Hamallık Yaparak Para Kazanmak

Herkese merhaba. Bu yazımızda özellikle çarşı pazarlarda, otogarlarda ve iş hanlarında yanlarından geçip gittiğimiz ve aslında üstünde çok fazla düşünmediğimiz meslek erbaplarını, hamalları konuşacağız. Hamallık mesleğinin tarihsel kökenini inceleyip nasıl kısmen de olsa modernleştiğini gözler önüne sereceğiz. Hamallık kazançlı bir iş midir sorusuna yanıt aradıktan sonra ek olarak mesleğin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini konuşacağız.

Öyleyse başlayalım.

Öncelikli olarak hamal kimdir, kime denir? 

  • Hamal, para karşılığı taşınması güç ve ağır şeyleri bir yerden bir yere taşıyan meslek gruplarına verilen genel isimdir. Hamallar, sadece taşımacılık işi ile geçinirler.

Hamallar, hangi yöntemlerle yük taşırlar? 

  • El ile: Boyutu küçük, ağırlığı hafif olan mal ve malzemeleri el ile taşırlar. Zaten zaman içerisinde iyice güçlenen kolları ve kas kütleleri ile, bize çok ağır gelen birçok yükü bile hamallar el yordamıyla taşıyabilirler.

 

  • Sırt ile: Nispeten daha ağır olan mal ve malzemeleri sırtlarına atarak taşırlar Öne doğru hafif eğilerek, tüm ağırlığı sırtlarına verirler ve kambur bir biçimde gözlerini yoldan ve güzergahtan ayırmadan varılacak hedefe doğru ilerler.

 

  • Küfe ile: Nispeten hafif ama birçok küçük mal ya da malzemeden oluşan ürünleri o küfenin içine koyarak taşıma yoludur. On – on beş parça irili ufaklı malzeme küfeye konulur; küfe de sırta atılır. El ve sırt ile taşımaktan daha kolay ve daha pratiktir.

 

  • Sırık ve İple: Etrafta çok görmesek de sırık ve iple taşıma yöntemi de mevcuttur. Daha çok düşürülmemesi ve tepede tutulması gereken hem değerli hem ağır mal ve malzemeler için kullanılır.

 

  • Çekçek ve el arabası: Otogar, hava alanı gibi mekanlarda hamalların tercih ettiği taşıma yöntemidir. Genelde hem cismen hem de ağırlık olarak büyük ve fazla gelen mal ve malzemelerin taşınmasında kullanılır. Çekçek arabaları, hamalların işini nispeten de olsa kolaylaştıran gereçlerdir ve günümüzde çokça tercih edilmektedir.

Hamal Olmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmelidir? 

  • İlk soru elbette hamallık işine nasıl giriliyor olmalıdır. Bu kadar zor ve uğraş verici bir işe girmenin bile çeşitli aşamaları ve kademeleri bulunuyor. Öncelikli olarak hangi bölgede hamal olarak çalışacaksınız? Buna karar verdiniz mi? Daha sonra oranın sorumlu ve yetkilileriyle görüşmelisiniz. Hamallık, birçok yan sanayi ve alt kültür işi gibi hemşericiliğe bakan bir iştir. Tıpkı tütüncülük gibi. Bu nedenle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde hamallık alanlarında belli oranda bir hemşehri karması vardır. Bu nedenle memleketinize göre değerlendirilme ve işe alınma olasılığınız yüksektir. Ve zıt bir ihtimal olarak, bu işe ne kadar çok ihtiyacınız olsa da ve bu işe ne kadar uygun olursanız olun, sırf memleketiniz olması gereken memleket değil diye, işe alınmama ve hamallık yapamama olasılığınız da mevcuttur.

 

  • Hamallar, her zaman güçlü, kuvvetli kişiler değildir. Bu işe atılmadan önce kendi gücünüzden emin olun. Daha sonrası için bel ve sırt sağlığınızın riske girme ihtimali çok yüksektir. Bu sağlık sorunlarının iki temelli çıkış noktası vardır. Birincisi uzun zamanlı taşımacılıktan dolayı belde ve sırtta oluşan kronik ağrılardır. Belli bir zamana dayalıdır. Belli bir vakitten sonra vücut kasları ve eklemleri daha fazla dayanamaz. Bazı durumlarda ise kol lifleri kopar ve kolları eski işlevlerini yerine getiremez. En iyi ihtimalle ameliyatlık olursunuz. Bu nedenle, kendinizi fazla zorlamamalı ve durmanız, bırakmanız gereken yeri bilmelisiniz. İkinci oluşum şekli ise, bir anda yapılan yanlış bir hareket ya da ağır yüklemedir. Her vücudun kendine göre bir taşıma ve dayanma kapasitesi vardır. Filanca kişi şu kadar ağırlığı şu kadar süre içerisinde taşınıyor diyerek aynı yüksek performans isteyen işlere sorgusuz sualsiz girişmeyin.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Ultra Lüks Pahalı Evleri Kiraya Vermek Ya Da Satmak

 

  • Israrcı olmaktan kaçının. Çoğu hamalın yaptığı tacize varan ısrarlardan vazgeçin. Israrla, birkaç müşteri kazanabilirsin belki, ama aynı oranda sırf ısrarcı ve inatçı olduğunuz için de birçok müşteri kaybedebilirsiniz. Sadece teklifte bulunun. Kibar bir üslubunuz olsun. Abi, abla sıfatlarından kaçının. Özellikle kadınlara kesinlikle abla demeyin. Bu, son derece itici bulunan bir üsluptur. Yani sırf abla dediğiniz için, taşıtacağı varsa taşıtmayabilir.

 

  • Götüreceğiz adresi doğru anlayın. Anlamadığınız takdirde bir daha sormaktan çekinmeyin. Aksi taktirde eksik iş yapmış olursunuz. Bazen yanlış adreslere götürürsünüz. Sonuç olarak işi başarıyla tamamlayamazsınız.

 

  • Her zaman için ücret konusunu önceden halledin. Böylelikle taşıma işinin sonunda tansiyon yükselmez, alacak verecek kavgaları çıkmaz. Özellikle bu uyarımıza kulak asın. Çünkü günümüzde hamal – müşteri kavgaları sıklıkla yaşanmaktadır. Hatta o kadar çok olmaktadır ki çevremizde gördüğümüz zaman müdahale etme gereği bile duymayız. Toplum olarak alışmışızdır ki bu kavgalara. Kanıksamışızdır. Ancak siz, aynı bölgede aynı hamallık işini yapmaya devam etmek istiyorsanız, uysal olun. Ve alacağınız, almak istediğiniz ücreti önceden belirtin. Bir anlaşma sağlanırsa taşımaya başlayın. Ayrıca her daim belirgin bir ücretiniz olsun. Kısa mesafe taşımalarda bile ”ne verirsen olur” yerine bir fiyat politikanız olsun. Zira her zaman verilenler, mutlu etmeye yetmeyebilir sizi.

Hamallık Mesleğinin Dezavantajları Nelerdir? 

  • Az önce yazımızın ortalarında da belirttiğimiz gibi birçok hastalığa ve rahatsızlığa yol açabilmektedir. Bir araştırma yapılma gereği duyulsaydı herhalde her 2 hamaldan 1’nin hayatının bir döneminde bel fıtığı olduğu gözlemlenebilirdi. Bunun dışında kol kaslarında bozulmalar, bacak kaslarının yırtılması ve liflerin kopması gibi hayatı doğrudan etkileyen rahatsızlıklar da hamallık mesleğinin dezavantajlı yönlerindendir.

 

  • Hamallık ve hamallar toplumumuz içinde aşağılanan, hor ve hakir görülen bir meslek olabilmektedir. Sürekli emredilen, ‘dikkatli ol ha’ diye serçe uyarılan, para konusunda cimrilik edilen bir meslektir. Bu da sağlam bir psikoloji ve göğüs germe yeteneği gereklidir.

 

  • Bu mesleğin en kötü yanlarından biri ise, gerek çaresizlikten gerekse yoksulluktan dolayı çocuk yaşta insanların bu işe zorlanmasıdır. İstanbul – Esenler Otogarı’na gittiğimizde bile ”taşıyayım mı abi” diye soran küçücük çocuklar görebiliriz. Ellerindeki çekçeke güvenerek kendi vücut ağırlıklarından daha fazla yükü taşımaya çalışırlar. Böyle okulda olması gereken çocukları gördüğümüzde lütfen gerekli yerlere şikayet edelim. Hamallık, şu an kaldırılması gereken bir meslek olarak konuşulmakta, tartışılmaktadır. Böylesi hassas ve zor bir meslek her halükarda artı 18’i gerektiren bir meslektir. Bunun bile çeşitli gazetelerde ve akademik makalelerde modern kölelik olarak değerlendirilip bu mesleğin tamamen kaldırılması gerektiği yazılıp çizilmektedir.

Hamallık Mesleğinin Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Sanılanın aksine çok fazla para kazanılabilecek bir iştir. Hamallar, günlük meslek ortalamasının çok çok üstünde kazanabilirler. Bu tamamen hangi bölgede olduklarına ve ne kadar çalışkan olduklarına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Tamamen güce dayalı bir iş olduğu için, bu mesleği sürdüren çok fazla insan yoktur. Bu nedenle rakipleriniz az olacaktır.

 

  • Demin yukarıda söylediğimiz üzere hamallık, aşağı görülen bir meslek olabilmektedir. Ancak İstanbul’un Cağaoğlu semtinde bir hamal heykeli bulunmaktadır. Zira hamallık, aynı zamanda soyu Osmanlı’ya dayanan, köklü, kadim bir meslektir. Bu işi yaparak eve ekmek götüren herkes baş tacı edilmelidir. Zira alın teri denen emek ürünü sadece lafta değil, gerçekte yaşayarak bize göstermektedirler.

 

“Hamallık Yaparak Para Kazanmak” üzerine bir yorum

  1. Slm İstanbulda Hamallık Yapan Biri Olarak Biraz Bilgi Vermek İsterim. Artık Eskisi Gibi Kimse Kimseye Karışmıyor. Yani İstanbulda Hamallık Yapmak İsteyen Biri İstediği Yerde Yamallık Yapabilir. En Önemlisi Yapabilirmi ?
    Çünki Her İşte Olduğu Gibi Bu İştede Eğitimli Ve Bilgili Olman Lazım. Taş Taşımıyorsun Sonuçta. Hamallar Nirçok Farklı Kritere Göre Ayrılır.
    1: Tekstil Kumaş Taşıma İçin Hamal
    2: Çimonto Moloz Kum Taşıma Hamalı
    3: Ağır Yük Taşıma Çelikkasa Piyano Gibi
    4: Ev Eşyası Taşıma Hamalı
    Bütün Bunların Hepsini Yapan Hamal Bı İşte Profesyonel Olmuştur. Eşya Taşımanın Zorluğu Taşımasını Bilmemekten Gelir. Aslında Bilinenin Aksine Bel Fıtığı Olmazlar Hamallar. Eşya Taşırken Bele Değil Ayaklara Yük Biner. Eğer Bele Yük Binerse Bu İle Başlamadan Fıtık Olunur. Evet Hamallık İşinin Kazancı İyiydir. Ancak SGK Yol Parası Ve İş Olmadığı Günler Hesaplandığında Öyle Gözükmemekte Takriben Aylık 3000 tl Kazanan Bir Hamalın Hiç Tatil Yapmaması Gerekli. Bunun 500 SGK Yatırsa Ayda 4 Gün Çalışmasa 400 tl Gidip Geldiği Aylık Yol Masrafı 200 Desek 190 tl Ücret Kalır. Kim Yapmak İster Hamallık. Yani Denildiği Gibi Değil.

    Yanıtla

Yorum yapın