Film, Dizi, Reklam Senaryosu Yazarak Para Kazanmak

Senaryo yazmaya nereden başlayabilirim? Evet aklınıza gelen ilk soru bu, muhakkak. Genelde roman ya da hikaye yazmak için belli başlı teknik detaylara boğulmanıza gerek yoktur. Çünkü teknik açıdan bir roman ya da hikaye çatısı oluşturmak, bunu edebi bir ürüne dönüştürmek herhangi bir uzmanlık gerektirmez. Giriş, gelişme, sonuç bölümleri, karakterlerin yaratılıp olay örgüsünün içine karıştırılması, yan roller, yan hikayeler ve sonunda iyi ya da kötü bir final!

writer photo

Ama söz konusu senaryo yazmak olunca insanların kafalarına ister istemez ”ben yapabilir miyim, ben becerebilir miyim” gibi sorular, endişeler ile birlikte geliyor. Bilinen kadarıyla iki tür senaryo yazma tekniği var. Bunlardan biri Fransız ekolü, biri de Amerikan ekolü. Senaristlerin hangi senaryo yazım tekniğini tercih edeceğine önce kendilerine, sonra birlikte çalışacağı yönetmenlerin isteklerine bağlı olarak değişmektedir.

Sektörün içine sağlam bir giriş yapmak istiyorsanız sadece bir haftada türlerini çok kolay, rahat ve pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz. Başta internette kısa bir araştırma yapmak, daha sonra da bu işe gönül ve emek vermiş bir uzmandan yarım saatlik, bir saatlik bir yardım yeterli olacaktır.

Evet arkadaşlar senaryo yazmak, yeteri kadar kolaydır. Hem teknik hem içerik bakımından hem de. Yeter ki doğru hamleleri yapın, doğru kılavuzları okuyun, doğru yerlerde bulunun. Bu yazımızda dizi, film, reklam senaryosu yazarak para kazanmanın tüm inceliklerini bulabileceğiniz gibi her bir alanda tek tek olarak sinema, dizi, reklam senaryosu yazarken dikkat etmeniz gerekenleri de size bildireceğiz. Şimdi hazırsanız ilk başlığımızı atalım.

Yönetmen, motor diyene kadar uzun bir süre geçer. Özellikle sinema senaryolarında bu böyledir. Dizi ve reklamlar da ise senaryo ve diğer yapım işleri doğrultusunda daha bir aceleci olunmak zorunda kalındığı için ayrıntılı inceleme ve bekleme süreçleri yaşanmaz. Bilmeniz gereken en önemli noktalardan biri de senaryonun son ana kadar değiştirebileceğidir. Bu konuda sakın alınganlık yapmayın. Inception filmi bile çekilene kadar 90 kere değiştirilmiş durumda. Bu şehir efsanesi değil bir gerçek. Yaratım sürecinde yönetmen motor diyene kadar kaleminize, ellerinize kuvvet!

Sinema Senaryosu Yazılırken Dikkat Edilecekler 

İlk başta anlaşmanız ve açıklık getirmeniz gereken konu yazacağınız sinema senaryosunun kaç dakika olacağı şeklinde olmalıdır. Biliyoruz ki bir sinema filmi de otomatik olarak 90 dakikaya sabitlenmiştir. İnsan ister istemez maç ve film 90 dakikadır deyip oluşturur onu kafasında bir paradigma halinde.

Ancak bazı uzun metrajlı filmler 80 dakika olabileceği 120 dakikayı da aşabilir pek ala. Bu konuda herhangi bir kural yoktur. Ama beklentiler vardır. O beklentileri de filmin yönetmeni ya da yapımcılığını üstlenen kişiler size söyleyecektir.

Sinema senaryosu ile bilmeniz gereken bir diğer teknik detay da şudur ki süresine göre film tanımlanır. 1 dakikadan 30 dakikaya kadar olan filmler literatürde ”kısa film” olarak geçer. 30 ile 60 dakika arasındaki filmler ise orta metrajlıdır. 60dan sonra tüm süreleri kapsayan filmler ise ”uzun metrajlı” filmlerdir. Günümüzde genelde bir film 90 dakika olsa da bazı zoru seven yönetmenler 7 saatlik filmler de çekmiştir. Siz onlara denk gelmezsiniz umarım.

Sinema senaryosunda önemli olan iki unsur vardır. Bunlardan ilki olay örgüsünü kurmak ve çatıyı muhkem bir şekilde oluşturmaktır. Bir diğeri ise karakter oluşturmaktır. Ana karakter, yardımcı karakterler ve misafir karakterler sinema senaryosunun 3 ana hattını oluşturur.

Sinema senaryosunda türü belli etmek de önemlidir. Bu film bir korku filmi, bir dram filmi mi, bir toplumsal eleştiri filmi mi. Adı konulmalı ki sağlam ve sapmasız bir şekilde ilerleyebilsin film. Ve dediğimiz gibi senaryo senarist değil yönetmen bitti demeden bitmez. Sürekli olarak yan yana çalışacağınız kişi yönetmen olacaktır. Bir de para kaynağı olan yapımcı arkadaşlar.

Sizden istenilen senaryoyu en kısa sürede yetiştirmek zorundasınız. Buna piyasanın içinde dead line denmektedir. Bitiş tarihi ya da bitiş süresi. Bununla birlikte nasıl ki artık müstakil evler giderek azalıyor, üst üste bindirilmiş apartman daireleri revaçta. Çünkü kalabalığız, çünkü estetikten ziyade kurumsal olarak bize katkı payı ve işlevsellik gerekiyor estetikten önce. He işte aynı şey yazma sürecini de etkiledi. Artık daktiloda senaryo yazma fikri romantik bir istekten ibaret. Çünkü hız aslolan. Ve hıza uyum sağlayan hızlı senaryolar yazmak da cabası.

Dizi Senaryosu Yazarken Dikkat Edilecekler 

Dizi senaryosu yazmak, hele ki Türk televizyonculuğunda çokça sabır ve emek isteyen bir iş. Birincisi Amerika’da diziler maksimum 60 dakika iken, bu süre Türk televizyonların minimum 90 dakikadan açılıp 120 dakikaya kadar çıkabiliyor. Hazır yeri gelmişken konunun daha da açıklanabilir olması adına şu küçük ama önemli bilgiyi de verelim.

Senaryo nasıl hesaplanır? Her bir sayfa bir dakikaya tekabül etmektedir. Bu manadan bakacak olursak haftada “bir bölümü 90 dakika” yayımlanan bir dizi için haftada 90 sayfa senaryo yazmanız gerekecek. Ama korkmayın. Dizi senaryolarının film senaryolarından bir diğer farkı da senaryo ekiplerinin kurulmasıyla olmasıdır. Yani kimse size tek başınıza haftada 90 sayfa senaryo yazmanızı bekleyemez. Senaryo ekibi kurulur.

Bazıları karakterleri yazar, bazıları olay örgüsü, bazıları da replikleri ve diyalogları. Tam bir iş bölümü yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde senaryo yetiştirilemez ya da televizyonlarımızdan sıklıkla izlediğimiz gibi hatalarla dolu, eksik metinler olur.

Dizi senaryosu yazmak sadece birkaç yıl içerisinde hayatınızı kurtaracak kadar çok para kazanmanızı sağlayabilir. Bu sektör içinde para oluk oluk akmaktadır. Bu da ayrı bir motivasyon kaynağı olarak aklınızın bir köşesinde durmalı.

Dizi senaryoları, film senaryolarına göre daha yüzeyseldir çünkü tecimseldir. Ticari olarak ele alındığından hızlı ve pratik olması, kolay izlenebilir ve anlaşılır olması sizden istenen senaryonun özünü ve beklentilerini meydana getirir.

Özellikle film senaryosundan bahsedecek olursak Nuri Bilge Ceylan’ı anmamak olmaz. Bizi uluslar arası arenada başarıyla temsil eden yönetmen, çektiği her filmden sonra topladığı önemli ödüllerle her yıl adının ve sinematografinin önüne bir şeyler katarak ilerlemeye devam ediyor. En son Bir Zamanlar Anadolu’da ve Kış Uykusu filmleriyle ödülleri toplayan yönetmenin yeni filmini çekmeye başladığını da biliyor ve merakla bekliyoruz.

Reklam Senaryosu Yazarken Dikkat Edilecekler 

Geldik son konumuza. Reklam senaryosu yazmak kısmen en azından teknik açıdan diğer senaryo yazma biçimlerinden ayrı ve daha tatlı, daha kolaydır. Çünkü bir reklam senaryosu en fazla 5 sayfadır. Daha sonra yönetmen kırparak, montajını yaparak onu en fazla 1 dakikalık seviyeye çeker.

Reklam senaryolarında önemli olan yegane şey vurucu ve kalıcı olmaktır. Bu nedenle her zaman için bir slogana ihtiyacınız olacak. Sinema gibi sanat, dizi gibi repliklerle boğuşmak yerine ürünü tanıtıcı kelamlar etmelisiniz.

Reklam senaryoları kısa gibi görünse de vurucu olmak zorunluluğu ile ağır gelebilir bünyelere. Bu nedenle reklam ajanslarında sabahlar, kahvelere gömülürsünüz. Ama sonra ortaya çıkan yaratıcı bir reklam filminden sonra hem ödenen maaşınız hem de topladığınız takdirler ile birlikte bu işin de oldukça keyifli olduğunu görürsünüz.

İster, sinema, ister dizi, ister reklam filmi senaryosu yazın. Bu işin son derece para getirici ve keyifli bir iş olduğunu unutmayın.

“Film, Dizi, Reklam Senaryosu Yazarak Para Kazanmak” üzerine 4 yorum

  1. Çok güzel ve retink kıracak bir romantik sinema senaryom var idalıyım çok tutulacak hayal peresim ve nice senaryom var okuyor muyum hayr okul tekrar maddi sıkıntılar için ama film in düşünce ve hayale devam ediyorum

    Yanıtla
  2. Ben kimim: Yetim büyüyen bir çocuğun 2005 yılında ufak bir pazar da İleriye dönük çabalamaları sonucu Kıyafet sektöründe git gide büyüyen biri olarak geleceğe dönük hayallerini gerçekleştirir

    Yanıtla
  3. Benim de aynı böyle değişik fikirlerim var filmim mutasyon ile alakalı filmin en sonunda bunun bir rüya olduğunu görmekle alakalı ilgilenen yazasın

    Yanıtla

Yorum yapın