HEMŞİRELİK-Cidden Değer Mi Onca Çabaya

Günümüzde alanında yetişen elemanların az olması, medeniyet adına önemli olması gibi birçok etkenden dolayı sağlık sektöründeki birçok meslek; mensuplarına hatırı sayılır kazanç sağlamaktadır. Sağlık sektöründe para kazanmak için bayanlara uygun bir diğer meslek olan hemşirelik de bunlardan biridir.

GÜNCELLEME: Hemşirelik sadece doktor yardımcılığı tanımına sığmaz ancak doktora yardımcı olduğu da bir gerçektir. Bu gerçek hemşireyi doktordan insanı açıdan aşağı yapmaz. Ancak şu da bir gerçek ki hastanelerde bir tür hiyerarşi olmak zorundadır ve bu hiyerarşi içerisinde doktorun hemşireden daha üstte olacağı aşikardır. Bunu ego meselesi haline getirmek yersizdir.

Kısa yoldan para kazanmak ve zengin olmak isteyen arkadaşların “Hemşirelik mi? Ya bırak Allahını seversen.. Bugüne kadar kim zengin olmuş hemşirelikten?” şeklindeki haykırışlarını rahatlıkla duyabiliyorum. Fakat daha önce de belirttiğim gibi arkadaşlar; burada kazançlı meslekler ve diğer kategoriler altında sunulan yazılarda sizlere bir ayda milyon dolar kazandıracak olan değil; sağlam adımlarla gerçekçi miktarlarda kazanacağınız iş fikri yazıları sunulmaktadır.

Bu konseptten değerlendirdiğimiz zaman  hemşirelik mesleği de rahatlıkla kazançlı meslekler statüsüne girmektedir. Hele ki; her geçen gün kadına olan saygının azaldığı ve özgürlüklerinin kısıtlandığı bir zaman diliminde olduğumuzu düşünürsek; hemşirelik kazancı bir bayan için gerçekten kurtarıcı niteliğindedir..

Mesleğin tanımını yapacak olursak hemşirelik; herhangi bir branşta bozulan sağlığın düzeltilmesi, tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları yapılması adına çalışan, geniş bir uygulama ve pratik bilgisi olan bu bilgileriyle doktorların birçok alanda yardımına koşan, önemli bir boşluğu dolduran meslek dalıdır. Hastalarla sürekli içli dışlı olan yoğum tempolu bir meslek hayatınız olacağı için; hemşirelik yapabilmek adına insan ilişkileri, insan psikolojisi gibi konularda da yeterli eğitimi almış olmanız gereklidir.

Şimdi de; böyle bir iş fikri sizlere ne kazandırır, nelerden vazgeçmenizi gerektirir buna bakalım. Yeni bir kazançlı meslekler incelemesi başlıyor…:P

1)HEMŞİRE OLMAK İÇİN ÜNİVERSİTELERİN SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTELERİNDE BULUNAN 4 YILLIK HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

-Bu programdan mezun olan kişi “hemşire” unvanıyla iş hayatına atılır. Hemşirelik bölümü; Türkiye’de inanılmaz sayıda çok üniversitede mevcuttur fakat tabii ki kaliteleri arasında farklılıklar olabilmektedir. Ben buraya tek tek üniversite isimlerini ve bölümleri yazmayacağım. Dileyenler buraya tıklayarak 2014 hemşirelik taban puanlarını görebilirler.

2)OKULUNUZDAN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE MEZUN OLDUNUZ. TEBRİKLER; ARTIK RESMEN BİR HEMŞİRESİNİZ. ŞİMDİ BİR SORUN DAHA VAR: NERELERDE ÇALIŞABİLİRSİNİZ?..

-Herkesin aklına genel ve üstünkörü bir tabirle “e tabii ki hastanelerde” cevabı gelecektir fakat cevap sadece bununla sınırlı değildir. Koruyucu, rehabilistasyon merkezleri, hastane dışı özel veya devlet sağlık kuruluşları, özel hastaneler veya devlet hastaneleri, okul, fabrika, işletme, vs. birçok farklı alanlarda çalışabilirler. Dolayısıyla istihdam alanı olarak pek de zorluk çekmeyeceğiniz bir meslek.

3)HEMŞİRELİĞİN GÜZEL BİR İŞ FİKRİ OLMASININ EN ÖNEMLİ ETKENLERİNDEN BİRİ DE; GEREKEN İSTİHDAM SAYISINA ORANLA YETİŞEN ELEMAN SAYISININ EKSİK KALMASIDIR.

-Önceki maddede dediğim gibi; akla hayale gelebilecek o kadar çok alanda hemşire ihtiyacı bulunmaktadır ki, mezun olur olmaz bir yerden başlamanız hiç zor olmayacaktır. Tabii kazançlı meslekler altında yaptığımız değerlendirmemizin sizin de hayatınıza yansıması, sizin azminize ve yeteneğinize bağlı..;))

4)DEVLET-ÖZEL KAPIŞMASI HEMŞİRE OLMAK KONUSUNDA DA GEÇERLİDİR..:)) DEVLETTE “SÖZDE” GARANTİDESİNİZDİR AMA MAAŞINIZ FAZLA ARTMAZ, ÖZELDE TAM TERSİDİR FALAN FİLAN.. SİZ KONUYU BİLİYORSUNUZ..:D

-Biraz dalga geçmemin sebebi aslında devletin hiç de o kadar az maaş vermeyi hak edecek şekilde güvenli olduğunu düşünmem arkadaşlar.. Bu düşüncemi önceki birkaç yazımda da belirtmiştim. Yetenekleriniz en iyi ortaya dökebileceğiniz alan özel sektördür, benden söylemesi..;)

5)HASTANELERDE TİPİK HEMŞİRELİK GÖREVİNİ YAPACAK OLURSANIZ; DEVLETTE 2014 RAKAMLARINA GÖRE 2.300 TL CIVARI ALIRKEN; ÖZELDE DE AYNI TUTARA YAKIN FAKAT BİRAZ DAHA DÜŞÜK CIVARLARDA BAŞLARSINIZ.

-Fakat birkaç yıllık tecrübeden sonra devlette üç kuruş zam alırken; özelde hemşirelik maaşı ikiye bile katlanabilir.

6)KÖTÜ YÖNLERE GELİRSEK; TÜM ŞANSINIZA, BAŞARINIZA RAĞMEN TÜRKİYE’DE HER İŞ FİKRİ İÇİN OLDUĞU GİBİ HEMŞİRELİKTE DE KAZANCINIZ EPEY ADALETSİZ DURUMDA OLACAKTIR.

-Örneği İskandinav ülkelerinde hemşire maaşı 6000-7000 Euro’lardan başlamaktadır. Verdiğimiz emeğin ne kadar karşılığını alıyoruz; sizin yargınıza kalmış..:)

7)EĞER YOĞUN BAKIM, ACİL GİBİ BÖLÜMLERDE ÇALIŞIRSANIZ BİR AİLE HAYATI YÜRÜTMEK KONUSUNDA ZORLANABİLİRSİNİZ. ÖZELLİKLE EŞİNİZ BU KONUDA ANLAYIŞLI DEĞİLSE CİDDİ SORUNLAR YAŞAMANIZ YÜKSEK İHTİMALDİR.

-Çünkü toplum yargılarına göre bir erkeğin iş amacıyla birkaç günlüğüne eve uğrayamaması normaldir. Sonuçta daha fazla para kazanmak için çalışıyor. Ama kadının tek görevi bu değildir. Evle de ilgilenmek zorundadır..:)

8)BİRAZ İŞ HAYATININ PİSLİK NOKTALARINA GELİRSEK.. NASIL KARAKTERLİ İNSANLARLA ÇALIŞACAĞINIZ ASLINDA MESLEĞE OLAN SEVGİNİZİ BELİRLEYECEK.

-Aksi, çekilmez bir doktora denk gelebilirsiniz, ya da sizin azminizi ve yeteneğinizi çekemeyen iş arkadaşlarına..

Evet arkadaşlar. Hemşirelik kazancı ile ilgili bu yazıyı özellikle üniversiteye hazırlanma döneminde olanlar için hazırladım. Çünkü eğer olur da bölüm seçip, 2-3 yıl okuyup sonradan fikir değiştirirseniz; gerçekten çok geç oluyor..Bu yüzden kazançlı meslekler arasında hangi iş fikri sizin için daha iyidir. Hangisi para kazanmak için bir ömür yürütmeye tahammül edebileceğiniz bir alandır, mümkün olduğunca isabetli karar vermeye çalışın. Hemşirelik mesleği ile ilgili derin bilgileri olan veya hemşirelik kazancı ile ilgili yorum bırakmak isteyen arkadaşları bekliyoruz.. Sağlıcakla kalın..:) Haa, doktorluk ve diş hekimliği yazılarımızı da üzerlerine tıklatarak okuyabilirsiniz.

Hemşirelik Mesleğinin Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Bu zamana kadar biz de parlak fikirler olarak hep hemşireliğin ülkemiz gibi, insanlarımız gibi olumsuz yönlerine değindik. Biri bize ya da büyüklerine ”ben büyüyünce hemşire olacağım” ya da ”ben hemşireyim” dediğinde ”başka meslek bulamadın mı kızım?” diye çıkışma ihtimalleri yüksektir. Ancak, bu mesleğin cilveli yönleri olduğu kadar uygun ve pozitif yanları da var ki, hala binlerce insan hemşire olmak için gerekli aşamalardan geçmeyi, gerekli sınavları girip çıkmayı borç bilmektedir, bunu denemektedir, başarırsa kariyer planına beyaz önlüklerle devam etmektedir.

 

  • Hemşireliğin en önemli ve güzel yanı sevgili doktorlarımıza hayat kurtarma konusunda yardımcı olmalarıdır. Her zaman bir ülkede, bir toplumda kutsal addedilen meslekler vardır. Bu meslekler bizim ülkemizde öğretmenlik ve doktorluktur. Öğretmenler, çocuklarımızın pırıl pırıl yetiştirilmesinde etkin rol oynar. Doktorlar da bir tanecik olan canlarımızı ona emanet edeceğimiz yegane mesleklerdir. Hiç şüphesiz meslekler de kendi içlerinde ikiye ayrılır. Kendinizi hiçbir işe yaramadığınız ama para kazanmak zorunda olduğunuz için seçtiğiniz meslekler. Kendinizi tamamen işe yaradığınızı duyumsadığınız ve bu nedenle tüm yorgunluklarına katlandığınız meslekler. Hemşirelik, canın yani kutsal olanın emanet edildiği bir mesleğin yardımcılığıdır. Bu nedenle kutsal meslekler statüsünde gösterilmese de, en az doktorluk kadar insan hayatına yardımcıdır.

 

  • Bir hemşire, günlük ev ve sosyal yaşantısında da anlık müdahalelerde bulunma yetkisine ve özelliğine sahiptir. Birinin tansiyonun mu ölçülmesi mi gerekti? Hemen hemşire kızımız koşar. Birinin hastaneden kalan iki iğnesi mi kaldı? Hemen bir hemşire ayarlanır, vurulur. Hemşire yakını olmak bu noktada hem işlevsel hem de son derece sağlık odaklıdır. Aynı zamanda bir hemşire kendi hayatı söz konusu olduğunda da ilk müdahaleyi kendisi yapabilir. Aynı zamanda işin merkezinde olduğu için hem gözlem gücüyle hem deneyenleri gördüğü için, hangi ilacın hangi hastalığa daha iyi geldiğini bilebilir.

 

Hemşirelik, tamamen pratik bir meslek olduğu için, hem iş hayatında hem ev ve sosyal yaşantıda başa gelen irili ufaklı sorunlara çözüm üretmek konusunda da pratiktir. 

 

Sadece Kadınlar mı Hemşire Olur? 

  • Elbette ki hayır. Bu iş için çok fazla istihdam vardır. Zira sadece büyük hastanelerde değil, en küçük sağlık ocakları ve kliniklerde bile hemşire çalıştırılmaktadır. Bazı bölgelerde ise özellikle erkek hemşire istenir ki; o yörenin, o bölgenin zorluklarına göğüs gerilebilsin.

 

  • Ülkemizde ilk erkek hemşire alımı 1970’lerde gerçekleştirmiştir. 45 yıllık serüvenin sonunda bugün birçok hastanede erkek hemşire bulunmaktadır. Başlarda bizim mutaassıp ve geleneklerine sıkı sıkı bağlı toplumumuzda sıkça şaka ve alay konusu olmuştur. Ancak bugün günümüzde Hakan Gerçek, bir televizyon dizisinde erkek hemşire rolünü oynayacak kadar yerleşmiş bir fikirdir, erkek hemşirelik. Hemşire ile kadın özdeşleştirmesi yavaş yavaş kırılmıştır. Zira da bu diğer meslekler gibi bir iştir, hangi cinsiyet tarafından değil nasıl yapıldığı önemlidir.

 

  • Bugün Amerika Birleşik Devletlerinde hemşirelerin total sayısının %10’unu erkek hemşireler oluşturmaktadır. Giderek modern ve daha bilimsel bir iş kolu haline gelen hemşirelikte, erkek olsun kadın olsun herkes daha fazla hayat kurtarmanın, daha fazla şifa dağıtmanın ve daha fazla hastalıkla en kısa yoldan mücadele etmenin yollarını aramakta ve el birliğiyle çalışmaktadır.

 

Ne olursa olsun, hemşireler bir toplumun ve hastane hizmetlerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bugün onlar olmasaydı sağlık hizmetleri ve bakımlar bu kadar hızlı ve pratik bir yola girmezdi. Hemşirelerin işlerini güler yüzlü bir şekilde severek yaptığı hastane ortamlarında herkese bol şifalı günler, tüm hemşirelerimize de kolaylıklar ve iyi nöbetler dileriz.

“HEMŞİRELİK-Cidden Değer Mi Onca Çabaya” üzerine bir yorum

  1. Merak ediyorum daha önceden hiç hemşirelik yaptınız mı ? Doktor yardımcılığı gibi betimlediğinize göre büyük ihtimalle yapmamışsınız bunu algılıyorum. Şunu bilmelisiniz ki hemşirelik ayrı etik kodlara sahip ayrı bir meslek dalıdır. Eğer doktor yardımcılığı yapsaydı adı doktor yardımcısı olurdu ayrıca bu işi zaten stajyerler ve asistanlar yürütmekte hemşireler değil. Lütfen bir daha hakkında bilgi sahibi olmadığınız şeyler konusunda böyle saçma sapma yazılar oluşturmayın.Bir lisans hemşire olarak böyle bir yazı yazmanıza gerçekten çok sinirledim.Umarım hatanızın farkına varır bu saçma cümleleri paylaşmazsınız.

    Yanıtla

Yorum yapın