İnternet Girişimciliğinde Girişimci Psikolojisi

Çok farklı alanlarda girişimci olunabilir. Ben bu yazımda sizlere İnternet Girişimciliğinde Girişimcinin takınması gereken stratejiyi ve psikolojiyi ele alacağım. 

Teknik konulara girmeden,

Girişimcinin nerede ne beklentide olması ve olmaması hakkında,

Hedef kitlesine göre ne tür strateji sağlayıp ne türlü hamlelerde bulunması hakkında,
-Bunların hepsinin yapılacağı zamanın doğru belirlenmesinde,
-Kağıt üstünde girişimciliğin yol haritası hakkında,
-Pratikte gerçekleşecek olumsuz durumlarda yapılması gerekenler hakkında yapılması gerekenleri sizlere anlatamaya çalışacağım.
 
Sizlere anlatacaklarım, vereceğim tüyolar büyük girişim hamlelerine imza atmış kişilerle olan kişisel sohbetlerimden ve yoğun araştırmalar sonucu edindiğim bilgilerin harmanlanmasından meydana gelenleri sizlere bu yazıda sunacağım.
 
Öncelikle girişimci olmak hakkında günlerdir hatta aylardır ve belki de yıllardır inanılmaz derecede araştırmalar yapıyorsunuz. Muhtemelen bu girişimcilik hakkında okuduğunuz sayısız yazılardan bir tanesidir. Şimdi yukarıda bahsettiğim konularda size tecrübeyle sabit bilgiler sunacağım. Elimden geldiğince girişim hamlelerinizde ki zorlukları bu yazı sayesinde en aza indirmeyi amaçladım. Şimdi lafı dolandırmadan yazıya başlamak istiyorum.
 
Girişimci dediğin girdiği işte ilk zamanlarda kesinlikle umduğunu bulamayacaktır. Bu hemen hemen tüm girişimlerde gözlenmiştir. Ne kadar süre sonra istediğinizi alacağız? Sorusuna vereceğim cevap ise: Bu sizin şansınıza, zamana-zemine ve sizin pratikteki olumsuzlukları ivedilikle tespit edip ortadan kaldırmanıza bağlıdır.
 
İnternet girişim işinin hemen karşılık bulması gibi durum asla söz konusu değildir. İnternet sistemi ve google amca önce sizi bir deneme süresine tabii tutar. Sizin amacınızı,istikrarınızı gözlemler. Sizin gelip geçici olup olmadığını test edecektir. Tabii bu dediğim reklam vermeden işe dalanlar için geçerlidir. Binlerce hatta ve hatta milyonlarca lira reklam verip bu süreyi çok azada indirebilirsiniz ancak; internet girişimcileri olarak eminim siz google amcanın keyfini bekleyenlerdensiniz. Yoksa reklam verecek kadar sermayeye sahip olsanız bu kadar çekingen olmazsınız, onlarca hatta yüzlerce makale okumazdınız. Parayı basıp reklamları verip keyifle sitenize gelen ziyaretçi sayılarını kontrol ederdiniz.
 
Bu kısmı toparlamak gerekirse internet girişimciliği aklınızın almayacağı derecede SABIR
istemektedir. Sabretmenin ne kadar acılı süreç olduğunu biliyorum fakat bu işin kuralı bu
 
SABIR SABIR SABIR ! ! !
 
Hedef kitlesinin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir!
Kim bu siteye girecek?
Kimin bu siteye girmesini hedefliyorsun?
Bu soruların cevabını çok iyi vermen çok net bir şekilde belirtmen gerekmektedir. En basitinden sitede kullandığın dil, sitede kullandığın tema, sitede kullandığın renkler dahi hitap ettiğin kesime göre farklılık göstermesi gerekmektedir. Bunun için toplumun hangi kesime göre neler daha uygun olup olmadığının araştırılması da gerekmektedir.
 
Girişiminin hedef kitlesinin belirlenmesinin ardından, rakiplerinin de ne tür çalışmalar yürüttüğünü-asla kopya çekemeyerek- tespit etmesi  gerekmektedir. Özgünlüğü elden bırakmadan rakiplerini gizli gizli takip ederek onların bir sonraki hamlelerini tahmin edin ve onlardan önce harekete geçmeye çalışın.
Bunun çok önemli sebebi var…:
 
İnternet girişimlerinde ilk olmak çok önemlidir!
 
Bu söylediğime muhtemelen şuan karşı çıkıyorsunuz. Biliyorum pazar her geçen gün müthiş bır hızla doluyor nasıl ilk olalım dediğinizi duyar gibiyim. Bende biliyorum su uyur, girişimci uyumaz ama mutlaka her girişimcinin de akıl edemediği, değinmediği konular vardır.
Mutlaka girilmemiş bir alan, henüz rekabetin çok olmadığı, ölümcül şekilde insanların birbiriyle ”savaşmadığı” bir alan mutlaka vardır. Yani demek istiyorum ki mutlaka çevredeki girişimleri de örnek alarak projenizi özgünleştirmeniz gerekir. İnternet girişimi kopyayı hiç ama hiç sevmez. Ne yapıp edip fikrinizi,projenizi özgünleştirmenizi öneririm. 
 
Özgünleştireyim derken:
İlk başta düşlediğiniz,sizi heyecanlandıran fikirden/projeden de çok fazla uzaklaşmamanızı öneririm. Elbette ki bunun istisnaları olacaktır. Ancak genel anlamda , aklınıza gelen ilk fikir, en basitidir ve sakın ama sakın unutmayın ki internet girişimlerinde basitlik her zaman kazandırmıştır.
 
Psikolojik olarakta çok fazla sistemsel/komplike bakmamanızı öneririm projeye.
Başarılı girişim projelerini gözlemlediğimizde hemen hepsi de basit temellidir.
 
”Doğru zaman” Ne Zaman ?
Projenize/fikrinize dalış yaparken elinizden geldiğince zaman kaybetmemeye çalışın. Çünkü zaman kaybettiktçe heyecanınızı,enerjinizi,projenize olan güveni ve kendinize olan güveni kaybedeceksiniz. Bu da tabii ki de demek olmuyor ki plansız,programsız girin. ASLA!
Anlamsız bekleme sürelerini ortadan kaldırmaya çalışın. Her şey hazırdır ya da olması gerekene yakındır. Ancak siz son vuruşu yapmazsınız. Öylece amaçsız beklersiniz. Şuan biliyorum ki bir çok internet girişimcisi projesi/fikri hazır olduğu halde adını koyamadığı bir bekleme sürecindedir.
Eğer ki rakiplerimizden bir adım hatta 10 adım önde olmak istiyorsak, beklemek yok. Ne demiştim az önce. Su uyur,Girişimci Uyumaz!!!
Yol haritanı Çiz.
F
Projene başlarken mutlaka planlı programlı olmalısın. Yol haritanın sürekli cebinde olması gerekmektedir. Sonbaharda ağaçtan düşen kurumuş yaprak gibi oradan oraya savrulmak bir internet girişimcisine asla yakışmaz.
Mutlaka aşama aşama hareketlerini belirlemeli ve ona uymaya gayret göstermelidir. Gayret göstermeli diyorum çünkü her şey kağıt üstündeki gibi gitmeyecek bunu biliyorum ama; mümkün olduğunca olumsuzlukları ivedilikle yok etmeli işlerini plana uygun yürütmeye devam etmelidir internet girişimcisi.
Yukarıda da bahsettiğim gibi planınız ile pratikte gerçekleşecek olaylar mutlaka farklılık gösterecektir. Aklınızın ucuna bile gelmeyecek olumsuzluklarla karşılaşacaksınız ama bu sizi asla ve asla yıldırmasın çünkü İnternet Girişimi yapan hemen herken aynı zorluklarla karşılaşmıştır.
 
İnternet girişimciliği hakkında size elimden geldiğince bilgiler vermeye çalıştım. Bunlar uykusuz geçen gecelerde edilen bilgiler ve başarılı/başarısız girişimlerde bulunmuş İnternet girişimcileriyle yaptığım sohbetler ışığında edindiğim tecrübelerdir.
 
Son olarak tavsiyem;
VAZGEÇMEYİN!
ERTELEMEYİN!
HAREKETE GEÇİN!
NETİCELENDİRİN!

Yorum yapın