Güvenlik Personeli Olmak Nasıl Bir İş?

Hızla artan nüfus, nüfusla beraber katlanarak artan suç oranları… Bunun beraberinde son yıllarda ortaya çıkan terör olayları… Tüm bunlar devletlerin ve özel kurumların güvenlik alanlarına yatırım yapmalarına ve istihdam yaratmalarına neden olmuştur.

”Güvenlik önce gelir” Amerikan menşeili ama evrensel bir tabirdir. Tüm kurum ve *uruluşlar, güvenlik personeli alımlarıyla bu tabiri gerçek hayata uyarlamıştır.

Peki yazımızı okumak isteyen ve güvenlik görevlisi olmak isteyen arkadaşların bilmesi gereken teknik ayrıntılarla başlayalım. Öncelikle güvenlik personeli olmak için yasal şartları bilmemiz gerekir. Yasal şartlar ve açıklamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşadığımız için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamız gerekiyor.
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun’da yükümlülük olarak belirtilen sağlık şartlarını taşımamız gerekiyor. Yazımızda bu kanunun tüm ayrıntılarını belirtmemiz mümkün olmadığı için kısaca ”sağlıklı” biri olmanız gerekmektedir.
  • Devletin ve birtakım ölçütlerin gereğince atletik yapıda olmamız gerekiyor. Erkeklerde minimum boy 1.70 olmalı. Kadınlarda ise bu sınır 1.65’e düşüyor. Yine atletik olmak adına erkeklerde kilo minimum 60, maksimum 90 olmalıdır. Kadınlarda ise kilo minimum 50-60 kilo olmalıdır. Bu tür ölçütlerin zorunluluk haline getirilmesinin birincil dereceden nedeni, güvenlik işinin bedene dayalı bir iş olmasıdır. Söz konusu meslek, birçok tehlikeye, koşuşturmacaya, kısacası suçla mücadeleye açık olduğu için atletik olmamız şart konulmuştur.
  • Güvenlik personeli olmamız için kilo ve boy sınırları olduğu gibi yaş sınırı da mevcuttur. Birçok meslek grubunda olduğu gibi güvenlik personelliğinde asgari sınır 18’dir. 18 yaşının altındaki bireyler, bu mesleğe başlayamazlar. Güvenlik personelinin yaşı 30’u geçmemelidir.
  • Bu mesleği yerine getirecek erkek adaylarda aranan bir diğer özellik askerlik görevini yerine getirmiş olmalarıdır. Askerlikte alınan genel teorik ve bedensel bilgiler ile, askerlik vazifesini yerine getirmiş adayların güvenlik personeli olma yolunda bir adım önde olduğu kabul edilmektedir.
  • Güvenlik personeli, en az lise mezunu olmalıdır. Üniversite mezunu adaylar, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da lise ve dengi mezunu adayların bir adım önünde demektir.
  • Özel Güvenlik Temel Eğitim’i adından da anlaşılacağı üzere güvenlik personeli olmak isteyenlerin almak zorunda olduğu bir eğitimdir. Bu eğitim başarıyla tamamlandığında bir sertifika alınır ve işe başlama yolunda önemli bir adım atılmış olur.
  • Sabıka kaydınızın da olmaması gerekmektedir. Bunları böyle belirtmekte fayda var lakin zaten toplumuzda sapıkalı birine kim iş vermektedir?
  • Ve son olarak kamu haklarından yasaklı olmamak gerekmektedir.

Tüm bu teknik bilgilerden sonra, güvenlik personeli olmak adına gerekli psikolojik etmenleri de sıralamak lazım. Öncelikle;

  • Birçok güvenlik ihlali nedeniyle birçok yurttaşımız yaralandı ve öldü. Hafızalarımızı biraz tazelersek, güvenliğimizi sağlaması gereken kolluk güçleri ve güvenlik personelinin doğru yerde doğru zamanda olamamak; zamanında müdahale edememek gibi nedenlerle birçok maddi ve manevi zarara doğrudan ya da dolaylı yol açtığını biliyoruz. Bu nedenle özellikle belirtmeliyiz ki güvenlik personelliği, en az polislik kadar disiplin ve sorumluluk gerektiren bir meslektir.
  • Etrafımızda birçoğumuzun gördüğü bir manzara vardır. Özellikle bankalarda. Bankalardaki güvenlik görevlilerin çoğu, güvenlik alanında değil de başka bir alanda çalışmakta gibidirler.
    Tamamen iyi niyetle edilen yardımlar, bankalarda güvenlik görevlilerini ”yardımcı bankacı” işini yaparken görmemize neden olur. Bu her ne kadar iyi niyetli bir çaba olsa da bu tür personellerin oradaki insanların güvenliğinden sorumlu olduklarını unutmamaları gerekir.
  • Atletik olmak kadar, çevik ve hızlı olmak da önemlidir. Olay anında müdehale edilmesi gereken birçok olayla karşılaşabilir. bu tür olaylarda hızlı olmak, güvenlik personelinin bir adım önde olması demek olacaktır.
  • Bazı güvenlik görevlilerini, sorumlu olduğu alan hariç, her yere bakarken görürüz. İşini iyi yapan bir güvenlik personeli, gözlem gücü kuvvetli olan bir personeldir.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Mobilya Montaj İşi Yaparak Para Kazanmak

Güvenlik, ülkemizde ne derece ciddiye alınıyor ki personelleri ciddiye alınsın diyenleri duyar gibiyim. Hal böyle olunca asla görev yerini terk etmemesi gereken mesleklerin başında olması gereken güvenlik görevlilerini, para bozdurmaya, tost yaptırmaya, evrak işlerini halletmeye gönderildiklerini görürüz. Özellikle üniversitelerdeki güvenlik personelleri, adeta öğrenci işlerinin bir uzantısı gibidir. Şahsım adına okuduğum üniversitede, güvenlik personelinin öğrenci işlerinin birçok işini bizzat yaptığına tanıklık ettim. Ancak, kampüsün bahçesinde çıkan bir kavgada, o personel ortalıklarda yoktu. İşler böyle olunca, güvenlik sürekli delinen ve istismar edilen bir alan oluyor ülkemizde.

Eğer bir gün bir kurumda güvenlik personeli olarak işe başlarsanız kendinize sürekli şunu tekrar edin: ”Ben bu kurumun güvenlik görevlisiyim. Bu nedenle birilerine çay getirmem doğru. Birilerinin fotokopisini çekmem doğru değil. Birilerinin evraklarını müdüre taşımam doğru değil.”

Peki güvenlik görevlisinin vazifeleri nelerdir? Onu bir bekçiden daha çok yetkili kılan ve bir polisten daha az yetkiyle kuşatan nelerdir?

  • İşlenen suçun çevresinde ilk müdahaleyi güvenlik personeli yapabilir. Yapmalıdır da. Suçluyu mümkünse etkisiz hale getirmeli, mümkün değilse bir süre oyalamalı ve oyalama zamanında genel kolluk kuvvetlerini çağırır. Bu noktada ne kadar hızlı olursa o derece faydalı olur.
  • Olay yerinde tanıklar varsa, tanıkların olay yerinden ayrılmamasını sağlar ve onlarla irtibatta olur.
  • Olay yerinde suçun işlendiğine dair kanıt oluşturabilecek belgeleri ve araçları muhafaza eder. Kimsenin olay yerine girmemesini sağlamaya çalışır. Tanıkları ve belgeleri gözetiminde tutar.
  • Güvenlik görevlileri, kendilerine ayrılan alan dışında başka bir alana ”güvenlik görevlisi” sıfatıyla müdahale edemez. Bir birer ve yurttaş olarak müdahale edebileceği – örneğin bir şiddet suçu – yerlerde ise mesleğinden bağımsız olarak insani açıdan yardım edebilir.
  • Kendilerine verilen silahı, ancak görev alanlarında taşıyabilirler. Silahı, görev alanlarının dışında bir yere taşıması ya da nakletmesi kesinlikle yasaktır.
  • Güvenlik görevlilerinin mesleğini ve görev alanını beyan eden kimlik kartlarını taşımaları gerekmektedir. Ayrıca herkesin görebileceği bir şekilde taşımaları elzemdir. Bu sayede olası bir suç unsurunda yardım istemesi gereken ilk kişiyi bilirler.

Güvenlik personellerinin çeşitli yetkileri mevcuttur. Ancak bu yetkiler, zaman ve duruma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kısaca sıralamamız gerekirse:

  • El koyma yetkisi: Ancak ve ancak genel kolluk kuvvetlerinin bilgisinde ya da gözetiminde gerçekleştirilebilecek bir yetkidir. Bunun dışında yapılan keyfi el koymalar, güvenlik personelinin kaçınması gereken bir durumdur.
  • Emanete alma yetkisi: Belli durumlarda, belli araçları ve belgeleri güvenlik personelleri emanete alabilir. Emanete alınan materyaller, gidişata göre sahibine ya da kolluk kuvvetlerine teslim edilir.

güven 1 güvenlik 2 güven 3

Tüm bunların dışında güvenlik görevlilerin dikkat etmesi gereken bir nüans daha vardır. Güvenlik personelleri, az önce de belirttiğimiz üzere, nasıl ki taşımacı, çaycı ya da kantinci değilse polis de değillerdir. Ancak, birçok haberden ve çevresel gözlemden gördüğümüz üzere bazı güvenlik personelleri kendilerini polis sanarak ve ancak polislerin kullanabileceği yetkileri kendilerinde hak görerek yanlış yapmakta, nitekim meslekten atılmaktadırlar.

Bu bağlamda, bilinmesi gerekir ki adli arama yetkisi sadece polislere aittir. Onun dışında kolluk kuvvetleri gelene kadar, soruşturmayı güvenlik personeli yürütebilir. Ama altını özenle çizmemiz gerekir, soruşturma yetkisi personele sorgu yetkisi ise polise aittir.

Güvenlik personeli olmak isteyen herkesin yolu açık olsun. Umarım meslek yaşamları boyunca asla silahlarını kullanmak zorunda kalmazlar. 

Yorum yapın