Gübre Şirketlerinin Hisseleri Ne Zaman Yükselir ve Düşer?

Bazı insanlar ‘gübre‘ diyince sanki “ihtiyari bir aparattan” bahsediyormuşuz gibi bakıyor. Halbuki gübre 7 milyarı geçkin insanın yaşadığı ve tarımda teknolojinin şart olduğu şu devirde bir lüks değil mecburiyettir. Çünkü ileri teknoloji kullanarak üretilmiş gübrelerden yerinde ve zamanında faydalanmayan tarım şirketleri maalsef rakiplerinin gerisinde kalıyor ve hatta ürünlerini bile satamıyor. Çünkü dozunda, işinin ehli bir ziraat mühendisi eşliğinde gübrelenmiş bir tarlanın mahsulü sadece daha çok olmakla kalmıyor aynı zamanda daha iri, parlak, temiz ve şekilli oluyor. Bu durum ister istemez raflardaki satış rakamlarına yansıyor.

Şimdi size bir skala oluşturacağım. Bu skalaya bakarak gübre üretimi yapan şirketlerin o sene uçup uçmayacağı konusunda bir kanaate varmanız mümkün olabilir. Yine her zamanki gibi herhangi şirket ismi vermeyeceğiz. Çünkü Parlakfikirler bir yatırım danışmanı olmadığı gibi herhangi şirketin pazarlamasını üstlenmiş bir reklamcı da değildir.

NOT: Eğer cevaplar evet ise artı bir puan yazın kenara.

  1. Mısır, arpa ve yulaf gibi mahsuller o sene ucuz mu satıldı? (Gübre dediğimiz şeyin önemli kısmı hayvansaldır ve hayvanlar da çoğunlukla bu 3 gıdayı tüketiyor.)
  2. Gübre kullanan mahsullerin para edeceğine olan inanç arttı mı? (O sene pazardaki meyve sebze fiyatlarına ve tarladaki rakamlarına göz atarak geçen senelerle bir kıyaslama yaparaktan gözlem yapabilirsiniz.)
  3. Hükümetin meyve-sebze ithalatı yönündeki tavrı nasıl? (Eğer hükümet o sene çiftçiyi batırmaya karar verirse ve yüklü miktarda alımlar yapmak için gümrük vergilerini sıfırlar ya da indirirse o vakit yerel piyasada çiftçiler gübre alamaz hale gelir.)
  4. Gübre üretimi yapan şirketlerin birçoğu aynı zamanda madencilik gibi faaliyetlerde de bulunabiliyor. Gücel Gübretaş örneğinde olduğu gibi. (Eğer herhangi bir şirketin gübre üretimi için kullandığı arazilerden birinde böylesi bir rezerv çıktığına dair gerçekçi haber duyarsanız o hisse senedinin yükselmesi ihtimaller dahilindedir.)
  5. Kurban bayramı sonrasında mısınız? (kurban bayramından hemen sona büyükbaş hayvan kıtlığı yaşanır. Bu durum hayvsansal doğal gübre üretimine geçici bir etkide bulunmaktadır. Tam o dönemlerde seracılık ekimleri olabiliyor. İşte böyle bir döneme denk gelirseniz  bu da gübre şirketleri için olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir.)
  6. Devletin çiftçiler için gübre desteği sağlayacağı yönünde regülasyon yapma ihtimali. (Yer yüzüne bazı devletler çiftçiler lehine iş yapabiliyor. Oluyor böyle şeyler.)
  7. Bazı tarım ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştiğine dair güncel haberler.  (Bu tarım ülkelerinin  muhakkak gübreye ihracı olabilir)
Şu İş İlgini Çekebilir:  Sarımsak Yetiştirip Satmak Nasıl Bir İş?-Karlı Mıdır?

Sonuç

EĞER YUKARIDAKİ LİSTEDE 4 VE ÜZERİ PUAN TOPLAYABİLDİYSENİZ o sene gübre hisseleri için umut verici gelişmeler yaşanabilmesi ihtimali yükselecektir. Ancak tabiki her yazımızda belirttiğimiz gibi burada da belirtelim bu kesin değildir. Subjektif bir değer yarıgısına göre yorumdur. Risk sorumluluğu her zaman yatırım yapana aittir. Aşağıdaki şu yazımız da ilginizi çekebilr:

Kuraklık Zamanlarında Hangi Tür Şirketlerin Hisseleri Yükselir?

Yorum yapın