İş Yaparken İyi Masal Anlatma Sanatı

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda yine çarpıcı, yine hiçbir yerde bulamayacağınız konulardan biri olan iş yaparken iyi masal anlatma sanatına dair size bilgiler sunup paylaşımlarda bulunacağız.

İş yaparken diğerlerinden, rakiplerden ve yabancılardan ayrı bir yol inşa edip oradan yürümenin önemi her geçen gün artıyor. Nüfus artarken potansiyeller azalıyor ve bu potansiyelleri arttırıp rakiplerinizi geride bırakmak için her zaman orijinal bir enerjiyle yola çıkmak gerekiyor. İş yaparken iyi masal anlatma sanatını uygulayarak başarıya ulaşanların sayısı da hiç az değil. Bu nedenle bu yazımızda iyi masal anlatma sanatına dair başka hiçbir yerde okuyamayacağınız önemli bilgileri en reel ve en güncel halde vereceğiz.

İkna Edici Satış Yaparken Hikaye Anlatmanın Önemi Bakın bir de hikaye anlatmaktır. Bunlar ilk başta olumsuz ve zehirli bir çağrışım zincirine tabi tutsa da algılayan kişiyi, aslında son derece modern ve alt yapısında iyilik olan biçimlerdir. Zira hikaye dediğimiz şey de masal dediğimiz şey de bir edebiyat türüdür. Her ne kadar bazı çevrelerce bazı çevreler ”edebiyat yapma yahu” diye gayet kaba bir şekilde uyarılsa da, yapacağınız, üreteceğiniz edebiyat masal ve hikaye biçimlerinde karşı tarafa güzel düşler gördürürken, size de güzel güzel paralar kazandıracaktır mis gibi.

İkna edici satış yaparken hikaye anlatmanın önemini kavradıktan sonra daha fazla kazanmanın bir yolunu daha bulmuş olacak ve paranın geliş yollarını anlatacağınız hikayelerle süslemiş, bezemiş bulunacaksınız. Şimdiden keyifli okumalar.

Masal Anlatmak Yalan Söylemek Demek Değildir 

Öncelikle bunu kavramamız gerekiyor. Masal anlatmak yalan söylemek demek değildir. Annelerimiz bizi uyutmak için yalan hikayeler değil düşsel hikayeler anlatırdı. Burada altı çizilmesi gereken ve önem atfedilmesi gereken sözcük ”düşsel.”

Masal atmak özellikle karşı tarafa düşsel göndermelerde bulunmak her zaman işe yarar. Onu heyecanlandırır en başta. İş dünyası zaten yeteri kadar katı duvarlar ve sert gerçeklikle örtülü sıkıcı bir ortam iken sizin anlatacağınız masallar, yapacağınız yücelik gösterileri ortamı da karşı tarafı da sıcacık ve hiçbir yerde bulunmaz bir nimet kalıbına sokarak eğlendirecektir.

Her masal bir vaattir çünkü. Bundan iki yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusunu sorarlar ya hani iş görüşmelerinde. Siz de kendinizi hiç umutlu olmadığınız yerde ya da hiçbir alt yapıya dayanmadan sallayarak cevaplandırırsınız soruyu. İşte kendimi şu pozisyonda görüyorum, şöyle müdürüm, böyle amirim gibisinden. İşte bu öz masalı kolektif masala çevirdiğiniz iş yaparken masal anlatmanın ne kadar da işe yarar sonuçlara gebe olduğuna tanıklık edersiniz.

Her masal, tetikleyici bir güçtür. İnsanın gerçekle olan algısını bozmaz ama üstüne ekler. Birilerinin size borç vermesi için, ortaklık kurmanız için ya da biraz daha cesarete sahip olunması için birinin çıkıp masal anlatması gerekir.

O nedenle altını çizerek söylüyoruz ki masal anlatmak yalan sıkmak, yalan pazarlamak anlamına gelmemelidir. Geldiği takdirde onun adı masal değil sahtekarlık olur. Sahtekarlık ile dürüstlük arasında ise her zaman görünmez bir nüans vardır. O nüansı fark edip ona göre davrananlar ise ne aptalca bir dürüstlüğün hengamesinde sıkışarak kendi kendilerini zor duruma sokarlar, ne de tamamen sahtekarlık yaparak işlerine leke sürerler.

Anlattığınız masallar, inandırıcı olsun.

Dürüstlük Her Zaman Kurtarıcı Değildir 

Bakın sevgili arkadaşlar. Dürüstlük her zaman bir erdem değildir. Çünkü bazen dürüstlük diye adlandırdığımız şey saf gerçekçi olmanın ya da birilerinin kandırılmasına olanak sağlamanın ön koşulu değildir. Bazı durumlar vardır ki dürüst olmasanız da karşı tarafı kandırmış sayılmazsınız. Bu nedenle patavatsızlık ya da güç gösterisi halinde dürüstlüğü bir silah zannederek kullananlar, gün gelir o silah tarafından vurularak silinirler.

Önemli olan birilerini aldatmamak ama kendi yoluna da bakmaktır. Siz bir gün yaptığınız işler yolunda gitmediğinde, iflas ettiğinizde kimse size yardım etmeyecektir. O dürüstlük timsali kesilip ortalığa fazlaca hakikate buladığınız toplantı odalarından bir yardım eli uzanmayacaktır. O nedenle aklınızı başınıza devşirmenizde fayda var.

Her şeyin aşırısı zararlı. Dürüstlüğün de. Bu nedenle fazla dürüst olan iş adamlarına ve iş yapacak olan insanlara budala ya da enayi denmesi çok da hakaretamiz bir unsur değildir. Şener Şen’in Namuslu filmini hatırlarsınız. Oradaki karakter her şeyini öyle bir hassasiyetle, öyle bir titizlikle yapar ki. Oysa devir çakalların devridir. Yalancıların, sahtekarların, yüze gülüp arkadan vuranların dünyası.

O nedenle böyle bir dünyada size iki seçenek kaldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Ya alıklık derecesinde dürüst ya da bir sahtekar olmak zorunda değilsin. Tam da böyle bir arada masal anlatmak, sizi ne kötü ne iyi biri yapacaktır. Ama iş yaparken başarılı bir adam yapacağı kesindir.

Şimdi size iş yaparken masal anlatma safhasında dikkat etmeniz gereken ayrıntıları vereceğiz. Buyurun.

İş Yaparken Umutlu Olmanın Önemi bazı masallar kötü sonla biter, bazıları iyi. Kendi masalınızın nasıl biteceğine en çok o masalın sahibi, o masalın anlatıcısı belirler. Kendinize anlattığınız masalların bir gün gerçeğe dönüşmesi için umutlu olmalısınız. İş yaparken umutlu olmanın önemi, şu an bu yazıyı okuyan nice umutsuza bizden hediye olsun.

Masal anlatmak, yalan söylemek demek değildir.

Masal Anlatırken Dikkat Edilecek Ayrıntılar 

Bir kere fazla uçmayın arkadaşlar. Kimileri anlattığı masala kendini öyle kaptırır ki en sonunda kendisi de inanmaya başlar. Bu inanışın sonunda da uça uça kanat bırakmaz insanda. Fazla uçarak anlattığınız masallar dışarıdan gülünç ve sahte gelecektir. Bu nedenle karşı tarafın size olan zaten sınırlı sayıdaki inancı yerle yeksan olacaktır.

Bununla birlikte her zaman için inandırıcı olmaya bakın. Verdiğiniz örnekler güncel olsun. Kendine güveni tam olan bir profil çizin ve ona uygun hareket edin. Öyle kahve sohbeti gibi iş yaparken masal anlatırsanız, milletin uykusu gelir. Ancak sizinle iş yapmasını istediğiniz insanları uyutmak yerine manipule etmeyi bilmelisiniz. Aksi takdirde horlama sesi duyulur, iş yapma sesi değil.

Aynı masalı iki kere anlatmayın. Tekrara giren masallar, yalanın kıskacında yakalanırlar. Eh bu adam geçen yıl da bize aynı teraneleri anlatıyordu diye eleştirilir, tespit edilir ve sektöre ifşa edilirsiniz. Bu türden karanlık olayların yaşanmasını istemiyorsanız masallarınız her zaman güncellenmiş sürümde yenilenmiş bir tatta sunulsun karşı tarafa.

Masal Anlatmanın Yararları Nelerdir? 

Bir kere her ne iş yapıyor olursanız olun, yalnız kalmazsınız. Çevrenizde her zaman iş yapacağınız adamlar, güvenilir arkadaşlar olur. Sizin masalınıza inananlar, kim bilir belki gün gelir sizin masalınızı bizim masalımıza çevirip onu gerçekleştirir.

Bununla birlikte personelinizi ya da patronunuzu daha güzel bir geleceğe inandırmak motivasyonu arttırır, ekstra bir enerji havası yayar. Bu da çalışma disiplini açısından ayrı bir efora olanak sağlar. Her şeyden evvel insanlara inanacakları bir şey vermeniz lazım gelir. İnançsız iş olmaz. Salt çalışmaya ya da paraya odaklı bir üretim biçimi şirketlerin de iş yapacak olan şahısların da işlerine yaramaz.

Gerçekleştireceğiniz masallar sizinle olsun. Yeniden görüşmek dileğiyle.

Yorum yapın