İnsanların Geçekten İhtiyaç Duyacağı Ürünler Yaratan 4 İş Fikri

Günümüzde ihtiyaçlar ikiye ayrılıyor. Doğal / zorunlu ihtiyaçlar ve Yapay / Lüks ihtiyaçlar. Bu denge uzun bir süredir savrulmakta ve neyin doğal neyin yapay olduğu birbirine karıştırılmaktadır. Aynı şekilde zorunlu ile lüks kavramları da birbirinin içine girerek dolambaçlı birer kavrama dönüşmüştür. Günümüzün en traji-komik gerçekliklerinden biri birçok insan borç harç içinde yüzerken dahi son model akıllı telefonlara inanılmaz paralar ödemesidir.

Asgari ücretle çalışan kişilerin bu plansızlıkları, doğal ile yapay olanları birbirine karıştırıp tamamen karmaşık ticari harcamalara yönelmesinin ise iki ana nedeni var: Birincisi çevrenin etkisi. ‘Onlara var da bize yok mu’‘ sorusunun şımarıklığı bireylere tek tek nüfuz etti. Onda varsa neden ben yok  – sorusu haklı bir isyan gibi görünse de çoğu zaman çocukça bir şımarıklıktan başka bir şey değil. İkinci neden ise sosyal medya ve görsel medyanın kurduğu tuzaklar. Artık tüketicilerin neler satın alacağına karar vermekle yetinmeyip neler düşünmesi, nasıl hissetmesi gerektiğine bile bu merciler karar veriyor. Hal böyle olunca, kişiler kendi istek ve ihtiyaçlarına göre değil heveslerine göre alışveriş yapıyor. Ancak bu hevesler, kişiye kolundan zerk edilen ilaçlar gibi tamamen dış kaynaklı, tamamen başkasının istekleri!

Hangi Temel İhtiyaçlarımız Hayatta Kalmak İçin Zorunludur? 

Temel ihtiyaçlar, yaşamamız, daha doğrusu hayatta kalmamız için elzem olan gereksinimlerin karşılığıdır. Bunların başında yeme ve içme geliyor. Aynı zamanda barınma ihtiyacı da temel ihtiyaçlardan bir diğeri olarak görülebilir. Dünya çapında milyonlarca evsiz insan olsa bile onların yaşamlarına, hayat değil başka bir isim bulmamız gerek. Zira yaşamak sadece kalp atışlarının devam etmesi demek değildir.

Öyleyse temel ihtiyaçlarımızda dahi bir miktar da olsa lüks vardır. Şu anki yaşam alanlarımızda kimse yemeğini ‘hayatta kalmalıyım‘ diyerek kaşıklamıyor. Sadece Türkiye’de yirmiden fazla su markası var. Ev ev gezerek, kiralık ya da satılık daireleri geziyor, hem bütçemize hem de beklentilerimize uygun bir evde yaşamak istiyoruz.

Temel ihtiyaçların tepesinde güneş gibi parlayan bu lüks öğeler giderek arttı. Artmaya da devam ediyor. Öyle ki bu güneş artık ısıtmaktan ziyade yakıyor. Ve tüm ürün ve hizmetlerdeki temel gereksinim prensibi yerini çılgınca bir lüks merakına bırakıyor.

Bu Temel İhtiyaçlara En Ucuz Şekilde Erişmeyi Sağlayan İş Fikirleri Yaratmak 

Bu temel ihtiyaçların karşılanması artık değişen ve sözde gelişen dünya düzeninde hiç olmadığı kadar aciliyat barındırıyor. Özellikle salgından sonra temiz suya erişim, herkese yetecek kadar konaklama imkanı ve yemek ihtiyacı hiç olmadığı kadar artacak kadar görünüyor. Önceleri birkaç ülke ya da şehir ile sınırlı olan açlık ve kıtlık tehlikesi toplamda ona yakın ülkeyi tehdit etmeye başladı bile.

Bir yanda ev sahiplerini bekleyen bomboş ve lüks daireler, bir yanda başlarını sokacak bir çatı dahi bulamayan milyonlar. Dünyanın düzensiz temposu büyük bir istikrarsızlık dalgası ile yerle bir olmaya devam ederken, bizim yapmamız gereken bu temel ihtiyaçlara en ucuz şekilde erişmeyi sağlayan iş fikirleri yaratmak olmalı. Böylece hem insani hem de ticari açıdan gerçek anlamda bir karşılık bulmuş oluruz. Yoksa koskoca gayrımenkul devleri bile milyarlarca liralık borç batağında saplanırken tam olarak umut vaat eden bir gelecekten söz edemeyiz bile.

Burada vurgulanması gereken ana hedef ”ucuzluk” olmalı. Erişim, ancak ekonomik temellerle ihtiyaç sahibi insanlara sağlanabilir. Aksi takdirde bir tarafta batan şirketler bir yandan evsiz kalan, temiz su kaynaklarına erişemediği için hastalanıp erken yaşta ölenler artarak devam edecek demektir.

Yapay İhtiyaçlar Neden Var? 

Tamamen medya güdümlü olarak ortaya çıkan yapay ihtiyaçlar, insan bencilliğinin ve aç gözlülüğünün katmerlenmesi ile var. Önceden hafif hafif kendini hissettiren bu mevcudiyet, şimdi en yüksek sesiyle ”ben buradayım” diyor. Yoksa bir insan neden altın saat taksın? Bir diğeri neden binlerce dolara güneş gözlüğü satın alıp bir de çok matah bir şeymiş gibi sağa sola anlatsın. Televizyonda ve magazin haberlerinde sıklıkla gördüğümüz komedyenlerin neden elliden fazla arabayı içeren koleksiyonları var?

Yapay ihtiyaçlar arttıkça paylaşmak gibi erdemler de azalarak bitti. Bu doğrultuda ortaya çıkan yeni dünya düzeni, hem insanlık hem de ticaret kapsamlarında daralarak kendi kendini imha sürecine girdi.

Az Meta ve Çok Fikir ile Mutlu Olmak Felsefesi 

Belki artık cüzdanlarımızı ve böbrek üstü bezlerimizi şişirmek yerine kafaya yatırım yapmanın vakti gelmiştir. Az mobilyaların kullanıldığı minimal dekorasyon fikirlerinin ölçeklerini genişleterek tüm hayatımıza uyarlamanın zamanı geldi de geçiyor bile. Ancak bu şekilde çok daha sade, gürültüsüz, insanlık erdemleri ile dolu olan bir dünyaya gözlerimizi açabiliriz. Paylaşarak, başkasının da nefes almasına izin vererek…

Golf oyununu ve bu oyun için ayrılan kilometrelerce alanı düşünün. Her biri yeşillikler, ağaçlar ve bol oksijenle dolu. Tek amaç ise kodamanların diğer spor türlerinden sıkılıp doğanın en güzel yerlerine oyun oynamak için kendilerine kapatmak istemeleri. Bu sadece bir örnek. Bunun gibi binlerce örnek verilebilir. Ama bize düşen bu örnekleri çoğaltmak değil bilakis azaltmak ve tamamen yok etmek olmalı.

Gerçek İhtiyaçlara Yönelik 4 İş Fikri 

1- 30 yıla yakın garantili giyim malzemeleri üretmek:

Bu, günümüz teknolojisi ile gayet de mümkün olan bir şey. Satın alınan bir kazak ya da gömlek 20 – 25 yıl boyunca ilk günkü kalitesi ile giyilebilir. Ama önce şu moda denen dev illüzyon oyuncağını bir kenara bırakmalıyız. Şirketler de bilerek solan, bozulan, yeni talepler doğurmak üzerine kurulu ürünler imal edip bize satmayı bırakmalı. Daha fazla kar ve kazanç arzusundan vazgeçebilirsek tam olarak ”alan razı veren / satın alan razı” türünde bir dünya düzenine geçebiliriz.

2- Taşınabilir evler üretmek:

Doğal felaketlerin yükselişe geçtiği günümüzde taşınabilir evler üretmek hem çok daha güvenli hem de bir o kadar ekonomik olabilir. Tek katlı olan bu evler 3 ya da 4 kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olacaktır. Küçük ve dayanıklı olmasının yanı sıra güzel manzaralı prefabrik evler de size önerebileceğimiz iş fikirleri arasında yer alıyor.

3- Organik gıda üretmek: 

Seralar kurarak tamamen katkısız ve hormonsuz sebze – meyveler üretebilirsiniz. Herhangi bir aracıya gerek kalmadan doğrudan satışa çıkardığınız bu ürünler hem ucuz hem de sağlıklı olacaktır.

4- Özel tulumlar üretmek:

Yazımızın başında evsizlerden bahsetmiştik. O evsizler ve gezginler için elektronik ısıtıcılı dış tehditlere karşı maksimum oranda dayanıklı özel tulumlar üretip satışa çıkarabilirsiniz.

Yorum yapın