Hedefleri Oluşturmanın ve İş Planı Oluşturmanın Gücü

Disiplin nedir sorusuyla başlayalım bugünkü yazımıza. Disiplinli olmak, sadece işe tam vaktinde gelmek, toplantıları kaçırmamak, sizden istenilenleri harfiyen yerine getirmek değildir. Disiplin, aynı zamanda iç dinamiklerce hesaplanan ve bir hedef belirleyerek o hedefe doğru bazen yavaşça bazen hızla ilerlemek demektir. Marifet, sadece çalar saate uyanıp işe vaktinde gitmek değildir. Zira, iş sadece kapısından içeri girdiğiniz bir dükkan, bir ofis, bir çalışma sahası değildir.

Böylece ikinci sorumuzu sorabiliriz: Bir iş, sadece mesai saatlerinde içinde emeğinizi verip sizden istenenleri yerine getirmeye çalıştığınız çatısı, kapısı olan bir kurum mudur? Yoksa bunun ötesinde bir anlamı da olabilecek, bir geçim kaynağı ve bir yaşam stili midir?

Çalıştığımız iş gibi, o işte çalışma şekillerimiz de hayat stilimizi ve kalitemizi belirler.

 

Hedefleri belirlemek, işi ince ince işlemek demektir.

Kimler İşe Sadece İş Değil Hedefler Bütünü Olarak Bakar? 

Eğer işinize, kurduğunuz ya da çalıştığınız hiç fark etmez, gidip geldiğiniz işe, sadece maaş ve mesai saatleri gözüyle bakarsanız, ne sizin ne de söz konusu işin bir ilerleme kaydetmeyeceği son derece açıktır. Açık olan bir diğer ise, işe tutkuyla sarılmak deyiminin romantik etkilerden ziyade bir gerçekliği barındırmasıdır.

Nedir işe tutkuyla sarılmak? İşine kimler tutkuyla sarılır. Elbette ki, işini kullanan değil yaşayan insanlardır tutkuyla işlerine sarılan. Bu sabahın köründe yataktan zıplayarak harika bir neşeyle uyanmak demek değildir. İşinizi ciddiye almaya başladığınız anda ona sadece zaman ve parasal açıdan değil bir değerler bütünü olarak da sahip çıkabilirsiniz.

İlerledikçe görüyoruz ki, yeni tanımlar, yeni kavramlar ve yeni değerler üretiyoruz. İşe sahip çıkmak demek nedir? Her Allah’ın günü işe gidiyoruz ya daha ne olsun dediğinizi duyar gibiyiz. Ama bu kadarı kafi değil. Hem de hiçbir surette kafi değil.

İşinize sahip çıkmalısınız. Bununla şunu kastediyoruz. Nasıl ki Allah bağışlasın evlatlarınızın en azından kendi kararlarını kendi verebilecek yaşa gelene kadar birincil ve tali yollar belirliyor, onların geleceğini düşünüyorsunuz. Aynı şeyi kendi işiniz için de yapmalısınız. Çocuklarınız ve sevdikleriniz için gelecek planları eşittir işiniz için hedef belirteçleri.

Kariyer yapmak isteyenler için 5 kilit nokta başlıklı makalemizi okuduktan sonra kariyerlerin nasıl da kısa ve uzun vadeli hedeflere ve o hedefe giden yolda çalışkanlık, vazgeçememek gibi erdemlerle donatıldığını göreceksiniz. Çocuk da yaparım kariyer de diyenlerin şarkı sözlerinde bile nasıl hedef belirlemiş olduğunun altını çizmekte fayda var.

 

Planlarınız ve hedeflerinizde başarmak, merkez olsun.

Hedef Belirlerken Dikkat Edilmesi Gereken İncelikler Nelerdir? 

  • Hedef belirlemek bir sanattır ve aceleye getirilmemeli. Nasıl ki bir sanat eseri meydana getirirken uzun düşünce saatleri ve eyleme geçme hazırlıkları gerekiyorsa aynı şey işinizin geleceğini belirlerken de böyle cereyan eder. Kim uğraşacak hedef belirlemekle, ben direkt hedefe giderim gibi cengaverliklerin sonu pek hayra alamet değildir. Soğukkanlılığını koruyun ve tıpkı işinizi icra ederken gibi, işiniz için hedef belirlerken de ”cool” olmaya özen gösterin.

 

  • Tek adamcılık oynamayın ve hedef / plan gibi konularda yardım almayı, görüş ve fikirlerden beslenmeyi ihmal etmeyin. İşinizin patronu, kurumun müdürü olabilirsiniz ancak bu işinizin geleceğini çizerken tek başınıza kalem kullanmanız anlamına gelmemektedir. En küçük personelin bile dahiyane fikirleri olabilir. Nitekim Steve Jobs ile en küçük kademeden yükselip kendi işinin patronu olmuş bir dahidir. Bu nedenle gelecek planları ve hedefleri belirlenirken aklına, zekasına güvendiğiniz personellerle ortak kararlar almaya dikkat edin. Hem böylece söz konusu hedefe giden yolda erozyona uğrasanız bile mağlubiyetin acısını birlikte yaşarsınız. Tıpkı olası bir zaferin sevincini birlikte yaşayacağınız gibi.

 

  • Hedefleri kısa ve uzun aralıklar olmak üzere ikiye ayırın. Kısa aralıklı planlar haftadan haftaya, ya da aydan aya olsun. Bununla plan manyağı olun demek istemiyoruz. Ancak önünüzü karda, siste, tıpkı yolda kalmamak için çırpınan bir arabanın motoru gibi sıcak ve canlı tutmak için böylesi kısa aralıklı planlara ihtiyacınız olacak.

 

  • Senelik planlara da mümkün olduğunca sadık kalmaya çalışın. Örneğin şimdi yeni bir yıla girmek üzereyiz. Geriye dönüp baktığınızda 2016 yılında yapmak istediklerinizin yüzde kaçını yapabildiniz? Yapılmayan kısım neden yapılmadı? Hangi koşullarda, hangi iyileştirmelerle daha büyük hedeflere daha kısa yoldan erişilir? Yıldan yıla öz eleştiriler ve haklı gururlarla birlikte her yıl, biraz daha üstüne katarak ilerlemekte işiniz için de sizin için de büyük nimetler ve faydalar bulunuyor.

Sizinle Aynı İşi Yapanlarla İletişime Geçmenin İnanılmaz Yararları makalemizi okuduktan sonra iş planları içine sizinle aynı işi yapanlarla iletişime geçmeyi de koymayı unutmamanız gerektiğini anlayacaksınız. Yapacağınız iş planları hiçbir şekilde sadece kurum ve şirket içerisinde kalmamalı ve diğer kuruluşları da ilgilendirecek derecede geniş ölçekli olmalıdır.

 

Hedefleri Belirlemenin Yararları Nelerdir? 

  • Önünüzü görmenizi birinci dereceden tetikleyen unsurdur. Önümüzdeki yeni yılda siz de yepyeni hedefler belirleyebilirsiniz. Bunun psikolojik açıdan bile nasıl yeni bir enerji hissettireceğini varın siz düşünün. Bir hedefi olan insan ve kurum, hareket etmek için gereken enerjiyi kendi içinden üretebilir. Her sabah sizi işe gitmek üzere yatağınızdan kaldıran güç, salt para hırsı olmamalı. O hedeflere bağlılık, size ekstradan güç verecektir.

 

  • Hedef belirlemek, sizin de personelinizin de işe daha bir sağlam sarılmasına yarayacaktır. Neden mi? Çünkü her hedef, aynı zamanda yeni bir sorumluluk duygusudur. Hem de zorlamadan ve en doğal yollardan.

 

  • Hedefler, elinize kendi çizdiğiniz haritaları alıp yola çıkmaktır. Söz konusu yol tehlikeler, yenilgiler ve risklerle dolu olsa da, elinizde bir haritanın olduğunu bilmek bile, size bir güç ve kendine güven getirecektir. Kaybolmamak için harita! Devam edebilmek için yeni hedefler!

 

Sizleri Çok Çalışmadan Başarılı Edecek 10 Taktik başlıklı yazımızı okuyun ve o 10 taktiğin içinde çok çalışmak yerine hedef belirlemek ve planlı davranmanın nasıl da işe yaradığına bir kere daha tanıklık edin. Hiçbir zaman zenginlik çok para ile gelmediği gibi, başarı da çok çalışmakla gelmez. Önemli olan planlı davranmak ve planlara mümkün mertebe sadık kalmaktır.

Birçok plan birçok başarı!

Planlı Çalışmanın Yararları Nelerdir? 

  • Türkçe’de çok güzel bir deyim var. ”Dan dun davranmak” Bu müthiş deyim, bize planımız olmadığında nasıl yalpaladığımızı ve sağa sola çarptığımızı ima ediyor. Oradaki dan dun sesi, çarpma sesi. Ancak planlı davrananlar çeşitli kapılardan ve engellerden hiçbir yere ve hiç kimseye çarpmadan ilerleyebilirler. Çünkü planlı davranmak belirli bir vizyon sahibi olmak ve karanlıkta bile görmek demektir.

 

  • Planlı iş yapmak kimilerine çok sıkıcı gelse de aslında eğlencenin de kaynağıdır. Yarın çalıştığınız ya da sahibi olduğunuz kurumun başına neler geleceğini bilmemek çocuksu bir heyecandan başka bir şey değildir. Böyle oyunları amatörler ve kaybetmeye mahkum olanlar oynar ancak. Sizin eğlenceniz planlı davranmak ve tam da planladığınız gibi kazanmaya kaldığınız yerden devam etmek olmalıdır.
  • Planlı davrandığınız takdirde işler kötüye gitse bile planı öne sürebilir, kendinizi aklayabilirsiniz. Sonuç olarak söz konusu planları tek başınıza değil şirket olarak ele alacak ve uygulayacaksınız. Bunun kurumsal açıdan rahatlığı da söz konusu olarak aklınızda bulunsun.

Yorum yapın