HALI YIKAMACI DÜKKANI AÇMAK-Karlı mı?

Öncelikle halı yıkamacı dükkanının tam olarak ne yaptığından sizlere çok kısa bahsetmek isteriz. Halı yıkama dükkanları, adı üstünde ev ve işyerlerinde kullanılan halıların yıkanma ve temizliğini yapan işletmelerdir. Önceki dönemlerde bu işleri ev hanımları mahalle aralarında yaz aylarında kendi imkanları ile yapmaktaydı. Ancak şehirleşme hızının maksimum seviyeye ulaşması ve kadınların iş hayatında daha fazla rol oynamasıyla ev işlerini yapmak için ve bir sektör haline de gelen halı yıkama dükkanları dikkatimizi çekmektedir.

Halı yıkama dükkanı az önce yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı talep görmeye hızla devam etmektedir. Bu sebepten de elde edilen kar oranı her geçen dönem daha da fazla artarak devam etmektedir. Halı yıkama dükkanı açmak hem nispeten daha az maliyetli ve daha kolay olduğu söylemek hiç te yanlış olmaz.

Halı yıkama dükkanın açmanın karlı olduğunun bir göstergesi de son dönemlerde dikkat ettiyseniz sayılarının arttığını görebilirsiniz. Bu da kar oranın iyi durumda olduğunun göstergesi sayılabilecek niteliktedir. Açtığınız halı yıkama işletmenizin cirosunu artırmak için yapacağınız en önemli faaliyetler pazarlama ve piyasadaki diğer firmalar ile rekabet etmektir. Bu iki temel işlevi yerine getirdiğiniz zaman tüketici tarafından hem duyulur hem de sizin firmanızı rekabetçi politikanız sayesinde tercih sebebi olmanızı sağlayacaktır.

HALI YIKAMACI DÜKKANI AÇMANIN MALİYETİ VE KARLILIK ORANI NEDİR ?

Halı yıkama dükkanı açmak için, biz parlak fikirler editörlerinin yaptığı araştırmalara göre dükkan yeri çok ta önemli değildir. Zaten işletmenin işleyiş biçimi halıları evden alıp temizlendikten sonra tekrar eve bırakmak şeklinde gerçekleştiği için dükkan lokasyonu bu sebepten dolayı önemli değildir. Bu demek oluyor ki; yüksek kira bedelli dükkanlar açmanıza gerek yok, daha gözden uzak yerde ve arka cephelerde bulunan dükkanları tercih etmenizde hiçbir problem bulunmayacaktır.

Halı yıkama dükkanının asıl unsuru olan halı yıkama makinesinin bedeli ise yaptığımız Pazar araştırmalarına göre kalitesine, ebatına göre değişiklik göstermektedir. Elde ettiğimiz verilere göre tam teşekküllü halı yıkama makinesi 60.000 TL ile 180.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu fiyata alacağınız makineler tam bir halı yıkama fabrikası gibi işlemenizi sağlayacaktır.

Fırça ile yıkama yapmanız durumunda ise bu maliyet çok çok daha düşecektir fakat bahsettiğimiz gibi tam teşekküllü makine almanız sizi müşterilerine mahcup etmeyecektir. Fırça ile yıkamada halının yıpranma ihtimali daha yüksek olacağından makine almak daha uygunu gibi gözükmektedir. Buradaki tercih siz değerli girişimciye kalmaktadır elbette..

Bir diğer maliyet konusu ise halıyı evden alıp tekrar eve bırakmak için bir panelvan araca ihtiyaç duyulacaktır. Halı yıkama dükkanları bu şekilde işlemektedir. Ortalama bir panelvan aracın bedeli ise ikinci el alınması durumunda 50.000 TL’ye işinizi görecek şeklide alınabilir.

Araç masraflarıda sizin maliyet kalemlerinizde pay sahibi olacaktır. Aracın benzin masrafları ve bakımı elbette de gider olarak eklenmelidir.

Size dükkanda yardımcı eleman olarak vasıflı/vasıfsız elemana ihtiyacınız olması muhtemeldir. Bunun için de asgari ücretten ödeme yapıldığı düşünüldüğünde eleman masrafı olarak 2020 TL’yi gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Alacağınız makine için temizlik deterjanlarının maliyetleri de kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Bu tamamen siz işletme sahibinin inisiyatifinde kalmıştır.

Bir diğer gider kalemi ise harcayacağınız suyun parasıdır. Bu da bulunduğunuz şehire göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten sizlere net bir rakam vermekten imtina ediyoruz. Sonuç olarak halı yıkamacı açmak karlı mı derseniz evet diyebiliriz.

carpet photo

HALI YIKAMACI DÜKKANI AÇANLAR NE KADAR KAZANIYOR ?

Ükemizde 2019 yılı için halı yıkama ücretleri ortalama metrekare başına 5 TL’dir. Bu fiyat elbette şehirden şehire, ilçeden ilçeye elbette değişiklik göstermektedir. Ortalama bir evde toplam 20-25 metrekare halı bulunduğunu varsayarsak müşteri başına alacağınız ödeme 100 TL ile 125 TL arasında değişiklik göstermektedir. Günde 4 ile 5 arasında sipariş sayısı tutturmanız durumunda günlük işyerinizin cirosu 500 TL’yi bulacaktır. Bu rakamda aylık hesaba vurulduğunda 15.000 TL gibi gayet yüksek bir rakama ulaşmaktadır. Bu hesap Türkiye ortalamasıdır.

Ortaya çıkan aylık bu ciro rakamının ne kadarı kar olarak kalıyor ufakta bunun hesabını yapmaya çalışalım…

Metrekare maliyeti yıkanma maliyeti ortalama 2,5 TL olduğu hesaplanabilir. Bu hesaba yaptığınız tüm masrafları eklediğinizde en ortalama rakam olarak ulaşılmaktadır. Bu hesaba göre ayda yaptığınız 15.000 TL cironun yarısı yani 7.500 TL’si net kar olarak işletme sahibinin eline kalacaktır. En masraflı hesapta dahi 5.000 TL kar bile günümüz Türkiye’sinde gayet güzel rakamdır.

Cironun ne kadarının kar olarak kalması ise yapacağınız sürüme de bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Sürüm ne kadar yüksek olursa kazanç da otomatik olarak o kadar artacaktır. Sürümü yüksek tutmakta hep bahsettiğimiz gibi pazarlama faaliyetlerinin iyi yapılmasıyla ilgili bir durumdur.

Rakip firmalar ile de rekabet ederek karınızı düşürebilir ancak sürümünüzü artırıp yine çok kişiye ulaşıp bu sayede karınızı yükseğe çıkartma fırsatına sahip olmamanız mümkün değildir.

Ne kadar kazanacağınızı belirlemeniz hizmet sektöründe aslında işletme sahibinin elinde olan bir durumdur. Hizmet sektörünün özelliği ne kadar işinizi iyi yapıyorsanız kazanacağınız parada o kadar artıyor. Tüketiciler hizmet iyiyse sizi mutlaka tercih edecektir. Bu sayede de kalıcı müşteriler kazanmış olacaksınız. Meşhur bir söz vardır: Kaybedilmiş her müşteri, kaybedilmiş bir servettir. Bu söz tüm işletme sahiplerinin parolası olmalıdır ki müşteriyi kazanmak için herkes işini en iyi şekilde yapmaya çalışsın.

HALI YIKAMACI DÜKKANI AÇMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • İşletmecinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  • İkametgah Belgesi
  • Adli Sicil Belgesi
  • Vergi Levhası
  • İşletmenin Açılacağı İlin Esnaf Odası Faaliyet Belgesi
  • İtfaiye Uygunluk Belgesi
  • İşyeri 60 metrekareden büyükse Güvenlik Kameraları
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
carpet photo
Resmi Çeken:Kiavash

Siz değerli Parlakfikirler okuyucuları için hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Umarız ki uzun ve yoğun yaptığımız araştırmalarımız sonucu ortaya çıkan bu yazı sizlere yardımcı olmuştur.

PİYASADAKİ ARZ TALEP DENGESİ ANALİZİ

Halı yıkamacı dükkanları şu anda arz talep dengesi açısından yeni girişimciyi zora sokacak vaziyette değil. Yani gönül rahatlığı ile sektöre girebilirsiniz.

Halı Yıkamacılara Özel Reklam Stratejileri 

Her meslekte olduğu gibi halı yıkama dükkanı işletmeciliğinin de bir reklam stratejisine ve pazarlama kritiğine ihtiyacı bulunuyor. Günümüzde reklama mümkün olduğunca az para vererek tanıtımı mümkün mertebe geniş tutmak her küçük işletmenin birinci önceliğidir. Özellikle düşük sermayeli ve yeni açılmış dükkanların reklama ihtiyaç duyması, tartışılmaz bir gerekçedir. 

İlk reklam yapma seçeneği evlere broşür bırakmaktır. Bu broşürlerde büyük oranda inandırıcı ve ikna edici olmakta fayda var. ‘Before’ – ‘After” seçeneğiyle bu hizmetin öncesi ve sonrasının görselleri paylaşılabilir. Örneğin ilk karede son derece kirli, bakımsız bir halının görseli sunulmalı, ikincisinde ise söz konusu halının çeşitli işlemlerden geçtikten sonraki temiz, pırıl pırıl hali gösterilmelidir. İnsanların algılarına doğrudan nüfuz etmek için bu tür öncesi – sonrası görseller kullanmak potansiyel müşterilere pragmatik bir seçenek sunacaktır. Broşürlerde mutlaka fiyatlardan, indirim ve kampanyalardan da bahsedilmelidir. 

Reklam yapmanın bir diğer seçeneği ise online alanları, özellikle Google’ı kullanmaktır. Sektörü ve o sektördeki konumu ne olursa olsun reklamları Google’a taşımak günümüzün yükselen değerleri arasındadır. Çok az bir ücret ödenerek halı yıkama dükkanının reklamları Google üzerinden yapılabilir. 

Halıcılık İşinin Geleceği Var Mı?  

Sıklıkla merak edilen konulardan biri ise halıcılık işinin geleceği olup olmadığı yönündedir. Özellikle Avrupa’da halı kullanma alışkanlığı terk ediliyor. Daha çok kilim tarzı butik aksesuarlar tercih ediliyor. Türkiye’de de henüz az olsa da halı kullananların sayısında bariz bir düşme mevcut. Ancak yine de bu halıcılık işinde gelecek yok demek anlamına gelmiyor. Hala yerleri temiz ve sıcak tutmak en çok kullanılan aksesuar, halı. 

Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki en az bir 20 – 30 yıl daha halı yıkama dükkanları bulunan vızır vızır iş yapacaklar. Ancak sektörün gerektirdikleri tatbik edilmeli ve müşteri memnuniyeti ön planda tutulmalıdır. 

Gençler Yerlerde Halı Yerine Ne Görmek İstiyor? 

Değişen ve üst seviyeye çıkan dekorasyon fikirleri ile birlikte klasik halıların yerini de alternatif modeller aldı. Öncelikli olarak normal halı devri tamamen geçmek üzere diyebiliriz. Hem pahalı olması, hem de bakımının ve temizliğinin zor olması klasik halıların modasının geçmek üzere olduğunu ispatlar nitelikte. Aynı zamanda evlerde bakılan kedi ve köpek gibi hayvanların tüyleri ile tozlar da bu halıların üst tabakalarında birikerek sağlıksız bir ortam oluşturmaktadır. 

Gençler kendi stillerini yansıtmak istedikleri evlerde halı yerine kilimi tercih ediyor. Çok daha sağlıklı ve ergonomik olması bu tercihlerinin birinci sebebini oluşturuyor. Kilimler halılara oranla çok daha küçük ve ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle hemen hemen her dekorasyon fikrinde rahatlıkla kullanılabilir. Son iki – üç yıl içerisinde Amerika ve Avrupa ülkelerinden sonra popüler olmuş halı desenli fayanslar da sıklıkla tercih ediliyor. Günlük temizliği sadece birkaç dakika süren fayanslar evlerin çok daha dekoratif görünmesini sağlıyor.

Diğer seçenekler arasında ise üç boyutlu halılar yer alıyor. Evlerin dış görünüşünü tepeden tırnağa değiştiren üç boyutlu halılar anti-alerjik bir yapıya sahiptir. Toza karşı alerjisi ya da astım hastası olan kişilerin yaşam standardını doğrudan ve olumlu olarak etkileyen bu üst sınıf halılar biraz pahalı olsa da sunduğu kullanım avantajları ile klasik halıların yerini almaktadır. 

 

 

 

Yorum yapın