Güney Afrika’da Ne İş Kurulur?

Dünyanın her bölgesinde sizi bekleyen zenginlik oluşumları ve iş fırsatları var. Güney Afrika da bunlardan biri. Dünyayı küresel ekonominin yatırım alanı gören geniş vizyonlu girişimciler ve yatırımcılar için mesafelerin, kültürel ve geleneksel farkların hiçbir önemi yok. Nasıl ki bir yönetmen sırf senaryo gereği Afrika’da çekmesi icap ediyorsa filmi, birçok girişimci ve yatırımcı şirket için de burada iş sahası oluşturmak ve akın akın oraya gitmek, orada yeni üretim ve satış işlemleri gerçekleştirmek artık çocuk oyuncağı.

Bunun en büyük dayanaklarından birisi artık uçak yolculuklarının daha ucuza ve daha kısa mesafeli gerçekleşmesi. Uçak sanayinin gelişmesi ve yeni icatların gerçekleşmesi ile örneğin önceden 20 saat süren bir uçak yolculuğu bugün 15 saate düşürülmüş durumda. Otobüslerde nasıl ekspres seçeneği varsa gelişen uçak bölümleriyle birlikte bu ekspres uçak yolculuklarını da kapsıyor. Büyük iş adamları hayatlarının çeyrek kısımlarını uçak yolculuklarında geçiriyor. Hatta George Clooney’in tam da bu anlattığı bir filmi de var. Merak edenler araştırıp bulabilirler.

africa photo

İkinci dayanak ise internete dayalı iletişimin gelişmesi. Artık yan komşumuzla ya da karşı şirketin rakipleriyle konuşmuyoruz ama Güney Afrika’da iş yapmak istediğimiz bölgenin yerli şirketleriyle istediğimiz anlaşmaları ıslak imzalarla yapabiliriz. Skype görüşmeleri sayesinde görüntülü toplantıları kapımızdan dışarı çıkmadan gerçekleştirebiliriz. Her şey olabilir yeter ki istensin. Çağ buna geldi. Şimdi size evvela Güney Afrika hakkında bilmeniz gereken temel yapı taşlarını aktaralım.

Zira Güney Afrika gibi bizim açımızdan bilinmezlikler ve farklılıklar dolu bir ülkeden haberdar olmamız söz konusu ihracat ithalat işlerini ve iş kurma girişimlerini daha kolay, daha pratik hale getirecektir. Evet, dünya küresel ekonomilerin odağı haline geldi. Ancak yine de bilmeden hareket etmek o küresel yapıların dışında kalmak manasına geleceğinden gözlerimizi kulaklarımızı dört açmak en mantıklısı ve en makulu olacaktır.

Gana’da İş Kurmak ve Yatırım Yapmak Mantıklı Mı bir başka Afrika ülkesi olan Gana’da iş kurmak ve yatırım yapmak mantıklı mı sorusuna yanıtlar aradığımız yazımızı da buraya iliştiriyoruz. Güney Afrika bölgesi ve ülkesinin genişliğinden ve bolluğundan yararlanmadan önce Gana gibi küçük ama yatırım yapma fırsatları geniş bir ülkeyi denemek sizin açınızdan daha az riskli olacaktır. Şimdiden iyi keşifler ve iyi okumalar dileriz.

Dünyayı küresel bir top olarak algılamak gerek. Artık bir üst mahalleye gitmekten çekinen küçük çocuklar değiliz. Evrenin sonsuzluğu karşısında dünyayı küçük bir gezegen olarak kabul etmeli ve hiçbir yerinden ticaret ya da iş kurma açısından imtina etmemeliyiz. İşte Güney Afrika’nın dünyada görünen hali. O kadar büyük, o kadar gizemli. Biz böyle bir yazı kaleme alarak bu gizemleri, bilinen bilgi kırıntılarına dönüştürmeyi hedefledik. Artık bu ülkede iş yapmakla sınırlı kalmayan cüretkar girişimciler için bu bölge, tam da hedefledikleri gibi yeni zenginliklere doğru yelken açmalarının rüzgar kaynağı olabilir.

Güney Afrika Bölgesinin Özellikleri 

Güney Afrika, çok büyük bir bölge. Bu nedenle iklim bazında bile çeşitli farklılıklar söz konusu olabiliyor. Bir tarafı çöl havası ve ikliminin etkisindeyken kuzeye gidildikçe tropikal hava aktif ve egemen olabiliyor. O nedenle buraya giderken bavulunuza en kalın ve en ince kıyafetlerinizi atmayı ihmal etmeyin. Zira sadece çöl havası bile gündüzleri aşırı sıcak, akşamları soğuk olacağı için sizi zorlayacaktır.

Güney Afrika bölge olarak da ülke olarak da tıpkı Gana gibi geri kalmış ülkelerin odağıdır. Bazı yerleri ise dünya bazında ”gelişmekte olan” sıfatıyla nitelendirilmektedir. Bu tür sıfatlar ise dış yatırımcıların vergiden muaf tutulmasına ya da çok az bir vergi ile derecelendirilmesi anlamına geliyor.

africa photo

Zira gelişmiş ülkeler zaten halihazırda kendi iç dinamikleriyle her şeyi yaptığından dışarıdan gelecek yatırımcıları ve girişimcileri zorlamaktadır. Ancak söz konusu Güney Afrika olunca burada size ihtiyaç var. Evet yanlış duymadınız Güney Afrika’nın sizin orada iş kurmanıza, sizin onlardan bir şey almanıza ya da bir şeyler satmanıza ihtiyacı var.

Çünkü bölgenin belli başlı eksikleri var. Ve bunları kendi iç dinamikleriyle tamamlama şansı yok. O nedenle bu bölge sizin için ne kadar bakir ve yeni işlerin odağıysa onlar için de siz oraya para getirecek, hareket kazandıracak birer hazine niteliğinde olacaksınız.

Şimdi size Güney Afrika’ya bir girişimci ve de yatırımcı olarak neleri satabileceğinizi söyleyeceğiz. Hazırsanız bir sonraki başlığımıza geçelim.

Güney Afrika için bir yanıyla geri kalmış bir yanıyla gelişmekte olan tanımlamalarını yeğlediğimizi söylemiştik. Bunu biz değil Birleşmiş Milletler ve diğer dünya güçleri söylüyor. Ancak bu görsele baktığımızda da bir New York portresi görüyoruz adeta. İşte burası da sanayi ve ticaret bakımından Güney Afrika’nın artık yavaş yavaş kıpırdanan hareketlenmelerini gösteriyor. Yani Güney Afrika deyince aklınıza sadece aslanlar, kaplanlar, zürafalar ve ucu bucağı olmayan sonsuz bozkır alanları gelmesin. Gelir ve bu şekilde oraya giderseniz büyük şaşkınlığa uğrayacağınız garanti.

Yurtdışından mal temin edip Türkiye’de satmak adlı makalemizi okuduktan sonra yurt dışıyla iş yapmaya dair genel geçer korkularınızın ve kaygılarınızın ne kadar yersiz olduğunu bir kere daha göreceksiniz. Yurtdışından mal temin edip Türkiye’de satmanın püf noktaları sadece parlak fikirler farkıyla burada.

Türkiye’den Güney Afrika’ya Ne Satabilirim? 

İlkin bilimsel ürünler ve aygıtlar satabilirsiniz. Bu tür ürünlerin ve aygıtların ne olacağını bu sektörde boy gösteren ya da boy göstermeye aday olan kişi ve şirketler gerekli araştırmalarla tespit edebilir. Bunun dışında bilişim ürünleri ve teknolojik ürünler de Güney Afrika’ya satabileceğiniz diğer ürünler. Üstelik bunu yerli üretime bel bağlamadan da yapabilirsiniz. Yani örneğin başkasının ürettiği bir akıllı telefonun ithalatı oraya gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun dışında petrol bakımından da kısır bir bölge Güney Afrika. Bu nedenle oraya çeşitli enerji birimleri de satabilirsiniz.

Makineleşme konusunda da sorunları olan bir bölgeden bahsediyoruz. Bu nedenle endüstriyel bakımdan büyük ya da küçük aklınıza gelebilecek ve bölgenin ihtiyaç duyduğu makineleri de buraya satarak kazancınızı geliştirme şansınız oldukça yüksek.

Bölgenin İhtiyacı Olan Şeyler 

Bölgede ciddi bir enerji krizi olduğunu yapılan haberlerden ve yazılan inceleme raporlarından biliyoruz. Sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu da fabrikaların ve imalathanelerin işlerini tam yapamaması anlamına geliyor. Bunun için orada iş kurmak isteyen nice girişimciler ve yatırımcılar kollarını sıvayıp orada elektrik santralleri ve alternatif enerji akımlarına dair kurulumlar yapabilir.

Bu enerji ihtiyacının 7 yıl daha süreceği söyleniyor. Daha vaktiniz varken bu alana yoğunlaşabilirsiniz. Başkalarından daha hızlı davranarak tabi.

Güney Afrika aynı zamanda bir turizm cenneti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şeritler boyu sahilleri olan bir bölgeden bahsediyoruz zira. Tatilinizi burada yapabileceğiniz gibi tatilini buraya yapacak olan dünya vatandaşlarına da kuracağınız turizm işleriyle çeşitli olanaklar sağlayabilir, şirket olarak cukkanızı bu sayede doldurabilirsiniz.

Güney Afrika’da iş kurmak ya da bu bölgede yatırım yapmak mantıklıdır arkadaşlar. Turizm alanında da iş kurabilir ya da gerekli ithalat ihracat dengesini sağlayabilirsiniz. Bir başka yazıda görüşünceye kadar başarılar ve bol kazançlar diliyoruz.

Yorum yapın