Girişimci “olmayan” insanların para kazanması mümkün müdür?

Kendi işini kurmaya yatkın, kanında girişimcilik olan insanlar; iş fikirleri söz konusu olduğunda, uygun şartlar ve imkanlar denk geldiğinde onlarca seçenekten elbet birini başarır. Çünkü bir veya daha fazla girişim yaparak kendi parasını kazanmak; batarsa da kendi parasıyla batmak ve farklı farklı sektörlerde çeşitli maceralar yaşamak o insanın doğasında vardır. Haa; bazıları başarılı olur, bazıları başarısız olur… Ama; bir kere dikiş tutturdu mu girişimci insan; ipi artık ömrü billah bırakmaz..

Peki ya ruhunda bu girişimcilik karakteri olmayan insanlar? Onların da kendilerini güvenceye alacak veya yaşam standartlarını yükseltecek şekilde para kazanması mümkün değil midir? Genellikle kendi işini kurmuş birinin elemanı olarak çalışan bu bireyler; tek gelirlerinin maaşları olduğu, iki arada bir derede ne olacağı belirsiz bu hayatı yaşamaları zorunlu mudur?

Tabii ki değildir. Ustalık veya uzmanlık kazandıkları alanda çalışmaya devam etmeleriyle beraber, girişimci olmayan bireyler de rahatlıkla kendi birikimlerini oluşturabilir, yatırımlarını yapabilir ve böylece kazançlarını arttırabilirler.

Peki girişimciliğe yatkın olmayan bu insanların yapmaları gereken şeyler nelerdir? İşte birkaç tavsiye:

1)”Çok para kazanacağım.” düşüncesinin cazibesine kapılarak bir iş fikrine balıklama dalmayın.:D

En büyük hatalardan biri budur. Herhangi bir sektörde çok para kazanılıyor olması; herkesin o sektöre atılması gerektiği anlamına gelmez… Zaten bu tarz denemeler yapanların çoğunun sonu da hüsran olmaktadır. Öncelikle kendinizi tanıyın. Eğer hayatı boyunca girişimciliği hiç denememiş biriyseniz bir şey diyemem. Denemeden bilemezsiniz. Ama kendinizde girişimcilik damarı bulunmadığına eminseniz; ustası olduğunuz zanaate, mesleğe, vs. devam ediniz. Yıllar içerisinde kazancınız da artacaktır.

2)Girişimcilik elendiğine göre sizin için en parlak seçenek olarak “yatırımcılık” kendini göstermektedir.

Yatırımcılığa başlamak için de tabii ki belli bir birikiminizin olması gereklidir. Eğer kıyıda köşede hiç birikiminiz yoksa, bir an önce para biriktirme alışkanlığı edinseniz ve icraate geçerseniz iyi ederseniz. Bu konuda da tavsiye ederseniz para biriktirmenin püf noktalarına dair yazımızı okuyabilirsiniz.

Birikiminiz oluştuktan sonra ise sıra bunu doğru ve kazançlı yatırım araçları vasıtasıyla katlamaya gelmektedir. Yatırım çeşitleri hakkında hem bu siteden hem de başka kaynaklardan bir ton bilgi bulabilirsiniz zaten. Ama yeni başlayan biri olarak yatırımcılığın püf noktalarını merak ediyorsanız; “Ben de yatırımcı olmak istiyorum?” diyorsanız, bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

3)Yatırımcılığa odaklanmak için; işinizi maksimum verimde değil de asgari verimde yapın.

Aman patronunuz duymasın..:D Ama siz de gayet iyi biliyorsunuz ki gerçek bu arkadaşlar. Bir işçi, ustabaşı, ofis çalışanı veya herhangi spesifik uzmanlık mensubu olarak; bünyesinde çalıştığınız kişinin 1000 lira fazla kazanmasını sağladınız diye size 300 lira prim vermez… Ay sonu yine aynı maaşı alırsınız. Fazlasını değil de; sizden tam olarak bekleneni yaptığınız zaman ise azar işitmezsiniz.

İşinizi hiç yapmayın demiyorum. Üstünüze vazife olanları yaparak patronunuzun size ödediği paranın hakkını fazlasıyla yapıyorsunuz zaten. Demek istediğim; enerjinizin ve zamanınızın geri kalanında biraz bencil olmayı öğrenin; ki kazançlı yatırımlar size de merhaba desin…:)

4)Uzun vadeli yatırımlarınızın yanı sıra, kısa vadeli ek gelir imkanları için de arayışta olun.

En kolay yol işinizde yükselmek gibi gözüküyor. Ama biraz daha uzaktan bakarsak; işinizde yükselmenin nereden baksanız 2-3 yıllık periyotlar halinde olacağını ve bu yükselişlerin her birinde ancak ve ancak o günün enflasyonuyla orantılı zam alabileceğinizi görürüz.

Diğer seçenek olarak çeşitli ek gelir fikirlerini kovalayabilirsiniz. İlgi alanlarınız ve hobileriniz dahilinde sistemi oturttuğunuz zaman hatırı sayılır miktarlarda kazanabileceğinizi düşünüyorum. Birkaç tane kazançlı ek gelir imkanı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yazının ortasındaki resme veya alttaki “affiliate marketing” yazımıza tıklayabilirsiniz…

Yorum yapın