İcra Memurları Maaşları ve Kazançları Nasıl?

Yazılarımızı sıklıkla ve ilgiyle takip eden sevgili okurlarımıza merhaba! 2016 yılında, bugünkü yazımızda memurluğun bir kolu olan icra memurluğu mesleğini mercek altına yatıracağız. Yazımızın içeriğinde icra memurlarının maaşlarını ve kazanımlarını detaylı bir şekilde analiz edeceğiz. Bununla birlikte bu işin niteliklerini de ele alacağız. Akıllarda sıklıkla duran nasıl icra memuru olurum sorusunun cevaplarını da vereceğiz. Son olarak gereken tahsili ve iş olanaklarını yazıp mesleğin zor yönlerini ele alacağız.

Öyleyse ilk sorudan başlayalım.

İcra Memuru Olmak İçin Gereken Tahsil Nedir? 

  • İcra memuru olmak için gereken tahsil bir kaç seçeneği bünyesinde barındırır. İlk seçenek kamu yönetimi okumaktır. Birçok okurumuzun da hak vereceği üzere kamu yönetimi mezunu olduktan sonra önlerinde birçok iş açılmaktadır. Bu işler, bilgisayar işletmenliği, kaymakamlık ve idari hakimlik olabileceği gibi, icra memurluğu da olabilir.
  • Bir diğer seçenek ise, Adalet meslek yüksek okulundan mezun olmaktır. Bununla birlikte hukuk fakültesi mezunları da gereken aşamaları kat ettikten sonra isteğe ve tercihe göre icra memurluğuna başvurabilirler. Başvuruları sınavlarla birlikte başarıyı yakalarsa icra memuru olabilirler.

İcra memuru olmak için gereken tahsili sevgili okurlarımızla paylaştık. Şimdi de nasıl icra memuru olabilirim diye soran, kara kara düşünen yurttaşlarımıza yardımcı olmak ve yol göstermek adına, aşama aşama ilerleyerek maddeler halinde bu sorunun cevabını verelim.

i3

Nasıl İcra Memuru Olurum? 

  • Öncelikle bilinmesi gereken icra memurluğunun adliyeye bağlı bir kurum olduğu ve bu işleyişte faaliyette bulunduğu olmalıdır. İcra memurluğunun birinci evresi, zabıt katibi olmaktan geçer.
  • Peki zabıt katibi olmak için hangi yoldan gidilmelidir? Bu yol için de önce KPSS sınavına girmeniz gerekecek. Gerekli hazırlıkları ve çalışmaları yaptıktan sonra girdiğiniz KPSS sınavından en az 70 tam puan çıkarmanız lazım geliyor. Ancak bu puan da yeterli değil. Daha sonra karşınıza bir adet klavye sınavı çıkacak. 3 dakika içerisinde istenilen metni tam olarak yazıp en az hatayla tamamlamanız istenecek sizden. Klavye türünü kendi seçme özgürlüğünüz var. Buna istinaden geçmiş klavye deneyimlerinize istinaden ve elinizin alışık olduğu şekilde F ya da Q klavyesini tercih edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz klavyeyi sınav öncesinde bildirerek 3 dakika içerisinde istenilen metni yazacaksınız. Bu metin genelde ders kitaplarından seçilen rastgele bir bölümdür. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak icra memuru olmak isteyenlerin tez zamanda klavye konusuna eğilmeleri ve sık sık pratik yapmaları gerekecek.
  • Bundan sonraki aşama biraz talihinizin yaver gitmesine bağlıdır. Zira bir zabıt katibinin icra memuru olması için söz konusu bakanlık tarafından isminin önerilmesi ya da kayıtlarda geçmesi gerekmektedir. Söz konusu sınava müracaatlar ise sınav yoluyla yapılmaktadır. Ancak icra memurluğu sınavından ne kadar yüksek bir puan alırsanız alın isminiz Adalet Bakanlığı tarafından önerilmediyse, şansınız önerilen isimlere göre daha az olacaktır. Bu nedenle zabıt katipliği mesleğini tatbik ederken isminizi sık sık olumlu anlamda duyurulmalı, performansınız ile göz doldurmayı bilmelisiniz.
  • Güvenlik soruşturmasının istihbari bilgi sebebiyle olumsuz gelmemesi.

i1

İcra Memurlarının Maaşları Ne Kadardır? 

  • Bilindiği üzere Ocak 2016 tarihi itibariyle memurların maaşlarına yeniden zam yapılmıştır. Bu zam oranlarına göre yeni şablonda icra memurunun net maaşı 3000 lirayı geçmektedir. Memurluk hem sağlam hem de Türk toplumu açısından her daim tercih edilmeye layık bir meslek olarak kabul edildiğinden net 3000 liralık maaşı da bu sağlam güvenceli mesleğe eklersek, birçok insanın çeşitli memurlukları istemesinin sebebini daha iyi anlamış oluruz. Siz de bana 3.000 lira yeter diyorsanız, icra memurluğu işi için kendinize de güveniyorsanız, bu iş için gerekli adımları atabilirsiniz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Yemek Dersi Vererek Para Kazanmak Mümkün Mü?

İcra Memurunun Görevi Nelerdir? 

  • Bir işin niteliğini anlamak ve kavramak için o mesleğe mensup kişilerin görevlerini ve sorumluluklarını bilmek gerekir. Bu nedenle biz de şimdi size icra memurlarını kapsayan görevleri ve sorumlulukları bildireceğiz.
  • Hepimizin bildiği üzere icra memurlarının birincil ve asli görevi haciz işlemlerini yapmak ve haciz işlemlerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılmasını gözlemlemektir. Borçlarını ödeyemeyen insanların evlerine ve iş yerlerine gidip borca tekabül eden miktara karşılık gelecek miktarda eşyanın haciz edilmesini sağlar. Bununla birlikte yapılan son düzenlemeler ile birlikte artık evlere yapılan haciz işlemlerinin azaltılarak bitirilmesi göz önünde bulundurulmuştur. Sivil halktan yurttaşlarımızın giderek çeşitli kurumlara ve bankalara borçlanması ve borçları ödeyemez hale gelmesi sonucu haciz işlemleri artmıştır. Bu da iki yönlü bir boyut kazanmıştır. Birincisi bu kadar çok haczin işleme konulması ve faaliyete geçirilmesi için yeterli sayıda memurun var olmaması, işleri zora sokmuştur. İkinci olarak ise toplumdan yükselen isyan sesleri, evlerine kadar girilip eşyalarının alınmasına çıkarılan yüksek sesler, devletin bu alanda yeni düzenlemeler getirmesine yol açmıştır. Artık haciz memurları sadece iş yerlerini haciz etmektedirler. Peki hangi durumlarda? Örneğin, bir yayın evi, sözleşmesine uygun olmayacak şekilde yazarına telifini ödemiyorsa, yazar icra takibi başlatır. İcra takibinin onayıyla birlikte söz konusu iş yerine ikaz yapılır. İkaz karşılığında da bir cevap gelmez haciz işlemi devreye sokulur. Tüm bu işlemlerin sorumluluğu, haciz memurlarının sorumluluğu altındadır.
  • Tahsilat makbuzlarının takibi ve düzenlenip aylık raporlar haline getirilmesi haciz memurlarının bir başka görevidir.
  • Haczi yürürlüğe koymak gibi haciz işlemlerinin kaldırılması da görevleri arasında sayılır.
  • Bakanlığa yollanan icra takiplerini işlem sırasına koymak, gerekli incelemeleri yapmak ve haklarında en reel kararı vermek, icra memurlarının görevidir.
  • İcra memurlarının görevleri ve sorumlulukları arasında son olarak, bulunulan mal beyanlarının dökümünü çıkarmayı gösterebiliriz. Aynı şekilde eksik ya da geç bulunulan mal beyanlarında gerekli cezayı işleme koymak da bir diğer görevleridir.

i-2

İcra Memuru İş Olanakları Nasıldır? 

  • Memurluk denilince herkesin aklına ilkin çok da zor olmaması gerektiği gelir. Ancak bazı memurluklar vardır ki hem olması hem de mesleği sürdürmesi zordur. O memurlukların başında da icra memurluğu gelir. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, icra memuru olmak için önce zabıt katibi olmak gerekmektedir. Zabıt katibi olmak için ise KPSS sınavına girmek ve en az 70 puan gibi yüksek bir puanı tutturmak gerek. Bu nedenle icra memurları olmak isteyenler nasıl iş bulurum sorusundan önce nasıl icra memuru olurum sorusunu derinlemesine gündemde tutmalılar.
  • İcra memurları iş olanakları son 15 yıl içerisinde daralmıştır. Bunun en büyük nedeni artık haciz işlemlerinin yavaşlatılması ve bazı alanlarda tamamen durdurulmasıdır. Birincil görevi haciz işlemlerini onaylamak ve faaliyete geçirmek olan icra memurlarının, bu görevi ellerinden alındığı için, artık kadro konusunda da daha fazla genişlemeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle diyebiliriz ki icra memuru iş olanakları statik bir durumdadır ve çok da hareketli olmayan bir ivmeye sahiptir. İcra memuru olmanın ilk adımı olan zabıt katipliği ise, ek bir seçenek ve meslek olarak daha geniş iş olanaklarına sahip bir meslek olarak görünmektedir.

İcra Memurluğunun Eksi Yönleri Nelerdir? 

  • Toplum nazarında hala haciz denilince ilk akla gelen icra memurlarıdır. Her ne kadar bu alanda haciz işlemleri giderek azaltılsa da hala toplumun gözünde ”yuva yıkan” bir memurluk türü olarak lanse edilmektedir.
    • İşiniz sayılar ve paralar olacağı için en ufak hatayı kaldırmayan bir meslektir. Bu nedenle ekstra özen ve ihtimam arz eden bir iş alanına sahiptir.

Yorum yapın