GEMİ MODELCİLİĞİ-Maaşları ve Gerekenler

İnternetten para kazanmak, ek gelir fikirleri evde şunu yapıp para kazanmak, bunu yaparak ek gelir elde etmek, vs. vs. araştırdığınız zaman bir sürü ek gelir seçeneği bulabilirsiniz arkadaşlar.. Hepsi de size hayal bile edemeyeceğiniz miktarlarda kazanacağınızı vaad eder; yazının altında “Bu işe başladım hayatım değişti.” gibisinden birçok yorum görürsünüz, bir umutla işe atılırsınız, sonra bakarsınız olmuyor, bırakırsınız ve “bunlar dolandırıcı” diye etrafa anlata anlata para kazanma ihtimali olanları da engellersiniz. Bence bunun tek bir sebebi vardır: Söz konusu bütün fikirlerin “EK” gelir imkanı olması ve bizim bunu unutmamız. Bahsedilen girişimler sadece evin giderlerine bir ölçüde katkı sağlayacak olan girişimlerdir.

ship photo

Yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı ek gelir amacıyla yapacağınız işin sevmediğiniz; iş olduğu için yapacağınız bir alan olması değil de; hobiniz olması sizin için daha faydalı olacaktır. Böylece daha az iş yaptığınız hissine kapılırsınız. Aşağıda bahsedeceğim hobi olan gemi modelciliği ise bu konu için biçilmiş kaftan..

Gemi modelciliği; gerçekten ama gerçekten uzmanı değilseniz sizi geçindirebilecek bir iş değildir. Ama benim de hala ilgilenmekte olduğum bu hobi sayesinde birçok taksidimi, faturamı ya da en azından dostlarla bir akşam sofrasını bedavaya getirdiğimi söyleyebilirim. Haftada bir gün birkaç saat olmak üzere vakit ayıracağınız bir gemi maketini uygun fiyata satarak siz de aynı şekilde gelirinize katkıda bulunabilirsiniz.

Şimdi; bizzat bu hobinin içinden biri olarak gemi modelciliği kazancı, artıları, eksileri, vs. konularda elimden geldiğince kısa ve öz açıklamalarda bulunmaya çalışacağım:

1) EĞER SABIRSIZSANIZ, ÇABUK SIKILABİLECEK, UZUN SÜRELİ KONSANTRASYONA GELEMEYECEK BİRİYSENİZ KESİNLİKLE BU İŞTEN UZAK DURUN.

-O harika yapıyı ortaya çıkarmak üzere tüm parçaları plandaki gibi hazırlamak ve milimine kadar doğru ölçülerde bir araya getirmek tam bir sabır sınavıdır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  ÇOCUK BAKICILIĞI FİKRİ NASIL

2)MAKET-MODEL İŞİNİ SEVİP GEMİLERE İLGİ DUYMUYOR OLABİLİRSİNİZ. BÖYLE BİR DURUM MEVCUTSA DA GEMİ MODELCİLİĞİNİ PEK ÖNERMEM. 



-Çünkü eninde sonunda sıkılırsınız. Hem maketçilik becerinizi geliştirebileceğiniz daha birçok farklı alanlar mevcut; ilerleyen yazılarımızda bunları da ele alacağız..

3)MALUM; GEMİ MAKETİ YAPARKEN AĞIR SANAYİ MALZEMELERİ DEĞİL, AHŞAP MALZEMELERİ KULLANACAKSANIZ. NEFES DARLIĞI, ASTIM, VS. RAHATSIZLIĞINIZ VARSA BİR İHTİMAL SİZİN İÇİN ÇİLELİ BİR HOBİ OLABİLİR.

-Kesme, zımparalama derken ister istemez biraz toz yutacaksınız.

4)EVET HEPİNİZ “KES TIRAŞI DA KAZANCINI SÖYLE” DİYORSUNUZ BİLİYORUM..:D ŞÖYLE Kİ ARKADAŞLAR; 100-150 LİRA KAZANACAĞINIZ TEKNE MODELLERİ DE MEVCUT, 1000 TL VE ÜZERİ DE..

-Ben genelde basit ve çok dikkat istemeyen modelleri yaptım. Örneğin; bir cumartesi gününüzü normal mesai disiplininde bu işe ayırdığınızda bir ay içinde bu gemi biter ve en az 150 TL den alıcı bulursunuz. Öğrencilik dönemim için idealdi. 1000 TL ve üzeri kazandırabilecek gemi modellerini de az çok hayal ediyorsunuzdur sanırım. Gerçekten master işidir onlar.. İki resim arasındaki fark gibi.. 😀

5)KAZANÇ DIŞINDA SİZE KATKILARINA GELİRSEK; GEMİ MODELCİLİĞİ İLE BİR PLANI HEMEN KAVRAMA, SABIRLA UYGULAMA, UZUN SÜRE DİKKAT VERME GİBİ BECERİLER KAZANIRSINIZ.

-Zamanla gerçek hayatta bunları farkında olmadan uygulamaya başlayacaksanız.

6)AYRICA BÜTÜN O ÇALIŞMANIN SONUCUNDA ELDE EDİLEN MAKET SİZİ İNANILMAZ MUTLU EDEN BİR ŞEYDİR. ÇOCUĞUNUZ OLMUŞ DA ELLERİNİZDE BÜYÜMÜŞ GİBİ HİSSEDERSİNİZ.:) 


– Satmayacağım, evde aksesuar olarak tutacağım diyorsanız da mantıklı bulurum. O derece..

Evet arkadaşlar gemi modelciliği yarı hobi, yarı ek gelir seçeneği olarak böyle bir iştir.

not: Maalesef gemi modellerini kimseye dağıtmamaktayız. Zira ödevlerin dağıtımı yasaktır.

“GEMİ MODELCİLİĞİ-Maaşları ve Gerekenler” üzerine 28 yorum

  1. Güzel yazınız için teşekkürler.Konu ile ilgili ne tip malzemeler almamız başlangıç için iyi olur? Misal benim bir dekupaj testerem var. Bunun dışında elinizdeki planları e-mail yoluyla paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.
    Esas mevzu satışlarınızı nasıl, hangi kanal ile yapıyorsunuz?
    Çok teşekkürler. iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  2. Çağrı Bey öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Gemi modelciliği yapmak için dekupaj testeresi gibi aletler gayet verimli bir şekilde kullanılabilir ve çalışmaları da hızlandırır. Ama bunları kullanmanız şart değildir. Örneğin ben bir kıl testere kullanarak 4 veya 6 mm lik kavak kontrplaklardan omurga için uygun parçaları kesip; daha hassas kısımlar için de balsa kullandım. Az miktarda Japon yapıştırıcısı ve Bauhaus tarzı yerlerde satılan aksesuar boyaları ile modelinizi tamamlamanız mümkündür. Modelin sahip olmasını istediğiniz niteliklere göre yapmanız gerekenler de artacaktır tabii.. Genel hatlar dışında doğaçlama bir sorunuz olursa cevaplayabilirim. Model kalıplarını ve diğer talep ettiğiniz bilgileri mail olarak gönderiyorum, teşekkürler..

    Yanıtla
  3. Selamlar,

    Aklımda hayalimde olanları yazıya dökmüşsünüz, teşekkürler.
    Evde bir odamı ahşap tekne ve yelkenli maketi yapmak için mini bir atölyeye çevirmek istiyorum, bu konuda önerileriniz nelerdir, nerden başlamak lazım, eğer uygun görürseniz bir kaç gemi modeli paylaşmanızı rica ederim,

    Saygılar

    Gökhan

    Yanıtla
  4. Gökhan Bey;
    Yazımızla size yardımcı olabildiysek ne mutlu…Eğer evinizde küçük bir atölye yaratmak istiyorsanız ben size mutlaka gerekli olan malzemeleri söyleyeyim; daha fazla geliştirmekse isteklerinize ve tarzınıza göre sizin kararınız olsun.
    Öncelikle paftaları bir kontrplak, balsa, vs. ahşap malzemeye yapıştırarak keseceğiniz için kesme işlemine yarayacak kıl testere veya aynı işi gören bir makine gereklidir. Kıl testerede çok kol gücü harcarsınız ama yine de verimli ve masrafsız bir yoldur. Paftaların yapıştırılması için de 404 gibi sıvı yapıştırıcıları değil; prit kullanmanızı tavsiye ederim. Bir de kesme işleminden sonra parçaları düzleştirmek adına zımparanız da olmalı.
    Tabii ki rahatça çalışabileceğiniz düz ve yeterli genişlikte bir masa olmalı. Yapacağınız modele göre ihtiyaç halinde geminin omurgasını tutturmak için bir mengenenin bulunması da iyi olur.
    Daha sonra kesilen parçaları yapıştırmak içinse Japon yapıştırıcısı kullanmanızı tavsiye ederim. Ama yanında mutlaka aktivatör olmalı. Yoksa kuruması inanılmaz uzun sürer.
    Malzeme olarak da şimdilik en ucuzundan kavak kontrplak (omurga ve postalar için) ve balsa (burun kısmı gibi kavisli veya güvertedeki ufak aksesuarlar için) kullanabilirsiniz. Bunun dışında 3-4-5 mm lik uzun şeritler halinde kullanılan kaplama çitalarını da tavsiye ederim. Bauhaus gibi mağazalarda bunları rahatlıkla bulabilirsiniz.
    İlk modellerinizde çok karmaşık, çok büyük modellere girmenizi tavsiye etmem. Basit modellerden başlayın; eğer aynı hevesiniz devam ederse zaten siz farkında olmadan kendi kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Modelinize başlayıp ilerlediğiniz zaman ihtiyacınız olursa boya, tekne ismi yazma gibi estetik konularda da kendi yaptıklarımı ayrıntılı olarak yazabilirim. Temel niteliğindeki birkaç paftayı mail olarak gönderiyorum. Şimdiden kolay gelsin…:)

    Yanıtla
  5. Merhaba
    Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler.Ben de öğrenciyim ve tasarim-modelcilik konusunda çok istekliyim.Gemi modellerinizi mail olarak atarsanız çok sevirim.
    İyi çalışmalar…

    Yanıtla
  6. Merhabalar
    bende yaklaşık 1.5 yıldır bu hobi yi yapıyorum. Eskiden beri çok meraklıydım. İnternetteki bilgiler sayesinde nasıl yapıldığını epey öğrendim . Gerekli alet ve malzemeler yavaş yavaş elimde oluştu. Bu güne kadar 3 adet bodrum guleti 2 sini arkadaşlara hediye ettim. 1 adet olta sandalı ve 1 adet yavuz f240 modelini yaptım. Şu an yapmayı planladığım model Atatürk ümüzün yatı savanora. Planını edindim yakında başlayacağım. Benim size sormak istediğim aslında bu işten para kazanmak.nasıl pazarlayabilirim. Ayrıca bir Site kurmak istiyorum. Hem bu işe başlamak isteyenlere belki yardımım olur. Bu konularda yardımcı olabilecek fikirleriniz varsa ve beni bilgilendirirseniz çok sevinirim, iyi akşamlar

    Yanıtla
  7. Maket yapımını çok seviyorum.sabırla sonuna kadar uğraşırım.Ahşap işi sevdiğim ve tam anlamıyla üstüne düşemediğim bir iş.Evet şimdi bu işden para kazanabilirsem,daha sıkı çalışabilirim.Fikirleriniz, önerilerinizi önemsiyorum tekliflerinizi bekliyorum. Selamlar.

    Yanıtla
  8. Bilgiler için teşekkür ederim, orta şekerli bir plan alabilirsem çok iyi olur, bu konuda ciddi düşünüyorum.
    Saygılar…

    Yanıtla
    • Tank derken? Bildiğimiz askeri tanklardan bahsediyorsanız elimizde onların planları mevcut değil malesef…:)

      Yanıtla
  9. Sagolun Kenan Bey. Çizimleri anladım. Peki malzeme konusunda da yardımcı olmanız mümkün mü? Bu işe hangi agaç türü uygundur? Bunlar nereden temin edilir? Olmazsa olmaz alet edevat gibi

    Yanıtla
    • Geminin omurgası için kontrplak kullanmalısınız. Bunu da 4 mm, 6 mm, vs. kalınlıklarda hiç fark etmeksizin tercih edebilirsiniz ama hem maketin dayanıklı olması hem de rahat çalışabilmeniz açısından ben 4 mm’lik öneririm. Becerilerinizi geliştirmek için öylesine amatör bir çalışma yapacaksanız kavak kontrplak alın gitsin. Geminin bordası, üst yapısı, vs. daha narin ve kavisli olması gereken kısımlar içinse balsa tercih edebilirsiniz. Bauhaus, Koçtaş tarzı mağazalarda satılmaktadır. Ha son olarak; yelkenli yapacaksanız yelken çubuğu ve yelkeni unutmayın tabi.

      Yanıtla
  10. Merhaba,
    Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum.sıkıntı olmaz ise sizden plan göndermenizi rica edeceğim.çalışmalarınızda başarılar dileyerek saygılarımı sunarım.

    Yanıtla

Yorum yapın