İş Kurarken Hızlı Örgütlenebilme Taktikleri

İş kurarken nelere dikkat etmeliyiz arkadaşlar? Nelerden uzak durmalı, neleri odağımıza almalı? Tüm bu soruların cevaplarını madde madde inceleyeceğiz ve iş kurmanın tam bir haritasını çıkaracağız. Hazırsanız başlayalım.

Örgütlenme Neden Önemli? 

Örgütlenemeyen şirket ve işletmeler kemikli değil kılçıklıdır. Ve bizler denizde değil karada yaşayan insanlar olarak kılçıklı değil kemikli olmak zorundayız. O kemiklerin de olabildiğince sert, olabildiğince haşin olması gerekiyor. İşte örgütlenme bu nedenle önemli. Bir şirketi aile sıcaklığında ve kanun kuvvetinde var kılmak için.

Örgütlenen işler, örgütlenmeyi becermiş ve bir bütün olarak kemikleşmeyi başarmış şirketlere dönüşürler. Koruyucu kabuk, şirketin içini de çalışanlarını da para kaynağını da korumayı başarır. Gerçi işler artık genelde sabit para kaynaklarına değil sponsorlara ve değişken para birimlerine bağlı.

Örgütlenmenin bir diğer yararı ise en ufak bir fırtınada alabora olan gemilere inat, en büyük fırtınadan bile en az hasarla kurtulmayı başarmaktır. Bir kaptan ve kaptanına güvenen bir mürettebat olmak zorundadır. Örgütlenmenin aşamaları birbirine gözü kapalı güvenmek ve her ne olursa işinin arkasında durmaktır. Yoksa paralı askerden farkınız olmaz ve en ufak bir çıtırtıda birliğini terk eden korkaklara dönüşürsünüz.

Peki bir insanın işine güvenmesi nasıl olacak? Ne demektir o hem öyle? İşine güvenmek, şirketine bir kurum, patronuna bir insan, çalışma arkadaşlarına bir dost olarak güvenmektir. Sadece işin soyut kapılarından geçip rakamsal ve soyut dışa vurumlarla yetinmemek, her şeyin üstüne üstüne gitmek ve bunu şirket kimliğinle de karakterinle de ortaya sermektir.

Şimdi örgütlenmek için yapılabilecek tüm aşamaları tüm detaylarıyla sizlerle paylaşalım.

İş Kurarken Paranoyaklık Dozunu Ayarlayın güvenin olduğu yerde kaygı ve korkular da aynı oranda az olur. Kaygının ve korkunun asgari düzeyde tutulduğu her iş ortamında ise paranoyaklıktan uzak, şirketini, çalıştığı yeri, patronunu ve çalışma arkadaşlarını seven, mutlu mesut takılan personeller olur. İş kurarken paranoyaklık dozunu ayarlayın ve bunu seriye bağlayın. Korkusuz para kazanmak için kaygısızca çalışmak gerekir her daim.

Örgütlenmenin özeti.

İş Kurarken Örgütlenme Taktikleri ve Aşamaları 

Öncelikle unutmayalım ki her iş başlangıç aşamasında tek başına kurulur. Bir fikir, bir idea olarak tek bir kişinin aklında belirir ve böyle teori olarak ortaya çıkar. Teoriden pratiğe geçişin ilk aşamasında her zaman güvenilir bir dost, fikirlerine sığınılacak akıllı bir yarene ihtiyacınız olacak. İş kurulma aşamasında sizin gözden kaçırdığınız ya da görmezden geldiğiniz noktaları size gösterecek, gerekli yerlerde size gerekli ikazları sunacak sağlam bir arkadaş, işin kurulma aşamasında ilk örgütlenme kıvılcımı ortaya serecektir.

Bundan sonra iş bitirici bir adama ihtiyacınız olacak. Resmi işleri halledecek bir iş bitiricilikte adam. Postanaye mi gidilecek? O gidecek. Çeşitli resmi kurumlara belge mi sunulacak ya da oralardan belge mi alınacak? Gidip o adam gerekirse saatlerce o resmi kurumlarda bekleyecek.

Bir de her işin bir ya da birkaç ayakçısı vardır. Getir götür işleri… Pis işler…. Bunları yaptıracak gözü kapalı genelde genç iş arkadaşlarınıza ihtiyacınız olacak.

İşin beyni, iş bitirici, ayakçı… Gördüğünüz üzere örgütlenme demek aynı zamanda görevlere dağılmak ve ona uygun hareket etmektir. Şimdi size görev dağılımı üstüne önemli bilgiler vereceğiz.

İş Kurarken Neden Küresel Dünya İle Uyumlu Olunmalı? küresel dünya tesadüfiliğe ve rast gele olana inanmaz. Küresel dünyanın inandığı yegane güçler akıl birliği, güç birliği ve örgütlenmedir. O nedenledir ki bugün günümüzde küresel çapta faaliyet yürüten tüm şirketler iletişim ağında önemli işlere ve yapılanmalara imza atmıştır. Küreselleşme iletişim ve örgütlenme ile mümkündür. Yazımızın geri kalanına devam edelim ve yazımızı da sizler için şuraya iliştirelim.

Görev Dağılımı Neden Önemli ve Nasıl Yapılmalı? 

Nasıl ki çeşitli bilgisayar oyunlarında her oyun karakterinin bir özelliği, bir yeteneği vardır. Ya da bir futbol takımında. Örneğin Ronaldo’dan deli gibi defans yapmasını bekleyemezsiniz. Ya da bir defans oyuncusundan deli gibi çalımlar yapıp adam eksiltmesini. Ancak iş dünyasına baktığımızda görünen o ki bazıları kalecinin gol atmasını bekliyor, gol kralı olmasını bekliyor, sonuç da haliyle tam bir hüsran ve hayal kırıklığı ve başarısızlık oluyor.

Öncelikli olarak herkesin yeteneğini ve potansiyelini keşfetmek ve ölçmek gerekiyor. Böylelikle herkes yeteneğini işin o alanına yönlendirecektir. Siz karakteri gereği utangaç bir kişiyi telefonun başına oturtup halkla ilişkiler alanında hizmet vermesini isterseniz bundan pişmanlıkla ve mutlak surette başarısızlıkla ayrılırsınız.

Örgütlenmenin çekirdeğini bu vasıflara ve vasıflara göre adam yerleştirmeler belirler. Herkes en iyi yaptığı şeyi yaparsa her maçtan galibiyetle ayrılırsınız. Aksi olursa çoğu iş kurulurken yapılan hataları siz de tekrarlamış olursunuz. Bu ise zaman ve enerji ve para kaybı olarak size geri dönecektir.

İş Kurarken İşbirliği ve Uzlaşmayı Sağlama Sanatı elbette ki moral ve motivasyon da örgütlenme açısından son derece ehemmiyet taşır. O nedenledir ki sadece profesyonel açıdan yaklaşamayız konuya. Herkes önce işin içinde kendi arasında iş birliği ve uzlaşmayı sağlamalıdır. Her gün birbirleriyle kavga eden personellerle dolu iş yerleri var. Onlarda ne sağlık üretim sağlanabilir ne de geleceğe yönelik bir adım atılır. O nedenle iş kurarken iş birliğini ve uzlaşmayı sağlamanın önemi kavranmalı ve bunun kuralları önceden tespit edilip paylaşılmalıdır.

Omuz omuza takım oyunu!

Takım Oyunu! 

Eğer iyi bir örgütlenme sağlanırsa kazanacağınız ilk şey zaman olacaktır. Çünkü herkes ne yapacağını çok iyi bilmektedir. Böylece gereksiz molalar, sorun yaratan sorular ve zaman öldüren duraksamalar yaşanmaz. Tıpkı on altı – on yedi pas yaparak rakip kaleye giden ve fileleri uçuran goller atan bir futbol takımı gibi, siz de tık tık tık oynayarak pas yapar ve her gün başka gollerle eve mutlu mesut dönersiniz.

Takım oyununun kazandıracağı ikinci şey güç olacaktır. Kimse başkasının işlerini angarya olarak yapmayacak ve kimse mutsuz olmayacaktır. Bir şirketin mutluluğu örgütlenmesinin ve bağlarının sıkı ağlarına bakar. Bu da size ve personellere ayrı ayrı güç olarak dönecektir.

Son olarak takım oyunu sayesinde her zaman için daha fazla para kazanacak ve kar oranını arttıracaksınız. Çünkü takım oyunu sayesinde her işin altından kalkacak, önünüze çıkan engelleri bir bir aşmayı bileceksiniz.

İş Kurarken En Zor Zamanda Dayanabilmek İçin Taktikler bu taktiklerin arasında birbirinize güvenmek, yardımlaşmak ve her zaman için cesur bir şekilde örgütlenmeyi kabuk ve çekirdek halinde sağlam tutmak gerekiyor. Evet burada iki anahtar kelimemiz var. Çekirdek ve kabuk.

Çekirdek, o işin özünü, zaman geçtikçe sağlamlaşan bağlarını, merkezini temsil ediyor. Bir işin içi, çekirdeği ne kadar sağlamsa alınan darbeler de o kadar hasarsız olacaktır. Kabuk ise çekirdeği koruyan yapıdır. İnsanlar belli bir iş için bir araya gelip örgütlenmeyi sonuna kadar götürürlerse kabuklarla birlikte çekirdek korunur, hem zaman hem güç hem para olarak o iş başarıyı sonuna kadar getirmeyi başarır.

Bir başka yazıda daha görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın parlak fikirler okurları!

Yorum yapın