İSTİKRARLI BİR İŞ HAYATI-SAĞLIK DENGESİ İÇİN

iş hayatı ve sağlık ikilisine dengeli bir şekilde ağırlık verilmelidir
iş hayatı ve sağlık ikilisine dengeli bir şekilde ağırlık verilmelidir

Evet arkadaşlar; geçtiğimiz yazıda iş hayatında veya özel hayatta başarının sürekliliği için mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç maddeden bahsetmiştik. Ama fark ettiyseniz o yazıda bahsettiklerim hep belirli bir çaba sonucu elde edebileceğiniz şeylerdi. Okumayanlar buradan ulaşabilirler. Bu yazımda ise belirli bir mücadele sonucu elde edilebilecek olan unsurlardan değil de; zaten elimizde var olup da bizim kıymetini bilmediğimiz bazı durumlardan bahsedeceğim.

Aslında ilk yazıda da biraz değinmiştim. Vücudumuz; beynimiz, sağlığımız bize verilmiş ve verilebilecek en güzel nimettir. Ömrümüz boyunca hepimizin uykusuz kalmak zorunda kaldığı ya da aşırı tempoda çalışmaya mebur kaldığı durumlar olmuştur elbet..Tabii bu sürede beslenmemiz, sağlığımız ve dikkatimiz de epey etkilenir. Ama asıl sıkıntı; hiçbir gerekçe yokken bunu sürekli yapmakta..:))

Özellikle hayata yeni yeni atılmakta olan öğrenci arkadaşların veya düzenli bir mesai şeklinde işi olmayan arkadaşların bunlara daha çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Buyrun: vücut ve beyin sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?

1-) DÜZENLİ BİR UYKUNUZ OLMALI. YATTIĞINIZ VE KALKTIĞINIZ SAATLER AŞAĞI YUKARI BELLİ OLSUN VE MUTLAKA YETERLİ MİKTARDA UYUYUN.

Çalışanlar için bu kural pek zorlayıcı olmayacaktır ama öğrenci veya meslek sahibi olmayan kesimler için düzenli uyumak bazen bir işkence olabilmektedir. Ama vücudumuz kasların ve beynin onarımının, dinlenmesinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini bilmeli ki işini maksimum verimde yapabilsin.

Uyku miktarı ise tamamen bir muammadır. Farklı yaş grupları için belirtilen asgari uyku miktarları konusunda henüz bir görüş birliği olmasa da kendi hayatlarımızdan gözlemleyebildiğimiz kadarıyla normal bir insana günde en azından 6-8 saat uyku gerekli olmaktadır. Daha az uyuyup idare edebilen istisna arkadaşlara saygımız sonsuz. Ama sakın ha kişisel gelişim zırvalıklarından gaza gelip de bu süreyi kısaltmaya kalkmayın. Olmuyorsa olmuyordur arkadaş…

2-)HAYATIN NASIL GEÇİP GİTTİĞİNİ ANLAYAMAYACAĞINIZ BİR TEMPOYA GİRMEYİN. HELE Kİ VÜCUDUNUZU VE SPORU SAKIN İHMAL ETMEYİN..

O yoğun tempoda ve de beslenmeye gramı gramına dikkat edebilecek durumda değilken sürekli iş yapmak size uzun vadede zarar verecektir. Zaten işinizde olsun derslerinizde olsun sabahtan akşama kadar hareketsiz bir şekilde oturuyorsunuz. Ama unutmayalım; her ne kadar akıl gücüyle çalışıyor olsak da beden; binlerce yıldır insanlığın en önemli malzemesi olmuştur ve sağlıklı olmak için hala çalışması gereklidir. Ayrıca; hafta boyunca yaptığınız antrenmanlarda biri mutlaka koşu, kardiyo, kondüsyon, esnetme, vs. tarzda olsun ki hem formunuz yükselsin hem de kaslar arası koordinasyon gelişsin. Oynatılamayacak durumda olan ağır bir kas kütlesinin kimseye yararı olmaz..

Şu İş İlgini Çekebilir:  İŞ HAYATIYLA İLGİLİ 5 ALTIN ÖĞÜT

3-)BESLENMENİZE DİKKAT EDİN. GÜNDE BİRKAÇ ÖĞÜN YİYİN.

Yine özellikle öğrenci veya işsiz arkadaşlar için zulüm olan bir kural..:) Arkadaşlar şu akıldan çıkmamalıdır ki; sabah 2-3 poğaça ve bir çay ile kahvaltı yapılmaz. Buna harcadığınız para zaten iki yumurta ve küçük miktarda kahvaltılıklara bedeldir. Ayrıca okul yemekhanesinin öğlen yemeğinde de kahvaltı yapılmaz.:D Üst sınırı olmamak üzere en az üç öğün yenmelidir. Vücudun alınan fazla proteini depolamak gibi bir özelliği yoktur. Protein alımı için bir süreklilik gereklidir.

4-)SİGARA, ALKOL, VS. ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURUN. KÖKTEN BIRAKAMIYORSANIZ DA MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZALTIN.

Bu belki de en zor kural, hangimiz vazgeçebiliyor ki… 30’lu yaşlara kadar sigaranın etkisi pek hissedilmeyebilir. Fakat zamanla etkisi daha kalıcı olacaktır. Eğer “Ben bırakamıyorum, ortamlarda olmuyor sigarasız..” diyorsanız mümkün olduğunca azaltın ki 30 yaş sonrasına yatırım olsun. Şimdi para hesabı yapmayacağız korkmayın..:) Ama 10 sene boyunca günde bir paket değil de yarım paket sigara içilmiş olsa; ömrünüzde 1825 paket sigarayı içmemiş olursunuz. Bu açıdan bakınca çok büyük bir adım gözüküyor değil mi?.. Alkole gelirsek; zararlıdır içmeyin falan demiyoruz. Tam tersi; sıklığı fazlalaştırmamak kaydıyla ve inancınıza ters değilse mutlaka için. Sosyalleşmenize, kendinizi ifade etmenize, vs. birçok durumunuza yardımcı olacaktır. Ama gözünüzü seveyim; her gün bir büyük devirmeyin.. Keşliğin lüzumu yok…:D

5-)ANTRENMANLARINIZ ARADA SIRADA KAÇAMAKLAR HOŞGÖRÜLEBİLSE DE DÜZENLİ OLSUN. AKSATMAMAYA ÇALIŞIN.

Bu konuda özellikle çalışan arkadaşlar hoş görülebilir. Yorgunsunuzdur, o gününüz çok stresli geçmiştir, hiç isteğiniz yoktur. Boşerin, o gün de kendinizi dinleyin gitsin… Ama bu ipin ucunun kaçtığı nokta olmasın sakın.. Örneğin ertesi gün bunu mutlaka telafi edin. Tıpkı uykuda olduğu gibi; belli tolerans aralıklarıyla beraber vücudunuz tam olarak ne zaman yorulacağını bilmelidir ki size olumlu tepki versin.

6-) ET VE PROTEİN KADAR MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİNE DE ÖNEM VERİN.

Sporla hiç ilgilenmeyen bir adam bile etraftan duyduğu muhabbetlerle proteinin, dolayısıyla et ve yumurta tüketmenin ne kadar faydalı olduğunu bilir. Canlılığın kökeni gereği zaten vücudun önemli bir kısmı proteindir. Ama tek başına yeterli değildir. Bunun yanında meyve ve sebzelerde bulunan vitamin-mineralleri de mutlaka almalısınız.

7-)SPOR SAATLERİ DIŞINDA GÜNLÜK HAYATINIZI DA HAREKETLİ GEÇİRMEYE ÇALIŞIN.

İş saatleri bir yana tatil günlerinde bile bütün gün aynı koltukta oturup birdenbire salona gidip ağırlık kaldırıyorsanız bu bünyenizin dengesizleşmesine yol açabilir. Çünkü iki uç noktayı birden yaşıyor olursunuz. İşleriniz veya derslerini dışında hobilerinizi, aktivitelerinizi de yürümeniz ya da küçük miktarda beden gücü kullanabileceğiniz türlerden seçin ki vücudunuz bunu bir yaşam tarzı olarak benimsesin.

😎 TÜM BU KURALLARA DİKKAT ETMEKLE BERABER, DIŞARI ÇIKIN, SOSYALLEŞİN..:)

Beden sağlığı açısından yukarıdaki uyku, beslenme, vs. kuralları bir düzene oturttuysanız eğer; bu düzenden sonra artık kafayı yuvadan çıkarmanın da vakti gelmiş demektir. Sadece spor yapmakla veya çalışmakla iş bitmez. İş-spor-ev, ders-spor-ev derken psikopatlaşırsınız. Diğer aktivitelerinizi kısmayın..

Beden ve akıl sağlığı ile alakalı değil de daha çok iş hayatında ve özel hayatta başarılı olabilmek için sporun önemini anlatan bir yazı oldu ama olsun.. Umarım fikirlerim size ilham verici veya bir nebze olsun faydalı olmuştur. Hepinize iyi çalışmalar, kazançlı girişimler…:))

Yorum yapın