Havalimanında Dükkan Açmak İçin Gerekenler

Hava limanları, sık seyahat edenler için bir uğrak yeri. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışı seyahatlerinde uçak aracılığıyla yolculuk etmek, öncelikli olarak zaman açısından oldukça ekonomik.

ÖNEMLİ İPUCU: ARKADAŞLAR ALLAH AŞKINA ŞU HAVALİMANINDA AÇTIĞINIZ DÜKKANLARDA FAHİŞ FİYAT UYGULAMASINDAN VAZGEÇİN. SÜRÜMDEN KAZANMAYA BAKIN BİR KEZ OLSUN. TAMA KİRALAR FAZLA. AMA MİLLETİ KÜSTÜRDÜNÜZ. HERKES SAYENİZDE HAVALİMANINA GELMEDEN ÖNCE ÇANTALARINA YİYECEK DOLDURUP GELİYOR. BÖYLE BÖYLE TÜKETMEYEN HAVALİMANINDA BİR KÜLTÜR OLUŞMASINA VESİLE OLDUNUZ, TEBRİKLER…

Sadece Türkiye’de geçtiğimiz yıl 165- 170 milyon kişi uçağa bindi. Hava limanında dükkan açmak isteyenler için, bu istatistik, oldukça iştah kabartıcı. Öncelikle insanların neden uçak yolu ile seyahat etmeyi, yani hava limanlarını tercih ettiğini anlamamızda fayda var:

  • Uçak, en hızlı ulaşım aracıdır. Buradan Amerika’ya otobüs ile gitmeye kalkışsanız muhtemelen yolda hakkın rahmetine kavuşursunuz. Ancak uçağı tercih ettiğinizde 11 – 16 saat arası, Amerika’nın Doğu ya da Batı yakasına ulaşmış olursunuz. Dünyanın bir ucuna, kıtalar arası yolculukta uçak, en çok tercih edilen ulaşım aracıdır. Çünkü mevcut ulaşım araçları içerisinde en hızlı olanıdır.
  • Uçak, iktisadi açıdan da ekonomiktir. Özellikle erken rezervasyonlarda bilet kesim tarihinden evvel alınan biletler, bazen otobüs fiyatına eş değer, bazen ise otobüs fiyatlarının altındadır. Bu nedenle, uçak özellikle milenyum çağının vazgeçilmez ulaşım aracıdır. Zaten istatistiklere baktığımızda da bu böyledir. Yakın gelecekte, otobüs tamamen yerini uçaklara bırakacaktır. Otogarlar yerine hava limanları uğrak yerine gelecektir. Az bir potansiyel ile çok fazla yolcuyu çok hızlı bir şekilde taşıyan uçaklar, hız ve acele gerektiren yeni çağın, son dönem vazgeçilmezi olacaktır. Önceleri binlerle ölçülen uçak yolcusu sayısı, günümüzde milyonlar ile ölçülmektedir. Bu da hava limanında dükkan açmak isteyenlerin, milyonlarca potansiyel müşterisi var demektir.
  • Uçak, güvenlidir. Halen birçokları için uçak, korkulu rüya olsa da istatistiklere baktığımızda hava yolları ile yolculuk yapmak, tren ve otobüslere göre çok daha güvenli. Otobüsler ve trenler kaza riski oranında en tepedeyken, uçak, vapurlara göre bile daha güvenlidir. Bu nedenle güveni tercih eden yolcular, güvenli güvenli binecekleri uçakların kalkış saatini beklerken dükkanınızda vakit geçirecekler.

 

Hava limanında dükkan açma fikri, ilk başta korkutucu gibi gelebilir. Çünkü hava limanları, diğer alanlara göre ultra lüks bir durumdadır. Ve ne kadar geniş bir alana yayılmış olursa olsun, dükkan sayısı az , dükkan kapasitesi sınırlıdır. Yine de gözü açık girişimciler, riski de çalışmayı da aynı dozda önemseyen pazarlamacılar, hava alanında dükkan açabilirler.

Hava limanında dükkan açmanın ekstra avantajları nelerdir? Şimdi meraklıları için bu avantajları sıralayalım:

  • Hava limanları saat kaç olursa olsun potansiyel müşterilerle dolup taşan bir alandır. Uçaklarını bekleyen, uçaklarını kaçıranlar, bilet kestirmek isteyenler, yüzlerce, bazen binlerce kişi, o alanda sıra ve zaman beklerler. O bekleyişte de gerek yerli, gerek ise turist yolcular alışveriş yapmak isterler. Akıllarında fikir olarak alışveriş olmayan yolcular ise, sadece gezmek, vakit geçirmek, uçak saatine kadar oyalanmak için dükkanlara, kendiliğinden girip çıkmaya başlar. Bu girip çıkacakları, satılan ürünlere bakacakları yer de sizin dükkanınız olacaktır. Bu bağlamda, hava limanında dükkan açan bir girişimci, acaba müşteri gelir mi endişesinden uzaktır. Çünkü ilk etapta seyahat etmek için orada bulunan toplulukların sirkülasyonu, her daim sabit kalacaktır. Dükkanınızı ziyaret edip etmeyecekleri ya da sizden alıp almayacakları ise tamamen size bağlıdır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Kitleleri Daha Da İşsiz ve Aç Bırakacak 4 Yıkıcı - Süper İş Fikri

 

  • Uçakla seyahat ve hava limanından alışveriş yapma deneyimleri olanlar çok iyi bilirler ki; hava limanındaki ürünler mevcut piyasa rakamlarının 3 -4 kat üstünde satılmaktadır. Bu, serbest piyasa pazarının hınzır bir oyunudur. Pet şişedeki yarım litrelik bir su, normalde 50 kuruş ya da 75 kuruş iken, hava limanındaki dükkanlarda 2 lira, 3 liradır. Neden? Çünkü, orada alternatif bir alan yoktur. Hava limanları yapısı gereği, şehirden, yerleşim alanlarından, dolayısıyla çarşı pazardan uzak bir coğrafyadadır. Hava limanında dükkan açan biri müşteriye gizli bir hiyerarşiyle ”ya benden alırsın ya da hiç alamazsın” der. İlk bakışta zalimce görünse de serbest piyasa pazarının geçmiş zamandan beri ileri gelen yasasıdır bu. Otogardaki tuvalet ücretleri yüksektir. Ücra bir köşede kalan tek otelin odaları yüksek ücretlidir. Kapıyı açtıracağınız çilingirin sizden istediği ücret yüksektir. Pazarda, mecburiyet devreye girdiğinde fiyatlar otomatikman yüksektir. Hava limanında açık duran bir dükkanda da durum böyle. O alandaki bir dükkan, müşteriye muhtaç değildir. Bilakis, müşteri oradaki dükkanlara muhtaçtır. Sırf bu nedenle bile diyebiliriz ki hava limanında dükkan açmak, epey karlı bir iştir.

Hava limanında ne tür dükkanlar açılabilir?

  • Hava limanında belli başlı dükkan modelleri vardır. Bunların başında gıda içerikli dükkanlar gelir. Su, meyve suyu, bisküvi gibi temel atıştırmalık gıdaların yanında, aperatif yemekler sunan lokantalar da mevcuttur. Hava limanları, konaklama değil bekleme alanlarıdır. Bu nedenle hızlı tüketime dayalıdır.
  • Gıdanın dışında turistik malzemeler ve aksesuarlar satan dükkanlar da mevzu bahistir. Hava limanları, otogarlar gibi yerli seyahatle sınırlı kalan yolculuk alanları değildir. Bu nedenle dünyanın çeşitli köşelerinden insanlara ev sahipliği yapmaktır. Örneğin Türkiye’deki hava limanlarından birinde dükkan açtığınızda, müşterileriniz İtalyan, Hint, Japon ya da Koreli olabilir. Bu bağlamda turistik eşyalar satılan bir dükkan açmak, hem ülkenizin tanıtımı açısından önemli, hem de kazanma payı açısından yüksek bir orana sahiptir.
  • Bunun dışında uzun saatler uçak bekleyecek olanlar için, küçük konaklama alanları da mevcuttur. Beklerken bir şeyler yudumlamak isteyenler için, mini publar ve benzeri dükkanlar açılmaktadır.
  • Hava limanında en çok satılan şeylerden biri de parfümdür. Yolculuk yapanların yarısını kadınların oluşturduğunu var sayarsak ülkemize ait parfümleri, egzotik bir koku, alternatif bir tat olarak kabul edecek ve satın alacaklardır. Zaten hava alanı tecrübesi olanlar da bilmektedir ki; her hava alanında en az 2 -3 farklı parfümeri dükkanı bulunmaktadır.
  • Çikolata dükkanı açmak da mantıklı bir girişimdir. Her yolculuk, bir yere ve birilerine ziyaret anlamı da taşımaktadır. Bu nedenle ”çikolata” hem en pratik hem de lezzetli bir hediyedir. Hediyelik eşyaların kalabalığından sıkılan ve bir türlü karar veremeyen yolcular, dükkanınıza gelip gidecekleri yerdeki eşe dosta sizin çikolatalarınızdan birer hediye yaptırtabilir.

Bunun dışında hava limanında dükkan açmak için gerekli belgeleri Türkiye Esnaf ve Sanatkar Odalarına iletmek gerekmektedir. Bu belgeler, zaman içerisinde azaltılmış ve daha kolay hale getirilmiştir.

Bu belgeler;

  • İkametgah belgesi
  • Vergi levhasının bir adet fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı örneği

Bu temel belgelerden sonra dükkanın tapusu ya da kiralıksa kira kontratı belgeleri temin edilmeli ve gerekli mercilere teslim edilmelidir.

Hava limanında dükkan açmak karlı olduğu kadar eğlenceli bir iştir. Dünyanın en uzak köşesine kadar çeşitli insanlara hem bir şeyler satma hem de onları tanıma fırsatını yakalarsanız. Hem de yolculuk yapmadan. Oturduğunuz yerden, hem işinizi yapıp hem de Afrika, Amerika, Avrupa kıtasından envai çeşit insanları tanıyarak.

Herkese iyi uçuşlar ve iyi alışverişler dileriz.

“Havalimanında Dükkan Açmak İçin Gerekenler” üzerine bir yorum

Yorum yapın