FİZİK MÜHENDİSLİĞİ

Merhabalar dostlar… Haftalık mesainin başladığı bu lanet günde sizlere kazançlı meslekler arasından birini daha tanıtmak istiyorum..:D Başlıktan anlayacağınız üzere teknolojiyle orantılı olarak büyüyen fizik mühendisliği hakkında olacak bu yazı… Çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak Türk öğrencilerinde şöyle bir sorun var ki; ilgilendikleri alanların tam olarak ne iş yapabilecekleri ve para kazanmak konusunda ne kadar verimli oldukları konusunda araştırma eksikliği çekebiliyorlar.. Fizik mühendisliği iş imkanları veya fizik mühendisliği kazanç durumu söz konusu olduğunda da aynı durum geçerli olmakta tabi.. Dolayısıyla elimden geldiği kadar sadeleştirilmiş ve işe yarar bilgiler verir şekilde fizik mühendisliğinin artıları ve eksileri yönünden incelemesini yapmaya çalışacağım.

Takip edenler hatırlayacaktır ki, bu yazıdan önce de matematik mühendisliği hakkında yazmıştım. Bu iki mesleğin özellikle üzerinde durdum.. Çünkü matematik ve fizik mühendislikleri; gerçekten toplumun ön yargıları ve kulaktan dolma bilgileri yüzünden hakkı yenen ama nice cevherler taşıyan iki meslektir. Hatta iddia ediyorum ki; tercih konusunda fikir almak için bu bölümleri dersane veya okul hocalarınıza sorduğunuz zaman onlar da aynı davranışı gösterecektir. “Yaa puanın fazla zaten niye yazık ediyorsun? Git bak falan bölümü yaz hem parası da daha çok..” gibisinden cevaplar almanız muhtemeldir..:)

Neyse; konumuza dönecek olursak fizik mühendisliğinin kabaca maddeyi atom veya atom altı seviyede inceleyen, hayatı elektrik, termik, nükleeri vs. çeşitli enerji formlarıyla inceleyen fizik biliminin gelişen teknoloji doğrultusunda uygulamaya geçirilmesi ve bu uygulamalar ile söz konusu alanda kalitenin ve verimliliğin arttırılması için çalıştığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla burada da karşımıza matematik mühendisliğine benzer bir durum ortaya çıkmaktadır. Yani; fizik ve çeşitli sayısal temel bilimleri aldıktan sonra ilgi alanınız doğrultusunda çalışmanızı genişletebilmektesiniz ve söz konusu alanda epey fazla para kazanmak mümkün olabilmektedir.. En önemlisi de çalışabileceğiniz sayısız alan vardır..

Ama şunu da belirtmeliyim: Fizki mühendisliği, öyle tam olarak ilgilenmediğiniz halde para kazanmak için devam edebileceğiniz türden bir iş değildir. İçinizde en ufak bir şüphe varsa; sayısal bilimlerden vazgeçmeye dair en ufak bir kırıntı dahi varsa beyninizde; fizik mühendisliğinden uzak durun..:)) Aksi halde bu meslek sizin için inanılmaz sıkıcı bir hal alacaktır. Böyle olunca da size kazancınızı zehir edecektir..

Şimdi de; maddeler halinde temel olarak fizik mühendisi olmak nasıldır ve fizik mühendisliği iş imkanları ne alemdedir bunları inceleyelim:

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

1)FİZİK MÜHENDİSİ OLABİLMEK İÇİN; ÜNİVERSİTELERİN “FİZİK MÜHENDİSLİĞİ” İSİMLİ 4 YILLIK LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

fizik mühendisliği iş olanakları
fizik mühendisliği iş olanakları

-Bu eğitimde matematik, fizik, kimya, lineer cebir, bilgisayar programlama, diferansiyel, analiz, statik, dinamik gibi temel sayısal nitelikteki derslerin yanı sıra titreşimler ve dalgalar, elektromanyetik teoriler, kuantum mekaniği gibi bölüm derslerini de alırsınız. 2014-2015 fizik mühendisliği taban puanları için  buraya  tıklayabilirsiniz.

2)BÖLÜMÜ KAZANDINIZ VE MEZUN OLDUNUZ. ARTIK FİZİK MÜHENDİSİ UNVANINA SAHİPSİNİZ.. ÖNCELİKLE KARŞINIZA İKİ SEÇENEK ÇIKMAKTADIR: ÖZEL SEKTÖR VEYA DEVLET..

fizik mühendisliği çalışma alanı
fizik mühendisliği çalışma alanı

-Bu muhabbeti biliyorsunuz arkadaşlar..:)) Devlette kanunlar gereği asgari ücretin 3 katı tutarında maaşla işe başlarsınız. İlk başlarda tatlı gelmesine rağmen yaşınız ilerledikçe maaşınızın enflasyona göre değerlenmemesi sizi huzursuz edebilir.. Özelde ise 2000 TL cıvarı işe başlayıp sonrasında daha büyük sıçramalar gerçekleştirebilirsiniz.

3)FİZİK MÜHENDİSLİĞİ İŞ İMKANLARI KONUSUNA DETAYLI OLARAK DEĞİNİRSEK; ALDIĞINIZ TEMELLER SAYESİNDE HER TÜRLÜ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ GELİŞİMİ, YAZILIM, ENERJİ, KALİTE KONTROL, SANAYİ, SAVUNMA SANAYİ, METEOROLOJİ, ENDÜSTRİ, NÜKLEER TIP, RADYOLOJİ VS. ALANLARINDA ÇALIŞABİLMENİZ MÜMKÜNDÜR.

fizik mühendisliği maaş
fizik mühendisliği maaş

-Çalışma hayatınız genelde laboratuarda çeşitli testler ve deneyler sonucu kalite arttırmaya, çözüm üretmeye, araştırmaya yönelik olacaktır. Ayrıca uygulama temelli donanıma sahip olan siz olduğunuz için söz konusu birimin emir aldığı yöneticilerle veya diğer idari kadroyla da siz muhattap olacaksınız..

4)İŞ HAYATI SİZE GÖRE DEĞİLSE; FİZİK MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞMA ALANI BİRAZ DAHA GENİŞLETİLEBİLİR..:) EĞİTİM HAYATINIZA BİRAZ DAHA DEVAM EDEREK AR-GE ALANINDA DA PARA KAZANMAK MÜMKÜNDÜR.

fizik mühendisliği kazanç durumu
fizik mühendisliği kazanç durumu

-Araştırma görevlisi olabilirsiniz. Fizik mühendisliği veya yukarıda saydığım alanlardan birinde yüksek lisans yaparak yüksek mühendis olarak akademik hayatınıza devam edebilirsiniz. TÜBİTAK ve diğer araştırma kuruluşlarında çeşitli projelerde görev alabilirsiniz.

5)NET BİR FİZİK MÜHENDİSLİĞİ MAAŞ TABLOSU İSTERSENİZ, TAHMİNİ ÜCRET TARİFENİZ ŞU ŞEKİLDEDİR:

fizik mühendisliği ile para kazanmak mümkün mü
fizik mühendisliği ile para kazanmak mümkün mü

-Dediğim gibi; devlette işe başladığınız zaman kanunların belirlediği mühendis maaşına göre para kazanmak kaderiniz olacaktır. Bu da çeşitli eklemelerle 2000-2500 TL arası bir tutara denk gelmektedir. Araştırma görevlisi olduğunuzda veya çeşitli projelerde görev aldığınızda da temponuza ve projedeki rolünüze bağlı olarak 2000 TL’den 5000 TL ve hatta daha da üzerine kadar bir kazanç elde etmeniz mümkündür. Özel bir kuruluşta çalışmaya başladığınız zaman ise; 2000 TL cıvarında başladığınız işte kendinizi yeterince geliştirmeniz durumunda 10 seneden az bir sürede 10.000 TL’yi geçmeniz bile mümkündür. Kazançlı meslekler diyorum, özel diyorum…:))

6)EKSİLERİNE GELİRSEK: BOŞUNA UĞRAŞMAYIN ARKADAŞLAR; NE TOPLULUK SİZİN DEĞERİNİZİ ANLAYACAK, NE DE TAM OLARAK NE İŞ YAPTIĞINIZ KAVRAYABİLECEK, İŞİNİZE BAKIN..:D

fizik mühendisliği ve hayat

 

-Ya birader siz şimdi atom falan mı parçalıyonuz?..

7)FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KAZANÇLI MESLEKLER ARASINDADIR EVET.. AMA SAYISAL ALANLARA HAYATINIZIN ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ AYIRMANIZ GEREKECEĞİ İÇİN DİĞER BİRÇOK GÜZELLİKTEN MAHRUM KALABİLİRSİNİZ…

 

fizik mühendisi olmak
fizik mühendisi olmak

-Edebiyat, tarih, sanat, felsefe, vs.. Hele iş hayatının o Moğol istilası gibi durmak bilmez hareketine katıldıysanız tamam..Eğer gözünüzün dışarıda kalma ihtimali varsa seçmeyin diye bunun için söyledim..

8)SON OLARAK; EĞER FİZİKLE İLGİLENEN VE YETENEKLİ BİRİYSENİZ ZATEN FARKINDASINIZDIR: BİR FİZİKÇİNİN VEYA FİZİK MÜHENDİSİNİN BEYİN İŞLEYİŞİ DİĞER İNSANLAR GİBİ DEĞİLDİR. YALNIZ KALMAYA MAHKUMSUNUZ..:P

fizik mühendisi kimdir

 

-Saygıdan dolayı olsun, korkudan dolayı veya ucube muamelesinden dolayı.. Ne sebeple olursanız olun insanlarla aranızda hep bir duvar hissedersiniz.. Ah zeki insanlar..:))

Evet canlar; para kazanmak için iyi olduğu kadar sorumlulukları da ağır olan bir bölüm. Ama bana sorarsanız kazançlı meslekler arasında belki de en dolu bölümlerden biri.. Fizik mühendisliği kazanç durumu ve fizik mühendisliği iş imakanları hususunda elimden geldiğince açıklama yapmaya çalıştım. Umarım yardımcı olmuşumdur. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın..:)

“FİZİK MÜHENDİSLİĞİ” üzerine 5 yorum

  1. bende fizik müh okuyup saydığınız mesleklerden birinde yükselmek istiyorum ama bu Türkiye şartlarında ne kadar mümkün hiç bir fikrim yok. araştırma görevlisinin bile bana önermediği(çekindiği) halde hala içimde istek var buna karşı ama okuyup işsiz kalmak, ticarete atılmak vs. istemiyorum sadece işimi yapmak istiyorum. gerçekten rasyonel bilgilere sahipseniz e-mailimden bana ulaşıp beni aydınlatabilir misiniz? teşekkürler

    Yanıtla
  2. Merhabalar Elif Hanım:
    Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği (%30 ingilizce) 2010-2015 mezunuyum.Öncelikle mezun olduktan sonra insanların size sürekli sorduğu ” Fizik Mühendisi mi? O ne iş yapar?” sorulara kendinizi alıştırın. Türkiye’deki iş imkanı hayli kısıtlı, referansınız yoksa büyük ihtimalle işsiz kalırsınız.Size tavsiyem sırf havası var diye okumayın bu bölümü, Lisans eğitiminden sonra yurt dışına çıkabilirseniz bu bölüm çok iyi bir bölüm, ama Türkiye’de kalacağım derseniz bu bölümü okumayın, verdiğiniz emeğin karşılığı yok. Gençliğinizin en dolu yılları kitap başında sürekli çalişarak geçiyor. 2015’te 2.57 ortalamayla mezun oldum fakat ar-ge vb iş bulamadım. Savunma sektörleri genelde referans isterler, ar-ge firmaları da öyle.Bölüm zor bir bölüm, yani zordan kastım:finallere iki ay kala gece 4 lere kadar ders çalışmak değil; Lisans süresi boyunca sürekli çalişmak, kütüphanede kitapkarın raf numaralarını ezbere bilmek, sosyal olamamak, arkadaslarla dilediğince gezip tozamamak vb…. Ben 5 yılda bitirdim (1 yıl ingilizce hazırlık), bir şansım daha olsaydı, yazılım mühendisliğini seçerdim. Pişmanım bu bölümde okuduğum için.

    Yanıtla
    • ankara üniversitesi fizik mühendisliğinde ingilizce hazırlık zorunlumu? zorunluysa hazırlık zormu diğer üniversitelere göre? çünkü ankara üniversitesinde başka bir bölümü kazanıp dilci olmasına rağmen 2 sene hazırlığı geçemeyip başka bölüme giden arkadaşlarım var.

      Yanıtla
    • Aynen katılıyorum. Mezun ve yıllardır işsiz bir fizik mühendisi olarak söylüyorum. Başvurduğunuz işlerde en önemlisi referansınızdır, yoksa insanlar zaten potansiyelinizi ve aldığınız eğitimin ne kadar zor ve detaylı olduğunu bilmezler ve büyük ihtimallede sorgulamazlar zaten. Yüzlerce işe başvurdum ve 1 tanesi bile geri dönüş yapmadı. Gidin makine, elektronik yada yazılım müh. okuyun. Kolay iş bulursunuz.

      Yanıtla

Yorum yapın