Geleceği Hiç de Parlak Olmayan 4 Riskli İş Fikri

Gelecek artık yavaş yavaş değil, tıpkı kendisinin ayak sesleri gibi hızlıca şekillenmeye devam ediyor. Ortaya çıkan yeni resimler ise bazı iş kollarının eski gücünü ve parıltısını tamamen ortadan kaldıracağı yönünde. Geleceği artık hiç de parlak olmayan işlere bugünden sermaye ayırmak ise akıl karı değil. Aklın karı olmayan şeyler ise cebe de yansımakta ve ekonomik olarak da kazanç sağlamadığı için iflas bayraklarının peş peşe çekilmesine neden olacak.

Bu yazımızı okuyacak kadar şanslı olan Parlak Fikir okurları günümüz itibariyle uzak durulması gereken iş fikirleri hakkında şimdiden bilgi sahibi olarak kendilerini ve ceplerini koruyabilirler.

Bir İş Fikrini Riskli Yapan Faktörler 

Bir iş fikrini daha kağıt üstündeyken riski yapan birçok faktör bulunuyor. Aynı zamanda pratiğe döküldüğünde risk faktörleri çok daha koyu hale gelip kendini iyiden iyiye belli ediyor. Bazı kişiler ise ‘bu iş uzun zamandan beri var, hep var olacak” yanılgısını sürdürüp adeta bile bile lades demeye devam ediyorlar. Siz onlardan olmayın ve piyasanın dönüp duran tekerleri kadar sıkışıp kalmak üzere olan tekerleri hakkında da malumat sahibi olup. İş bilenin kılıç kuşananın demişler. Hal böyle iken sırf başkaları belli başlı işleri sürdürüyor sıfırdan söz konusu işe yatırım yapmak yepyeni bir risk haritası ortaya çıkarmaktadır. Başkalarının çoktan beri kapmış olduğu köşelerde sürdürdüğü işler ile sizin sıfırdan başlayacağınız iş arasında dağlar kadar fark olacaktır.

Gelin şimdi kısaca bir iş fikrini riski kılan faktörlere ve parametrelere kısaca göz atalım:

1- Talep oranının yıldan yıla düşmesi:

Bazı iş fikirlerine insanların ünlü olma ve giderek gözden düşme süreçlerine benzetebiliriz. Belli başlı dönemlerde sükse yapmaya başlayan bu iş fikirleri, giderek zirve noktasına ulaşır. Bu tamamen talebin arzı şekillendirmesi ile ilgilidir. Nasıl ki çok ünlü biri için ”halk onu televizyonlarda görmek istiyor” denir, bu iş fikirleri de en popüler olduğu dönemlerde talebin temel noktasını oluşturur. Ancak daha sonra hem ortam koşullarının ve ekonomik parametrelerin değişmesi, hem de diğer unsurlar aynı talep oranlarının yıldan yıla düşmesine sebebiyet verir. Seneca ”Başlayan her şey biter” demiştir. Başlayan ve zirve noktasına ulaşan her iş fikri de gün gelir yavaş yavaş söner. Bazıları orta seviyelere düşerken bazıları ise tepetaklak olur.

2- Teknoloji ve iletişim aygıtlarının gelişimi:

Bazı iş fikirleri ise tamamıyla değişmez, yapıldığı haliyle değişir. Artık teknoloji ve iletişim aygıtlarının her alanda tek söz sahibi olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Yapılan işlerin devam etmekte olan değişimleri de teknoloji ve iletişim aygıtlarının yaygın kullanımı ile birlikte şekillenmektedir. Örneğin internet üzerinden yemek siparişi vermek son beş yıl içerisinde şaha kalktı. Bu hızla giderse telefon ile sipariş vermek bile çağ dışı bulunup ortadan kalkacak. Buna benzer bir sürü örnek yeni iş fikirlerinin temeli değilse bile yapılış şeklini değiştirecektir.

Geleceği Hiç De Parlak Olmayan 4 İş Fikri

1- Geleneksel emlakçılık:

Geleneksel manada emlakçılığın bittiğini görmek için geleceğe ışınlanmaya bile gerek yok. Günümüzdeki manzaraya bakmak yeterli olacaktır. Birçok kişi son bir umut emlakçı dükkanı açmış, ancak altı – yedi aylık bir bocalamadan sonra, üstüne bir sürü borç da alarak dükkanlarını kapatmak zorunda kalmıştır. Bugün çarşıya çıktığımızda kapanan dükkanların başında gayrımenkul alanında hizmet sunan dükkanlar görüyoruz. Bu dükkanların çoğu çarşı içlerinde, son derece stratejik konumdalar üstelik.

Nasıl ki insanlar en küçük ihtiyaçlarından en büyüklerine kadar tüm alışverişlerini online platformlar aracılığıyla yapıyorlar, yakın bir gelecekte emlak piyasası da tamamen bu alana kayacak. Evleri gidip yerinde görmek yerine üç boyutlu, simülasyon cihazları ile gezmek bile mümkün olacaktır. Bu da geleneksel manada emlakçılığın son dönemlerini yaşayacağı manasına geliyor. Evler arasında fiyat teklifi almak ve gidip görmek için randevu talebinde bulunmak da aynı şekilde online sayfalarda sunulan hizmetlerin içerisinde yer alacak. Bunun için dükkan açmaya gerek yok. Evden çalışmak bile yeterli olacaktır. Ancak bu yeterliliği yüksek rakamlı kazançlara dökmek için hem online hem de sosyal ağlarınız çok güçlü olmalı. Emlakçılık Yapmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Şey!

2- Taksicilik ve Taksi Durağı İşletmek: 

Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerde taksi durağı işletmek 10 – 20 yıl içerisinde tamamen ortadan kalkacak bir diğer iş kolu olarak göze çarpıyor. Uber türü sistemler şimdilik engellendi. Ancak uzun süreli bir engel ile karşılaşılmazsa, ya Uber ya da muadili bir hizmet kolu geleneksel manada taksiciliğin sonu gelebilir. Akıllı telefonlara indirilen basit bir program ile bulunduğunuz yere en yakın konumdaki taksilerin yerini öğrenebilir ve dahası onları ayağınıza kadar getirebilirsiniz. Bu ise modern insanın en büyük ve en haklı talepleri arasında gösteriliyor.

Taksi durakları şimdiden sundukları hizmetler ile yetersizliğini gözler önüne seriyor. Birçok kişi hizmetlerin yeterliliği ve hızı konusunda şikayetçi Ancak Uber ve benzeri hizmetler teknoloji desteğini de arkasına alarak yepyeni bir taksi hizmetinin öncüsü sayılabilir. Bu yöndeki talepler arttıkça (ki gün be gün artıyor) bunun önüne geçilemeyecek ve taksi durağı işletmeciliği giderek azalacak.TAKSİ DURAĞI AÇMAK

3- Buğday Yetiştirmek:

Sağlıklı ve dengeli beslenme alanında yapılan medya destekli çalışmalar hızından ve gücünden bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar geldi. Beyaz ekmek başta olmak üzere buğdaydan yapılan ekmeklerin tüketimi her geçen yıl biraz daha azalıyor. Bunun yerine kepekli vb. ekmek türleri tercih edilirken, sofrasında hiç ekmek bulundurmayan yepyeni bir yemek kültürü de ortaya çıkmak üzere. Buğday (ekin) ekmek istiyorum

4- Eski Tip Avm İnşa Etmek: 

Eski tip avmler yerine ultra lüks avmler başta Amerika olmak üzere birer ikişer inşa edilmeye başlandı. İnsanların ilgisi birçok farklı merciye doğru kaymaya başladı ve eğlence endüstrisi de çok daha modern, çok daha dijital bir noktaya taşındı. Eski tip Avm’ler de geleceği hiç parlak olmayan bir diğer iş kolu olarak yazımızın sonunda yer alıyor.

Yorum yapın