Girişimcilerin asla işlememesi gereken 5 ölümcül günah:))

Doğru analiz yapmak; kolayca bulunabilen, sürekli gözümüze gözümüze sokulan bilgiler dışında; pek dikkat çekmeyen ve göz ardı edilmiş verileri de değerlendirmekten geçer. Girişimciliğin de doğru analiz kurallarına göre incelemesini yaparsak; başarılı olmuş girişimlerin, yapılmış teşebbüslere oranla çok az olduğunu fark ederiz.

İşte tüm bu başarısız teşebbüslerin arasından sıyrılarak var olmayı başaran ve sürekli olarak büyümeye devam eden girişimci ruhların bazı özellikleri vardır. Özelliklerinin yanı sıra; asla ama asla düşmedikleri bazı hatalar da vardır. İşte bunlardan birkaçı:

1)Tembellik ve yetinme duygusu

Aç gözlülük ile daha fazlasını başarma isteği birbirinden çok farklı şeylerdir. Bunların aynı kefede tutulması; hem hayatta ulaşabileceğiniz birçok başarıdan sizi uzak tutacak, hem de başarılı ve sürekli daha fazlasını kazanan girişimciler hakkında yanlış yargılara varmanıza sebep olacaktır.

Aynı şekilde eğer girişimci olan sizseniz; asla bu kadarı yeter dememeli ve arkanıza yaslanmamalısınız. Bugüne kadar başardıklarınız için şükretmek şartıyla tabii…:)

2)Kibir ve egoistlik

Herhangi bir ürünün satışlarında üstün başarı elde etmeniz; her konuda başarılı olabileceğiniz veya diğer insanları her alanda yenebileceğiniz anlamına gelmez. İnsanlar nasıl sizin becerinizden istifade ederek para kazanamanızı sağlıyorlarsa; sizin de onların becerilerine göre aynısını yapmanız gereklidir.

Çevrenizdeki insanları kendinizden uzaklaştırmak bir yana; başarı elde ettiniz diye kibirlenmeniz ve büyüklenmeniz halinde; gözünüzün önündeki fırsatları veya tehlikeleri fark edemeyebilir ve dibi boylayabilirsiniz.

3)Kendinizi her şeye karışmak zorunda hissetmek ve kimseye güvenmemek

Girişiminizin ilk zamanlarında aynı anda birçok işi yapmak zorunda kalacağınız kaçınılmaz bir gerçektir. Fakat işleri büyütmenize ve kazancınızı arttırmanıza paralel olarak; bazı işleri elemanlarınızın insiyatifine bırakmalı ve daha önemli konularla ilgilenmeyi öğrenmelisiniz. Hem böylece elemanlarınızın da kendilerini geliştirmelerine ve sorumluluk hissetmelerine katkı sağlamış olursunuz.

Bir sendrom yaşayarak tıpkı ilk günlerde olduğu gibi her konuyu kontrol etmek isterseniz; büyümeniz ve vizyonunuzu genişletmeniz çok zor olacaktır.

4)Yeniliklere değer vermemek ve saygı göstermemek

Sürekli hareket halinde olan ve her salisesi bile değişim içeren şu dünyada fikirlerinizin sabit ve kalıplaşmış olması; bir insanın düşeceği en acınası ve en zavallı durumdur. Bu duruma düşmemek için; asla yapabileceğiniz en iyisini yaptığınızı düşünerek ar-ge’yi ihmal etmemeli ve yenliklere adapte olmayı unutmamalısınız.

Hatta ve hatta; sizin yapamadığınız bu yeniliği bir başkası yaptıysa, başarısını kabul etmeyi ve saygı göstermesini de bilmelisiniz.

5)Aşırı hırs yapmak

“Hırs” ve “azim” sözcükleri birbirinden çok farklı anlamdadır. Azimli insan; işinde başarılı olmak için asla vazgeçmeyen ve sürekli çalışan anlamına gelirken; hırslı insan, sahip olduğu tutkular yüzünden etrafındaki insanları, sevdiklerini, ailesini bile feda edebilen biri demektir.

Dolayısıyla azimli olmak; başarılı girişimcilerde mutlaka bulunması gereken bir özellik iken; hırs, kesinlikle uzak durulması gereken büyük günahlardan biridir.

Yorum yapın