Evde Mantar Yetiştirip Satmak Karlı Mıdır?

Evde yapılan işlere bir yenisini daha ekleyerek yolunuzu aydınlatmaya devam ediyoruz. İnsanlara evde çalışma imkanı sunan yeni global düzende, aşçılık ve besleyicilik özellikle ev hanımlarının bütçelerine ek gelir yardımında bulunma imkanını hazırlıyor.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: SİZLERDEN İŞ VERME VAADİ İLE TEMİNAT, KAPORA VE BENZERİ ÜCRETLER TALEP EDENLERE SAKIN KANMAYIN, BU KİŞİLER İŞ ARAYANLARI DOLANDIRMA AMACI GÜDEN ADİ SAHTEKARLARDIR!! Ayrıca bu iş için evinizin etrafında bir bahçe  bulunması iyi olur. Aksi halde maliyet inanılmaz artacaktır. Sonuçta balkonda saksı içerisinde bu işi sürdürmek zorlaşacaktır. Ancak balkondan yürütmesine rağmen kar eden ev hanımları var. Özellikle de bazı mantar türlerinin hızlı büyümesi sayesinde senede 3-4 defa hasat almaktadırlar. Bu sayede 3 ayda bir satış yapıp ödeme alabilmektedirler.

mushroom photo
Bu nasıl mantar Allah aşkına?

Çağımız öyle çok üretime ve tüketime dayalı bir hal aldı ki, artık evlerimizi salt bir hane olarak görmek kolaycılık olur. Her ev, kapladığı hacim bakımından potansiyel bir iş sahasıdır. Home office, daha önceden alternatif, çok alternatif bir iş sahası alanıyken, artık kurnaz girişimciler tarafından her bir alanı üretime ve kazanmaya dayalı potansiyel bir iş merkezi olarak görülmektedir. Herhangi bir iş için ofis kiralamak, herhangi bir üretim için özel bir alan kiralamak ya da satın almak yakında tamamen tarihe karışacak gibi. Evde mantar yetiştirip satmak karlı mıdır sorusuna geçmeden önce evde ortamında bu kadar çok iş imkanının doğmasına ve değerlendirilmesine dair birkaç ipucu verelim. Böylece asıl konumuzu anlama ve uygulama yolunda daha sağlam adımlar atmış olacağız.

Yeni Sistemde Evde Yapılan İşlerin Çoğalmasının Nedenleri: 

  • Artan nüfusla birlikte, her bir çalışana, üretime doğrudan ya da dolaylı katkıda bulunana yetecek kadar mimari alan ve hacmin kalmaması. Basit bir mukayese ile 60 yıllarda herhangi bir iş kurmak için illa ki ev dışı bir alana ihtiyaç duyulurdu. Ancak artık başta internet olmak üzere birçok iletişim ağının global bir noktaya varmasıyla birlikte, istisnasız her alan potansiyel iş ve hizmet sahasına dönüştürüldü. Çarşıdan uygun bir yer bulup ofis kiralamak ya da bir şeyler üretip onun satışını yapmak için illa ev dışı bir alana sahip olmak, neredeyse çağ dışı bir boyuta vardı. İnternetin bir ucundan dilediğiniz yerde ürettiğiniz bir ürünü, sadece yurt içinde değil, dünyanın en uzak köşesine kadar sunma, pazarlama ve satma şansınıza sahipsiniz.
  • Bununla birlikte kemer sıkma politikalarının artması, dalgalanan ekonomik rakamlar, piyasanın belirsizliği ve sık sık inip kalkışı, insanları ev alanını da iş için ve ek gelir kaynağı olarak kullanmak adına değerlendirme yoluna itti. ”Ev hanımıyım” diyen kadınların sayısı azalırken, ”evden çalışıyorum” diyen kadınların sayısı gün geçtikçe arttı. ”Artık tek maaşla geçinmek imkansız” sorunsalının cevabını evden ürettiğimiz, pazarladığımız ve satışa çıkardığımız ürünlerle vermeye başladık.

Evde mantar yetiştirip satma işi de evden çalışma stilinin son halkalarından biridir. Ülkemizde en çok yakından da bildiğimiz üzere kültür mantarı yetişmektedir. Kültür mantarları 5 coğrafi bölgemizde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Bu bölgeler, Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleridir. Mantar üretiminde başı çeken 5 ilimiz ise, Trabzon, Konya, Antalya, Kocaeli ve Ankara’dır.  Özellikle mantar sote ve kremalı mantar, sofralarımızın vazgeçilmez tatlarındandır ve mantar, genel Türk sofrasında yeri sağlam besinlerden biridir.

Peki evden mantar yetiştirmek zor mudur? Karı nasıldır? Bu ve buna benzer soruların cevaplarını meraklıları için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle bilinmelidir ki, mantar sote yetiştirmek masraflı ya da teferruatlı bir iş değildir. İhtiyacınız olan tek şey, mantar sporu ve o mantar sporunu yerleştirebilecek bir kaptır.
  • Yerleştirme kaplarını derinliğini ayarlayarak -20- 25 cm tercihinde- seçip hazırlayın. Ne kadar çok alanınız varsa o kadar çok kap edinebilir ve o kadar çok mantar sporu ekebilirsiniz.
  • Yetiştirme kabını su ve bitki artıklarından yapılma gübre ile doldurmanız gerekmektedir. Bitki artıklarından yapılan gübreyi birçok yerde bulabilir hatta kendiniz de ev imkanlarıyla üretebilirsiniz.
  • Her gübreye 2 küp kadar mantar sporlarını eklemeniz gerekecek. Bunu uzaktan müdahaleyle, bir sopa yardımıyla gübrenin içine iyice sıkıştırarak yapmanız gerekiyor.
  • Bundan sonra işlem, günlük rutin olarak uygulayacağınız işlemdir. Ilık su ile, günde bir öğlen bir akşam olmak suretiyle sporlar ve gübreler iki kere buğulandırılacaktır.
  • Gübre yetiştiriciliğinde temel nokta, turf yosunun yeteri kadar nemli olmasını sağlamaktan geçer. Turf yosunu istenilen nem oranında olursa mantarlarınız kısa sürede büyüyecek ve satışa / tüketime hazır hale gelecektir.
  • Mantarın tamamen yenebilir olduğunun göstergesi ise, mantar sporlarının başında beyaz toplu iğne başlarıdır. Adeta küçük pamukları andıran bu beyaz noktalar, mantarın hazır hale geldiğini bize gösterir.
  • Mantar, gençken değil olgunken daha lezzetli olan bir yiyecek türüdür. Bu nedenle olabildiğince sabırlı olun ve köklerin genişlemesini bekleyin. Böylelikle hem daha büyük hem daha lezzetli ürünleri elde etmiş olursunuz.
  • Mutfağınızda ya da üretim için uygun gördüğünüz evinizin diğer alanlarında istediğiniz kadar hacimde dilediğiniz kadar mantar üretebilirsiniz. Bu nedenle kazancınızı mantar üretimi için ayırdığınız alan belirleyecektir.
  • Her mantar 3 ay boyunca takriben 10 günde bir filizlenecektir. Bu açıdan baktığımızda 3 aylık bir sürede tek bir yerleştirme kabından 9 kez mahsul alma şansınız yüksek görünüyor.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Boş Arsaya Yapılabilecek En İyi 6 İş Fikri

Mantar, yukarıda da belirttiğimiz üzere mutfaklarımızda birçok yemekte kullanılagelen bir ürün olduğu için, onları satmakta ve pazarlamakta sıkıntı çekmeyeceksiniz. Tabii ki kurallara uygun davranıp en lezzetli mantarları elde ettiğiniz sürece. Mantar, lezzetli olduğunda birçok yemeğe ek lezzet kattığı gibi, başlı başına kendisiyle yapılan yemeklerde de kendisini tüketenleri mutlu etmektedir. Türk mutfağında mantar ile yapılan yemeklere örnekler verip ne demek istediğimizi daha açık bir şekilde ifade edelim.

Türk mutfağında mantar ile yapılan çeşitli yemekler: 

  • Fırında mantar: Fırın yemeklerini ayrı bir seven insanımız, mantarı da fırında pişirerek zaten lezzetli olan mantarı ayrı bir kıvamda hazırlamakta ve yemektedir. Güveç kaplarında servis edilen fırında mantar, rendelenmiş kaşarla birlikte lezzetine lezzet katıyor.
  • Kremalı mantar çorbası: Tavuk çorbası ve Ezogelin ile birlikte Türk mutfağında artık klasikleşmiş bir çorba türüdür. Sevmeyeni azdır, yemeyeni yoktur.
  • Şişte sebzeli mantar: Özellikle vejetaryen beslenen mideler için adeta etsiz, et tadı uyandıran müthiş bir yemek.
  • Yoğurtlu Mantar Tava: Bir yemeğin ne kadar çok çeşidi yapılıyorsa, o kadar çok seveni var demektir. Örneğin Karadeniz mutfağında hamsinin onlarca çeşit usulu vardır. Ya da genel Türk mutfağında patlıcan çeşitli yemekler saymakla bitmez. Mantar da, yoğurtlu mantar tava yemeği ile birlikte ne kadar çok çeşitte lezzetlere hazır bir gıda olduğunu bize gösteriyor.
  • Çarşamba kebabı: Etsiz, salt mantar ve çeşitli sebze ve / sosların karışımıyla yapılan alternatif bir tat.

Yukarıda saydığımız yemeklere göre bile hesap ettiğimizde evde mantar yetiştiriciliği, epey karşı bir iştir. Sermayesi için sadece kültür mantarı ve yerleştirme kabı gerektiren bu yetiştiricilik türü, pazarda büyük bir paya sahiptir. Bu nedenle evde yetiştirdiğiniz kültür mantarlarının elinizde kalma ihtimali sıfırdır.

Meraklıları için son olarak dünya üzerindeki en pahalı mantarın Matsukate Mantarı olduğunu söylemeliyiz. Ancak maalesef Türkiye’de yetiştirilme imkanı bulunmayan çok nadir bir mantar türü. Sadece Japonya’da bulunan Matsukate Mantarı, tek öğünlük yemekte 1000 lirayı bulabiliyor. Aroması, trüf mantarına çok benzeyen Matsukate Mantarı, sadece Japonya’da yetiştirilmesine rağmen dünya mutfağında önemli bir konuma sahip.

Yine de sizin evde mantar yetiştiriciliği işinden yüksek paralar kazanmanız için illa ki nadir bulunan mantar çeşitlerine ihtiyacınız yok. Çalışkanlığınız ile birlikte yetiştireceğiniz lezzetli mantar, size uzun vadede güzel paralar kazandıracaktır.

Yorum yapın