İş kurarken kaybetmek bazen çok yararlıdır

İş yaparken bazı zamanlar kaybetmeme rağmen gayet mutlu ve huzurlu kalabiliyorum. Şahsen bu durumu her yaşadığımda bazen “acaba deliriyor muyum” diye aklımdan geçirsem de uzun vadede neden zamanında bu kayıplara içten içe sevindiğimin cevabını alıp anlayabiliyorum. Yani bazı zararlar, ziyanlar, hasarlar hakikaten çok güzel gelirlerin, kazançların, nimetlerin oluşması için gerekli zemine ortam hazırlayabiliyor.

Çok sevdiğim ve de kullandığım bir Anadolu atasömüz vardır: “Her şerde bir hayır vardır” diye. Gerçekten de iş yaparken bazı şerlerin uzun vadede ne türden nimetlere vesile olabileceğini öngörebildiğim için hiç üzülmüyorum…

Kendimden örnek vermek gerekirse; bu sitede Google Adsense reklamlarından kurtulmam, bana belki 40 yıl düşünsem aklıma gelmeyecek fikirleri keşfetmeme vesile oldu. “Google Adsense’in sus payı olduğunu, bebeler ağlamasın diye verilen bir emzik olduğunu fark ettim” hesabımı kaybettikten sonra. İşin ilginç yanı Google Reklamlarını kaldırdığımda ilk andan itibaren içimde tarifi garip ve sebepsiz bir heyecan oluşmuştu. Meğersem bu heyecan benzeri duygu “gelecekteki muhtemel süper iş fikirlerinin, parlak fikirlerin önceden sezilmesi imiş

Ayda 300-500 kağıt gelir temini sağlayan Google Reklamları ile uzun vadede büyük etkiler uyandıran hiçbirşey olmayacağını, beynimin bütünsel yaklaşan parçası bana uzunca bir süredir alarm veriyordu…

Sonradan anladım ki; haklıymışım da, gerçekten de bazı kazaçlar aslında bizim çok daha güzel ve gelir getirici şeyleri başarmamızı engelleyen birer sus payı imiş…

Geçenlerde bu bakış açısına, iş sezgilerine sahip olan tek insanın ben olmadığımı gördüm. Bakın; “Doğuş grubunun kurucusu, sahibi Ayhan Şahenk adlı işadamının” web-sitesinde kendisi hakkında nasıl bahsediliyor:

Adam yaptığı her işin uzun vadede, 20-30 belki de 50 yıllık süreçte ne konuma geleceğini düşünerek yaşamış (2001’de İstanbul’da öldü kendisi)…

Yani küçük ayrıntılardan kaynaklı pürüzlerden asla olumsuz etkilenmeyip, hedefinden şaşmadan, kayıplarından dersler ve hayırlar, fırsatlar çıkararak koca bir ömür geçirmiş bir beyefendiden bahsediyoruz.

Sonuç ne mi?

Milyarlara dolarlık malvarlığına sahip, ülkenin en büyük 10 ekonomik oluşumlarından birisini yaratmayı başarmış olarak vefat ediyor Ayhan Bey… He “mezarına mı götürdü?” diyebilirsiniz, o ayrı bir konu. Ancak gördüğünüz üzere “kayıpları benimseyerek uzun vadeli düşünmek” aklınızın alamayacağı kadar şeye kadir olabiliyor bazen…

Belki bir Ayhan Bey olamayabiliriz… Ancak yine de eğer dünyadan bir şeyleri başararak ayrılmak istiyorsak ve de kendi sınırlarımızı zorlamak istiyorsak bu yazımdaki başlıkta belirttiğim hususlara dikkat etmelisiniz…

Yorum yapın