Instagram’dan Küçük Heykeller Satmak-Karlı mı?

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

Heykelcilik Öldü Mü? 

Bu soruyu Avrupa için soruyorsak cevabımız hayır. Zira Rönesans ile birlikte resim – heykel sanatları neredeyse eşit oranda rağbet gördü. Nerede? Avrupa ülkelerinde. Neden bizde değil peki? Bu konuda spekülasyondan uzak, kesin yargı ve mutlak gerçek barındıran birtakım temellendirmeler yapabiliriz. Birincisi heykelciliğin çok meşakkatli ve pahalı bir sanat olması. Türkiye’den bir şaire soruyorlar:

  • Neden edebiyatı seçtiniz?

Şair mütebessim bir şekilde cevap veriyor:

  • Çocukluğumdan itibaren sanatla ilgilenmek, sanatçı olmak istiyordum. Ressam olamazdım. Tuval, boya. Bunlar hep para demektir. Aynı sebepten ötürü heykeltıraşlığı da seçemezdim. Müzisyen olmak için hem enstrümana hem de kurs almaya ihtiyaç duyuluyordu. Hulasa kağıt kalem ucuzdu. Ben de şair oldum.

Avrupa’nın sanata ayırdığı bütçe ile herhangi bir Asya ve Orta Doğu ülkesinin ayırdığı bütçeyi mukayese etmek ise saçma olacaktır. Kıyaslama için eşitlik şarttır. Şartlar? Peki ya para? Yoksa bu topraklardan çıkan çok değerli heykeltıraşlar da var: Örneğin: Ali Hadi Bara – Emel Vardar – Ayşe Erkmen – Kuzgun Acar.

statue photo
Eskiler ne güzel heykeller, eserler yaparmış her yere. Şimdikiler instagramda şekil yapacağım diye vaktini öldürüyor.

Heykelciliğin coğrafyamızda ölmesinin – belki de ölü doğmasının bir diğer nedeni de – ilgilerin hep başka yöne kaymış olması. Şiir dendi mi 3 -5 ismi sayan, yönetmen dedi mi de aynı rakam aralığında kalan kültür seçkimiz, ressam ve heykel sanatlarına geldi mi suspus oluyor. Kaldı ki bunlar ”görsel” sanatlar. Doğrudan göze hitap etmelerine rağmen, heykel sevgimiz büst ve biblo ile sınırlı kaldı.

Son olarak heykelcilik öldü mü sorusuna vereceğimiz yanıtlardan biri de şu olabilir. Türk kültürü İslam’dan bağımsız düşünülemez. Heykel ve resim sanatlarının – tamamen İslam’ın yanlış anlaşılması ve anlatılmasından mütevellit, uzun yıllar boyunca yasaklanmış olması! Eskiden puta da heykele de ”bût”denir imiş. Bu da heykelciliğe olan bakış açısını özetler niteliktedir.

Kimler Alır?

Böyle negatif bir giriş yapmamız aklında küçük heykeller yapıp satmak üzere para kazanmak isteyen arkadaşları mevzudan uzaklaştırmasın sakın! Zira biz burada heykel sanatının geneline bir bakış sundu. Özelde, yani sanatseverlerin toplamında ve potansiyel müşterilerinizde her zaman büyük bir sanat aşkı olacaktır. Kaldı ki heykel sanatın ”istenildiği kadar” gelişmemiş olması ulusal bir sorundur, ferdi değil. Bu yazı, şiir kitapları ile ilgili olsaydı örneğin, bu kadar umutlu olamazdık. Çünkü ne genelde ne özelde, ne milattan önce ne şimdi, şiir hiçbir zaman ”kazandıran” bir şey olmamış. Bu, onun doğasına aykırı. Neden? Çünkü her şeyden önce sözel bir sanat türü. Sosyal medya ile birlikte sözden çıkıp ayağa düşmüş bir sanat dalı üstelik.

Ama heykelcilik böyle değil. Kimse için şöyle bir cümle kurulamaz örneğin: ”A. da kendini heykeltıraş zannediyor!” Zira uzmanlık gerektiren (aslında her sanat dalı uzmanlık gerektirir ama bazılarının talep ettiği yetkinlik daha baskındır) bir sanat türü olan heykele herkes heves etmez. Şiir karalamak vardır, bir şeyler çiziktirmek, iki satır bir şeyler yazmak vardır. Ancak heykeller için böyle üstünkörü bir ifade yoktur. Hem malzeme hem fiziksel – zihinsel çaba ve hem de yetenek gerektiren heykelcilik, en özel estetik yönelimlerden biri.

Şu İş İlgini Çekebilir:  En Karlı 4 Komisyonculuk ve Aracılık Fikri

Sorumuza dönecek olursak: Yaptığınız ve Instagram üzerinden satışa çıkardığınız heykelleri kim alır / alabilir?

Sanat ve estetik beğeni düzeyi yüksek olan (yaptığınız heykellerin estetik seviyesi ne kadar yüksek ise) kişiler, bohemler, galerisi olanlar, evlerini ve iş yerlerini tablo ve heykellerle dekore etmek isteyenler… Bir de heykele biblo muamelesi yapıp salonlarını sizden temin edecekleri heykellerle süslemek isteyen ev hanımları:

Aaa kız güzelmiş bak. Salondaki vitrinde güzel durur.!

ya da

Onlara Düğün hediyesi olarak heykel aldım

cümlelerinde görüldüğü üzere.

Heykel Yapmak İçin Gereken Malzemeler

Öncelikli olarak kendinize temel bir malzeme belirlemelisiniz. Bu, en az heykelin konsepti kadar mühim. Genelde alçı kullanılarak yapılıyor heykeller. Hatta diyebiliriz ki heykeli heykel yapan temel malzeme, alçıdır. Ancak farklı alternatifler de yok değil. Ahşap heykeller hem rustik hem de retro bir tarzda dekore edilmiş evlerde – kafelerde ve iş yerlerinde sıklıkla tercih ediliyor örneğin. Ahşap heykel yapmak daha ekonomik ayrıca. Ahşap, doğanın bize bedava bahşettiği en güzel armağanlardan biri. Üstelik alçıyla yapacağınız bir heykel, zaman açısından da ekonomik değil. Çağımızın hızına ayak uydurmak ve ”hızlı sanat” üretmek istiyorsanız çeşit çeşit ahşap heykeller yapıp peş peşe satışa çıkarabilirsiniz.

Söylememize gerek yok. Galerinizdeki / vitrininizdeki heykel seçenekleri ne kadar fazla olursa, o kadar fazla sipariş alırsınız.

Heykel yapabileceğiniz diğer malzemeler arasında bakır, kurşun ve kalay gibi malzemeler de var. Yalnız şunu da belirtelim ki her biri için ayrı bir yetkinlik gerekiyor. Biri nasıl hem korku hem polisiye hem de aşk romanı yazamazsa, bir başkası da hem ahşap hem alçı hem de kurşundan heykel yapamaz. Kendinizi ve becerilerinizi biliyorsunuzdur elbet. O nedenle müstakbel müşterilere malzeme değil konsept açısından bol seçenek sunmanız her açıdan daha mantıklı olacaktır.

Nasıl Bir Konsept Tutar?

Nasıl bir konsept tutacağı konusunda aslında özgürsünüz. Ancak tam anlamıyla değil. Sonuç olarak sanat ile ticaret birleşince özgürlüğün seviyesi yarı yarıya düşer. Genelin beğeni düzeyini anlamanız ve üretimlerinizi buna göre yapmanız gerekiyor. Her sanatçının marjinal, kendi imzasını taşıyan ve tamamen özgün sanat eserleri üretme güdüsü vardır elbet. Fakat, direkt satış için yapacağınız heykellerde hedefiniz ”kitle beğenisi” ve ”estetik” olmalıdır.

Mümkün olduğunca sade tasarımlara imza atmanızı öneririz. Göz yormayan, grifit ve dolambaçlı değil, sade ama estetik heykeller! Örneğin bebek eli ve ayaklarının resmedilişi… Birçok çiçek çeşidinin bir arada sunulduğu ince motifler… Hayvanlar figürleri sonra… Bolluğu ve bereketi simgelediği için fil… Martı, kedi, köpek ve at heykelleri de müşteriyi yakalamanız için en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Çiftler için de özel tasarım heykeller yapabilir ve Instagram üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Bıcır bıcır romantik şeyler her sanat ve üretim modelinde olduğu gibi heykelcilik alanında da rağbet görüyor.

Size bir de asla bulaşmamanız gereken konseptlerden bahsedelim. Portre heykeller bu ülke insanının estetik beğenisine ve kültürüne uygun değil. Bu tür heykeller daha çok Batı ve Rönesans sanatının bir yansıması. Bazıları için korkutucu, bazıları için çirkin ve gereksiz…

Instagram’a yükleyeceğiniz fotoğrafların da en az yaptığınız heykeller kadar estetik olmasına özen gösterin. İki görsel sanatın senteziyle birlikte hepinize şimdiden iyi satışlar dileriz.

Yorum yapın