Hakemlerin iş olanakları

Günümüzde hakemlik ilgi gören bir meslek haline gelmiştir. Spor dallarının tamamında hakemler görev almaktadır. Bu spor dallarını da hakemler yönetmektedir.Hakemler resmi ya da özel karşılaşmalarda görev alabilirler. Bunlardan bazıları; futbol,basketbol,voleybol…Aynı zamanda bazı özel ve resmi turnuvalarda da görev alırlar. Kolay gibi görünen bir o kadar da zor bir meslektir. Ancak iş olanakları bakımından bugün birçok meslekten daha geniş bir iş kitlesine sahiptir. Günümüzdespora ilgi arttığından dolayı hakemlik mesleğinin iş bulma imkânı artmaktadır.

Hakem Olmak Zor mu?

Hakem olmak kimine göre zor kimine göre kolay bir meslektir. Hakemliğe ilgisi olmayan, sporu sevmeyen birsinin bu mesleği yapması olanaksız bile denebilir. Aynı zamanda hakem olmak için bazı şartlar gerektiği için her isteyenin hakem olma gibi bir olanağı yoktur. Hakemlik için başvuru yapmak isteyenler, sitelerden ‘Herkes İçin Futbol’ hakemliği başvurusu yapılır. Başvuru yapmak için en az 18 yaşında olmak gerekir. Yaşadığınız şehirde hakemlik kursu varsa eğer kursa başvurmanız doğrultusunda TFF size kullanıcı adı ve şifre verir. Bu şifreyle online eğitime ve online eğitimden sonra online sınava tabi tutar. Bu sınavdan 100 üzerinden 60 alırsanız sınıf eğitimine çağırılırsınız. Buradaki eğitimden sonra bir sınava daha tabi tutulursunuz ve 60 üzeri not alırsanız gerek mail gerekte eve gelen bildiri yoluyla bilgilendirilerek saha eğitimine çağırılırsınız. Burada bir eğitim görürsünüz veeğitimde de başarılı olursanız artık TKF’ye bağlı Herkes İçin Futbol hakemi olursunuz. Bu sebepten dolayı hakemliğe yeteneği olan, spor yapmayı seven, hakemliğe ilgisi olan ve son olarak bunun eğitimini alan kişiler ancak hakem olabilir. Aynı zamanda ülkemizde hakemlik yaparak dünyaya ismini duyurmuş yüzlerce çalışkan ve bir o kadarda disiplinli yurttaşımız vardır. Yani demem odur ki, hakemlik çok zor bir meslek olsada birçok insanın severek yaptığı bir meslektir.

Hakem Olmak İçin Gerekenler

Hakem olmak için en az lise mezunu veya ona denk okul mezunu olmak gerekmektedir. En az 18 en fazla 26 yaşında olmak gerekir (En az 1 sene Türkiye Profesyonel liginde oynamış olanlarla, 2 sezon Amatör Liglerde oynamış olanlar 28 yaşına kadar hakem olabilirler). Tam teşekküllü hastaneden ‘hakemlik yapabilir’ onaylı sağlık raporu almak gerekmektedir. Cumhuriyet Savcısından Adli Sicil Belgesi almak ve atletik yapıya sahip olmak gerekmektedir. Atletik bir yapıya sahip olmak için de sürekli spor yapılması gerekmektedir.

Hakemler Ne Kadar Maaş Alırlar?

Hakemlerin ücretlendirilmesi yönettiği müsabakanın önemine göre değişir. Amatör düzeyde yapılan müsabakaların ücretleri profesyonel düzeyde yapılan müsabakaların ücretlerine göre hayli az olduğunun belirtilmesi gerekir. Mesela amatör bir futbol müsabakasında hakemlik yaparsanız;orta hakem 50 Türk Lirası yan hakemler ise 30 Türk Lirası civarında ücret alırlar. Orta hakemlerin 3. lig maçlarında aldıkları bu fiyat 427,2. Lig’de 986 ve 1. Lig maçlarında ise 1151 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Buradan da açıkça gözükmektedir ki maçın profesyonelliği arttıkça müsabakada görev alan hakemlerin kazançları da bir o kadar artmaktadır.

Hakem Olmak İçin Kaç Yaşında Başlamamız Gerekmektedir?

Hakemlik eğitimlerinin alınabilmesi için 18 yaşından büyük reşit bir birey olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra 26 yaşından da küçük olmak gerekmektedir. Türkiye’de profesyonel olarak en bir dalda spor yapmış olan insanlara 2 yıl daha hak verilip onların 18 yaş ile 28 yaş aralığında hakemliğe başvuru yapıp başvurusu onaylanırsa başlama hakkı kazanacağınıda söylememiz gerekmektedir. Her insanın yapamayacağı bir meslek olan hakemliğe hayatımızın tam şekillenmeye başladığı 18 ile 28 yaş aralığında karar verilmeside gerçekten takdir-e şayan bir şeydir. Çünkü dünyada 3 buçuk milyar meslek sahibi insanın sadece 100 bininin mesleğinden memnun olduğuda bir gerçektir.

Yorum yapın