İnternetten Ne Satsam Diyenlerin En Çok Hata Yaptığı 4 Yer

İnternetten satış yapmak rağbet oranı giderek artan, geniş kitlelerce albenisi yüksek bir iş olarak algılanan iş fikirlerinden biri. Ancak güzel ata sözlerimizden biri ”Davulun sesi uzaktan hoş gelir”der. Gerçekten öyledir. Fizik yasalarının aksine, bazı olgular ve durumlar, sadece uzaktayken parlak görünür. Siz ona yaklaştıkça ve en sonunda içine düştüğünüzde hiç de uzaktan gibi kolay, güzel, gösterişli görünmediğini anlarsınız.

İnternetten ne satabilirim diyenler için hazırladığımız listelere göz atmadan önce aşağıdaki uyarılarımızı muhakkak okuyunuz!

İnternetten satış yapmayı hafifsemek, ‘bunu beceremeyecek ne var canım‘ demek, işi toplamda ‘al gülüm ver gülüm‘ seviyesinde algılamak hataların kaynağını oluşturur. Zaten hem iş, hem özel hayatımızda hata yapmamıza neden olan, deyim yerindeyse bizi tongaya düşüren, bilgiyle değil hislerle, ön görülerle değil ön yargılarla hareket etmemizdir. Gözlem yapmak ve kafa patlatmak yerine, sağdan soldan duyulan bilgi kırıntılarıyla harekete geçildiğinde, karşılaşılan ilk zorlukla birlikte işin, işlerin hiç de sanıldığı gibi olmadığı ortaya çıkar.

Buradaki nüans çok açıktır: İşler her zaman için, mekan ve kişiler fark etmeksizin, sanıldığı gibi değil bilindiği gibidir. Bu nedenle araştırma, inceleme, gözlem ve analiz gibi akıl emareleriyle hareket etmekte fayda var. Siz de şu an Parlak Fikirler sitesinde olduğunuza göre bu akıl emareleriyle hareket etme niyetindesiniz demektir. Malumunuz Türkiye’de büyük çoğunluk, birçok şeyin uzmanıdır. Onu öyle değil böyle, şunları değil bunları sat diye, kendi akılları fazla gelip sağa sola akıl veren kişilerin sayısı azımsanmayacak çoktur. Başkalarının akıllara uyup amatör bir şekilde hareket edenler, günü gelince iflas bayrağını göndere çekerken yalnız kalırlar.

İflas değil başarı, mağlubiyet değil zafer istiyorsanız, başkalarının yaptığı hataları tekrarlamaktan uzak durmalı, kendi başarı öykünüzü yazmalısınız. Yazımıza başlamadan önce stoksuz ve stoklu e-ticaret yapmanın inceliklerini anlattığımız yazıyı okuyabilir, çok yönlü bir okuma gerçekleştirerek internet satış yapmanın belli başlı püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

İnternetten Ne Satsam Diyenlerin En Çok Hata Yaptığı 4 Yer

1- Herkesin portföyünde yer alan ürünlerin karlı olduğunu zannetmeleri: 

Herkesin yapıp ettiğini olduğu gibi kopyalamak, maalesef bu memleketin ve insanların genetiğine işlemiş en yaygın yanlışlardan biridir. Tali yolları denememek, herkesin akın ettiği yoldan gitmek, daha doğrusu gitmeye çalışmak. Ne diyelim sonra da trafik sıkışık diye şikayet etmek. Bunun kökeninde paradoksal bir hata vardır. Nasıl ki milyonlarca kişi tatilde kafa dinlemek, biraz olsun kendisiyle baş başa kalmak için, yine aynı milyonların gittiği tatil beldelerine gidiyorsa, e-ticaret sitesi üzerinden satış gerçekleştirmek isteyen kişilerin durumu da bu kişilere benzer. Onlar yapıyorsa, ben de yapabilirim ya da daha kötüsü ben de yapmalıyım!

Çok satan ürünler herkesin portföyünde ve kataloglarında yer aldığı için çok satan olmamıştır. Bilakis, o ürünlerin daha esamesi okunmazken, birilerinin öncülüğü ve vizyonu ile ortaya çıkarıldığı, piyasaya salındığı için çok satanlar listesine girmiştir. Demek ki aslolan birilerini taklit etmek değil, öncü olmaktır. Başkalarının yolundan gitmek değil, kendi yolunu açmaktır diye özetleyebiliriz de.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Freelance (serbest) olarak çalışmak istiyorum.

Başka sitelerin katalogları ve kategorileri mutlaka incelenmeli ancak birebir kopya yoluna gidilmemelidir. Bu yasal olmamakla birlikte iş etiğiyle de örtüşmeyecektir. 2020 yılı itibariyle en çok rağbet gösterilen ürünler arasından seçim yapılmalı, ”gelecekte de satılmaya devam edecek olan” ürünlere öncelik verilmeli. Böylelikle tamamen size bir portföyünüz olur.

E-ticaret sitelerindeki çift yönlü yoğunluk, dev markalar arasındaki rekabetin giderek kızışacağını gösteriyor.Bu dev markalar arasından sıyrılmak ve piyasaya tutunmak için kataloglardan site tasarımına kadar inovatif bir plan izlenmeli.

2- E-Ticaret sitelerinin tasarımını küçümsemeleri: 

Bir işi (bu iş ne olursa olsun) küçümsemek en yaygın yapılan yanlışlardan bir diğeri. Hele ki bu iş internet üzerinden satış yapmak gibi sanal ve kaygan bir zeminde yapılıyorsa, işi tüm detayları ile bilmek ve önemsemek gerekiyor. Zira internet, birçok farklı imkanı ve avantajı sağlayan bir pazar ağı vaat etse de o ağda kaybolmak da epey olasıdır. Bir hevesle girip kapanan e-ticaret sitelerinin sayısı her geçen artıyor. Bu nedenle tasarım gibi doğrudan müşterilerin göz zevkine hitap edecek bir konuda mümkün olduğunca titiz davranılmalı. Site tasarımı, ziyaretçilerin yani potansiyel müşterilerin sitede kalma süresini belirler. Göz yoran aşırı renk kullanımı bile müşterilerin siteden çıkmasına ve alışverişlerini başka mercilerden yapmasına neden oluyor.

Sitenin tasarımı kadar içeriği de son derece önemli.Kullanımı pratik olmalı. Ana sayfada kişileri kampanyalardan ve fırsat ürünlerinden haberdar eden bilgiler ”dikkat çekici” şekilde paylaşılmalı. Ürünlerin birçok farklı açıdan çekilmiş görselleri kaliteli ve net olmalı. Ürün açıklaması kısmını boş bırakmamalı, söz konusu ürünlerin teknik, genel özellikleri detaylı bir şekilde yazılmalı. İçerik ve tasarıma verilen özen, sitenin geleceğinde önemli bir rol oynayacaktır.

Gerekli görüldüğü yerde profesyonel yardım alınabilir ve bir web tasarımcısıyla birlikte çalışılabilir. Bir kitabın kapağı ya da filmin afişi, o eserlerin ne kadar nitelikli olduğuna / olmadığına işaret ederse, aynı şey e-ticaret sitesi ve tasarımı için de geçerlidir.

3- Vergi kaçırabileceklerini zannetmeleri: 

İnternetin homojen ortamını güvensizlik addeden nitelikli / niteliksiz dolandırıcılar şanslarını burada denemeye karar vermiş olsalar da teknoloji güvenliği alanında yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler bu sanal platfomların artık çok daha güvenli olmasını sağladı. Denetim ve takibin son derece sıkı olduğu e-ticaret sitelerinde vergi kaçırmak zavallı bir deneme – yanılma yöntemi olacaktır. Daha doğrusu deneme – yakalanma yöntemi de diyebiliriz buna. Yakın zamanda orijinal olmayan ürünlerin satışı da tamamen yasaklanabilir. Başta ABD olmak üzere internet satışlarını sıkı bir şekilde denetim altına almayı hedefleyen somut adımlar atılmaya başlandı. Hem güvenlik hem de sağlık açısından internet belli bir oranda kontrol edilebilir, denetlenebilir olmalı. Aksi takdirde hem dolandırıcılar hem de kötü niyetli kişiler interneti fazlasıyla istismar edip müşteri / mağdur sayısının giderek artmasına neden olabilir.

4- Stok yapmanın şart olduğunu bilmemeleri: 

Belli başlı ürünleri muhtelif zamanlarda stokta tutmak ve günü gelince piyasaya sokmak, günümüzün gerekliliklerinden biridir. Ancak bu gerekliliği göz ardı eden kişiler, en iyi plan plansızlıktır diyerek internet piyasasına ‘rastgele’ girişler yapıyor. Bilakis, sadece iyi bir plana sahip olan kişiler kariyer sahibi olabilir ve hedeflerini tutturabilir. Piyasayı iyi okumak, müşterilerin taleplerini önceden kestirebilmek ve pazarlama stratejilerini uygulamak gerekiyor. Son olarak en riskli e-ticaret sektörleri hakkında yazıya göz atabilir, en azından bir süre uzak durmanız gereken sektörler hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Lakin stok yapmadan önce en azından sektöre girerken “stoksuz e ticaret yapmayı” deneyebilirsiniz.

 

 

 

“İnternetten Ne Satsam Diyenlerin En Çok Hata Yaptığı 4 Yer” üzerine 2 yorum

Yorum yapın