Evlatlık Edinmek İsteyenlere

Merhaba arkadaşlar. Belki bu yazımıza ilginizi çektiği için geldiniz belki de evlat edinmek isteyen genç bir çiftsiniz. Bu yazımızda sizi her iki açıdan besleyen bilgilere ulaşabileceksiniz. Bunlardan ilk kısmı, ilk basamağı oluşturan kısmı teknik kısımlar. Hala birtakım kafalar karışık. Acaba nasıl oluyor, kaç yaş isteniyor, ne gibi şartları yerine getirmek gerekiyor gibi sorulan sorulara yanıtlar bulacağız yazımızın içerisinde.

İkinci kısım ise daha çok işin hamuruna odaklanacak. Yani psikolojik ve sosyolojik kısım. Sanırım en önemli kısım da tam olarak bu. Çünkü evlat edinme hadiselerinden sonra vuku bulan ve hasıl olan çeşitli trajediler, çeşitli pişmanlıklar ve kopan aile bağları söz konusu. Uzun süre memleketimizde evlat edinmek üzerine filmler çekilmiş, dizilerde bu konulara yer verilmiş ve romanlarda da buna benzer öyküler araya sıkıştırılmıştır.

Öyleyse şimdi ilk başlığımızı atalım ve evlat edinmek için gereken şartlar nelermiş, onlara, o kısımlara kısaca bir değinelim. Yasal prosedürleri bilmeden bu işlemlere kalkışırsanız hem suç işlemiş olursunuz, hem zaman kaybetmiş olursunuz. Bunun olmasını istemezsiniz.

Evlat edinmek deyince akla gelen ünlüler.

Size evlat edinmek ile ilgili psikolojik ve sosyolojik açıklamalarda ve yardımlarda bulunacağımızı söylemiştik. Peki evlat edinmek deyince akla gelen ilk ünlüler desek ve size mikrofonu uzatsak vereceğiniz çoğunluk cevabı hiç kuşku yok ki Brad Pitt ve Angelina Jolie olacaktır. Peki bu ünlü çiftin akıbeti ne oldu? Maalesef ki geçtiğimiz yaz ayında boşanma kararı aldılar ve de çok geçmeden boşandılar.

Peki gerekçesi ne idi? Jolie’nin iddiasına göre Brad Pitt’in alkol ve uyuşturucu sorunu vardı ve bu iddia evlat edindikleri çocukların Brad Pitt’i, yani babalarını görmek istememeleri ile iyice doğrulanmış ve kesinleşmiş oldu.

Burada dikkatini şuna çekmek istiyorum. Bu kadar göz önünde bir hayatları olan ve o hayatları da pırıl pırıl bir şekilde sürmekte olan bu gözde çiftin bile evlat edindikleri çocuklarla ve kendileriyle inanılmaz aşılmaz sorunları olabiliyor. Hal böyle olunca, söz konusu evlatlar ve aileler olunca her şey kritik ve hassas bir terazide tartılmak zorunda. Hiçbir şey kesin değil! Her şey olası. Dikkatli adımlar atmak ve kendinizden emin olmanız şart.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir? 

1- Eğer evlat edinmek istediğiniz çocuk bebek değil ve irade sahibi karar verebilecek pozisyonda ise onun şahsi fikri alınıyor örneğin. Yani siz 15 ya da 17 yaşındaki çocuğu seçip alamıyorsunuz öyle. O çocukla tanıştırılıyorsunuz ve dahası var. Dahası 2. maddemizde sizleri bekliyor.

2- En az 1 yıl süre birlikte yaşamanızı istiyor evlat edinme şartları. Önceden böyle bir kural yok idi. Yani adeta pazardan meyve alır gibi çocuk seçip alabiliyordunuz. Ama sonra bunun toplumsal ve sosyolojik bazda bir enkaza hizmet ettiği ve sorun çıkarmaktan başka bir işe yaramadığı görüldü. O nedenle evlat edinmek isteyen aileler edinmek istedikleri ve arzu ettikleri çocuklarla birlikte ev yaşamlarına geri dönmeliler.

3- Bir kurul var. Bazen haberli bazen habersiz bir şekilde denetlemeye geliyor. İlgilendikleri iki kısım var. Çocuk mutlu mu? Çocuk sağlıklı mı? Örneğin üç kere geldiler size farklı farklı zamanlarda. Üç gelişlerinde de çocuk grip ve ağır hasta bir vaziyette yatıyor. O zaman o çocuk alınıyor sizden. Zira sürekli olarak çocuğu hasta eden bir aile olarak siz vasıfsız ve evlat edinme özelliklerinden muaf görülüyorsunuz. Pek tabi haklı olarak.

4- Peki kaç yaşından sonra ya da kaç yıl evlilikten sonra evlat edinme hakkına ya da şansına sahip oluyorsunuz? Evet, en çok sorulan soruların başında bu geliyor. Herkesin anlayacağı ve algılayabileceği şekilde anlatmaya çalışalım. İki şansınız var. Bunlardan ilki bir çift olarak karı ve koca olarak 30 yaşını doldurmuş olmanız gerek. Bu, evlat edinmek için gereken olgunluğa eriştiğinizi gösteriyor. En azından kağıt üstünde ve devlet nezdinde bu böyle. Ya da…

5- Ya da evlilik hayatınızın 5. yılını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bu sayede devlet nezdinde olgun bir çift olarak değerlendiriliyor ve evlilikleri oturmuş bir çift olarak ilk şartı yerine getirmiş oluyorsunuz.

Peki evlat edinmenin zor yanları, güzel yanları nelerdir? Şimdi bu konuda belli başlı açıklamalar yapacağız ve sizi en en iyiye, en doğruya doğru yönlendirmeye çalışacağız. Parlak fikirler evlatların ve evlat edinmek isteyen çiftlerin yanında.

Evlatlar, güzeldir.

Şu görüntüye kavuşmaktır asıl olan. Bebek evlat mı öz mü? Hayır. Öz olan sevgidir. Sevgi öz olmadı mı nice öz evlatlar üvey hislerle evleri terk edebilir. Çizenin ellerine, gönlüne sağlık. Aile dediğimiz toplumun temel yapı taşı, her zaman için bizi dışarıdaki şerlerden huzurla koruyan insanların oluşturdukları sevgi topluluğudur. Gerisi öz mü üvey mi tartışmanın muğlaklığı ve saçmalığından ibarettir.

Evlat Edinmenin Zor Yanları Nelerdir? 

Sanıyorum siz de bizimle ortak noktada buluşacaksınız. En ama en zor yanı, bebekken alınan evlatların zamanı gelince onlara evlatlık olduklarını söyleme zamanıdır. Daha doğru bir ifadeyle ilk çıkmaz, ilk açmaz şu noktada belirir. Bunu, ona söylemeli miyiz? Söylersek kaç yaşında söylemeliyiz ve nasıl söylemeliyiz?

Evet evlat edinmenin en zor yanı budur. Özellikle bebekken evlat alınan çocuklar, öz aile bilerek büyürler. Ancak zamanı gelince gerçeği başkalarından duyması da olasıdır. Mahallenin çocukları ailelerinden duyduklarından yola çıkarak ”sen evlatlıksın, sen şöylesin böylesin” diye makaraya alıp vesvese sokabilirler çocukların içinde. Halbuki bu bir sorun değildir.

Nasıl ki memleket için doğduğun yer değil doyduğun yer denir ve kısmen de haklıdır bunu söyleyen. Aynı şey tam donanımlı ve hakkaniyetli olarak evlatlar için de geçerlidir.

Sizi büyüten, size sevgisinden merhametinden yıllarca zerk eden bir anne, bir baba her zaman için gerçek ve özdür. Doğurup da bir gün olsun yüzüne bakmayan anne babalar ise sadece biyolojik babalardır ve diğer evlatlık almış aileler onlardan daha özdür.

Bu nedenle açıkça söyleyin çocuklarınıza. 18 yaşına geldiklerinde onlara hakikati söyleyin. Sizi sevdikleri ve size güvendikleri için her daim sevginizle kuşanacaklar ve bu gerçeği başkalarından duymak yerine sizden duydukları için size olan güvenleri ve sevgileri de artacaktır.

Evlat Edinmenin Güzel ve Faydalı Yanları Nelerdir? 

Binlerce bebek ve çocuk sahipsiz bir şekilde büyüyor. O söz konusu evlatlık alma kurumlarının çoğu, çocukları ve bebekleri sokaklardan, hastalıklardan koruyor ya da en azından korumaya çalışıyor.

Sizin ise evlatlık alacağınız bir bebek, en çok neyden korunacak biliyor musunuz? Sevgisizlikten. Dünyanın en beter derdi olan sevgisizlikten. En güzel ve faydalı yanı bu olsa gerek.

Bununla birlikte onun eğitimini karşılamak, onu sağlıklı bir şekilde büyümesi için önünü açmak, her sıkıntısında yanında olmak, her mutluluğunda bir damla da sizin mutluluğunuzla onunla bir olmak… İşte budur aile olmak. Gerisi hava cıva ve beylik laflardan ibarettir.

Dileriz ki evlat edinme şartları her zaman için daha genişler ve daha büyük daha fazla insanlara ve ailelere ulaşır. Evlat edinilen her çocuk potansiyel birer suçlu olmaktan çıkıp ailesine, sevgisine şükreden parlak bir geleceğin mimarı olur böylece.

Yorum yapın