İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

             Bu yazımızda herkesin gayet iyi bildiği bir meslek dalını ele alacağız arkadaşlar: İnşaat mühendisliği.. Bu meslek o kadar ilginç bir mühendislik alanıdır ki; insanlığın avcı-toplayıcı göçebe topluluk hayatından vazgeçip yerleşik yaşama geçmeye başlamasından beri ihtiyaç duyulan; kurulan her uygarlıkta, en küçüğünden en büyüğüne kadar her yerleşim biriminde mutlaka ancak onun yapabileceği işler olan şanslı ve bir o kadar da gerekli bir daldır. Bu tanımdan bir çıkarım yapacak olursak; böylesine eski ve kazançlı mesleğin nasıl olup da uzun yıllar boyunca yıldızının parlak kaldığını anlamak zor olmasa gerek.. Bahsettiğimiz şey insanlık dostlar: Daha iyi(!) bir yaşam için doğayı düzenler; üzerine kendi yaşamını kolaylaştıracak ve standartlarını yükseltecek şekilde binalar, türlü türlü yapılar inşa eder. Başka yerlerde kendine göre yapı inşa edenlerinkini de sırf daha fazlasını elde etmek için yakıp yıkar, vs…:))
building photo
şöyle binaları da inşaat mühendisleri inşa ediyor
                Aslında inşaat mühendisliğinin temeli yukarıda bahsedilen ironik duruma bağlıdır. Eski çağlarda mimar, mühendis, vs. Meslek grubundan olan insanlar arasında pek ayrım olmazdı. Örneğin; Eski Mısır’da veya Eski Yunan’da bugünkü tabiriyle bir inşaat mühendisi olsaydınız; hiçbir uzmanlık dalınız olmaksızın tek sorumluluğunuz binalar inşa etmek olacaktı. Ayrıca bu hizmeti mecburen askeri alanda verecektiniz. İşte; inşaat mühendisliğinin insana “Ne alaka?” dedirten İngilizce karşılığı olan “civil engineering” tanımı da buradan gelmektedir. 17. Ve 18. Yüzyılda gelişen Avrupa’da tüm yeniliklerin ve ilerlemenin bir getirisi olarak askeri alanlar dışında sivil insanların da yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmaların gereği yeni meslek dalları ortaya çıkmıştır. Askeri olmayan, sivil inşa işlerine bakan mühendis anlamındaki “civil engineering” tanımı da; bugünkü inşaat mühendisliğinin temellerini atarcasına ilk kez bu dönemde kullanılmıştır ve okullarda aynı amaçlara yönelik eğitim verilmeye başlanmıştır.
                Mesleğin tarihinde kısa bir yolculuk yaptıktan sonra şunu söyleyebiliriz ki; insanlık artık bu noktaya geldikten sonra inşaat mühendisliği ölmeyecektir. Çünkü başımıza gelebilecek en kötü şeylerden sonra bile insanlık; toparlandıktan kısa bir süre sonra yeniden uygarlık, inşa, iskan, vs. gibi yollar izleyecektir. Bu genel tanımdan 2014 yılı ve sonrası için gerek Türkiye, gerekse dünya açısından şöyle bir bakarsak; her sene yüzlerce mezun vermesine rağmen inşaat mühendisliği, gayet makul ve kazançlı meslektir. Şimdi kısa kısa maddeler halinde inşaat mühendisliğinin iyi ve kötü yönlerini inceleyelim:
1-)ÖNCELİKLE YAZIMIZDA BAHSETTİĞİMİZ GİBİ; AMAZONLAR DIŞINDA HER YERDE İŞ İMKANI BULABİLECEĞİNİZ BİR MESLEK EDİNECEKSİNİZ. GELİRİNİZ ÇOK ÇOK YÜKSELMESE BİLE İŞİNİZ GARANTİ DİYEBİLİRİZ.
-Kendinizi geliştirmeyip ortalama kalmanız halinde maaş durumu da haliyle ters orantılı olarak etkilenecektir.
2-)BİR ŞEHİRDE BULUNAN BİNA, KÖPRÜ, BARAJ, VS. AKLA GELEBİLECEK TÜM YAPILAR; ESKİ YILLARA GÖRE ÇOK DAHA ÖZELLEŞMİŞTİR VE BU DURUM HALA DEVAM ETMEKTEDİR.
-Şöyle ki; biraz daha eğitim alarak ve uygulama alanında kendinizi geliştirerek edineceğiniz küçük alandaki bir uzmanlık ile müteahhitlerin ve sermayedarların aradığı adam olabilirsiniz. inşaat mühendisliğinin kazançlı mesleklerden olmasının sebebi de bundan ileri gelmektedir.
3-)ÇEŞİTLİ SEBEPLERDEN KENDİNİZİ FAZLA GELİŞTİREMEDİNİZ DİYELİM.. ÇEVRE, ÖLÇME, SU, YAPI, KIYI, MALZEME MÜHENDİSLİĞİ GİBİ HERHANGİ BİR ALT DALA KISA SÜRELİ BİR YOĞUNLAŞMA İLE DAHA NİTELİKLİ HALE GELEBİLİRSİNİZ.
-Bu da devasa olmasa bile maaş konusunda büyük farklar yaratacaktır.
4-)BİR BİNA İNŞA ETMENİN KABACA İKİ KISMI VARDIR. İLKİ; YÖRESEL VEYA ÖZEL UYGULAMALARIN YAPILDIĞI DIŞ CEPHE; İKİNCİSİ İSE BİNANIN YIKILMADAN SAĞLAM DURABİLMESİ İÇİN UYGULANAN MÜHENDİSLİK TEMELLERİ. SİZİN İŞİNİZ İKİNCİ KISIM OLACAK; DOLAYISIYLA DÜNYANIN BİR UCUNDAKİ İNŞAAT MÜHENDİSİ İLE ORTAK BİR DİL KONUŞUYOR OLACAKSINIZ.
-Farklı ülkelerde iş imkanı bulmanız durumunda İngilizce dışında kendi bilgi birikiminiz dışında pek bir şey yapmanız gerekmeyecektir. ingilizcem yok diyorsanız da size diyecek lafımız yok kazançlı meslek sahibi olmak lisan bilmeden bir hayal artık bu devirde.
5-)İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ GÖREV TANIMINA YAKIN OLAN KAZANÇLI MESLEKLERDEN HERHANGİ BİRİNDE DE UZMANLAŞABİLİR; DOLAYISIYLA DAHA DONANIMLI HALE GELEREK MAAŞINIZI KAT BE KAT ARTTIRABİLİRSİNİZ.
-Boş durmak yok; öğrenecek dolu şey var…;))
6-)KÖTÜ YÖNLERİNE GELİRSEK… ÖNCELİKLE BU MADDE SADECE BİR ÖNGÖRÜDÜR. ESKİ DÖNEMLERE KIYASLA İNŞAAT UYGULAMALARININ VE YAPILAŞMALARININ BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZDA ODLUĞUNU DÜŞÜNÜRSEK; BİR GÜN İNŞAAT SEKTÖRÜ TIKANABİLİR.
-Tıkanmasa bile bir yenileşme, reform, vs. uygulama yapmak zorunda olabilir. Bu da sizin inşaat mühendisliği diplomanızın nüfuzunu azaltacaktır.
7-)HER SENE VERİLEN İNANILMAZ SAYIDAKİ MEZUN YÜZÜNDEN İŞ SAHASININ GENİŞLİĞİ İLE İNŞAAT MÜHENDİSİ SAYISI ARASINDAKİ ORAN AZALMAKTA; HAL BÖYLE OLUNCA DA DİĞERLERİNDEN SİZİ AYIRACAK NİTELİKLER ELDE ETMEK GÜÇLEŞMEKTEDİR.
-Tamamen ortalama olsanız bile bugünkü şartlarda rahat geçinirsiniz söyleyelim.. Ama daha fazlasını istiyorsanız, daha saldırgan ve öğrenmeye açık olmalısınız..:))
8-)BU DA KİŞİSEL TERCİHİNİZE KALMIŞ BİR DURUMDUR: DÜNYADA TÜM HIZIYLA SÜREN ÇILGINCA YAPILAŞMAYI, YEŞİL ALAN KATLİNİ VE BUNA BAĞLI OLARAK GELECEKTE BİZİ BEKLEYEN SORUNLARI DÜŞÜNÜRSEK.. BELKİ DE HER ALLAHIN GÜNÜNDE DOĞRU OLANLA ÇELİŞEN BİR MESLEK YAPIYOR OLACAKSINIZ.
-Elbette bu tek maddeye sığdırılamayacak bir tartışma konusu.. Ayrıca insanların temel ihtiyacını karşılamaya yönelik imara tabii ki bir şey denemez. Fakat; AVM, rezidans, turizm ve eğlence merkezleri, vs. vs.. Bu konularda hunharca çalışmaya başlamadan önce iyi düşünmenizi tavsiye ederiz..:))
 
9-)LİSANS MEZUNU OLARAK DİREKT İŞE BAŞLADIĞINIZ TAKDİRDE ÇOK YÜKSEK GÖREVLERDE YER ALMAYACAĞINIZ ZATEN KESİN.. AMA SORUN ŞU Kİ; DAR BİR ALANDA ÜST RÜTBEDEKİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İŞİ BIRAKMADIKÇA SİZİN TERFİ ALMANIZ DA ZORLAŞABİLİR.
-Tecrübesiz halinizle sadecce bazı basit yapı işlemlerinde yer alırsınız; ya da şantiyelerde bulunarak üstünüzde olan mühendisiz gözü kulağı olursunuz. Daha büyük ve daha karmaşık işler için hem teorik hem de uygulama, insan, vs. yönlerden kendinizi geliştirmeniz gereklidir.
10-)ŞUNU DA DÜRÜSTÇE KABUL EDELİM Kİ; ÇOK YÜKSEK MAAŞ İLE ÇALIŞIYOR BİLE OLABİLİRSİNİZ. FAKAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNİN DUYULDUĞUNDA İNSANLARIN İLGİSİNİ ÇEKECEK PEK BİR KARİZMASI YOKTUR..:)))
-Onca bilginize ve tecrübenize bakmadan karar veren; “Vaay Allah kolaylık versin.” Diyeceğine “haa iyiymiş…” diyen insanlardan bir gün bıkabilirsiniz.:))

Yorum yapın