Grafoloji (Adli Belge Uzmanı) Uzmanı Olmak İsteyenlere

Hepinize merhaba. Bugün epeyce farklı bir meslek alanı ve iş kolundan bahsedeceğiz. Kesinlikle uzmanlık gerektiren bu alan, grafoloji ya da adli belge uzmanlığı olarak tanımlanmakta.

write photo

Öncelikle adli belge ne demektir ona kısaca bir değinelim. Adli belge, bir şey kanıtlayan, bir şey iddia eden ve bunu da resmi evraklar, mühürler, imzalar ve onaylar çeperinde adli hale getiren belgelerin tümüne denir. Bir belgenin adli olması için üzerinde muhakkak resmi bir kurumun imzası ve mührü olmalıdır. Bu noktadan ele aldığımızda ikametgah belgesi bile, ne kadar kolay alınırsa alınsın ve her yerde kullanılırsa kullanılsın resmi belge statüsüne girer. Zira kaymakamlıktan ya da muhtardan alınır ve bunlar da en küçük resmi daireler olsa bile resmidir ve adli belge verirler.

Nasıl Adli Belge Uzmanı Olabilirim? 

Bunun için hazırlanmış ve açılmış özel kurslar mevcuttur. Bu kurslara internet üzerinden başvuracağınız gibi çeşitli resmi dairelerin tavsiyesi ve yönlendirmeleriyle de başvurabilirsiniz. Bu kursların sonunda sertifika ile oradan ayrılırsınız ve adli belge uzmanı olmak için gereken ilk adımı atarak mesleğin başlangıç evresini tamamlamış olursunuz.

Adli Belge Uzmanlığı Kursları İçeriği ve Ortalama Fiyatı Nedir? 

  • Genelde bir doktor ya da profesörün gözetimi altında eğitime tabi tutulursunuz. Bu alan dünyada yeni Türkiye’de ise çok çok yeni bir alan olduğu için kurslara katılım örneğin bir İngilizce kursu kadar kalabalık ve yoğun olmayacaktır. Onun için tek bir eğitmenle ve sınırlı sayıda ders arkadaşı ile sakin, huzurlu ve rahat bir eğitim sürecinden geçeceksiniz.

 

  • Bu tür kurslarda teknolojinin son nimetlerinden faydalanmanın dereceleri size gösterilir. Örneğin bir mürekkep türünün ne olduğu, sahte imza ile gerçek imza arasındaki farkların belirlenmesi, dijital platformdan çıkarılan belgelerin nasıl bir bilgisayardan çıktığı gibi soruların cevaplarını son moda teknolojik aygıtları kullanarak, adeta bir hafiye kursundaymışcasınıza öğrenirsiniz.
  • Kursların saat ölçekleri dardır. Yani öyle 6 aylık, 8 aylık, 1 yıllık kurslar beklemeyin. Zaten teknolojinin gelişmesi ile birlikte, siz eski moda sahtecilik peşinde koşan adli tıp uzmanları gibi davranmak ve hareket etmek zorunda kalmayacaksınız. Yaygın olarak size öğretilecek olan şey teknolojik aygıtların kullanımı olacak. Yani bir çamaşırcılık kursu gibi düşünün bunu. Size elde çamaşır yıkamayı değil çamaşır makinelerinin tuşları ve kullanımı öğretilecek. Kurslar bulundukları yere ve öğretim müfredatına göre çeşitlilik gösterse de ortlama saatleri aşağı yukarı aynıdır. Kimi yerlerde minimum 32 saat, kimi yerlerde 42 saattir. Bazı kursların ise 36 saatlik bir kurs programı hazırladıkları görülmüştür.
  • Fiyatları da yer bazlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Karşınıza çıkan minimum ücret 600 – 650 lira dolaylarında olacaktır. Fiyatlar arttıkça kursun bulunduğu noktanın güzelliği de kursa giren öğretmenin kalibresi ve deneyimleri de aynı oranda artacaktır. Bin lirayı gözden çıkarırsanız daha bir uzman, daha bir adli tıp ve adli belge okuyucusu olmanız ihtimaller dahilindedir.
  • Sonuç olarak artık her türlü uzmanlık, para ile gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle bir kereye mahsus kıyacağınız para, hem işinizde yüksek ve tutarlı olmanıza, hem de daha engin bilgilerle donatılmış olmanıza ön ayak olacaktır.

Grafolojide her yazı, bir karakter tespitidir.

Grafoloji ile Adli Belge Uzmanlığı Arasındaki Nüanslar ve Farklar Nelerdir? 

  • Grafoloji kelimesi dünyada özellikle Avrupa’da tamamen farklı anlamlara gelmektedir. Yazılarımızı takip eden ve bir solukta okuyan parlak fikirler okurlarının kafasındaki soru işaretlerini silmek adına grafoloji ile adli belge uzmanlığı arasındaki temel farkları ortaya koymamız şart. Yarın bir gün ülke dışında bir yerde kendinizi grafoloji uzmanı olarak takdim ederseniz çeşitli yanlış anlamalara fırsat vermiş olursunuz zira.
  • Grafoloji, ilk çıkış noktası ve şu an ülke dışında kullanılan haliyle bambaşka bir şeydir aslında. Bir tür yazı falcılığıdır. Grafoloji uzmanı, yazınıza bakarak karakter analizi yapar. Hangi harfi nasıl kullandığınız, noktaları nasıl koyduğunuz, eğik mi dik mi yazdığınız gibi sayısız ayrıntının dökümünü ince eler sık dokur ve en sonunda nasıl yazdığınızı tespit ederek nasıl bir insan ve nasıl bir karakter olduğunuzu ortaya çıkar. Bilimsel bir keskinliği olmasa da sonuçların gerçeğe yakın çıkması, bu alanın zenginleşmesine ve hala gündemde tutulmasına yaramıştır.
  • Adli belge uzmanlığı ise, karakter tespiti değil sahtelik, sahtecilik tespitidir. Ve bir iş koludur. Çıkış noktası grafoloji olsa bile, asıl ilgilendiği noktalar, kimin sahte belge hazırlayıp kimleri kandırmaya çalıştığı, kimin sahte imza atarak dolandırıcılık yaptığı gibi sorunların çözümüdür. Örneğin fizyonomi de yüz okuma bilimidir. Ancak mahkemelerde kimse senin kaşların eğik ya da gözlerin yukarı bakıyor, o nedenle şahitliğin geçersiz diyerek ortaya somut bir kanıt sunamaz.
  • Ancak adli belge uzmanlığı tamamen hukuki ve teknolojik keskinliklerin emrinde olduğu için artık mahkemelerde çeşitli sahtekarlıkların iddiası ve öne sürümü olarak kayda değer şekilde sunulmakta ve bir meslek olarak icra edilmektedir.

 

Bir Adli Belge Uzmanı Olarak Kimlerle Çalışabilirim? 

Çalıştığınız birinci kişiler hiç kuşku yok ki avukatlar olacaktır. Herhangi bir şaibeli evrak ya da belge durumunda avukat, sizden birtakım belgelerin gerçekliğini bulmanızı isteyecektir. Siz de adeta bir yazı dedektifi olarak kolları sıvayacak, elinizin altındaki son derece gelişkin teknolojik aygıtları kullanarak söz konusu belgelerin gerçekliğini ya da sahtekarlığını ispatlamış olacaksınız.

Bunun dışında tamamen özgür ve hiçbir kuruma bağlı olmayan kişilerle de kişi bazlı çalışma olanağınız var. Bunun için ayrı bir ofis açıp sadece kendinize çalışabilirsiniz. Öyle ki bir senet, bir resmi evrak ya da bir şirket belgesinin geçerliliği, doğruluğu ve gerçekliği gibi konularda size danışılacaktır. Sadece danışma ücreti bile alarak geçiminizi sağlayabilirsiniz. Kaldı ki adli belge uzmanı olduktan sonra, sadece imzalar ve belgeler ile değil kişilerin belge çıkarma, evrak hazırlama, imza sunma gibi konularında yardımcı olarak da mesleğinizin çalışma sahalarını geliştirebilirsiniz.

Bir inceleme alanı olarak adli belge uzmanlığı

Bir Adli Belge Uzmanında Olması Gereken Özellikler ve Nitelikler 

  • Teknolojinin son çıkan fırsatlarından ve yeniliklerinden haberdar olmak. Haberdar olmakla yetinmeyip kendi iş sahasında onu uygulanabilir kılmak. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sadece hukuki ve adli gelişmeler değil, sahtecilik yapmak isteyen, fırsatta istifade etmek isteyen herkes de kendilerine yeni sahtecilik yolları bulabilmektedir. Teknoloji öyle bir şeydir ki, hem kötüye hem iyiye yorulabilir. Yani bunu kısaca şöyle açıklayabiliriz. Bir gözetleyen oynar başlıklı kameranın üretimi ve kullanımı teknoloji sayesindedir. Ancak o kameranın işlevsiz hale getirilip devre dışı bırakılması da aynı şekilde teknolojinin marifetidir.
  • Teknolojiyi ve size verilen yetkiyi en doğru ve dürüst şekilde kullanmak. Sahteye doğru, doğruya sahte dememek. Dürüstlük bu işin olmazsa olmazıdır. Zira sizin denetlendiğiniz kağıtlar, belgeler ve evraklar olacağı gibi, sizi de denetleyen belli başlı mecralar olacaktır. Yani bir punduna getirip de sahte evraklar üzerinde yapacağınız sahtelikler, başka dürüstlük peşindeki kurumların gözünden kaçmayacaktır. Bu nedenle dürüstlük ilkeniz değil düsturunuz olmalı.
  • Dikkatli ve meraklı olmak da bir adli belge uzmanında bulunması gereken özelliklerin başında gelir. Tek bir belge ile sınırlı kalmadan o belgenin devamı ya da kanıtı niteliğindeki belgeleri de incelemek ve işinizi en dürüst şekilde yerine getirmek, sizi iyi ve aranan bir uzman haline getirecektir.

Yorum yapın