Gelişmekte Olan Bölgeye İnşaat Yapmak Ne Kadar Gelir Getiriyor?

Sizlere yaşadığım bir olayı anlatarak yazıma başlamak istiyorum sayın okuyucularım. Bundan tam 6 sene önce merkezden iki otobüs değiştirerek ulaşabileceğim bir semte taşınmak zorunda kalmıştım. O zamanlar bana o kadar zor geliyordu ki iki otobüse binmek sormayın. Otobüs ve uzaklık bir yana kiraladığımız evin aylık ödemesi de 300 TL gibi fiyattı. Tabi 300 TL’yi bazı köhne mekanlar dışında şu sıralar bulmanız imkansız. Ancak ben size kiraladığım evi anlatmak istiyorum. Bina yeni yapılmıştı. İki ayrı banyosu, içerisinde mutfakta işe yarayacak gömme beyaz eşyaları ve kendisi toplamda 190 metrekareydi. Sabahtan öğlene kadar güneş alan evimiz o kadar güzeldi ki keyif yapılası bir balkonu ve harika dağ manzarası vardı. Dağlar yemyeşil olunca kendinizi Karadeniz yaylalarında gibi hissederdiniz.

gelişmekte olan bölgelere inşaat yapmak

Zaman geçti ve biz bu evden taşındık. Ancak yolum bu taraflara mecburen de olsa düşmeye başladı. Eskiden 300 TL gibi havada karada verilecek paraya tuttuğumuz evin kirası şu sıralar 1000 TL olarak sunuluyor. Bu semte her gidişimde ise yeni yapılan binaların ve yüksek fiyatların verdiği korkutucu görüntüler aklımdan çıkmıyor. Ben birkaç sene evvel sarayda yaşamışım da haberim yokmuş. Ancak ben burada otururken otobüs iki taneydi ve gelişen bu semte tek seferlik otobüsler gelmeye başlamış. O kadar fazla alışveriş mekânı ve kafe-restoran türü yer var ki kendinizi çarşıda sanırsınız. Anlayacağınız oldukça lüks ve milyarlık insanların bulunduğu bir mahallede yıllar önce yaşamış olduk.

Uzun lafın kısası gelişmekte olan bir semte taşınmıştık ve ben her geçen gün buraya yeni yeni yapılan binaları görüyor ve iki otobüslü bir yere neden böyle yapılar yapılıyor diyordum. Meğer gelişmekte olan bölgelere inşaat yapmak başlarda karlı gibi olmasa da yıllar sonra sizi milyarder edebiliyormuş.

Gelişmekte Olan Bölge Nasıl Tespit Edilir?

Konunun en zor sorusu ile karşı karşıyayız. Çünkü gelişmekte olan bölgelerin gerçekten gelişmekte olup olmadığını anlamak inşaat yapmak için en önemli aşama. Şehrinize çıkıp bakarsanız bazı bölgeler gerçekten işlerlik kazanırken bazı bölgeler ise hala yerinde sayabiliyor. Bu nedenle inşaat yaptırmak adına gelişen bir bölge seçmek için şu yolları takip edebilirsiniz:

  • İnşaat yapmayı planladığınız bölgeye ulaşım kolay mı? Eğer kolaysa ve insanlar buraya zorlanmadan geliyorsa bir artı puan yazabilirsiniz. Ancak ulaşım sorunluysa ve çok gelen otobüsler varsa eksi puan.
  • Tercih ettiğiniz bölgede her gün yeni bir bina temeli atılıyorsa ve ya bina açısından yeni yapılar fazlalaşıyorsa artı puan. Ancak hala eski binalar var ve yenilerine ihtiyaç duyulmuyorsa eksi puan.
  • Seçtiğiniz bölgede alışveriş alanları, spor alanları, okul, hastane gibi seçenekler kolaylıkla bulunuyorsa artı puan. Ancak bu tür imkanlar yeterli değilse ve insanlar merkeze gelmek zorunda kalıyorsa eksi puan.
  • Gelişmekte olan bölgelerde insan sayısı artar ve bu değişim çabuk gözlenir sizde bu tür gözlemler yaparak insanları izleyebilirsiniz. Artış varsa artı yoksa eksi puan.
  • Temiz hava ve manzara gibi özellikler varsa ya da sakin ve olaysız bir bölgeyse artı puan. Ancak sıkıcı ve sürekli sıkıntı yaşanan bir bölgeyse eksi puan.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Gübrecilik İşi Yapmak

Bütün puanlarınızı topladığınızda artılar fazlaysa ve bu bölgede işe girişmek istiyorsanız adımlarınızı sağlam bir şekilde atabilirsiniz. Eksileriniz fazla ise ya da eksileriniz var ise bu durumu birkaç kişi ile de görüşüp değerlendirmeniz gerekir. Sadece yukarıda sayılan şartlara göre değil daha fazla şarta ve özelliğe bağlı olarak da gelişmekte olan bölgeye inşaat yapma fikri elde edebilirsiniz.

gelişmekte olan bölgelere inşaat yapmak karlı mıdır

Gelişmekte Olan Bölgeye İnşaat Yapmak Karlı Mı?

Gelişmekte olan bölgeye inşaat yapmak ne kadar gelir getiriyor ve karlı bir alan mı gibi çeşitli sorular kafanıza takılmaya başlamışsa hemen açıklayalım ki inşaat ya da gayrimenkuller uzun vadede kar getiren işlerdir. Yani siz gayrimenkul olarak değerlendireceğiniz kazancınızın karşılığını hemen işe başladığınız anda değil zamanla alırsınız. Bu nedenle de biraz sabır göstermeniz ve belli bir zaman sonra elde edeceğiniz karları düşünmeniz gerekir.

Bir binayı yaptırdıktan sonra 21 daireniz olduğunu düşünelim bunun 4 dairesini toprak sahibi ile inşaat çiziminizi yapacak olan mühendise çıkarsak geriye 17 daire kalır. İnşaat masraflarınızı çıkarmak adına 3-4 daireyi de satışa çıkarırsanız size 12-13 daire kalıyor. Bunları da bölge değerlenene kadar elinizde tutarak kiraya verebilirsiniz. Sonuç olarak bölgeniz değerlendiğinde ise başlarda 30.000 TL eden dairenizi 100.000 TL gibi bir fiyata satarak toplamda ise tam 3 kattan daha fazla kar sağlarsınız. Her türlü karlı çıkacağınız bu işte parasız kalabileceğiniz tek dönem inşaat dönemidir. Ancak siz yine de sabırlı ve istikrarlı olmaya bakın.

Gelişmekte olan bölgeye inşaat yapmak ne kadar gelir getiriyor diye düşünmek yerine hibe ya da kredi şeklinde sunulan devlet teşviklerinden birini alarak ve size yardımcı olacak olan kişileri de bularak bu tür bir çalışma içerisine girebilirsiniz. Aylık para getiren evleriniz ve zamanla sizi zengin edecek kocaman bir apartmanınız olabilir. Hayal etmek yerine başlayın…

 

Yorum yapın