İletişim Fakültesi Mezunu Ne İş Yapabilir

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda bir fakülteden mezun olanların hangi işlerde çalışabileceğini konuşacağız. Bu fakültenin adı: İletişim Fakültesi.

90 sonrası dijitalleşen ortam ve giderek artan sinema sektörünün artan rağbetiyle birlikte her üniversitede iletişim fakülteleri açılmaya başlandı. Adeta bir kampanya hızında oldu bu. İster özel ister devlet üniversitesi olsun açılan iletişim fakülteleri hız kesmedi. Bununla birlikte sıfırdan yeni açılan üniversitelerde de bu fakülte mevcut kılındı.

communication photo

Türkiye’de bugün 50’den fazla iletişim fakültesi var. Şimdi bu iletişim fakültesinde okunabilecek bölümleri inceleyelim; akabinde neden öğrencilerin bu fakülteyi bu kadar yoğunlukla tercih ettiklerini açıklamaya çalışalım.

İletişim Fakültesinde Okunabilecek Bölümler 

  • Gazetecilik: Gazetecilik mesleğinin en ince noktalarına kadar derslerinin verildiği bölümdür. Staj olarak sene sonunda mutlaka ulusal bir gazetede çalışmak zorunludur. Bu alan bazen okulun çıkardığı gazete de olabilir. Derslerinin içeriği, haber yapma, metin yazma, röportaj gibi konulardan oluşur. Diğer iki bölüme göre daha ağır dersleri vardır. Zaten birkaç puanlık da olsa daha fazla puana gereksinim vardır, bu bölüme girebilmek için.
  • Halkla İlişkiler: Halkla ilişkiler alanında verilen dersler, yer yer tanıtım, reklamcılık alanlarına da kayabilmektedir. Burada da önemli olan iletişim kurumları, iletişim teknikleri gibi dersler verilir. Reklamcılık, bir ürünün tanıtımını yapmak iken; halkla ilişkiler o ürünün üretimini yapan firmaların tanıtımını yapar.
  • Radyo- Tv- Sinema: Üç boyutlu bir bölümdür.  Dersler radyo, televizyon ve sinema alanında üçe ayrılır. Film çekmek, radyo yayını yapmak, televizyon alanında spiker olmak isteyenler bu bölümde okumalıdır. Aynı zamanda metin yazarlığı, senaryo yazım teknikleri, reklam, film çekme yöntemleri gibi konuları ele alır. Mezuniyet tezi olarak genelde kısa metraj çekilir ya da uzun metrajlı senaryo yazılır.

İletişim Fakültelerine Olan İlginin Nedenleri? 

  • Bu konu başlığının bir diğer adı iletişim fakültelerinin artı yönleri nelerdir olabilir. Bir fakülteye olan ilginin kaynağını ve nedenini bulduktan sonra, o fakülte biriminin artı yönlerini de otomatik olarak bulmuş oluruz.
  • Birincisi bu bölüm sözel bir bölümdür. Hepimiz biliriz ki sözel bölümde okumak, eşit ağırlıktan ve sayısal bölüm okumaktan kat be kat kolaydır. Matematik, fizik, kimya gibi son derece ağır derslerden kurtulmak demektir bu. İletişim fakültesine olan ilginin kaynağının birinci nedeni budur: Sözelcilerin zaten tercih yaparken çok fazla tercihi yoktur. Ya turizm ya öğretmenlik ya da en basit yoldan iletişim fakültesi okumak.
  • Bir diğer neden bu bölümün son derece eğlenceli ve albenili gibi görünüyor olması. Düşünün ki bir dersin sınavına film izleyerek çalışıyorsunuz! Herhalde bu sayfalarca süren matematik problemlerini çözmekten daha kolay ve keyifli olsa gerek! Aynı zamanda sürekli üretime dayalı bir iş kolu olması da cabası! Senaryo yazmak, metin yazmak, reklam metni üretmek, kısa film çekmek, radyo yayını yapmak, haber yazmak, gazete çıkarmak. Bunlar öğrenciyken insanın sanatsal aktivitede bulunup hem de o okuldan mezun olmasını sağlayan faktörleri canlandırmak demektir.
  • Bir diğer neden, bu bölümün öğrenci muhabbetlerinde ”popüler olmasıdır.” Aysu’yu gazeteciliği kazanmış! Ahmet, iletişim fakültesine gidiyor. Bu tür muhabbetler iletişim fakültelerini ortamlarda popüler ve merak edilesi kılar. Bu da fakülte türünü bir şekilde cazibe noktası kılmaktadır.

İletişim Fakültesi Mezunu Ne İş Yapabilir? 

1. Senaryo Yazarlığı: 

Bu yazarlık türünün eğitimini alabileceğini yegane fakültedir zira. Bir de özel kurslar vardır tabi. Ama oraya genelde para dayanmaz! Senaryo yazarlığı sektör içinde çeşitli açılardan farklılıklar gösterir. Örneğin dizi yazarlığı yapabilir ya da bir yönetmenle anlaşıp ona sinema senaryosu yazabilirsiniz. Yine aynı şekilde bir tiyatro oyununun ya da bir reklam filminin de senaryosunu yazabilirsiniz. Sektörde senaryo yazarı olmak için kendinizi yazınsal manada ispatlamış olmalısınız. Bir de sektörün içinden çok fazla sağlam adam tanımalısınız.

2. Yönetmenlik: 

Sizi bekleyen bir diğer iş de yönetmenliktir. Ancak Türkiye ortamında özellikle sinema ve dizi yönetmenlerinin tamamen sektör dışından geldiğini unutmamakta fayda var. Her iletişim fakültesi öğrencisi okula küçük bir Tarkovsky olarak başlar. Ancak yönetmen olmak gerçekten çok zor ve uzun bir yolun sonunda elde edilecek bir başarıdır. Evet bir meslekten çok kazanılmış bir başarıdır. Ülkemizde bu kadar az yönetmen olmasının sebebi de budur.

Ancak iş sadece dizi ve film yönetmenliğiyle bitecek türden değildir. Örneğin klip yönetmenliği adı altında daha geniş bir ufukta çalışabilirsiniz. Reklam yönetmeni, tiyatro yönetmeni de ek olarak yönelebileceğiniz yönetmenlik türleridir.

3. Reklam Yazarlığı: 

Reklam yazarlığı, yüksek oranda yaratıcılık ve pratik zeka isteyen bir iştir. Bu nedenle bu alanda çalışmak için iletişim fakültesi mezunu olmanız iyi bir kariyer başlangıcı olacaktır. Buna ek olarak metin yazarlığı ve skeç yazarlığı da yapabileceğiniz işler arasındadır. İletişim fakültesi, adeta dört yıl süren bir yazarlık kursu gibidir. Yeter ki o dört yıllık eğitimden ve size kalan boş vakitten en iyi şekilde istifade etmeyi bilin. Gerisi kalemin keskinliği ve zekanızın kullanışıyla alakalı olarak size yol gösterecektir.

4. Kameramanlık: 

Kameramanlık, tamamen teknik bir iştir. Şimdiden söyleyelim çoğu İletişim Fakültesinde kameranın ‘k’sini bile göremeyeceksiniz. Ancak daha okul yıllarında bunun merakını kuşanır ve buna yönelirseniz, kendinizi eğitim sürecinde keşfedebilir ve yetiştirebilir, mezun olduktan sonra da çeşitli alanlarda kameramanlık yapabilirsiniz.

5. Kurguculuk: 

Kurguculuk da kameramanlık gibi tamamen teknik bir iştir. Filmlerin fragmanını çıkarmak, kaba ve posa görüntülerini eleyip ham görüntülerden bir kolaj oluşturmak işine kurguculuk ya da montajcılık denmektedir. Yine aynı şekilde çeşitli kliplerin ve programların da kurgucusu olabilirsiniz. Kurguculuk, bolca uykusuzluk gerektiren ancak parası da tatlı olan bir meslektir.

6. Oyunculuk 

Özellikle kadın öğrencilerin bu alanda boy göstermesini sağladığı alandır. Zira özellikle 3. sınıftan sonra öğrenciler, film setlerine, dizi setlerine, tiyatro alanlarına gidip işi mevkinde, sahasında görmeye ve oralarda staj görmeye başlarlar. Bugün piyasadaki oyunculardan bir kısmı İletişim fakültesi çıkışlıdır. Çünkü bu fakülteden mezun olmak bunun ön koşulunu sağlamaktadır.

7. Gazetecilik: 

Elbette ki gazetecilik de yapabilirsiniz. Zaten bölümlerinden biri direkt olarak gazeteciliktir. Haber yapma işçiliğini tüm detaylarıyla öğrenir pratik alanda da kendinizi test edip çeşitli yetkililere kendinizi ispatlayabilirseniz gazetecilik mesleğine başlayabilir ve bu alanda sektör içi çalışmalara başlayabilirsiniz.

8. Halkla İlişkiler Uzmanı: 

Şirketlerle koordinatlı bir şekilde iletişim kurup onların kısa tanıtım filmlerini çekmek halkla ilişkiler işinin kısa bir değerlendirmesidir. Bu değerlendirmenin içinde mesleki olarak yer almak istiyorsanız bu sektörde çalışma şansınız epey yüksek.

9. Set İşçisi – Yönetmen Asistanı 

Bu zamana kadar hep hedeflenen, çokça istenilen meslek alanlarını saydık. Bir de sektörün gerçek boyutu var. Gerçek hacmi ve acı gerçekleri!

Maalesef iletişim fakültesi mezunları, her zaman tam da istedikleri yüksek perdeden, maaşı iyi, kariyer planı yüksek işlerde çalışamamaktadır. Zira iletişim fakülteleri ne kadar çok öğrenciye açık olsa da, bu okullardan yıldan yıla mezun olan öğrenciler, sektörde kendilerine istedikleri işi bulamazlar. Zira sektör, yeteri kadar geniş değildir. Her alan tutulmuştur.

Son olarak birçok iletişim fakültesi birçok genç arkadaşımızın yönetmen asistanlığı ve set işçiliği gibi işlerde de istemeden olsa çalıştıklarını söyleyebiliriz.

Herkese hayırlı mezuniyetler ve hayırlı iş kapıları temenni ederiz.

“İletişim Fakültesi Mezunu Ne İş Yapabilir” üzerine 6 yorum

  1. çoğu iletişimci (özellikle RTS öğrencileri) yönetmen asistanı olmak için can atmaktadır lakin bu en zor bulunabilecek işlerin başında gelir. En üzülerek okuduğum noktalardan biri ise sayısal bölümlerle kıyaslama oldu. öncelikle her bölümün zor yanları var ve evet belki sayfalar dolusu matematik problemi çözülmüyor fakat sayfalar dolusu kuram okunuyor ve tekrar okunuyor sonra tekrar okunuyor. Evet sınavlara bazen film izleyerek çalışabiliyoruz fakat bu da yanlış aktarılmış, şöyle ki 3 saatlik filmi durdurup çıkarım yaparak, yönetmenin anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışarak çoğunlukla 6-7 saat aralığında bitiriyorsunuz. Hatta haftaları bulan izlemeler yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.

    Yanıtla
  2. Çok güzel açıklama yapmışsınız, fikir vermişsiniz teşekkür ederiz ancak sayısal bölüm okumaktan kat be kat kolay demeniz çok tuhafima gitti. Çünkü sunumlar, uygulamalı ödevler, reklam ve tanıtım filmi çekimleri, portfolyo,dergi hazırlığı, haber yazmak, vs… Sınava son bir ay kala hazırlık başlıyor, kat be kat kolay mı Allah bilir ?

    Yanıtla
    • Sayısal bölümlerde en zor olanı mühendislik nazarından bakacak olursak. Bir İnşaat Mühendisi, O dediklerinizi eğitim sırasında Öğrenip yapabilir. Ama bir RTS mezununun kalkıp İnşaat mühendisliğini bitirmesi oldukça zordur.

      Yanıtla
    • Teşekkür ederiz Sayın Melo; parlakfikirler saatlerce uğraşarak para bile kazanmadan sizlere daha iyi içerikler üretmek için gece gündüz çalışmaktadır. Beğenmeniz yeterli bizim için

      Yanıtla
  3. Maalesef iletişim fakültesi diye Güzel Sanatlar fakültesini anlatmışsınız, iletişim fakültesini 6 biyoloji bölümünü 3 yılda bitirmemden problem çözmek mi fikir üretmek mi zor bunu anlayabilirsiniz. İletişim bilimleri sözel mantıktır ve matematik konuları içinde ele alınır, bu yüzden matematikçilerin bulduğu sayfalarca mantık kuramlarıni inceleyip üzerine düşünmek, fikir üretmek matematik problemi çözmekten kolay değildir.

    Yanıtla

Yorum yapın