Güvenilir Bir İş Adamı Gibi Görünmenin 7 Sırrı

Hepinize merhaba pek değerli parlak fikir okurları. Bu yazımızda sizlere “güven vermek” ile ilgili efsane tüyolardan bahsedeceğiz…

Tıpkı sosyal yaşamda olduğu gibi iş yaşamında da imajların rolü ve önemi büyüktür. Bu nedenle güvenilir olmanın yolu da bir ”olmak”tan iki ”görünmekten” geçer. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol diyen Mevlana’nın izinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta tam da bu noktada başlar. Kimi iş adamları olduklarının tam zıttı gibi görünerek akıllarda soru işareti ve şüphe uyandırırlar. Bazıları da göründüklerinin aksine işlere imza atarak ve davranışlar sergileyerek akılları bulandırırlar.

İş piyasasında akıl bulanması iyi değildir. Netlik ve sadelik her zaman kazanma odaklı durum halleridir. Bu nedenle olmak ile görünmek arasındaki köprü iyi kurulmalı ve insanlara imaj olarak cevap verilmelidir. Kimi imajlar aldatıcıdır. Tıpkı reklam kampanyaları gibi. Hayır, size bunu öğütlemiyoruz. Size daha çok olduğunuz ile göründüğünüzün örtüşmesi gerektiğini vurguluyoruz. Güvenilir biri olmadan, hileye ve yalana bulanarak sadece görünmek için güvenilir biri ”gibi” görünmenin ne iş ahlakıyla ne de karakter derinliği ile bir ilgisi vardır. Bu düpedüz sahtekarlıktır ancak iş piyasasında da iş adamlarının geniş dünyasında da böyle insanlar çoktur. Güvenilir olmaktan ziyade güvenilir görünmenin peşine düşen, salt imajlar evreninde insan algılarında kırılmalar ve illüzyonlar doğuran bu bakış açısı estetik olsa da etik değildir.

Biz bu yazımızda etik bir duruş olan güvenilir kimliğin estetik bir dışa vurum olarak sergilenmesini konu alacağız. Sergilenmek derken elbette ki göze parmak şeklinde değil. Böylesi de çok sahte ve yavan olurdu doğrusu. Etrafta ”amma da güvenilirim ha” diye dolaşan bir iş adamı gülünç ve çocukça olurdu. Kastettiğimiz bu da değil.

Olmak ile görünmenin tamamlayıcı ögesinde her iş adamı kendi kartvizitini ve görselliğini kendi oluşturmak zorundadır. Yine de size vereceğimiz sır ile birlikte şeytan ayrıntılar gizlidir diyecek ve en ufak davranışlarınıza bile özen göstererek nasıl güvenilir imajlar çizeceğinizi göreceksiniz. Güvenilir görünmek ise birçok işin nihayete ermesinde etkin rol oynayacaktır. İnsanlar güvenebilecekleri iş adamlarıyla yatırım yapmak, girişim maceralarına atılmak ister. Güven hala her yerde, her zaman, en çok aranan ve en az bulunan erdem olarak karşımızda.

g1

Güvenilir Bir İş Adamı Gibi Görünmenin 7 Sırrı 

  • Kendinizden emin olun ve kendinize güvenin. Başkalarına güven vermenin birincil ve en kestirme yolu kendine güvendir. Gerek sosyal yaşamda gerekse iş hayatında insanlar kendilerine güvenmeyen insanlara, güvenmeme yoluna giderler. Bakış açısı basit ve doğrudandır. ”Bu adam daha kendine güvenmiyor, bizim ona güvenmemizi nasıl bekler?” Şüphesiz doğru bir çıkarsamadır bu. Bu nedenle kendinizden emin olarak hareket ederseniz, çok geçmeden insanların dikkatini güven kapsamında çekmiş olursunuz ve güvenilir gibi görünmenin ilk ve büyük adımını atmış olursunuz. Ama bunu sakın kibirle karıştırmayın. Kibrin zeka ile değil ego ile alakası vardır ve egosu yüksek insanlara güvenilmez. Onlara daha çok uzaktan bakılır ve çoğu zaman da alay malzemesi olurlar. Bu da güven değil şüphe doğurur. Egolardan uzak durarak kendi zekanızı kendi karizmanızla harmanlayarak teşhir değil gösteri sunmalısınız. Kendinizden emin olmak, emin tavırlarla yürümek, konuşmak, bunlar çok ama çok önemli detaylardır ve iş dünyasında hiçbir detay atlanmaz. Kendinizi yüceltmeyin ve diğer insanları aşağılamayın. Sadece kendinizden emin bir üslup ile konuşup kendinizden emin tavırlarla hareket edin. Sonucun kılçıksız başarısını çok geçmeden göreceksiniz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Dükkan İsminin İş Fikri İçin Önemi

 

 

  • Güleç olun. Yapılan birçok psikolojik test gösterdi ki, güler yüzlü olmak ve görünmek, güvenilirliğin yapı taşlarından birisidir. Ancak bir şeyler karıştıran, kendi iç dünyasında karmaşalar yaşayan insanlar tekinsiz ve ikircikli davranırlar. Bu da piyasada örneklerinin çokça görüldüğü üzere suratı beş karış asık iş adamları doğurur. Bundan kaçının. Mümkün olduğunca enerjik olun ve enerjinizi de her daim yüzünüzde taşıyın. Güler yüzlü olmak, bür zayıflık, bir gayr-ı ciddilik değil; bilakis güven uyandırmanın en keyifli, en tatlı hallerinden biridir.

 

  • Göz teması kurun. Evet, bunu yapın. İnsanlarla konuşurken göz teması kurun. Göz temasından kaçınmak, korkaklığın, sanki bir şeyler saklıyormuş gibi davranmanın en büyük göstergesidir. Müdür de olsanız patron da olsanız göz temasını hayatınızın kuralı edinin. Bazı iş adamları kendilerine toz konduramaz. Ben müdürüm, neden göz teması kurayım diyerek yerlere, havalara bakar. Ancak bu dışarıdan son derece gülünç ve kafa karıştırıcı görünmektedir. Bu nedenle güvenin temel ilkelerinden biri olarak her koşulda ve her alanda göz teması kurmanın yollarını arayın ve bulun. Gerekirse karşı taraf göz temasından kaçınsın. Siz yumuşak ve anlayışlı bakışlarınızla göz teması kurdukça, karşı taraf da sizin saklayacak, gizleyecek bir şeyiniz olmadığını anlayacak ve size güven duymaya başlayacaktır.

 

g3

  • Dakik olun: Buluşma ve toplantı saatlerine tam vaktinde gidin. Hatta bir beş, on dakika önce yerinizi alın. Böylece insanların algısında şöyle cümleler dolaşacaktır: ”Bu adam vaktinde geliyor, demek ki işine de sözleşmelere de sadık.” Evet, tam olarak bu. Sonuçta işler bazen söz ile bazen sözleşme ile kurulur. Ancak bazı durumlarda sözleşmede imzalar olsa bile alınacak verilecek hesaplarında kaypaklıklar yaşanır. Ancak siz randevu saatlerine bile vaktinde giderek, kurallara ve konuşulanlara ne kadar sadık biri olduğunuzu göstererek güven yolunda çok büyük bir adımı daha tamamlamış olursunuz. İnsanların size güvenmesini istiyor ve güvenilir görünmek istiyorsanız dakik olmaktan asla vazgeçmeyin. Öbür türlü hem güvenilmez hem lakayt biri olarak anılırsınız. Bu da işlerin kötüye gitmesi demek olur.

 

 

  • Temiz giyinin ve bakımlı olun. İnsanlarla sık sık yemeğe çıkacak, onlarla toplantı yapacaksınız. Bir görgü kuralı olarak zaten temiz ve bakımlı olmalısınız. Ama bu aynı zamanda güvenin de bir nişanesidir. İnsanlar, paspal giyinen insanlara güvenmez. Bu, onların bir savunma sistemidir. Onların algılarında, kendilerine bakamayan bir insana güvenmek saçma ve bile bile lades demek olacaktır. Bu nedenle her zaman şık giyinmeyi, mis kokmayı şiar edinin.

g2

  • Yer yer şaka yapmayı ihmal etmeyin. Tabi bu şakalar haddini aşan, laubali şakalar olmasın. Ancak, mizah her zaman ortamı yumuşatır. Aynı zamanda mizah üretmek, yeri gelince şakalar yapmak işin kimyasındaki fazla ciddiyet miktarını ayıklar. Bir de ek olarak sizin ne kadar rahat bir iş adamı olduğunuz izlenimini uyandırır. Kurutucu ciddiyet sizi bir yere götürmez ama yeri gelince yapacağınız kaliteli bir espri birçok duvarı yıkar. Yıkılan duvarların ardında ise güven ve başarı sizi bekliyor olacaktır.

 

  • Bol bol okuyun. İşinizle ilgili okumalar yapın ve aynı zamanda dünya edebiyatından da örnekleri okumayı ihmal etmeyin. Bunun bana ne yararı olacak derseniz, emin olun çok yararı olacak. Özellikle güvenilmek konusunda. Kültürlü insanların sayısı giderek azalıyor. Ancak siz okudukça karakterinizdeki pürüzler törpülenecek; üstünüze bir ağır başlılık çökecek. Aynı zamanda yerinde ve zamanında yapacağınız kitap alıntıları da sizi toplantılarda değerli ve görünür kılacak. Güvenilir görünmenin yolu önce görünülür olmaktan geçiyordur belki de. Görünmeden, ne kadar güvenilir göründüğünü insanlara yansıtamazsınız. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Yorum yapın