Hakem olmak istiyorum, neler yapmalıyım?

Futbol, çok önceleri sadece bir spor dalıydı. Ama artık günümüzde bir yaşam biçimi. Gün be gün artan izleyici kitlesiyle günümüzü renklendiren, haftamıza heyecan katan bir aktivite.

Özellikle ülkemizde büyük bir izleyici kitlesi bulunan futbol, çoğu zaman merakla beklenen maçlarla, insanları bazen birlik halinde tutan, bazense birbirine küstüren güçlü bir görsel şölen. Pek çoğumuzun tuttuğu bir takım var. Kolumuzu kessek kanımız tuttuğumuz takımın renkleriyle mi akar bilinmez ama futboldan uzun bir süre daha vazgeçmeyeceğimiz kesin.

Şimdi bu yazıyı okuyanların arasında illa ki futbol severler var. Okuyan gözlerin arkasında içten içe tuttuğu takımı düşünenler, izlediği en güzel golleri hatırlayanlar, en sevdikleri futbolcuları gözünün önüne getirenler de.

Peki hiç düşündünüz mü? Neden herkesin tuttuğu bir takım var da; herkesin yıldız oyuncuları, unutamadığı goller varda, kimsenin ”bu benim adamım” ya diyebileceği bir hakem yok? Aranızdan biri ”ben bu hakemi çok seviyorum yaaa” cümlesini duydu mu bir arkadaşınızdan? Muhtemelen, hayır.

Bunun iki nedeni var. Birinci hakemlik, yapısı gereği objektif bir konumdadır. Hakem, iki rakip takımın arasında yansız olmak zorunda olan kişidir. En azından teoride öyle.

İkincisi ise, hakemlerin futboldaki ”kötü çocuklar” olması. Takımınız yenilirse suç hakemindir. Tuttuğunuz takımın forveti boş kaleye gol atamıyorsa, suç hakemindir. Zemin kötüyse, suç yine hakemindir.

Hep küçüklüklerinde futbolcu olmak isteyenleri duyduk. Peki ya; futbol hakemi olmak istiyorum, ne gerekiyor diye soranlar. Futbol hakemi olma şartları neler, futbol hakemliği nasıl bir meslektir, hakemlik zor mu, futbol hakemi olmak için kaç yıl eğitim gerek gibi kafasında deli sorular olanlar?

İşte bu yazı, en çok sizin için!

Öyleyse başlama düdüğünü çalalım ve ilk sorudan başlayalım.

Futbol Hakemi Olma Şartları Neler? 

– Öncelikle futbolu çok ama çok sevmeniz lazım. Futbolu bir bilim dalı gibi incelemeniz ve ”futbol asla sadece futbol değildir” mottosuyla hareket etmeniz de

– Liseden mezun olmanız, ikinci aşamayı tamamladığınız anlamına geliyor.

– 18 yaşından küçükseniz sizi hakem yapmıyorlar. 26 yaşından büyükseniz de. Bilesiniz.

– Hastanenin birine gidip (en tam teşekküllüsüne) başta gözünüz olmak üzere birçok kontrolden geçmeniz gerekecek. ”Hakemlik yapabilir” onaylı Sağlık raporunuzla hastaneden çıktığınızda bir aşamayı daha tamamlamış olacaksınız. Ancak siz yine de ”hakeme gözlük, eline sözlük” gibi söylemlere hazırlayın kendinizi.

– Futbolcular kadar atletik olmasanız da olur. Ama yine de belli bir standardı tutturmanız gerekiyor. Erkekseniz 1.75’ten uzun olmalısınız. Kadınsanız bu standart 1.65’te başlıyor.

– Ve son olarak Savcılık’tan Adli Sicil Belgesi almanız, pek temiz bir vatandaş olmanızı kanıtlamanız gerekiyor.

Öyle hakem olmak hemen kolay değil. Bu belgeler, sadece Hakemlik Kursu’na yazılmanızı sağlıyor.

Öyleyse ikinci soruya geçebiliriz.

Futbol hakemi olmak istiyorum, ne gerekiyor? 

Hemen söyleyelim. En yakın Hakemlik kursuna yazılmanız gerekiyor. Orada birtakım teorik ve pratik derslerden geçeceksiniz. Haftanın en az 3 günü gitmeniz gereken bu kurslar, bazen teorik bazense pratik dersler halinde veriliyor.

Teorik derslerde futbolun tüm rasyonel kuralları, veriler halinde size veriliyor. Bunun dışında futbolcularla aranızdaki iletişimi sağlamlaştırmak için psikoloji dersleri de verilmekte.

Pratik derslerde ise bol bol koşuyorsunuz. 12 dakikada 2400 kilometre koşabiliyorsanız hakem olmaya bir adım daha yakınsınız demektir.

Tüm derslerin sonunda önce mülakata sokuluyorsunuz. Sakin olun. Mülakatın tüm sorularından 100 üzerinden 60 almanız geçmeniz için yeterli.

Ve son olarak yazılı. Kopya çekmezseniz, buna yeltenmezseniz ve mülakatta olduğu gibi 60 ve üzeri not alırsanız, son etabı bitirmiş oluyorsunuz. Hakemliğinizin başlama düdüğü çalmış oluyor. Hayırlı olsun.

gör 1 Futbol hakemi olmak için kaç yıl eğitim gerek? 

Kurs, başarınıza ve notlarınıza göre 4 – 6 ay sürmektedir. Kursu tamamladıktan sonra profesyonel hakem olmanız iki yıl HIF hakemi olmak durumundasınız. HIF’in açılımı Herkes İçin Futbol Hakemliğidir. Buna bir tür aday hakemliği de denenebilir.

Kısacası 2 ila 3 yıl gibi değişen bir süreden sonra profosyonel hakem olabilmektesiniz. Süresi uzunmuş diye üzülmeyin. Bir an önce doktor olmak isteyen tıp öğrencilerine nispeten epey şanslısınız.

Futbol hakemliği nasıl bir meslektir? Hakemlik zor mu?

Dolandırmadan söyleyelim. Zor, çok zor bir meslek hakemlik. Özellikle Türkiye gibi futbolla yatıp kalkan ve ateşli taraftar gruplarının olduğu liglerde hakem olmak epey zor.

En başta fiziksel olarak sürekli form tutmak zorundasınız. Programlı bir şekilde spor yapmalı, 90 dakikalara her daim hazır olmalısınız.

Bununla birlikte futbolu sürekli takip etmeli, güncel haberleri takip etmeli, futbola ve daha geniş anlamda spora dair tüm yeniliklerden haberdar olmalısınız.

Ve belki de hakemliğin en zor tarafı olan psikolojik saldırılara karşı gardınızı her zaman almış olmalısınız. Türkiye futbolunda ”taraf tutmakla, beceriksiz olmakla, eyyamcı olmakla,” suçlanmayan hakem pek nadirdir. Çünkü hakemlerin de insan olduğu çok sık unutulur bu coğrafyada. Saha içindeki küfür ve hakaretlere kulaklarınızı tıkamalısınız. Saha dışında, medyada, taraftar forumlarında, sözlüklerde yüzlerce hakareti, iftirayı da, ithamı da görmezden gelecek güçte ve psikolojide olmalısınız.

Hakem olmak zordur ama belki de futbolun en karizmatik işidir. 22 yıldız sahanın içinde topun ve golün peşindeyken düdüğü çaldığınızda, hepsinin durduğunu ve birçoğunun size baktığını göreceksiniz.

Yorum yapın