İş hayatında karşılaşacağınız tehlikeli kişilikler 1: Obsesif-Kompülsifler

Merhabalar sevgili parlak fikirler okurları… Bugün yeni bir yazı dizisine başlangıç yapmak suretiyle karşınızdayız. Başlıktan da anlaşıldığı üzere bu yazı dizimizde kazançlı yatırım araçları, iş fikirleri, ek gelir fikirleri gibi alanlardan ziyade; hafta içi her gün her insan gibi normal bir tempoda çalışan arkadaşlara yönelik bir kılavuz hazırlamak istedik.

Bu kılavuzun amacı ise iş hayatında mutlaka ama mutlaka en az bir tanesiyle karşılaşacağınız; belki hafif belki ağır dozda kişilik bozukluğu taşıyan iş arkadaşlarıdır. Daha da kötüsü; bu dengesiz kişiliği taşıyan kişi patronunuz dahi olabilir. Hal böyle olunca; anormal kişilikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak sizin için kaçınılmazdır.

Şunu da belirtelim ki; bu kişilik bozukluklarına eğilim gösteren herkes klinik bir vaka değildir. Doğada hiçbir şey tam olarak dengede değildir. Aynı şekilde kişiliklerimiz de obsesif, narsist, paranoyak, histerik, vs. yönlerde eğilim gösterebilir. Önemli olan kendinizi ve karşınızdaki sorunlu iş arkadaşını en iyi şekilde çözümlemek ve davranışlarınızı buna göre geliştirmektir.

Peki neden mi anormal kişilikler? Doğanın bir ironisi olarak; nasıl ki en yalnız, en dibe vurmuş ve en acınası durumda insanlar normal olmayan bir psikolojiye sahipse, büyük işler başaran veya fark yaratan insanlar da büyük çoğunlukla bu anormal kişiliklerden birine sahiptir. Van Gogh gibi, Hitler gibi, Dillinger gibi, hatta Steve Jobs ve Bill Gates gibi…:))

Bu yazıda ele alacağımız konuya dönecek olursak Obsesif-Kompülsif kişilik; doğası gereği genelde idare, yönetim, müdürlük gibi insanları yönetmenin ve idare etmenin gerekeceği alanlarda karşılaşacağınız bir tiptir. Tek kelimeyle açıklamak gerekirse Obsesifler “kontrol manyakları“dır. Bu kontrol etme isteği ise; bir anne-babanın çocuğunun iyiliği için duyduğu yönlendirme isteğine, bir öğretmenin öğrencilerine yardımcı olmak amacıyla yönlendirme çabasına benzemez. Obsesif-Kompülsif kişilik; tıpkı bir yazılım veya bilgisayar programı gibi; çeşitli parametreleri ve detayları kontrol altına alarak her şeyi idare edebileceğini düşünen; kontrolü kaybedeceğini hissettiği anda ise en büyük çirkeflikleri yapabilecek kadar bu yönetme duyusuna muhtaç insanlardır.

obseif-kompülsif kişilik bozukluğu
obseif-kompülsif kişilik bozukluğu

Detay; obsesif-kompülsif için hayatın anlamıdır

Obsesif-Kompülsif kişilikler yanlış bir şey yapmaktan ölesiye korkarlar. Onlar için kusursuz yüzlerinde emydana gelecek en küçük çatlak, evrenin tüm korkularının sızabileceği savunmasızlık hali demektir.

Obsesif-kompülsif kişiler varoluşlarını kaosun güçlerine karşı bitmek bilmez bir sava olarak algılarlar. Silahları da çok çalışmak, kurallara bağlılık, ayrıntılara çok önem verme ve hoşnut olmayı mutlaka gerekliyse öbür yaşama bırakmaktır.

Dolayısıyla bu arkadaşlar tıpkı kendileri gibi herkesi obsesif-kompülsif yaparak daha güvenli bir hayat yaratabileceklerini düşünürler. Çünkü; teorik olarak kaosun zararlarından ancak bu şekilde korunabilirler.

Obsesif-Kompülsifler bu hizaya sokma ve cezalandırma eğilimini, önce kendileri uygularlar

Evet; çünkü onların tıpkı kaosa ve hayatın düzensizliklerine karşı duydukları korku-nefret karışık duygu gibi; ilk önce kendi iradelerini düzene ve disipline sokmalılardır ki kendilerini güvende hissedebilsinler. Bu yüzden bu manyaklar; korku, suçluluk duygusu gibi psikolojik şiddeti kendilerine uygulamaktan da çekinmezler.

Hayatını düzen kurmaya ve düzeni korumaya adamış olan obsesifler; içlerinde kopan tüm fırtınaları dağlar kadar işin arkasına gizlenerek bizden saklarlar. Çünkü onlar meşgul insanlardır ve geyik yapacak, insanlarla kaynaşacak vakitleri yoktur. Böyle olduğu için zayıflıklarını ve sorunlarını öğrenemeyiz…;) Çalışmak; onun en sağlam ve en güvenli kalesidir.

Buna rağmen obsesiflerin faydalı, iyi ve kullanılabilecek yönleri de vardır.

Örneğin tüm detaycılığına, ayrıntılarda kaybolma eğilimine rağmen obsesifler genelde yalan söylemezler. Belki gerçği çok dolambaçlı yolların, çözmeniz gereken bilmecelerin ve dikkat etmeniz gereken detayların ardında saklarlar ama genelde yalan söylemezler. Bu yüzden her ne kadar hayatı size zindan etmeye çalışsa da; obsesif bir iş arkadaşınız size bir söz verdiği zaman güvenebilirsiniz…:)

Ayrıca; yukarıda büyük işler başaranların da genelde çeşitli kişilik bozuklukları taşıdığına dair bahsettiğim çelişkide olduğu gibi, obsesif-kompülsif bireyler gerçekten de bugün yaşadığımız hayatın huzurlu ve rutin bir şekilde devam etmesinde, her şeyin bir kanuna, nizama ve düzene göre işlemesinde büyük pay sahibidirler. Onların bu ayrıntı ve düzen tutkusu olmasaydı; 2015 yılında geldiğimiz de çok daha belirsiz ve kaotik bir dünyada yaşıyor olabilirdik, uzun vadeli planlar yapmak da pek mümkün olmayabilirdi… Yani; aslında kötü niyetli insanlar değildir bu arkadaşlar; sadece size iyi niyetlerini göstermeyi pek beceremezler…:)

Obsesif-kompülsif kişilerle nasıl baş edilir?

Yukarıda bahsettiğim gibi; obsesifler, kontrolü kaybedeceklerini hissettikleri zaman en büyük silahlarını kullanırlar, size akla hayale gelmeyecek zararlar verebilirler. İşte bütün her şeyin kilit noktası budur: Kontrol hissi… Bir obsesifin sizi saplantı haline getirmesini istemiyorsanız, sizin kontrolünüzde olacak şekilde, kontrolü kendisinde hissetmesine izin vermelisiniz…:) Aksi halde işe 2 dakika geç kaldığınızda, iş bilgisayarından Facebook’ta takılırken yakalandığınızda; işten 5 dakika erken çıktığınızda ensenizde nefesini hissedeceğiniz bir kabus sizi bekliyor demektir…

Tıpkı vahşi doğada uğrayacağımız olası saldırılar gibi.. Çoğu canlı; aslında korktuğu için ve kendini koruma dürtüsüyle size saldırır. Kurallara uymadığınızı apaçık belli etmeniz halinde obsesiflerin hissettiği de tam olarak budur. Çünkü onun en güvenli kalesine saldırıyorsunuz.. Kurallar, disiplin ve çok çalışmak yoksa; hayatın anlamını kaybeder bu adamlar. Dolayısıyla; hayatta kalma dürtüsüyle size saldırması da yüksek bir ihtimaldir…

 

Yorum yapın