Gelecekte ölecek olan kazançlı meslekler!

Sevgili iş ya da meslek arayan; tercih aşamasında olan, hayatını ve ülkesini şekillendirecek dostum, gel bakalım buraya…

Mesleğinden pek de memnun olmayan, gelecek görmeyen, kötü şeyler sezen dostum; sen de gel bu taraflara…

Mümkün olduğunca; hakiki, özgün, farklı, akıcı ve sohbet havasında seni sıkmadan diyeceklerim var.

Hani sorup duruyorsun ya o dershane hocana, rehberlik öğretmenlerine, abilerine ya da ablalarına “…….. mesleği iş imkanları iyi mi, geleceği nasıl ve iyi para kazandırır mı?” diye… İşte bu tür soruları kimseye sormadan cevaplar alabilmeni ve düşünme biçimi, sitili edinebilmeni amaçlıyoruz bu yazımızla…

O okuduğun boyası dökük, bir türlü restore edilmemiş eski ve köhnemiş okul binalarında sana öğretmenlerinin basmakalıp müfredat dahilinde verdiği bilgilerle küresel çapta yankılar uyandıracak, etkiler edebilecek, ÖZGÜN VE YARATICI (Burası çok önemli, ithal iş fikirlerini Türkiye’de yaratıcı girişim diye pazarlayan çakallara inat koyu yazıyorum burayı) meslekler, işler edinebileceğini mi sanıyorsun?

Ya da soruyu başka bir açıdan ele alıp senin kafanı daha da kurcalayayım elimden geldiğince… “Aldığın eğitim sistemiyle Türkiye topraklarından çıkıp da dünya çapında markalar yaratabilmiş kaç kişi var ve bunu başarabilen o azınlık da bu başarısının ne kadarını aldığı “19. yüzyıldan kalma kurallarla dizayn edilmiş eğitim sistemine” borçlu?

Dur, daha bitmedi:) Elimden geldiğince başkaca açılardan da yaklaşıp yine senin aklına göremediğin ya da görmekten kaçtığın o gerçekleri dank ettirip Matrix’deki kırmızı hapı yutturayım?

Eski ve köklü, endüstri çağından kalma bir küresel şirketin lideri olsaydın dünya’nın her yerinde ultra modern, ultra yenilikçi, inovatif eğitim sisteminin, bakış açısının bir anda yayılmasından ne kadar haz ederdin? Sonuçta bu durum rekabeti artıracak ve tüm iş gücü piyasalarını %90’dan fazla azaltıp dengeleri alt üst edecektir… Hatta daha da beteri eski tip endüstrilere dayanan, bir zamanlar çağ başlatmış ancak artık köhnemiş kalan tüm sektörlerin kısa sürede tamamen çökmesine bile vesile olacaktır.

Yani mesela uluslararası benzin istasyonu zinciri sahibi küresel bir şirketin başına gelebilecek en büyük tehdit artık şu saatten sonra işid, terör, suikast ya da bomba eylemi değildir sevgili dostum. Deminden beri ipuçlarını verdiğim “İLERİ TEKNOLOJİK DEVRİMLERDİR!!! (~İleri teknoloji dediğime bakmayın, sadece adı öyle kasıntı, bu tip teknolojiler küçük labavatuarlarda hatta yeri geliyor basit bir bilgisayarda bile tasarlanabiliyor.~)

Emin olun bu tip şirketlerin sahipleri, tüm bu tipten “değişim” ihtimallerini tek tek hesaplıyor, düşünüyor ve kendileri gibi kankalarıyla bir araya gelip bu kendi rızaları dışında gerçekleşebilecek inovasyonlara ve insan iş gücünü sona erdirebilecek gelişmelere karşı önlemler ya da atılımlar planlıyorlardır. (Benzin deyince aklıma geldi; geçenlerde yılların Shell şirketini Çin’li bir zengine kakaladılar:)

En azından kendi tahtlarını sağlama almadan her alana yansıyacak ve kaosa yol açabilecek türden tüm bu değişim trendlerinin hemencecik, aniden gerçekleşmesine müsade etmeyeceklerdir… Zira halen küresel dünyanın kontrolü o bir avuç elit azınlığın elinde…

Sevgili arkadaşlar; resmen tereddüt etmeden, şüphe duymadan size bir havadisi vermek siterim: ” 21. yüzyılın şu günleri itibariyle internet çağı / bilgi çağı ile birlikte artık eski tip üniversitelerin, eğitim kurumlarının hükmü, forsu ve işlevi eskisi kadar kalmamıştır, giderek de azalacaktır!

———————————

Sizi fazla sıkmadan konuya iyice değineyim; yazımın başlığında belirttiğim sorunun cevabına gelecek olursak.

Kesin konuşmamak ile beraber şunu diyebilirim ki;

Doktorlar
Avukatlar
Hakim-Savcılar
Öğretmenler
Diş hekimleri
Eczacılar
İşçiler
Bahçivanlar
Temizlik görevlileri
Kamyon şoförleri
Birçok Mühendis

Tir tir titremelidir…

Şimdi bana kalkıp da “Bir kere robot avukat ya da robot doktor olamaz” demeyin…

Hiç boşuna uğraşmayın sevgili dostlarım ancak analitik zekayı ya da ezberlemeyi ilgilendiren HER ŞEY bakın bazı şey demiyorum kelimelerime iyi dikkat edin lütfen “HER ŞEY” eninde sonunda yazılımlar ve programlar vasıtası ile robotlara yaptırılabilir! Ama 30 sene ama 80 sene sonra bu olacak!

Ne dedin sen az önce “Olmaz öyle şey, kaos çıkar, insan kadar iyi avukatlık yapamaz bir kere robotlar”

Bundan 40 sene önce bakkalların yok olacağını ve yerine robot kasiyerli süpermarketlerin geleceğini bir bakkala söylesem o da bana kalkıp suratıma tükürürdü ve “get la şurdan olmaz öyle şey derdi” Şu an Amerika’nın migrosu Wall mart şirketi kasiyerleri ve ürün düzenleyici elemanlar yerine robotları istihdam etme projelerini inceliyor, askıda bekletiyor…

Bal gibi de oluyor yağ gibi de oluyor arkadaşlar…

Ben burada bilimkurgudan ya da 1550 sene sonrasından da bahsetmiyorum. Burada bahsettiğim hususların birçoğunu çok yüksek ihtimalle hepimiz ölmeden görecek…

Daha geçen gün Google kaza yapmadan kilometrelerce yol yapabilen insansız arabasını duyurdu. Hatta iş gücü piyasasanın tabiri caizse içine eder diye projeyi hemen başardıktan sonra ani kararla askıya aldı…

Şu lanet olasıca gerçeği bir kabul edelim: “Yaptığımız işlerin ezici bir çoğunluğu algoritmalar, yazılımlar, programlar ve sistemler tarafından yapılabilir

Eninde sonunda da yapılacaktır da, bu korkunç gelişime, insanı İŞE YARAMAZ, KULLANIŞSIZ, İŞLEVSİZ HALE GETİREN bu gelişmelerin yaşanmasına hiçbir insanın gücü de yetmeyecektir maalesef.

Yani sırf sen işini kaybetmesin diye kalkıp da o teknolojiyi esirgeyeceklerini ya da sonsuza kadar rafa kaldırıp hayata geçirmeyeceklerini mi zannediyorsun?

Bence sen kendine olması gerekenden çok daha fazla değer biçmişsin ey insanoğlu, yakında bir civatadan farkın kalmayacağı gerçeğini kabullenmek istemiyorsun!

Sevgili kardeşim insanoğlu artık geri dönüşü imkansız bir girdaba doğru girmiş durumda. Ben size olacakları bir kahinmişcesine nokta atışsız söyleyemem ancak aşağı yukarı doğru olabilecek öngörülerde ve vizyonlarda bulunabilirim. Tüm bu yazdıklarım da farklı farklı kelimlerle kulislerde, arka kapılarda, ötelerde şu an da konuşuluyor. Yani bu amansız değişim sebebiyle bir tarafı tutuşan sadece sen ya da ben değiliz…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Çöpçatanlık karlı bir meslek midir?

Zamanında “modernizm’in konforlu ve sıcak kollarına kendini bırakan ve dağda geyik avlamak yerine metropollere göç etmiş bulunan herkes, daha doğumdan itibaren gizli ve örtülü bir sözleşme yapmış bulunan tüm insanlık bu amasız değişimden nasibini alacaktır

Henüz daha tren kaçmamışken, yol yakınken sana tavsiyem o dur ki “gelecekteki kast sisteminde, piramitte üstlerde yer alabilmek ve kendine iyi bir yer edinmek istiyorsan acilen teknolojiden yararlanma katsayını artırmaya bak.

Bak bu lafı benden önce trilyon kez duyduğunu iyi biliyorum… Ancak bu sefer harbiden uygula artık bu kafandaki taslağı… Henüz geç değil, boşver gündemi, türbanı, akp’yi, çomarları… Hepsi gelip geçici…

İşin acımasız yanı da ne biliyor musun?

Eğer ki insan piskolojisinden ve de toplumdan azıcık, tırnak ucu kadar anlıyorsam kesin olduğunu bildiğim bir şey var: “İnsanlığın kurduğu veya oluşmasına ön ayak olduğu bu sistemler çok acımasızdır, uyum sağlayamayanları, değişimi az ya da çok kabul edemeyenleri affetmez, tarihin karanlık dehlizine atar ve yutar!!

Yani kimse sana teknolojiyi zamanında sallamadığın için acımaz ya da ekmek vermez, işten atıldığın için maaş bağlamaz!

Şu an dünyanın torpilli çocuğu denilen o pek sevmediğiniz İsrail Devletinde gençlere ve çocuklara ufacık yaştan programlama dilleri öğretiliyor. Adamlar adları gibi biliyorlar olacakları, her alanda şimdiki yerleri zaten sağlamda, gelecekteki piramitte de yerlerini sağlama almak istiyorlar.

Google, Facebook, İnstagram, Pinterest, Twitter, Microsof(Paul Ellen dolayısıyla), Youtube gibi dünya devlerinin şirket tarihlerini ve SAHİPLERİNİ, HİSSEDARLARINI araştırdığınızda hepsinin küresel, über zengin yahudilerle bağlantılı olduğunu, çok kısa sürelerde olağandışı denilebilecek, olmaması gereken, hayatın olağan akışına aykırı yatırımlar aldığını ve kendinden önce de aynı işi yapan çok güçlü oyuncular olmasına rağmen olağanüstü şekilde yükseldiklerini, daha doğrusu yükseltildiklerini görüyoruz.

Amacım burada yahudileri karalamak, küçümsemek, ayrımcılık yaratmak değil; var olan gerçekçi tabloyu ortaya sermek ve sizlere örnek olmasını sağlamak. Adamlar şu anda resmen deminden beri bahsettiğim teknolojik devrim esas hızıyla  başlamadan önce kedilerine torpil yapıyorlar, en önemli köşeleri herkesten önce kapıyorlar, kimseciklere önemli kaleleleri kaptırmıyorlar insanların çoğu daha uyanmadan önce ve yazılım, teknoloji seköründeki en büyük şirketlerin kendilerinde olmasını sağlıyorlar. Bir toplum ancak bu kadar mükkemmel denilebilecek stratejik hamleleri kendiliğinden, spontone şekilde icra edebilir.

Yani piramitteki yerlerini sağlama alıyorlardan kastım bu işte!

——————————

Bizzat kendi elleriyle bu teknolojik değişimin hemen meydana gelmesini engellediler yıllarca (elektirikli araba 60 sene önce icat edildi halen piyasada değil mesela) ancak bir süre sonra onların bu teknolojik değişime engel olma gücü de kalmayacak.

Resmen küresel çetenin yapmaya çalıştığı bu hareket bir yerden sonra artık yıkılmak ya da çökmek üzere olan bir baraja elleriyle, diziyle güçbela destek olmaya çalışan bir süper adamlık taslamak gibi bir şey olacak…

Zaten bir süre sonra da bizzat kendileri serbest bırakacak tüm bu gelişimi, zira en önemli kaleler onlarda iken maçı başlatmış olacaklar… O saatten sonra da sana bana ancak biat etmek kalacaktır…

Ne, duyamadım? “Değişime engel olmaları saçma mı” dedin sen?

Sevgili kardeşim 5 sene içerisinde tüm kamyon şöforlerinin, benzinliklerin, araba tamircilerinin, parça üreticilerinin, sürücülerin işinden olması ne demek biliyor musun sen? Tüm bu adamaların aileleri var lan! Her şey bir denge ve ahenk üzerine kuruludur. Sen iş gücü piyasalarını ayakata tutmak zorundasın bu dengeyi korumak adına… Değişimi kontrol altına almak ve bir süre engel olmak da bu “dengeyi sağlama” kapsamındadır. Eğer bu değişim bir anda olursa izdihama engel olamazlar. Mesela tüm bu işsiz adamlara devlet bir anda maaş veremez ancak aşama aşama bu mümkün olabilir…

Beyler; neyse konuyu dağıtmayalım fazla.

Ne diyorduk? He, eğitim sistemi diyorduk. Bizim çocuklarımıza halen ortaokulda ebob-ekok, ya da Osmanlı’nın harikulade kahramanlıkları öğretiliyor.

Yanlış anlama yukarıdaki paragraflarımı, demek istediğim şey herşey öğretilsin ya da ortaya serilsin elbette, Osmanlı da sonuçta istesek de istemesek de bizim tarihimiz, tabiki öğretilecek ancak bunun bir önem sırası ve derecesi var. Hem uzmanlaşmak isteyen sabahlara kadar bunlarla meşgul olur, bir matematikçiyi bunlarla gereğinden fazla meşgul tutmak büyük israf….Kalkıp da bir çocuğun tüm eğitim hayatını bunlardan ve bunun minvalinde şeylerden oluşturursanız o çocuktan gelecekte bir şey beklemeyin.

Sevgili dostum, yazımı artık bitireceğim, zira bu yazı bir roman değil. Bir web makalesi. Hele ki Türk insanına hitap eden bir web makalesinden bahsediyorsak zaten birçoğumuz ilk 200 kelimeden sonra ortadan kaybolmuştur bile…

——————————-

Sonuç olarak gelecekte ölecek kazançlı meslekleri; yazılım, programlama ve robot teknolojilerinin gelişimi ışığında kabaca irdelemiş bulunuyoruz…

Değişim kaçınılmaz dedik. Buna kimsenin gücü yetmeyecek ve hatta hükümetler, eski şirketler, birçok iş gücü piyasası da bu korkunç tsunamiye benzer değişimden nasibini alıp yok olacak ve tepetaklak olacak dedik. Bunların birçoğu da 1500 sene sonra değil de ahanda 30-80 seneye kadar yayıla yayıla olacaktır dedik…

Senden son ricam sevgili dostum; aç Google’ı o çat pat İngilizcen yeterli olacaktır, yaz arama çubuğuna tarzanca “Learning code” diye. Karşına trilyon tane site çıkacaktır. En kaliteli gördüğünü seç öğrenmeye başla.

Aramızdan şimdilik bir avuç adam çıksa bunu layıkıyla yapabilecek olan. O bize, Türkiye toplumuna bir süre yetecektir. İşte bunu başarabilirsen okuma yazma bilmeyen bir adamken romanlar, makaleler okuyan hata yazan adamın kat etmiş olduğu yoldan daha fazlasını kat edeceksin.

Gelecekte yer almak istiyorsan bir programlama dili öğren!

“Gelecekte ölecek olan kazançlı meslekler!” üzerine 6 yorum

    • İşte şimdi o kimsenin cevaplayamadığı ancak tekrar tekrar sormaya devam ettiği soruyu sormuş oldunuz…

      Bu sorunun cevabını inanın maalesef ki ben de bilmiyorum Nur Hanım…

      İnsanoğlu’nun sonunu getirecek olan şey de bu diyenler bile var…

      Yanıtla
  1. Hocam ellerine sağlık, güzel, akıcı ve beyin çalıştırıcı bir yazı olmuş…

    İnsanlık olarak tüm bu değişimlerin önceden farkında olmamız gerekiyor. Bu konuda devletlere özellikler büyük iş düşüyor.

    Yavaş yavaş işini teknoloji sebebiyle kaybeden insan kitlelerine maaş bağlama programlarına başlamalılar. Başka türlüsü resmen bir izdiham olacaktır.

    Yanıtla
  2. Doktorlar
    Avukatlar
    Hakim-Savcılar
    Öğretmenler
    Diş hekimleri
    Eczacılar
    İşçiler
    Bahçivanlar
    Temizlik görevlileri
    Kamyon şoförleri
    Birçok Mühendis
    her dediğinize katılıyorum fakat aklıma bir sorun var her mesleği anladım da mühendislik diğerlerine kıyasla yok olması daha zor bir meslek değil mi ? diğer meslekler yok olmasını anladım da ama genel olarak mühendislikte tam olarak nasıl işsizlik olacak bunu anlamadım eğer mühendisliğin işsiz kalacak seviyeye gelirse dünya ( insanlara yapacak zaten başka iş kalmaz yaratıcılık gerektiren işler hariç) elbette bir gün o da ölecek şüphesiz. şimdi belki Türkiye de ki atanamayan mühendisliklerden örnek vermeye çalışabilirsin bunu dediğim için ama kontenjanla alakalı ki mühendislik rutin bir işte değildir her zaman ihtiyaç olacaktır hani doktor olsa tamam derdim de gerçi bütün mühendislik alanları olmasa da genel olarak bilişime kayma var yani her zaman mühendise (yapay zeka analistine) tasarımcıya IT ihtiyaç olacak. Eğer mühendisliği işsiz kalma sebebini açıklayabilirseniz daha iyi olur.

    Yanıtla

Yorum yapın