kazandıran bir girişim olduğunu göstermekte zira.

Değişen dünya ve gelişen uygarlık ile birlikte insanlarda da belli bir oranda damak zevki gelişti. Fast-food’un pratik ama leziz olmayan tek tip menülerinden sıkılan bireyler, yine ve yeniden ev yemeklerine yöneldi. Esnaf lokantalarının sunduğu yemekler, hem çok çeşitli, hem ucuz, hem de lezzetli çünkü. Temizlik ve sağlık açısından Fast-food ürünlerinden daha risksiz olduğu da aşikar. Canımız anne yemeği çektiğinde ve annemiz mutfakta değilken yapılacak en önemli hamle, ayakkabılarımızı giyip en yakın esnaf lokantasına yollanmak olacaktır.

Esnaf lokantası açmak, her karlı işte olduğu gibi zorlukları olan bir girişim türüdür. Peki nedir bu zorluklar?

esnaf 1

  Her şeyden önce, hangi şehirde hangi muhitte esnaf lokantası açmak isterseniz isteyin, birçok rakibiniz olacaktır. Hala insanların yarısından çoğunun tercih ettiği fast-food dükkanları bu rekabetin başını çekenlerdir. Fast-food dükkanlarının dışında sizden önce açılmış ve belli bir müşteri kitlesini elinde barındıran diğer esnaf lokantaları da oldukça güçlü rakipleriniz olacak.

  Gıda sektöründe olduğunuz için hijyene üst düzeyde dikkat etmek zorundasınız. Yemeklerden birinin içinden çıkacak bir kıl bile, lokantanızın itibarını düşürebilir.

Hafta sonu dahil her gün çalışacağınız bir iş olması da cabası. Pazar günü dinleneyim de dükkanı açmayayım diyebileceğiniz bir iş değil bu maalesef.

Koordineli ve hızlı çalışan bir ekip kurmanız gerekiyor. Gıda sektörü, giyim sektörü gibi değildir örneğin. Yemeklerin vaktinde olmalı. Yanlış, eksik ya da kötü yapılmış bir yemek, o günün menüsünde eksik var demektir.

Bunların haricinde esnaf lokantası açmak için gerekenler de bu işin temel zorluklarının başında gelmektedir. Ama biliyoruz ki; her yeni iş zorluklarla başlar; çalışmakla güzelleşir.

Esnaf lokantası açmak için gerekenlere kısaca değinelim:

– İlk aşamada ne dükkanı açarsanız açın yapmanız gerekenler var. İlk başta stratejik pazar araştırmalarıyla boş bir dükkan bulacaksınız. Aramaya başlamadan önce açacağınız lokantanın okullara ve dini tesislere en az 100 metre uzakta bulunması gerektiğini unutmamanızı öneririz. Semt araştırması ve muhit analizinden sonra tapu fotokopisi ve yapı kullanma izin kağıdı ile dükkanı ”kullanabilir” hale getirmekle işe başlıyoruz.

-Lokantanın aşçısı siz olacaksanız ustalık belgesi gerekli. Ne kadar usta olduğunuzu müşterilerinize hem belgeyle hem yapacağınız yemeklerle göstermelisiniz.

– Muhtarlıktan ikametgah senedi alarak müşterilerinizden önce mahallenizin muhtarına ”biz buradayız” demiş olacaksınız.

– Bağlı olduğunuz Esnaf Odası ya da Ticaret Odasının kaydı olmalı.

– Emeklilik cüzdanı fotokopisi ya da sigorta belgesi edinmek zorundasınız.

– Muhtemelen çok müşteri doyurup çok çöp çıkartacaksınız. Bunun için çöp konteyneri alacak ve belgesini temin edeceksiniz.

– Ben hem lokanta hem şirket olacağım arkadaş diyorsanız Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri alacaksınız.

-Önce emniyete kimlik bildiriminde bulunup sonra kimlik bildiriminde bulunduğunuza dair kimlik bildirimi belgesinin fotokopisini alacaksınız. (Evet, biliyoruz bu aşama, biraz sıkıcı.)

– Lokantanıza su abonesi kartlı sayaç takmanız da zorunlu.

– Tüm bu bürokratik işlemlerden sonra hazırlıkların en yorucu ama en keyiflisine başlayabilirsiniz. Masalar, sandalyeler, tabldotlar alacak ve lokantanızı dekore etmeye başlayacaksınız. Lokantaları asacağınız tabloları eşiniz ya da zevkine güvendiğiniz bir arkadaşınızla seçebilirsiniz. (Bizce mümkünse yemek resimleri olmasın.)

Yerleşme ve dekor da bittikten sonra tencerelerin ateşini yakabilir, ”siftahı” yapacak müşterinin içeri girmesini bekleyebilirsiniz.

Nerelerde esnaf lokantası açabilirim? 

Yukarıda satır arasında belirtmiştik. En başta, yasal olarak okul ve dini tesislere en az 100 metre uzakta olmanız gerekiyor. Diğer kurumlara da 30 metre.

esnaf 2

Bununla birlikte seçeceğiniz dükkanın konumunu, merkeze uzaklığını ve çevresindeki dükkanları iyi analiz etmelisiniz. Bütçenize uygun bir dükkan bulmak önceliğiniz olsa da bu tür küçükmüş gibi görünen ayrıntılar, esnaf lokantanızın gelecekteki kaderini belirleyecektir.

Dükkanınızı açacağınız sokakta minimum düzeyde başka lokantaların olmasına özen gösterin. Rekabete, siz sonra gelmiş olduğunuz için 1-0 yenik başlamış olacaksınızdır.

Dipnot olarak belirtmek isteriz ki bir halk deyişimiz tüm esnaflara güzel ve bilgece bir öğüttür:

”Gülmesini bilmiyorsanız, dükkan açmayın.” 

Güler yüzünüzün yemeklerinize lezzet katması dileğiyle. Herkese şimdiden ve daima bol kazançlar.

Yorum yapın