Google Yorumu Nereden ve Hangi Talepler/İddialar ile Silinebilir? (Hukukçu Gözüyle Anlatım)

Arkadaşlar çok kısa, sade ve “görsel destekli” şekilde anlattım aşağıda. Umarım beğenirsiniz.

Şu devirde her firmanın imajı sanal alemdeki yorumlarına bağlı hale geldi. Adinin birisi çıkıp Google’da hakkınızda 5-10 asılsız olumsuz yorum yazsa satışlarınız ciddi oranda etkilenecektir.

Buna karşı Google yetkililerinin almış olduğu büyük önlemler ne yazık ki ‘şimdilik’ yok!

Umarız yakın zamanda her ülkeden köklü 5-10 hukuk bürosu ile anlaşıp bağımsız hakemler kurmak suretiyle bu yorumlara karşı bildirimlerin daha hızlı ve yerel yasalara vakıf kişilerce denetlenmesi mümkün olur. Lakin ne yazık ki bu hayal büyük ihtimalle önümüzdeki 10 sene için sadece hayal olarak kalacak gibi. Çünkü Google’ın az ama öz çalışan çok robot ile yönetim politikası gereği dışarıdan 3. kişi hukuk büroları ile anlaşması pek yüksek ihtimal dahilinde durmuyor.

Neyse konumuza gelecek olursak size “bir hukukçu yazar olarak” sırasıyla yapmanız gereken adımları “yasal mevzuattan” bahsederek vereceğim. İnternetten okuduğunuz SEO’cu denilen adamların yazısı ile benim bu hukuksal yazımı bir tutmayın lütfen. SEO’cu denilen kişinin uzmanlığı yasa ve hukuk değildir arama motorlarından tırmanmak için çeşitli manipulasyonlar yapmaktır. Gerçi hoş; çoğu kez bunu da beceremez ama olsun.

1)Silinebilecek Yorumu Bulmak

Bu adımı sanki herkes beceriyor gibi zannediyor ama yanılıyor. Her olumsuz yorum silinemez arkadaşlar. Eğer öyle olsaydı ortada ifade özgülüğü diye birşey olmazdı. Olumsuz yorumlar sadece şu özellikleri taşırsa silinebilir:

  • Şirketiniz, markanız ya da şahıs şirketi iseniz bizzat siz hakkında ‘asılsız şekilde’, ‘gerçekdışı’ olarak atılıp tutuluyor ise;
  • Şirketinize hakaret ediliyor ise;
  • Şirketinize karşı iftira atılıyor ise;
  • Rakiplerinizi ya da sizi; haksız şekilde ve başka firmaların tanınmışlığından faydalanarak üste çıkarıyor ya da alta sokuyor ise silinebilir.

Aslında bu yukarıdaki kısa liste şu aşağıdaki Türk Ticaret Kanunu 55. maddesinden ileri gelmektedir:

MADDE 55– (1) Aşağıda sayılan hâller haksız rekabet hâllerinin başlıcalarıdır:

a) Dürüstlük kuralına aykırı reklamlar ve satış yöntemleri ile diğer hukuka aykırı davranışlar ve özellikle;

1. Başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötülemek,

2. Kendisi, ticari işletmesi, işletme işaretleri, malları, iş ürünleri, faaliyetleri, fiyatları, stokları, satış kampanyalarının biçimi ve iş ilişkileri hakkında gerçek dışı veya yanıltıcı açıklamalarda bulunmak veya aynı yollarla üçüncü kişiyi rekabette öne geçirmek,

Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6102.pdf

Şu İş İlgini Çekebilir:  Kadınlar Hangi Ürünler Kolayca Satılır?

2) Olumsuz Yorumu Nereden Google’a Bildirebilirim?

Bunun için Google’a “legal removal request” yazmanız yeterlidir. Karşınıza 1. sırada şu linkteki yasal bildirim sayfası çıkacaktır.

Bu sayfaya geldiğinizde aşağıdaki resimlerde işaretlediğim adımları takip edeceksiniz (çok basit):

 

3) Olumsuz Google Yorum Bildirme Formuna Ne Yazacağım?

Geldik en önemli yere. Bakın arkadaşlar bu Google denen şirketi hafife almayın. Adamlar sırf DMCA bildirimleri için Harvard Üniversitesi’nde özel bir oda kurup öğrencileri istihdam etmiş durumda. Olumsuz yorum bildirimlerini gerçek bir hukukçu ekibinin incelediğinden emin olabilirsiniz. İşte sırf bu yüzden bu bildirimleri yörenin hukukuna hakim olan kişiler kanalıyla yapın. Ayrıca Google’a bir avukat kanalıyla başvurmak ile bizzat kendiniz başvurmanız arasında “statü açısından” da dağlar vardır. Sadece profesyonel bir dilekçe olması açısından değerlendirmeyiniz. Mesela sizin yapacağınız onlarca bildirim spam olarak değerlendirilebilecek iken bir hukukçunun yapacağı yüzlerce bildirim spam olarak değerlendirilmeyecektir.

Şimdi sizlere örnek teşkil etmesi için Almanya’daki bir müvekkilimin olumsuz Google yorumları için kullandığım başvuru metninden kesitler yazmak istiyorum buraya (İngilizce’den hızlıca çevirdim o sebeple biraz tuhaf cümle yapıları olabilir):

“- Her şeyden önce firmamızın,… adında bir müşterisi yok…

– İlgili hesap yalnızca gerçek dışı yorum yazmak ve yayınlamak için açılmıştır. Sadece 1 yorumu var.

– Hesap sadece şu yorumu yayınlanmıştır: . “Uyarı, bu şirket ve site hileli, dün polise gittim ve şikayette bulundum, bana gönderilen mesajlara inanmıyorum Firma yasadışı.”

– Yorumun “Nasıl? “ sorusuna ilişikin detaylı bir açıklaması yok. Ne zaman, nerede sorularına da cevap vermiyor. Ayrıca dolandırıcılık ithamı son derece ağır ve yasadışıdır. Ortada bir dolandırıcılık yoktur. Çünkü dolandırıcılık suçları için nitelikli bir hile olmalı. Ancak, asla böyle bir şey yoktur.

– Söylentiler yalan olsa da, bir an için söylediklerini doğru olarak kabul etsek bile, kabul edilebilir bir “dolandırıcı” ifadesi kabul edilemez.

– Böyle bir suçla bir şirketi suçlamak için yeterli kanıt ya da bir emare yok. Buna ek olarak, “…” adlı hesabın faaliyetleri araştırıldığında, hesabın artık aktif olmadığı açıkça görülebilir. Bu durum müvekkilimin şirketine karşı “haksız rekabet” yaratıyor.

Aşağıda, Alman Haksız Rekabet Hukukunun ilgili hükümlerine kısaca değindik:

İş itibar saldırıları: sn 4 (7) ve (8) UWG
Sec 4 (7) ve sn 4 (8) UWG
Daha önce sn 14 UWG içeriyordu. Sn 4 (7) UWG

Bir başkasının çalışmasının veya itibarının kötüye kullanılması: sn 4 (9) UWG
Sec 4 (9) UWG,

Yukarıdaki açıklamalardan anlayabileceğiniz gibi, “haksız şekilde ve yeterli kanıt sunmadan bir şirketi dolandırıcılıkla itham etmek firma itibarını zedelemektedir.
Yukarıda belirttiğimiz bu nedenlerden dolayı; “…” adlı bir hesabın aldatıcı ve spam içeren yorumunun silinmesini saygılarımızla talep ediyoruz.”

Bu forma bunun çok daha detaylı ve Türk hukukuna uygun versiyonunu yazmak gerekecektir. Ben size ilham olsun diye kısa bir kesit sunmak istedim. Muhakkak bir hukukçuya başvurarak hareket edin.

Yorum yapın