Hasar Danışmanlık Şirketi Kurmak İsteyenlere

ÖNEMLİ NOT: İLGİLİ İŞ FİKRİ AN İTİBARİYLE YASAL OLAMAYIP HAPİS VE MALVARLIĞINA EL KONULMASI CEZALARINI BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR (avukatlık kanunu md 63 ve 48 uyarınca risk taşıyor). AVUKATLIK KANUNUNUN İLGİLİ HÜKÜMLERİ GEREĞİ GEREK BAROLARIN GEREKSE AVUKATLARRIN ŞİKAYETİ İLE ANINDA KOVUŞTURMA AÇILMAKTADIR. SONUÇ OLARAK BU DANIŞMANLIK İŞ FİKRİNİ KANUN DEĞİŞİNCEYE KADAR YAPMANIZ MANTIKLI GÖRÜNMÜYOR. KANUN DEĞİŞİRSE BURADAN BİLGİLENDİRECEĞİZ! 

crush photo

Hepinize merhaba sevgili parlak fikirler okurları! Bugünkü meslek konumuz epeyce farklı. Hasar danışmanlık şirketi kurmak!

Otomobil, son yüzyılların icadı olmakla birlikte her geçen gün kullanıcısı ve alıcısı çoğalan bir araç. 1600 lü yıllarda ilk kez Çin’de oyuncağı yapılarak üretilen otomobiller, 1700li yıllardan itibaren kullanım alanına sokulmuştur. Bugün, milyonlarca otomobil şehir trafiğinin içinde, belli başlı amaçlara hizmet etmek suretiyle kullanılır.

Yerini devaraldığı faytondan sonra ”çok tutulmaz, birkaç yıl sonra unutulur gider” dense de otomobil, bu zamana kadar artan bir taleple üretilmiştir. Ancak her hayırlı icadın belli başlı kötü ve kritik sonuçları da vardır. 1980 li yıllardan sonra üretilen ”trafik canavarı” tabiri buna en iyi örnektir. Maalesef araçların dünyasında kazalar kaçınılmaz olarak belli başlı haraçlara yol açmaktadır.

Cana geleceğine mala gelsin” dense de araçlarda oluşan hasarlar son derece sinir bozucu olabilmektedir. Zaten arabanın kendisi pahalı bir araç. Benzini, bakımı derken ortalama olarak bir araçta yılda araç sahibine 4 bin 5 bini bulmaktadır. Bu da aracına ve araba markasına göre değişen bir rakamdır. Arabanın kendisi bu kadar pahalıyken bir de çeşitli irili ufaklı kazalar sonucu oluşan hasarların ödenmesi ve sigortalardan para alımlarının gecikmesi de cabası. Aracın kasko poliçesi hazırlanırken yapılan usulsüzlükler (yaptım deyip yapmamalar) bu mesleğin doğmasına neden olmuştur.

Hasar danışmanlık şirketi, bir fırsat mesleğidir. Oluşan kötü durumlardan hem kendi çıkarı hem kaza mağdurunun çıkarı adına orta yolda buluşmanın tüm hizmetlerini karşılarlar.

Şimdi hasar danışmanlık şirketinin bir zamanlar yasal iken yaptığı görevleri ve sorumlulukları yazalım. Ve konumuza daha vakıf olalım.

Hasar Danışmanı Şirketleri Nasıl Çalışır? 

  • İlk adım kaza haberlerini takip etmek olacaktır. Bir nevi sansar gibi pusuya yatmak olacaktır. İnternetten, sosyal medya mecralarından, gazetelerden, polis radyolarından ve online haber sitelerinden kaza haberlerini gün be gün, hatta an be an takip ederler. Bunun için bir takip timi oluştururlar. Genelde şirketler bu personel kadrosunu mümkün olduğunca kalabalık tutarlar. Bu tip şirket açanlar  sadece İstanbul’un bir yakası için 3er 3er personel tayin etmektedirler.
  • Şirketi İstanbul’da mı kurdular ise bu sefer de civar şehirlerin kaza haberlerini de takip ediyorlar ve söz konusu kazalar gerçekleştikten sonra o bölgeye hemen bir personel gönderiyorlar. Takipleri sıcağı sıcağına yapıyorlar.
  • Bir sonraki adımları ise kaza yapan ve hayatta kalan kişilere ulaşmaları; hayatta kalan kimse yoksa onların akrabaları ve yakın çevresiyle iletişime geçiyorlar. Size rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki bu meslek, sigorta şirketlerinin yetkinsizliğinden ve hatalarından doğmuştur. İnsanlar sigorta şirketlerine güven duymamaya başlamış ve bu güvensizlik de avukatların reklam yasağı ile beraber bu yasal olmayan hasar danışmanı şirketlerinin kurulup bir anda palazlanmasına yaramıştır.
  • İrtibata geçtikleri kaza mağdurlarına teklif götürüyorlar. Hasarın tespiti ve bilançosu çıkartıldıktan sonra gereken işlemleri yapıp tahsil etmeyi planladıkları tazminatı teklif olarak sunuyorlar. Halbuki bu tür teklif sunmak sadece avukatların yapabileceği iştir. Yasal değildir.

Hasar Danışmanı Şirketlerinin İki Yönü

 * İlk kısmı biraz üzücü olacak. Ancak el mecbur. Madem ki böyle bir meslek doğmuştur, yapılacaktır. Diyelim bir araç kaza yapıyor ve maalesef kazadan kurtulan olmuyor. Buradaki hasar insan kaybıdır ve ağırlıklı olarak manevi tazminat kısmına girer.  İlaveten destekten yoksun kalma tazminatı da doğar. Bu noktada kazadaki hata oranı derinlemesine analiz edilir ve bir hasar tespit raporu hazırlanır. Eğer ki kazada hasar danışmanlığını yaptıkları aracın hatası azsa, talep edilen manevi tazminat da o kadar yüksek oluyor.

  • İkinci kısım sadece araçlara gelen zararların tespitidir. Bu zararların karşılanma talebi ya sigorta şirketine ya da kazaya sebep olan karşı tarafa yapılır. Ancak genelde bu noktada sigorta ekspertiz şirketleri ile ortaklaşa çalışıldığını söylemekte de fayda var. Aracın her kısmı uzun uzun incelenir, lastiklerden motora kadar tam bir inceleme yapılır. Daha sonra yanınızda bulunduracağınız eksper ile bir tutar hesaplanır ve karşı tarafa rapor halinde sunulur. Bu da avukatların görevidir. Bu noktada hasar danışmanlarının araya giremeyeceği kanaatindeyiz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Hamallık Yaparak Para Kazanmak

 

Hasar Danışma Şirketlerinin Geleceği Var mı? 

  • Araçlar çoğaldıkça kazalar da çoğalıyor. Son on yılda maalesef ki ülkemizdeki kazalarda söz konusu trafik kazaları nedeniyle 42 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bu acı bilanço maalesef ki hasar danışma şirketlerinin doğmasına neden olmuştur. Ancak dediğimiz gibi bu iş hukuki temele sağlam oturmadığı için ve kimi ceza mahkemelerinde “suç olarak” kabul gördüğü için geleceği vardır diyemeyiz. Belki yurtdışında bu işi yaparsanız işte o zaman yasaldır diyebiliriz.
  • Biz yine de umalım ki kazalar sadece mal kaybına neden olsun; can kayıpları azaldıkça avukatlar, eksperler ya da bu türden yasal/yasadışı hasar danışmanlık şirketleri sadece mal kayıplarından payına düşeni alsınlar.

Hasar Danışma Şirketi Kurmak İçin Gereken Sermaye: 

  • Kendi şirketinizi kuracaksınız ayırmanız gereken sermaye biraz daha fazla olacaktır. Bunun dışında revaçta olan bayilik alma seçeneğini de değerlendirmeniz gerekiyor.

 

  • Sermaye ayırdıktan sonra sıfırdan şirket kuracağınız mutlaka işini iyi yapan, profesyonel bir muhasebeci ile çalışın. İşiniz raporlarla ve rakamlarla olacak. O istatistiklerin tutulması, yüzdelerin ve vadelerin hesaplanması ve en sonunda dökümler halinde söz konusu tazminatların onaylanıp sunulması, tam bir muhasebe işi olacaktır. Kimi işleri bilmeden yapabilir ve içinde zaman geçirerek kotarabilirsiniz. Ancak bu öyle bir iş değildir.

Konumuzla ilgilenen sevgili parlak fikirler okurları aynı zamanda Adım Adım Çok Başarılı Bir Sigorta Şirketi Kurmak adlı makalemize de göz atabilirler.

 

Hasar Danışmanı Şirketinin Olumlu Yanları Nelerdir? 

  • Para akışınız kesilmeyecek. Yazımızın henüz başında da belirttiğimiz üzere araba sayıları had safhaya varmıştır. Buna paralel olarak kazaların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Her günler binlerce insan irili ufaklı insan kaza yapmaktadır. Hasar danışmanı şirketinizin işler hale gelmesi sağlamak size ve çalışma stilinize bağlı.
  • Bu işten para kazanmanın püf noktası mümkün olduğunca fazla kazadan ”anında” haberdar olmaktır. Rakipleriniz olacak ve onlar da kazaları takip ediyor olacak. Bir bölgede üstünlük sağladıktan sonra yavaş yavaş personel sayınızı arttırabilir ve tüm şehri merkezi hale getirebilirsiniz.

Feci bir kazadan görüntüler

Hasar Danışmanı Şirketlerinin Olumsuz Yönleri 

  • Bu konu epeyce tartışmaya açıktır. Türkiye’de çok yeni bir iş kolu olan hasar danışmanlığı, toplum tarafından kıyasıya eleştirilmekte ve bu türden şirketlere akbaba gözüyle bakılmaktadır. Forumlara, çeşitli tartışma platformlarına ve gazete yazılarına bakabilirsiniz. Ancak baktığınız ve okuduğunuz yazılar pek hoşunuza gitmeyecektir hele ki hasar danışmanı şirketi açma arefesinde biriyseniz.
  • Bu noktada en büyük olumsuzluk elbette ki insanlar için bu işi yapıyor olsanız da aynı insanlardan gelecek olan olumsuz eleştiriler olacaktır. Size akbaba gözüyle bakacaklar. Fırsatçı olarak değerlendirileceksiniz. Ancak yapacağınız tek şey ne olursa olsun işinizi yapmaya devam etmek ve işinizin bir sigorta şirketinden pek de farklı olmadığını kitlelere göstermek olacaktır.

Bu işi Türkiye’de yapmayı unutun ancak Almanya, Hollanda, Rusya gibi ülkelerde mevzuatlar bu işe izin verebilir. Bu yazıyı da yurtdışında bu işi yapmak isteyenler için yazdım.

 

Yazımız ilginizi çektiyse ek olarak En Karlı 5 Sigorta Şirketi Bayiliği adlı makalemiz de okunmaya hazır olarak sizleri bekliyor.

 

Herkese kazasız belasız günler dileriz!

“Hasar Danışmanlık Şirketi Kurmak İsteyenlere” üzerine 15 yorum

  1. Yasal olmamakla birlikte bu isle ugrasmak isteyenlerin 1 ila 3 yil arasi bir hapis cezasini goze almalari gerekmektedir. Zira Ankara’ da mahkeme 1 yillik cezaya hukmetmis bulunmaktadir.

    Yanıtla
    • Dostum; ben de geçen gün bir haber sitesinde gördüm; Hatay Barosu tek tek savcılığa bu işle uğraşanları şikayet etmek amaçlı “suç duyurusunda bulunmuş” ve de savcı tek tek kovuşturma başlatmış.

      Dediğin gibi 1’er yıl da ceza almışlar…

      İlgililere duyurulur; aman başınız yanmasın…

      Yanıtla
  2. ama bu iş dosya mahkemeye taşındığında geçerli.sigorta şirketiyle sigortalı arasında geçen danışmanlık faaliyetleri suç olmamalı.suan onlarca firma çalışıyor neden çok ciddi bir suç ki ?

    Yanıtla
  3. Bu iş tamamen yasal bir iştir. Fakat bunun sulhen başvuru ile sınırlı kalması şartı ile yasaldır. Avukatlara dosya yönlendirmek ve işin mahkeme boyutuna girmek ise suçtur. Lütfen bu ayrımı iyi yapınız.

    Yanıtla
  4. arkadaşlar benim anlamadığım nokta yani bir şirketle çalışırsanda cezası var yada şirketi kendin kendi adına kurarsan cezası var bunu bana bir açıklarmısınız teşekkürler

    Yanıtla
  5. Şöyle bişey var, gelir idaresi başkanlığı 65.13.23. Nolu nace kodu ile, Nace Faaliyet Kodu : 65.12.13 Rev: 6′ li 17.meslek kodu, olarak açılmasına izin vermiş, hayat sigortasi dişindaki sigortacilik faaliyetleri (sağlik, yangin, motorlu taşit, konut, tarim, denizcilik, havacilik, kaza, doğal afet, ulaştirma, nakliyat, para kaybi, borçlanma, mali sorumluluk, vb.) alan bu, tüm hakları ile yasal, yasal olmayan yeri, bazı Hasar danışmanı arkadaşlar avukatlara iş götürüyor, işte burda Avukatlık kanunu MD. 63 ve MD. 48 göre avukata iş götüren ve işi alan avukat 6 aydan 1 yıla ceza alır, şirketi kurmuşsun, aktüelin var, işi biliyorsun, ve dosyanın sonuçlanması aşamasında yargılamaya gidildiği esnada ki çok nadirdir, o zaman şirket avukatı alırsın, sözleşmeli maaşlı çalıştırırsın sosyal haklarınıda verirsin olur biter, karıştırdıları biz avukata iş götürmüyoruz, kendiniz çözüyoruz.. Danışman vasfında avukata iş gösteren çantacılar ve o çantacılarla çalışan avukatlar düşünsün.. Çogu avukatın yapamadığını yapıp yüksek hesaplamalar ile sulhen çözüyoruz dosyaları.. Şirket açmanın cezası agır değil, agır olsa gelir idaresi başkanlığı size işyerini açtırırmı, hadi açtırdı vergi alırmı.. İnsanları yanlış yönlendirmeyin, Hasar danışmanlık şirketi açmak yasal, ama birey olarak sürekli avukata iş götürmek ve avukata para karşılığı dosya satmak, reklamını yapmak yasak.. ?

    Yanıtla
  6. Öncelik Hasar Danışmanlık Şirketi hakkında yapılan açıklama doğru değildir. Bu açıklamaya göre hasar şirketleri iki taraf arasında sözleşeme ve vekalet kurup simsarlık yaparak komisyon elde ettikleri söylemektedir. Bu açıklama hasar şirketleri için değil avukatlara aracılık simsarlık yapan çantacılarla alakalıdır.

    Hasar şirketleri kendi ünvanına vekalet ve sözleşme yapar sözleşme yaptığı iş sahibinin işini yaparak sigorta şirketindeki dosyasının evraklarını tamamlar ve uzman olarak takip eder. Dosya sonuçlandığında çıkan tazminat pay veya hizmet bedeli talep eder. İş sözleşmesinde işini yaptığı kazazededen anlaştığı tutar kadar hizmet ücreti ister bu tutar 1TL ve işverenin kendi rızasıyla tazminatın tamamınıda verebilir bu tamamen iki kişi arasında kurulan sözleşme ve rızaya bağlı bir durumdur. Hasar şirketi aldığı hizmet bedelinin faturasını keser kurumlar vergisi ve kdv öderler. Hasar şirketi kurup sigortacılıktan mezun hasar dosya takibi yapmış kişileri işe alıp kaza geçiren kazazedelerin dosyalarını sigorta şirketlerinden hasar şirketiniz olarak takip edebilirsiniz. Ne yazık ki hasar şirketi hakkında bilgisi olmayan avukatlar ve barolar bu şirketleri kendi avukatlarına dosya toplayan simsarcılar olarak karıştırıyorlar.

    Barolar ve avukatlar açık alenen kendine simsarcı bulup kendine sözleşeme ve vekalet toplayıp sonrada bu dürüst şirketleri karalamaya çalışıyorlar.
    Komik olan şey bu şirketlerin başka birine vekalet ve sözleşme yaparak simsarlık ettiklerini ancak bu başka biri dedikleri kendi avukatları olduğunu söylememeleri değerli okurlar hasar şirketi adıyla alınmamış her vekalet ve sözleşme avukat adıyla alınmış demektir avukat adıyla toplanan her sözleşme ve vekalet simsarcılık demek ve avukatlık kanununa aykırı hapis cezası anlamına gelir.

    Yanıtla
  7. Bence bu durum rahatsiz edici insanlar kendi haklari hususunda bilgi sahibi degil eksikler danisman olarak bilgilendiriyorsunuz zAten Mağdur isterse kabul ediyor istemezse zaten etmiyor avukatlarin sen daha cok is yaptin ben daha az kavgasindan yasanan bir sıkıntisindan ibaret burda aslinda eksiklik var sikayeti karsi tarafa avukat nie yapiyor alan memnun veren memnunken ha anlarim magdur derki ben bu sahis tarafindan defalarca rahatsiz ediliyorum o zaman zaten bu suc ve dosyayla ilgilenmeyenlere ne diyelim davalarini takip etmeyen sonuclandirmayanlara bu camiadaki herkes biliyorki bazen Mağdur gercekten magdur ediliyor bunu yasatan av lar da takipcilere kiziyor nie rahatimizi bozuyorsun hazir para yiycez die malesef bende bu duruma boyle bakiyorum saygilar

    Yanıtla
  8. Yani ister sigorta sirketi ister avukat baksin degisen ne simsarlik yapan sahis taki tek kabahat haksiz yere dosyayi pnce birine sonra digerine goturup pazarlarsa bu suc onun disinda ben sahsen bu karari icime sindiremedim

    Yanıtla

Yorum yapın