İş Kurarken Neden Küresel Dünya İle Uyumlu Olunmalı?

İş kurarken hedefleri baştan belli etmek ve belirgin tutmak, işin yarısını halletmek demektir. Çoğu zaman iş kurma arefesinde ve sonrasında kişinin belli başlı taşları yerine oturtamamasından dolayı çeşitli sıkıntılar ve sorunlar hasıl olur. Daha sonra ise plansız ve vizyonsuz işlerin makul tarihi cereyan eder. Önce duraklama, sonra gerileme devri. En sonunda da çökme devri!

business  photo

İş kurarken edinmemiz gereken vizyonların başında küreselleşme gerçeği yatıyor. Artık kimsenin küçük mahallenin masum bakkalı rolünü oynamasa da olur. Zira o eski mahalli tatlar da mekanlar da imkanlarla beraber çekip gitti. Artık global bir köyde yaşıyoruz. Herke herkesi biliyor. Bugün bize en uzak ülkelerden Çin’e, Amerika’ya kadar uzanamadığımız el, elde tutamayacağımız bilgi yok.

İş bilgi ile de yeterli değil. Aynı zamanda kazançlı bir şekilde yayılmacı olmalısınız. Hani bir nevi her şirketin bir fetih politikası olmalı desek yanılmış sayılmayız.

Nasıl ki eskiden imparatorluklar, adlarını, bayraklarını, nesillerini yaymak için o ülke senin bu ülke benim diyerekten geziyordu, şimdi de şirketler üstlerinde marka olan bayraklarını her yana dikmek ve ben varım / üstelik de buradayım demek için aynı yayılmacı politikayı sürüklüyor. Ancak artık tankla tüfekle yürümüyor bu işler. Halkla ilişkiler, medya, reklam ve üretim ile cereyan ediyor.

Ve artık kimse kimsenin topraklarını istemiyor. Ama paralarını istiyor. Satın alarak. Satın alma ihtimallerini oklar halinde kendisine çekerek.

Yerel Bir İştense Küresel Bir İş Yapmak Neden En İyisi? bu yazımızda yerel işler ile küresel işlerin tam bir karşılaştırmasını bulacaksınız. Yerel işlerin ne kadar umut dolu ve pozitif yüklerle donatılmış olursa olsun, hiçbir zaman bir geleceğinin olmadığını ve sabit bir hızda kalmak zorunda olmaya mahkum edildiklerini görüyoruz. O nedenle biraz ön görü ile birlikte küresel bir işin yerel bir işten daha iyi olduğunu nedenleriyle birlikte açıklıyoruz. Şimdiden keyifli okumalar efendim!

İş Kurarken Neden Küresel Dünya İle Uyumlu Olunmalı?

Şimdi size iş kurarken neden küresel dünya ile uyumlu olmamız gerektiğini ”daha çok” başlıkları altında vereceğiz. Öyle ya iş kurma safhaları öyle bir arenaya geçmiş durumda ki daha fazlasını talep etmeyen yarışta geriye düşer. Her zaman için pastada daha büyük dilimler, daha yüksek skorlar vardır. Bu çoğu zaman göz yanılgısı olsa da düşmenin sınıfı iflas iken yükselmenin bir sınırı yoktur. Siz de küresel gerçeklerin farkına varmalı ve kendinizi modernize ederek yolunuza devam etmelisiniz.

Daha fazla kişiye ulaşılabilirlik:

Küreselleşme demek, dünyanın geneline seslenmek demektir. Hani önceden çok daha moda olan bir deyiş vardı bu topraklarda: Edirne’den Kars’a kadar. Bu deyiş, her ne isteniyorsa onun ne kadar geniş olduğuna işaret etmek için söylenirdi. Bugün artık neredeyse uzay hariç her yere satış yapmak mümkün.

Hatta bir gün başka bir gezegende hayat keşfedilse buna en çok sevinenler kapitalistler ve şirket sahipleri olacak. Çünkü başka gezegenlerdeki varlıklara da ürünlerini satmak, hizmetlerini sunmak imkanını elinde bulundurmuş olacaklar. Ancak şimdilik bu dünyayla yetinmek zorundalar. Bunun içinde küreselleşme ağını oluşturmalı ve zaman – mekan farkı gözetmeksizin skalasını olabildiğince geniş açılarda tutmalıdır. Bu, artık mümkündür. Teknoloji ve sosyal medya güçlerini kullanarak da adınızı şirket ve firma olarak Çin’de küçük bir köye kadar ulaştırmanız mümkün.

Tanrılar Çıldırmış Olmalı filminde Brezilyadaki ilkel bir kabilenin markalı bir kola içmesi de buna işarettir. Küreselleşme bir Kızılderili’ye kola içirme sanatıdır biraz da. Bilmem anlatabildik mi?

İş kurarken kopya çekmek zararlıdır küreselleşme var olanı taklit etmek, başkalarının kazdığı çukuru daha derine indirmek demek değildir. İş kurarken kopya çekmek marka imtiyazına da işin kendisine de ağır zararlar verir. Bu zararları en aza indirgemek için daha yolun başında özgün olma prensibini geliştirmeli ve bu noktada yararlı ve kişiye özgü imzalar atmayı ihmal etmemelisiniz.

Daha Fazla Ün

Kurulan işin altında yatan marka ismi ve şirketlerin genel görünümleri artık birer pop star derecesinde ilerlemektedir. Her şirketin, her markanın bir puanlaması vardır ve küreselleşme arttıkça olumlu puanlar da artar. Bunu dev bir yarışma programı olarak düşünebiliriz. Her zaman için daha fazla ünlü olanın popülaritesini arttıracağı ve sonunda kazanacağı bir yarışma.

Şirketler de artık bunun farkında. O nedenle tribünlere oynamak zorunda. Nasıl ki bir takım şarkıcılar, sanatçılar gündemden düşmemek, silinmemek ve unutulmamak için sürekli olarak gündeme gelmek, ekranlarda görünmek zorunda, aynı zorunluluk şirketler için de mevzu bahis. O nedenle şirketler de insanların algılarında sürekli yer edinmek ve kendilerini sürekli hatırlatmak için küresel pazara oynuyor. Böylece daha fazla potansiyel müşterinin algısında ve hafızasında kendilerini aktif olarak canlandırıyor ve ayakta kalmaya hatırlanarak devam ediyorlar.

İş Kurarken Hukuki Boyutu Neden Önemsemeliyiz? Özellikle küresel pazara oynamak isteyen işletmeler ve şirketlerin hukuki boyutu fazlaca önemsemeleri gerekiyor. Aksi takdirde sadece kendi ülkeleri değil uluslar arası arenadaki diğer şirketler ve denetleme kurulları da peşlerinde olacaktır. Yapılan bir usulsüzlük, bir hile, bir adi suç, küresel pazardan silineceğiniz gerçeğinin peşi sıra aynı zamanda şirket adı olarak da epey lekeleneceğiz manasını taşıyor.

Daha fazla kazanç

Daha fazla ün ve daha fazla isminden söz ettirmek her zaman için daha fazla para kazanmak anlamına gelmektedir. Nasıl ki bir şarkıcı adından söz ettirirse her yerden sahne alma ve konser teklifi alır aynı şey de şirketler ve onların ürünleri için geçerlidir. Bu nedenle küreselleşmeyi hedef aslında şirketlerin en içgüdüsel isteklerine yani kazanma isteklerine hitap eder.

Daha fazla kazanmak için basit bir matematikle daha fazla kişiye kendinizi göstermelisiniz. Görünmez ya da ıssız adam olmak sadece kadınları etkileyebilir. Onları da bir anlığına. Gösteriler ve gösteriler çağında bir şirket, ne kadar görünür olursa, dünyanın geneline ne kadar yayılırsa o kadar etkili bir güce ve o gücün karşılığında bol kazançlı bir geleceğe adım atar.

Patent Alınablir İş Fikri Kurabilmek iş kurarken küresel olmak için patenti alınabilir bir iş fikri kurmak ve geliştirmek kaçınılmaz olarak sizi mutlu sona yaklaştıracaktır. Zira patentli iş fikirleri, bir ilke, bir yeniliğe işarettir. Küresel pazarda da daha önce yapılmamış ve denenmemiş olanı yapmak ve denemek sonunda başarıya ulaşmak, sizi küresel pazar ağında hatırı sayılır bir konuma yükseltecektir.

Küreselleşme gerçeğinin farkında olmalı ve ona uygun hareket etmeli.

Daha çok gelecek ve daha çok güven

Küresel pazarda ne kadar çok zaman içinde kalır, adeta deyim yerindeyse tutunursanız, o kadar çok geleceğe ve güvene sahip olursunuz. Bir şirket, güven söz konusu oldu mu insanlar gibidir. Nasıl daha fazla güvenli hissettiği ortamlarda daha rahat ve özgür hareket ederse insan, şirketler de markaları adına daha özgür, daha renkli hissedecektir.

Bir şirketin geleceğini sağlamlaştırması yurt dışına açılmak ve küreselleşmek ile mümkündür. Bu nedenle aklınızın bir köşesinde bu ihtimal, her zaman bir gün gerçekleşmek üzere kendini var kılsın.

Yorum yapın