Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Karlı Mıdır?

Bir belgeselde anlatıcı şöyle diyordu: ”Gezegenimizde enerji kimdeyse, güç de ondadır.” Doğru söze ne hacet? Peki dünyanın uzun yıllardan beri yegane enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıtları tükenmek üzereyse ne yapacağız? Maalesef biyoteknoloji birtakım dokuları laboratuvar ortamında üretebilse de 8 milyara yaklaşan nüfusa yetecek kadar enerji üretecek kadar gelişmiş bir bilim değil. Peki halihazırda böyle bir bilime ihtiyaç var mı?

solar energy photo

Hayır, zira güneşi bize bir ısı ve ışık kaynağı olarak diken yaratıcı, kafatasımızın içine de bir akıl yerleştirerek bizden doğru olanı yapmamızı bekliyor. Doğru olan birilerinin cebi, cepleri dolsun diye dünyaya an be an zarar veren enerji kaynaklarını terk edip yüzümüzü göğe çevirmek! Bedava ve sonsuz bir şeyi kullanmak varken, ücretli, sınırlı, kötü kokan başka bir şeyi kullanmak, insanoğlundan başkasının aklına gelmezdi herhalde. Zira insan, varlıkların hem en yücesi en sefilidir. Yerin altından petroller çıkarıp onu işleyecek kadar dahidir de, tepesindeki güneşten enerji üretmeyi son çare olarak düşünecek kadar da sefildir.

Bir şeye ”her açıdan karlı” dediğimizde çoğunlukla ezbere konuşuruz. Yani bir şeyin her açıdan karlı olması için hem maddi hem de manevi yönden besleyici olması gerekir. Fakat güneş santralleri her açıdan karlı dediğimizde, bu ezbere konuşmak değil, en doğru tespitlerden biri olur. Güneş enerjisi santralleri çok kısa bir süredir kullanılıyor olmasına karşın, ozon tabakası kendi kendini onarmaya başladı bile. İnsanlar çok daha düşük fiyatlarla, sularını ve kendilerini ısıtmaya başladı. Kara kömür kara petrol ve bunların kendileri kadar karanlık olan kokuları dünyadan uzaklaştıkça, kazanan önce santral işine girenler, sonra tüm dünya olacak.

Kurulan bir güneş santralinin minimum ömrü 20 – maksimum ömrü 25 yıl. Kazandırdıkları ise zamanla – parayla ölçülemeyecek kadar değerli.

Bu yazımızda ülkemizde de giderek yoğunluk kazanan güneş enerjisi santrallerinin kar oranlarını verip yararlarını konuşacağız. Aynı zamanda neden güneş enerjisi santrali kurulumun arttığını ve daha da artması gerektiğini de tartışacağız.

ÖNEMLİ NOT: Bu işi yapacaksanız aracı firmalarla beraber hareket etmeniz daha mantıklı olabilecektir. Yani anahtar teslim ges işi yapan firmalardan bahsediyorum. Ancak elbette bunların en güvenilir ve ehil olanları ile çalışmanızı tavsiye ederim.

Öncelikli sorumuz güneş enerjisi santrali kurmak karlı mıdır? Bu sorunun cevaplarını madde madde sıralayalım ve yazımıza başlayalım:

  • Şimdi şöyle bir akıl yürütmenin içine bırakalım kendimizi. Bir işten kar elde etmek için evvela yatırımımıza ve yatırım yaptığımız alanının kaynağının bize ne kadar mal olacağını hesaplarız. Bize toplamda 5 liraya mal olan bir şeyi 10 liraya satmayı başarırsak, bu kar elde ettik demektir. Peki ya kaynağımız güneş olursa? Güneş, mükemmel denilecek bir küre şekline sahiptir. Çapı 1.392 milyon kilometredir. Yarı çapı ise 696.000 kilometredir. Şimdi bu bilgileri veriş nedenimiz, sermayenizin asla bitmeyecek olmasıdır. Çünkü sermayeniz bitimsiz ve dünyadan kat be kat büyük bir gezegendir. Sürekli yanarak ve dünyanın etrafında döndüğü bir gezegen olarak ana sermayeniz güneş olacaktır. Peki güneş santrali kurmak ne kadar masraflıdır?

solar energy photo

Güneş santrali kurmanın iktisadi tarafı nedir? Ne kadar pahalıdır?

Güneş santrali kurmanın bedeli, ne kadarlık bir alana kuracağınıza göre değişecektir. Aynı şekilde kuracağınız santralin kurulum gücünün kaç MW olacağına göre de cebinizden çıkacak bedel farklı olacaktır. Ne kadar geniş bir alana yayılırsanız ve ne kadar büyük MW’li bir güneş santrali kurarsanız güneş enerjisinden alacağınız randıman da o kadar artacaktır. İş piyasasındaki genel kural güneş santrallerinde de geçerlidir. Başta ne kadar paraya kıyarsanız, işin geri kalan zaman diliminde o kadar çok para kazanırsınız demektir. Genelde en küçük güneş santralinin bedeli, iş sahasında 120.000 Euro ile başlar. Ve alanın genişiğine, santralin enerji üretim kapasitesine bağlı olarak 1 milyon Euroya kadar yolu vardır.

Peki güneş santrali kurarken nelere dikkat etmeli, nerelerden izin alınmalı ve nerelere başvurulmalıdır? Şimdi bu teknik bilgileri, meraklıları için şu şekilde sıralayalım:

  • Öncelikli olarak arazi seçiminizi yapmalısınız. Güneş santraliniz tam olarak nerede olmalı, nerede kurulursa daha çok randıman alınır – bu soruların en doğru cevabı için saha araştırma yapmanız gerekecek.
  • Yola güneş enerjisi santrali kurmak istiyorum öyleyse kurayım hemen bir tane diye çıkamazsınız. Bu isteğini gerekli resmi yerlere bildirmeli bir nevi başvuru yapmalısınız. İlk yapmanız gereken enerji dağıtım şirketlerinden birine çağrı mektubu ile başvuru yapmak olacaktır. Bu mektupta nerede, ne kadar büyüklükte bir santral kuracağınızı detaylı olarak, plan ve programlar dahilinde açıklamalı ve onları bir nevi ikna etmelisiniz.
  • İlk adım olan arazi satın alma işlemini tamamladıktan sonra İl Tarım Müdürlüğünden marjinal tarım arazisi yazısı almanız gerekiyor. Marjinal, standart dışı demektir ve çağımızda güneş enerjisi santral kurmak her açıdan marjinal bir girişimdir. Bu marjinallik, girişimin riskli oluşundan değil (kesinlikle riskli değildir.) yapılagelen işlerden çok daha farklı olmasından ileri gelmektedir. Böylece devlete, satın aldığınız arazinin hangi açıdan kullanıcılığının bilgisi vermiş olursunuz.
  • Lisanssız olarak en fazla 1 MW santral yapabiliyorsunuz. Bu nedenle, ilk başta lisans masrafıyla uğraşmak istemiyorsanız işi küçük olarak başlatabilir ve 1 MW santral kurabilirsiniz. Daha sonra GES adlı kuruluşa başvurmanız gerekecektir. Bunun için de finansman bulmalısınız ya da finansman kendiniz olacak kadar zengin olmalısınız.
  • Daha sonra fizibilite hesaplama noktası başlar. Santralinizi kurmak istediğiniz arazideki potansiyel güneş enerjinizi hesaplamanız gerekecek. Böylece kar- zarar dengesini oluşturabilir ve işe ”bilerek” başlamış olursunuz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Yat Marinası Kurmak Nasıl Fikir?-Genel Analiz

Tüm bu süreçte, uzman görüşleri almalısınız. Aynı şekilde kendi alanlarında yetkin olan mühendislerle işbirliği yapmalı ve en karışık hesapların bile altından kalkabilecek muhasebecilerle çalışmalısınız. Güneş enerjisi santrali kurmak gibi gayet grifit bir işe yalnız başına girmek, daha yolun başında ticari bir intihar olacaktır.

Peki güneş enerjisi santrali kurarken en çok para nereye gider? Ve bu noktada en fazla hassasiyet nelere gösterilmelidir?

  • En fazla masraf güneş enerjisini alma ve aktarma görevlerini üstlenen güneş panellerine yapılmakta. Bunun nedeni, santralin asıl yükünü bu panelleri çekiyor olmasından kaynaklanmaktadır. Bu paneller, gelişen santral seçenekleri ile birlikte çeşitlilik kazanmıştır. Artık piyasada birçok marka güneş panelleri bulunmaktadır ve markalar arasında da fiyat farklılıkları mevcuttur. Yapmanız gereken işinize yarayacak olan panelleri seçmek ve fiyat konusunda elinizdeki birikime göre hareket etmek olacaktır.
  • Panel seçerken şu bilgiyi asla unutmayın: Bu panellerin garantisi var mıdır? Varsa kaç yıllıktır? Söz konusu olan iş, güneş enerjisi santrali kurmak gibi ciddi bir iş olunca, garantisiz iş yapmamanızı öneriyoruz. Aynı şekilde ülkemiz, güneş santralleri konusunda yeni yeni atılım yapan bir ülkedir. O nedenle her güneş panelinin teknik servisi ülkemizde mevcut değildir. Yapacağınız araştırmada fiyat ve garantiden önce dikkat etmeniz gereken husus herhangi bir arızada elinizdeki panellerin onarımını üstlenecek teknik servisin var olup olmadığıdır. Eğer ki yoksa ve siz almışsanız, birçok karmaşa ve zahmet sizi bekliyor demektir.

solar energy photo

Peki ticaret için de dünyanın geleceği için de neden güneş santralleri kurmalıyız?

  • Güneş enerjisi santralleri, sera gazı salınımını ciddi ölçüde düşüren alternatif bir enerji modelidir. Dünyamızda giderek artan sera gazı, ozon tabakasının zarar görmesine ve küresel ısınmanın had safhaya varmasına neden olmuştur. Bu da gıda alanında kalitenin düşmesine, yeşil alanların azalmasına ve dünyamızın daha kirli, daha tehlikeli bir gezegen olmasına yol açmıştır. Ancak güneş santralleri ile birlikte, bu gazların olası etkileri azaltılmış ve azalmaya da devam etmiştir.
  • Sobayla ısınacak olsak, yakıtımız kömür olacaktır. Doğal gaz ile ısınmak istesek bedeli yüksek gelen doğal gaz faturaları olacaktır. Ancak güneş enerjisi tamamen bedavadır. Bedava ve tamamen zararsız bir enerjiyi kullanmak hem ticari açıdan hem de dünyanın geleceği için en kontrollü ve en mantıklı olan girişimdir.
  • Güneş enerjisi gürültüsüzdür. Nasıl ki dünya, güneşin etrafında dönerken biz hiçbir ses duymayız. Aynı şekilde güneşin sonsuz enerjisinden faydalanırken de çıt sesi bile duymayız. En insani enerji sistemlerinden biri olan güneş santralleri, sessizliği ile de insana en yakın enerji biçimidir. Aynı zamanda kirden tamamen uzaktır. Dünyamızı, çevremizi, evimize kadar kirleten enerji sistemlerini, yeni bir uyanışla yavaş yavaş terk eden insanoğlu, artık tamamen doğal olana yönelmek zorunda kalmıştır. Bu zorundalık, petrol gibi birtakım tekelci güçlerin giderek zenginleşmesine yararken insanın ve dünyanın giderek riskli bir noktaya çekilmesine neden olmuştur. Birilerinin daha fazla kar elde etmek için edindiği yapay hırsların tahakkümünden kurtulup bir an önce güneş enerjisi santralleri kurmalı ve yaşamımızı kirden, paradan, gürültüden uzak bir şekilde yeniden tasarlamalıyız.
  • Bunun dışında tamamen güvenlidir. Güvenli olmasının en büyük nedeni kaynak ve stok sıkıntısı olmamasıdır. Güneş, her gün uyandığımızda her zamanki yerinde bizi beklemektedir. Ancak kömürler, petroller, giderek azalmakta, azaldıkları gibi de birçok zararlı sonuca yol açmaktadırlar.

Türkiye’de toplam 209 güneş enerjisi santrali bulunmakta. Dünyada ise bu sayı daha yüksek. Hem ticari açıdan hem de gelecek açısından, daha fazla ve daha güvenli para kazanmak için, önce geleceğimizi kazanmalıyız.

Herkese güneş ile ısıtılmış sularda güzel yazlar, güneş ile ısıtılan evlerde güzel kışlar dileriz.

 

“Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Karlı Mıdır?” üzerine 2 yorum

  1. Hocam ges santrali kurmak istiyorum ben de ama kafamda soru işaretleri var. Sermayem 150 000 $. Bu rakama ne kadar verimli bir tesis kurulur bilmiyorum ama lisanssız şansımı denemek istiyorum. Ges kurmak için en ideal bölgenin Niğde olduğunu duydum doğru mudur?

    Yanıtla
    • Merhaba Ahmet Bey dediğiniz rakamlara 1 mv altında ges tesisi kurmak ve bunu karlı bir şekilde işletmek mümkün. Ancak bunun için kurulum yapan firmalarla iletişime geçmeniz ve her birinden ayrı ayrı teklif almanızı öneririm.

      Yanıtla

Yorum yapın